גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רו"ח ג'ראנט: 2012 תהיה שנה מצוינת לכלכלה העולמית

סגן נשיא ארנסט אנד יאנג: "נפגשתי עם מנכ"לים ועם אנשי עסקים, והם משתוקקים לבצע עסקאות. מדובר ברמה הכי גבוהה של נכונות לבצע עסקאות מאז המשבר"

"בהנחה שלא תהיה הידרדרות נוספת בעניינים מקרו-כלכליים וגיאופוליטיים, בייחוד בגוש האירו, פעילות המיזוגים והרכישות תגבר בשנת 2012. הרצון לעשות עסקים, שהוא הגדול ביותר שהיינו עדים לו זה 3 שנים, והתחזקות תנאי הבסיס, הם סימן טוב לבאות. 2012 תהיה שנה מצוינת לכלכלה העולמית". את התחזית האופטימית הזו מספק רו"ח ריצ'רד מ. ג'ראנט, סגן נשיא פירמת ארנסט אנד יאנג העולמית ומומחה לפעילות עסקית גלובלית, בראיון בלעדי ל"גלובס".

על רקע החדשות האחרונות על טיוטת תוכנית הצנע החדשה ביוון, שתסיר עוד מחסום בפני המדינה לקבלת חבילת הסיוע, והמצב באירופה בכלל, מבהיר ג'ראנט כי "אם המצב באירופה יתדרדר, אז יהיה קשה לראות עלייה בפעילות המיזוגים והרכישות, אך מה שעושה אותנו - בארנסט אנד יאנג - אופטימיים הוא התחזקות התנאים הבסיסיים למיזוגים ורכישות.

"אנו נמצאים בתקופה שבה מצבורי המזומנים של החברות נמצאים ברמת שיא, תנאי האשראי משתפרים במרבית העולם, ראינו גיוסים מתמשכים בקרנות פרייבט-אקוויטי, ויש מימון זמין לעסקאות. יש כסף. אנחנו קוראים לזה 'אבקה יבשה' מוכנה בקרנות הפרייבט-אקוויטי לקראת עסקאות".

לדברי ג'ראנט, הסימן המשמעותי ביותר לפריחה הוא העלייה בעניין וברצון של חברות לבצע עסקאות. "נפגשתי עם מנכ"לים ועם אנשי עסקים מכל יבשת אמריקה וגם מישראל, והם משתוקקים לבצע עסקאות. מדובר ברמה הכי גבוהה של נכונות לביצוע עסקאות מאז המשבר".

אי-ודאויות

- מה עם המצב במזרח-התיכון? המצב בסוריה והאביב הערבי לא משפיעים על תחזיותיך לאביב כלכלי?

ג'ראנט: "הכול משפיע. ההחלמה של ענף המיזוגים והרכישות לא הייתה טובה כפי שרבים ציפו, וזו תוצאה של אי-ודאות. לאי-ודאות יכולות להיות כמה צורות - גיאופוליטיקה, מקרו-כלכלה, ביטחון וחוסר יציבות או אסון טבע. רעידת האדמה והצונאמי שפגעו ביפן הזיקו לשרשרות האספקה העולמיות, הייתה להם השפעה גדולה על הכלכלה היפנית, ולכן גם על כלכלות אחרות. רעידת האדמה בניו-זילנד, מדינה קטנה הרבה יותר מיפן, השפיעה על הכלכלה העולמית.

"לכן, האביב הערבי הוא אלמנט נוסף של חוסר ודאות, שכאשר מוסיפים לו את המצב הכלכלי הכללי - משבר החוב האמריקני, המשבר בגוש האירו, הורדות דירוגי האשראי, אסונות טבע, חוסר היציבות והביטחון בחלקים גדולים בעולם - הדברים האלה, כשמכנסים אותם יחדיו, הם גורם משמעותי לאי-ודאות.

"עם זאת, בהתחשב במצב הזה, הכלכלה העולמית עשתה עבודת שיקום נפלאה, והיא משגשגת שוב, למרות כל הדברים האלה. אם מסתכלים לאחור, על הדברים שגרמו למשבר הכלכלי, הם לא היו חמורים כל-כך כפי שכולם חשבו. משבר החוב האמריקני לא היה חמור כל-כך, והגירעון האירופי לא חמור כל-כך.

"השינוי במזרח-התיכון הוא יוצא דופן, ועדיין יש החלמה של הכלכלה העולמית. היא אמנם לא מפוזרת באופן שווה, ויש חדשות נוראות ממקומות שונים, ויש מנצחים ומפסידים, אבל הדברים הללו הם היוצאים מהכלל. קל לקחת את העמדה שאומרת 'אירופה לא תיחלץ מהמשבר', או ש'לכל אי-הוודאות הזו במזרח-התיכון תהיה השפעה מכרעת'. זו הדרך הקלה, אבל אני נוטה להיות אופטימי יותר".

ג'ראנט, המדורג בחמישייה המובילה של פירמת ארנסט יאנג העולמית, ב"מטבחון", הגיע בחודש שעבר לביקור בישראל, בין השאר כדי להרצות בכנס בנושא "הזדמנויות ואתגרים בשוק המיזוגים והרכישות בשנת 2012", שערכו פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג ומשרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן.

שווקים מתעוררים

לדבריו, "מאז 2008 לא היו הרבה עסקאות, אבל הרבה זמן עבר מאז. התנאים הבסיסיים התחזקו, חברות צברו מזומנים בכמויות שיא, שיפרו את מאזניהן, עסקים יצאו מהמשבר הכלכלי, נפטרו מהמינוף וצמצמו את הוצאות התפעול של העסק.

"עכשיו, היכולת שלהן להציג יותר הון נזיל בשורה התחתונה תלוי הרבה יותר בצמיחה. גופים רבים ממוקדים בצמיחה אורגנית, אבל בהתחשב בסביבה הכלכלית העולמית, קשה לראות תמורה לכך, ולכן צמיחה אורגנית, למרות חשיבותה, אינה הדרך היחידה לצמוח. זו הסיבה שהם רואים גם בצמיחה לא-אורגנית, ברכישות, דרך לצמוח.

"חברות מנסות לנצל הזדמנויות בעולם כדי לצמוח, מה שמוליד עניין גדול בשווקים המתעוררים והרבה פעילות בהם. חברות עושות עסקאות כדי לשנות את הטכנולוגיה בעסק שלהן או כדי לשים יד על טכנולוגיות מסוימות; חברות עושות עסקאות כדי להשתלט על קווי הפצה, כדי לרכוש מוצרים חדשים ופתרונות שאין להן. הן מבינות שכדי להשלים את המעבר שהשוק אילץ אותן לעשות מאז 2008, הן חייבות לבצע רכישות, לנצל את הדמוגרפיה העולמית המשתנה ואת זרימת ההון המשתנה בעולם".

- לאילו ארצות כדאי לשים לב בהקשר זה?

ג'ראנט: "חברות מתעניינות במדינות כמו ברזיל וסין, שיש להן כלכלות ידידותיות לעסקים, אוכלוסייה צומחת ומעמד ביניים שהולך ועולה. הן מושכות הון ששואף לנצל את מגמות הצמיחה הללו ואת התיאבון שיש לצרכנים מההכנסה הגדלה שלהן.

"ברזיל, שאמנם משכה כמות מכובדת של הון מבחוץ במהלך השנים, בעיקר בתחומים כמו אנרגיה ומשאבים טבעיים; עכשיו, עם האוכלוסייה המתרחבת שלה, של יותר מ-200 מיליון ומעמד הביניים הגדל שלה, מושכת משקיעים מסוגים שונים דווקא אל שוק הצרכנות. יש עניין גדול בשירותי בריאות, בכלי רכב, בקמעונאות, ברשתות פארם, בגלל שההכנסות של אנשים עלו לרמה שהם רוצים את המוצרים והשירותים הללו.

"הם רוצים ליהנות מחיים טובים יותר. האוריינטציה של הכלכלה הופכת להיות צרכנית, כמו בארה"ב, שבה כשני-שלישים מהתל"ג מגיעים מהצרכנים. זה מתחיל לקרות בשווקים המתעוררים. חברות שמביטות אל השווקים המפותחים - ארה"ב, קנדה, מערב אירופה, יפן - רואות פחות הזדמנויות לצמיחה, הן לא מצליחות לצמוח מספיק משנה לשנה, בגלל הקיפאון הכלכלי בחלקים הללו של העולם, אז הן הולכות לשווקים שבהם קצב הצמיחה מהיר יותר".

"לישראל יש הזדמנות לשחק תפקיד חשוב בצמיחה כלכלית של האזור"

זהו אמנם ביקורו הראשון של ריצ'רד מ. ג'ראנט בישראל, אך ההיכרות שלו עם המזרח-התיכון היא רבת-שנים והחלה בילדותו. כשהיה ילד, אביו עבד עבור מחלקת החוץ של הממשל האמריקני, והמשפחה התגוררה במשך 7 שנים במדינות שונות במזרח-התיכון. ישראל לא הייתה ביניהן, אך ג'ראנט שמע מאביו רק דברים טובים עליה ולמד להעריך אותה. עכשיו יש לו גם תחזיות טובות עבור ישראל.

האביב הכלכלי, כך מנבא ג'ראנט, לא יפסח על ישראל. "מה שיפה בישראל הוא שהיא הדמוקרטיה היחידה במזרח-התיכון, ולכן יש לה הזדמנות לשחק תפקיד חשוב בצמיחה כלכלית של האזור ובשינוי המיוחל - לקראת דמוקרטיה במזרח-התיכון - שיכול להתרחש גם בעוד שנים".

לדבריו, "הכלכלה, רמת התחכום, היכולת והידע להעברת הון בישראל, מציבים אותה בעמדה טובה. איני צריך לספר לאיש כי לישראל יש מוניטין טוב במיוחד בכמה תחומים, בעיקר - החדשנות בתחום ההיי-טק. חברות היי-טק גדולות באות לישראל לא כדי לבצע מיקור-חוץ ולנצל כוח עבודה זול, אלא כדי לנצל את ההון האינטלקטואלי שיש כאן. חברות הטכנולוגיה הגדולות באו לכאן בשביל החדשנות".

ג'ראנט מעריך כי "עכשיו יש לישראל הזדמנות למנף את עצמה, גם בתחומים כמו פרמצבטיקה, חקלאות ועוד. יש קשרים נהדרים בין ישראל לארה"ב, ולמרות כמה מהבעיות הפיסקליות של ארה"ב, היא עדיין הכלכלה החדשנית הטובה בעולם. היא תפתור את הבעיות בענייני הגירעון שלה עם הזמן, והיכולות האינטלקטואליות שיש לה ימשיכו להעצים את כלכלתה. השותפות הקרובה שיש לארה"ב עם ישראל, נוסף ליכולות ולכלכלה של ישראל, יעניקו הזדמנויות עסקיות לישראל".

עוד כתבות

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

טראמפ בנאומו הלילה / צילום: Reuters, via REUTERS

טראמפ: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה דברים מול הקונגרס בנאום "מצב האומה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "חישובי איראן, לא משנה כמה לחץ יופעל, לא ישתנו תחת לחץ" ● בכירים בישראל משוכנעים - איראן וארה"ב לא יגיעו לפריצת דרך ● עדכונים שוטפים

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

בינואר 2026 העביר בית ההשקעות מיטב מהמתחרים כמעט 2.4 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים מבחינת החברה בגיוסים לחודש אחד ● מיטב מנהל כיום 136 מיליארד שקל, אחריו נמצא אלטשולר שחם עם כמעט 125 מיליארד שקל, אחר כך מור עם 108 מיליארד שקל והפניקס עם 102 ● ומי נמצא בתחתית הטבלה?

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"