גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא על עד המדינה לבדו

לצידו של עד המדינה בתיק הולילנד יש מגוון של ראיות תומכות, כולל עדי תביעה רבים

השבוע השתנה סדר יומה של הזירה המשפטית בישראל. השופט דוד רוזן נכנס לאולם (היה זה אולמה של הנשיאה, דבורה ברלינר, הגדול באולמות בית המשפט המחוזי בתל-אביב והיחיד המסוגל להכיל את כלל הנאשמים, הסנגורים והעיתונאים המצוותים לפרשה), התיישב על כסאו ונתן את האות לפתיחתו של המשפט המסקרן, וככל הנראה הסבוך והמורכב ביותר שנראה כאן זמן רב - משפט הולילנד.

איש אחד לא היה באולם - ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, נאשם מספר 8. יש לו תירוץ טוב: באותו זמן הוא שהה בבית המשפט המחוזי בירושלים והאזין לסיכומי ההגנה ההולכים ומתקרבים לסיומם במשפט המתנהל נגדו בפרשות טלנסקי-ראשונטורס-מרכז ההשקעות.

המוטיב המרכזי במשפט הולילנד יהיה רוחב היריעה: מספרם הגדול של הנאשמים, מספרם הגדול עוד יותר של הסנגורים, מספרם העצום של העדים שהתביעה מאיימת להצעיד אל בית המשפט, אם לא יוסכם על הגשת מסמכים, שתייתר חלק מאותם עדים. זהו פאזל עצום ממדים, שהתביעה תצטרך לקשור את כל חלקיו אלה לאלה, כדי לבסס את התשתית הראייתית לעבירות החמורות המפורטות בכתב האישום.

גם הספינים והמניפולציות צפויים להגיע בהיקפים גדולים. הספין המרכזי מטעם הסנגורים כבר שוחרר, והוא ילווה את כל מהלך המשפט. על-פי הטיעון הזה, כל מה שיש בידי הפרקליטות הוא עד מדינה, ש"ד, שעליו מושתת כתב האישום כולו, ומדובר באדם מפוקפק, לא אמין, שקרן פתולוגי, שלא ניתן להסתמך ולו על מילה אחת שיוצאת מפיו - ומילים שיוצאות מפיו הם כאמור כל מה שנאסף בחקירת המשטרה.

הטיעון הזה מתיישב עם נרטיב רחב יותר, שגם בו מנסים הסנגורים לשכנע את הציבור, ושנקלט בקרב כמה חסידים שוטים. על-פיו, ניתן כבר עכשיו לקבוע כי "ההר הוליד עכבר", וכי מדובר בעצם ברוב מהומה על לא מאומה. כל התגמשות של הפרקליטות מכאן ואילך - בין אם מדובר על הסכמות דיוניות לוותר על עדים מסוימים, ובין אם ייחתמו עסקאות טיעון של ממש - משמעותה קריסה רבתי של כתב האישום, ממש כפי שקרה בפרשת רשות המסים, שהחלה בקול תרועה גדולה והסתיימה בקול ענות חלושה. עד כאן הספין הסנגוריאלי.

טיפה בים

האמנם? נבחן את הטענות הללו אחת לאחת. הטענה הראשונה, שלפיה כל מה שיש בידי התביעה הוא עדותו של עד המדינה, היא הקלה ביותר להפרכה. אמת, הוא מסר עדות במשטרה שהתפרסה על 70 ימים. אך זהו אפס קצהו של הר הראיות שבתיק (250 ארגזים, 1,000 קלסרים).

הנה כמה טעימות, על קצה המזלג ממש: האדריכל ברוך יוסקביץ העיד ב-13.4.2010 כי השינויים שנעשו בתוכנית ג' של פרויקט הולילנד היו שינויים מהותיים, ולא רק "הטבות" לעומת התוכנית הקודמת. "שיפור נוסף משמעותי מאוד בכלכליות הפרויקט", הוא אמר, "היה כשבמקום מילוי מתחת למפלס הכניסה יצרנו עד שש קומות מדורגות, שהן דירות מיוחדות בעלות מרפסות גדולות".

מתכנן הערים עופר אהרון מסר ב-18.4.2010 כי "אני לא הייתי ממליץ על הגדלת מספר יחידות הדיור ב-20%, המלצתי שלא לאפשר ליזמים לקבל את תוספות הבנייה בתנאים שהם מציבים".

עו"ד רינה מיוחס, יו"ר ועדת הערר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, מסרה כי "אני זוכרת פנייה של חבר ועדת הערר, שביקש להסתייג מההחלטה, הנימוק היה שהשר... הבהרתי שלא מקובל עלי ששר יכתיב לנציג שלו כיצד להצביע". כאמור, זוהי רק טיפה בים.

בידי התביעה יש אמנם את עדותו של עד המדינה ש"ד, אך לצידה יש מגוון שלם של ראיות תומכות. אם הסנגורים מפקפקים בכך, ימתינו עד שיעלה מצעד עדי התביעה, שיגבו את עדותו של ש"ד.

באשר למהימנותו של ש"ד, והעובדה שהוא זוכה לתגמול כספי נדיב מצד המדינה. אכן, הסכם עד המדינה שנחתם עמו הוא חריג. אלא שחריגות בו תואמת את חריגותה של הפרשה כולה - את השוחד ששולם לכאורה בהיקף חריג, את פרק הזמן החריג שבו נמשכו לכאורה תשלומי השוחד, את תפקידיהם הבכירים של לוקחי השוחד לכאורה, את סכומי השוחד ששולמו לכאורה.

עוד יש לזכור כי פרשת השחיתות הזו - לכאורה - לעולם לא הייתה נחשפת אלמלא התייצב עד המדינה בפני רשויות החוק. נכון, יש לו אינטרס חזק בפרשה הזו. אין עדי מדינה נטולי אינטרס, שאינם מבקשים להפיק תועלת מעדותם.

השאלה איננה חוזק האינטרס, אלא וידוא אמינותה של העדות. הפרקליטות, יש לזכור, לא חתמה על ההסכם עם ש"ד, אלא רק לאחר שמסר פרטים מרכזיים על הפרשות שבהן היה מעורב, ולאחר שפרטים אלה נבדקו ואומתו על-ידי ראיות חיצוניות.

חגיגה בטרם עת

הטיעון שלפיו הפרשה הזו כבר מסתמנת ככזו שתסתיים בקול ענות חלושה הוא מופרך במיוחד. המשפט טרם החל וכבר הסנגורים חוגגים את ניצחונם. אין לחגיגה הזו שום סיבה, לפי שעה. אפשר שגם בעתיד לא תהיה.

מה שאפשר הוא רק לזרות חול בעיני הציבור: מה שבהחלט יכול לקרות בפרשה הזו הוא הסדרי טיעון שייחתמו בין התביעה לבין חלק מהנאשמים. כך היה גם בפרשת רשות המסים, כך בפרשת הירשזון והסתדרות העובדים הלאומית.

הנאשמים וסנגוריהם ממהרים לחגוג בתקשורת כל הסדר טיעון כזה, ולהציגו כהתקפלות של התביעה. הנה, הם אומרים, מ-4 אישומים של ניסיון לשוחד נותרו רק שניים, או שרכיב הנסיבות המחמירות נמחק מעבירת קבלת דבר במירמה.

בתקשורת תמיד ממתינים בזרועות פתוחות - מי שמטעמים של אידיאולוגיה, אינטרס או בורות יאמצו את הספין הזה מצד הנאשמים ועורכי דינם, מבלי לבדוק מה משמעותו של אותו הסדר טיעון, והאם הוא באמת מייצג ניצחון טקטי לנאשם, או שזוהי חגיגה ריקה.

בחינה מדוקדקת של הסדרי הטיעון שנחתמו הן בפרשת הירשזון והן בפרשת רשות המסים מגלה כי לא הייתה כל התקפלות ובוודאי לא קריסה של התביעה. ההיפך הוא הנכון: במהלך שלב ההוכחות, משנוכחו הנאשמים לגלות כי הם אינם מצליחים להפריך את האישומים, וכי הם צועדים בדרך סלולה לעבר הרשעה, הם עשו את הדבר היחיד שנותר להם לעשות - להודות באישומים, ולבקש שהתביעה תתגמש מעט בנוגע לחומרת הניסוחים וסעיפי העבירות בכתב האישום, בתמורה לכך שנחסך זמן ניהול יתרת המשפט. זה מה שקרה בתוך אולמות המשפט, בלי קשר למה שאמרו הסנגורים למיקרופונים, שחיכו להם מחוץ לאולם.

אבל המיקרופון סובל הכול, הזיכרון הציבורי קצר, ולשכתב את ההיסטוריה הופך להיות קל מאי-פעם. אולי זו הסיבה שיותר ויותר נאשמים וסנגורים מנהלים את המשפט בשתי החזיתות, הן בבית המשפט והן בתקשורת. בתקשורת יותר קל להם לנצח.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי