גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמי בבקוב: "אפילו אשתי שאלה אותי אם אנחנו גנבים"

אם יש עניין שמצליח להקפיץ את סמי בבקוב, מנכ"ל הראל פיננסים, הרי זוהי סוגיית דמי ניהול ■ "הפופוליזם הזה מסוכן", הוא אומר ל"גלובס" בראיון משותף עם המשנה למנכ"ל, אורי רבינוביץ', "בציבור חושבים שאם אנחנו גובים דמי ניהול אז אנחנו גנבים"

סמי בבקוב, מנכ"ל הראל פיננסים, הוא אדם נינוח, שלא מאבד את שלוותו בקלות. אבל כשזה מגיע לשיחה על דמי הניהול שגובים המנהלים של כספי הציבור, קשה לעצור את שטף הדיבור שלו. "עקרון ההכללה הורג אותנו", הוא יורה. "טוענים שכולנו גנבים. זה מזכיר לי את הצבא - אתה בא שם לרופא וקודם כל הוא מנסה לגלות איפה אתה מתחמן אותו. כל החיילים חשודים בעיניו".

בבקוב אומר את הדברים בראיון משותף ל"גלובס", יחד עם אורי רבינוביץ', המשנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים.

הביקורת על דמי הניהול לא נוצרה יש מאין. עובדתית דמי הניהול עלו מאז עברו הנכסים לניהול של חברות ביטוח ובתי השקעות, בעקבות רפורמת בכר.

בבקוב: "נכון, אבל הפופוליזם הזה מסוכן. אפילו אשתי שאלה אותי האם אנחנו כאלה גנבים. אני בא לכנס ונתקל בציבור שחושב שאם גובים ממנו דמי ניהול אז אנחנו גנבים. כשמנחילים לציבור תמונה מעוותת ומוגזמת זה יכול להביא למסקנות לא נכונות. בעולם קרנות הנאמנות כבר שלוש שנים שדמי הניהול נשחקים. הממוצע היום נע בין 0.7%-0.8% לפני עמלות והוצאות תפעול. אז אם בוחנים כל בית השקעות לפי הביצועים שלו, דמי הניהול שלו והשירות שהוא נותן, השוק פתוח וניתן לעבור באופן מאוד חופשי בין הגופים השונים".

גם כשמדברים על נושא הסדרי החוב ההולכים ונערמים בשוק ההון יש לבבקוב הרבה מה להגיד. בנושא זה הופנתה כלפי המוסדיים ביקורת על כך שהם ממלאים פיהם מים, בעוד שתמורת דמי הניהול שהם גובים מאיתנו, מן הראוי שיציגו את התנגדותם לפגיעה בחסכונות הציבור באופן גלוי וברור.

"אנו מודדים הצלחת הסדר חוב ביכולת שכנוע החברה, שלא דרך דפי העיתון", אומר על כך בבקוב. "גם הוכחנו בעבר שמה שיש לנו להגיד לחברה נגיד, ונשמור על האינטרסים של לקוחותינו".

- הטענה היא שלולא ההתערבות של התקשורת הסדרים היו נגמרים אחרת, ולא לטובת החוסכים.

"אנחנו בעד מעורבות של התקשורת במעקב אחר גיבוש הסדר החוב ומעריכים את תרומתה, אבל ניהול מו"מ ביעילות מחייב להימנע מחשיפת הקלפים בטרם גובש ההסדר. גם התקשורת וגם הציבור הרחב יכולים לבחון את התוצאה עוד לפני ההצבעה על ההסדר. אם הוא פוגע בבעלי היחידות נקבל ביקורת. אבל כשאיש עסקים מסתבך והוא לקוח של הבנקים - מישהו שומע על זה?"

- כי שם לא מדובר בחסכונות הציבור.

"אבל גם בבנקים יש בעלי מניות. אנחנו גוף מוסדי, תנו לנו קרדיט מינימלי. הרי תוכלו לבחון אותנו לכל אורך הדרך".

- מהי עמדתכם הרשמית בסוגיית הסדרי חוב?

רבינוביץ': "קודם כל, יהיו פחות הסדרים ממה שחושבים. שנית, הסוגיה של אי שירות חוב מתחלקת לשניים: אי שירות חוב כתוצאה מבעיות עסקיות - זה משהו שקורה בשוק האשראי וזהו טיבו של עולם. הסוג השני הוא רשלנות ובמקום הזה אין הנחות".

בבקוב: "יש נטייה לשכוח שב-2008, כל העולם חווה משבר חמור, ו-2011 היא בסה"כ המשך שלו. אין מקום כבעלי חוב לבוא ולגמור את החברה. צריכים לנסות להחזיר את מלוא החוב ולעיתים הדרך הנכונה ביותר היא לעזור לה להשתקם. למשל, בעזרת פריסת תשלומים בתמורה לפיצוי כלשהו".

- מופעלים עליכם לחצים בגיבוש הסדרי חוב?

רבינוביץ': "אנחנו רוצים להשיג את התשואות הכי גבוהות שיש לעמיתים שלנו ברמת סיכון נתונה. מי שחושב שמה שמנחה אותנו זה מערכת יחסים עם X או Y לדעתי לא מבין איך התעשייה הזו עובדת".

- בימים אלה מנסה דלק נדל"ן לגבש הסדר חובות עם נושיה, ולפי ההצעה מדובר ב"תספורת" של עשרות אחוזים. לאור זאת, האם תשתתפו בגיוסים עתידיים של חברות מקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה?

רבינוביץ': "כל לווה צריך להחזיר את כל ההלוואה, ולכל אחד מהם ניתן דירוג אשראי והוא יודע זאת".

בבקוב: "אמרנו את זה כבר בעבר: אנחנו מקבלים החלטות מקצועיות כשטובת העמיתים לנגד עינינו. במסגרת זו הראל תיקח בחשבון בין השאר את היסטוריית האשראי של החברות. נניח שתשובה יבוא להנפיק, ניקח בחשבון את היסטוריית החזר החוב שלו".

"נוצרה אווירה לא נוחה לעסקים"

- בעקבות תיקון 16 לחוק החברות, שחיזק את כוח בעל מניות המיעוט, חברות רבות נאלצו לחתוך בשכר בעלי השליטה בהן. במקרים מסוימים בעלי שליטה אף התפטרו. האם הכוח שניתן לבעלי המניות נוצל לרעה?

"בחלק מהמקרים הכוח הזה טוב, בחלק קצת פחות. ברור כי אלמנט הפחד עובד שעות נוספות ומוסדיים חוששים ממה יגידו על ההצבעות שלהם. במקרה כזה ההחלטה לא תמיד עניינית".

רבינוביץ': "בחלק מהמקומות תיקון 16 תיקן עיוותים ואני שמח על כך. בחלק מהחברות הרווחיות אף תשתפר בעקבות התיקון. אנחנו עשינו הרבה מו"מ שלא חשפנו בנוגע לשכר של מנהלים בחברות בהן אנו בעלי מניות, כי לדעתנו יש לקבל שכר על תפקיד ולא מכך שאתה בעל מניות".

- לפני התיקון לא ניסיתם לנהל מו"מ מהסוג הזה?

"זה לא תפקידנו להודיע לעיתון על כל דבר טוב שעשינו עבור עמיתינו".

בבקוב: "בחלק מהמקרים פשוט לא היה לנו כוח להשפיע. אני חוזר שוב על המסר הזה: צריך להשתדל להימנע מעקרון ההכללה. זהו עקרון שאותי מפחיד לאחרונה כי הוא מייצר הדבקה של כל המגזר העסקי. נוצרה אוירה לא נוחה לייצר עסקים בישראל. הציבור הרחב קורא כותרות שפוגעות בלב העשייה העסקית בישראל ואנחנו מרגישים לא נוח עם זה".

- יש לחצים עליכם בניהול המו"מ מול חברות?

רבינוביץ': "מעולם לא קיבלתי משום ממונה עלי, בשום דרגה, שום הנחיה, התייחסות או דבר שדומה לזה בקשר לאיך להצביע".

- שוק האג"ח הקונצרניות ירכז הרבה עניין השנה, בעיקר על רקע הסדרי החוב. יש הזדמנויות השקעה בשוק הזה היום?

"פוטנציאל פשיטות רגל שהשוק מגלם יותר גבוה ממה שהוא בפועל. התמחור הפסימי נובע גם מכמה חברות החזקה מאוד דומיננטיות שמשפיעות על התמחור בשוק. מוסדיים כיום בודקים בשבע עיניים את מידת החשיפה שלהם לחברות החזקה וזה משליך על פרמיות בכל השוק. התרחיש המרכזי שלנו הוא שנגמור את השנה במרווחים יותר נמוכים. חלקם כבר הצטמצמו".

בבקוב: "לצד ההמלצה שלנו על השוק הזה, הרבה לקוחות לא יחזיקו בו מעמד. צריך להתאים את ההשקעה לרמת הסיכון כי אחרת שמים מכשול בפני עיוור. ללקוחות בעלי אורך רוח גדול זו השקעה סופר מוצלחת".

- יש טענה שמסקנות ועדת חודק חילקו את השוק לשניים: הנפקות טובות העומדות בכללים הולכות לגופי הגמל והפנסיה, וההנפקות "הרעות" שלא עומדות בתקנות מוצאות דרכן לקרנות נאמנות. מה עמדתכם בנושא?

"ועדת חודק הכניסה מודל בדיקה שעל פניו לא מחייב את הקרנות, אבל אנו בוחנים כל הנפקה כמו כל מוסדי".

רבינוביץ': "כל אג"ח שיוצא להנפקה אנחנו מדרגים. מהדירוג הפנימי אנחנו גוזרים תשואה. בחלק מהקרנות יש לנו פריבילגיה לקחת סיכון גדול יותר, בתנאי שיש פיצוי בתמורה. זה לא רע וטוב אלא רמות שונות של סיכון שמתאימות ללקוחות שונים".

"המחאה הייתה צריכה לפרוץ בארה"ב"

- איך אתם מעריכים שתראה השנה הנוכחית בשווקים לאור משבר החובות באירופה וההאטה בארה"ב?

"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה של ריביות נמוכות בעולם וצמיחה נמוכה יותר. אבל צמיחה חלשה אינה בהכרח מביאה לחולשה בשווקים הפיננסיים. יש פסימיות די גדולה בשוק, אבל היא קצת השתנתה לאחרונה. הנקודה היא שהשוק מתמחר לא רק שנה אחת של צמיחה חלשה אלא כמה שנים טובות כאלה".

בבקוב: "יש נטייה לשכוח שמי שעומד מאחורי שוק ההון הם בני אנוש. נכון שהכלכלה לאורך זמן תתבטא בשוק אבל בני אנוש מקצינים תגובות בשוק. בהחלט תיתכן פה סיטואציה שלמרות שבשנים הקרובות העולם יצמח לאט, שוק ההון לאו דווקא יהיה חלש".

- ומה דעתכם על שוק המניות בארה"ב, שבניגוד למצב בארץ כמעט ולא ירד במהלך 2011?

רבינוביץ': "בארה"ב במיוחד חברות עברו התייעלות מאוד גדולה ונמצאות בשיא רמות הרווח. אבל זה גם מה שמפחיד את השוק כי מאוד קשה לשמור על זה. המחאה החברתית צריכה הייתה להיות בארה"ב, כי כל הרווחים הלכו לפירמות ולא ראינו שם עליות שכר. זה תהליך שאצלנו לא קרה בכלל. ברור ש-2012 תמשיך להיות לא טובה. מצד שני השוק די פסימי לגבי העתיד, ולכן יש פוטנציאל להפתעה חיובית, בפרט כשהתשואות של נכסים חסרי סיכון מאוד נמוכות".

- ומה יקרה לדעתכם בשוק המקומי?

"ברור שהצמיחה תהיה יותר נמוכה. גם בגלל אירופה וגם רואים שהנדל"ן מאט. רואים גם ירידה בצריכה הפרטית. אנחנו חושבים שתהליך התייעלות של חברות יחייב אותן לצמצם עובדים ולכן נראה שיעורי אבטלה גבוהים יותר. כמעט כל חברה שהיא לא גלובלית, תעבור תהליך התייעלות".

"צמחו לי הרבה שערות לבנות"

לפני כשנה מונה סמי בבקוב לתפקיד מנכ"ל הראל פיננסים, במסגרת סבב מינויים בקבוצה על רקע עזיבתו של בן המבורגר, אחיינו של בעל השליטה יאיר המבורגר. בבקוב שימש עד אז כמנכ"ל קרנות הנאמנות הראל-פיא.

- איך אתה מסכם את השנה הראשונה שלך כמנכ"ל בית השקעות?

"זו הייתה שנה מאד מאתגרת. הצמחתי הרבה שערות לבנות. אין ספק שיש שוני בין ניהול חברה אחת מתוך כמה בנות, ובין ניהול חברת החזקות".

- התוצאות שלכם מראות על שחיקה, בדומה לרוב הגופים בענף. הנתונים בתשעת החודשים הראשונים של 2011 די דומים לאלה של התקופה המקבילה אשתקד, וניכר כי לא הצלחתם לצמוח. אתה צופה כי המצב הפיננסי ישתפר?

"כולנו קוראים את אותם עיתונים. ענף הקרנות נפגע קשות ב-2011. אבל גם ב-2008 הוא נפגע והוא ידע להשתפר עם השיפור בשוק. לכן התוצאות האלה הן זמניות. ברגע שהשוק ישתפר הרווחיות תשתפר. יחד עם זאת, אלמנט התחרות התעצם ודמי הניהול בקרנות נשחקו ולכן הרווחיות תפגע. אני מאמין שאת 2012 נסיים לפחות כמו 2011 מבחינת רווחיות, אבל במקביל נצטרך לחדש את קו המוצרים שלנו".

- מחקתם 120 מיליון שקל על קרנות הראל-פיא שנרכשו לפני שש שנים במחיר של 570 מיליון שקל. סיימתם עם המחיקות?

"זה לא תלוי רק בנו אבל אני יכול להגיד שעד הרבעון השלישי של 2011, לא היה צורך למחוק".

- אתם עדיין לא מרוויחים בתעודות סל, גם שלוש שנים לאחר הקמת הראל סל. זה מראה שלא רק שיש יתרון לגודל בתחום הזה, הוא מתחיל בהיקף נכסים הרבה יותר גבוה משלכם.

"נמשיך לגדול בנכסים וזה מה שיביא את החברה לרווחיות".

- נעשו כאן שתי עסקאות בשנה החולפת: רכישת תכלית ואינדקס על ידי דש-איפקס ורכישת מבט על ידי מיטב. למה לא קניתם?

"שתי העסקאות נעשו במחיר שעל פניו לא התאים לנו. אני לא חושב שגוף אחר עשה טעות, פשוט לנו זה לא התאים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"