גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוציאליזם החזירי של אדרעי

ועד עובדי הרכבת הוא נורה אדומה כהה; הסוציאליזם של אדרעי הוא סרטן ארגוני קטלני

שוב התנהלות ביריונית של ועד עובדים, שוב ביזוי בית הדין באי-מילוי הוראתו לחזור לעבודה מיידית. שוב פגיעה בציבור. רבותי, תפנימו: העבודה המאורגנת, דרך הועדים החזקים, כמו גם ועדי עובדים בכלל, פשטה את הרגל! היא היא הסיבה המרכזית לכישלונות העסקיים, השירותיים והתיפקודיים של הארגונים הגדולים במשק, בטח ובטח של השירות הציבורי. נ-ק-ו-ד-ה.

בגללה נוצר מעמד עובדי הקבלן, בגללה כל ארגון נגוע-ועד הוא הכי פחות יעיל, הכי פחות איכותי, הכי פחות שירותי והכי פחות חדשני; ובגללה הנהלות אותם ארגונים, מסורסות ומשותקות מניהולם בפועל.

הוסיפו לכך שחיתות מוסרית של מספר טייקונים-כוכבים והנהלותיהם הבכירות; תַּבְּלוּ עם ספקי אשראי הזוי, הממונף מעבר לכל היגיון כלכלי וללא כל ערבויות ממשיות, בדמות הבנקים והמוסדיים; ערבבו הכל עם שחיתות פוליטית ברשות המחוקקת והמבצעת - והרי לכם התמהיל הרעיל שאת מחירו אנחנו, הציבור, משלמים שוב ושוב.

פחד מקיר לקיר

אבל בעוד שאת האחרונים כולם יודעים להאשים - ובצדק רב - על הוועדים איש לא מעז להלין בגלוי ולחשוף את היותם ליבת הבעיה. איש גם לא מעז להחיל עליהם רגולציה כלשהי או חקיקה מגבילה. גם פנייה לבית-הדין לעבודה להוצאת צווי ריתוק לשירותים חיוניים נעשית רק בלחץ ציבורי וגם אז לא תמיד.

הפוליטיקאים מפחדים על כיסאם, הטייקונים-הכוכבים מפחדים על ריווחיותם, הבנקים והמוסדיים מפחדים על השקעתם, העובדים הטובים באותם ארגונים מפחדים על מעמדם, והספקים החיצוניים מפחדים על פרנסתם. פחד הוא החוט המקשר. וכפי שהמזרח התיכון לימד אותנו לא אחת: טרור עובד.

קביעות היא רעה חולה

אסכם זאת כך, יונית: מריץ' ורץ' יוצא ריצ'רץ'. מ-ועדוקרטיה ו-טייקונוקרטיה יוצא חזירוקרטיה. כן, רבותי. סוציאליזם חזירי הולך טוב עם קפיטליזם חזירי. והוא גם מנצח אותו כל פעם מחדש.

ה-רעה ה-חולה של הסוציאליזם החזירי בתרבות הוועדים היא מוסד הקביעות. חשוב לנתץ את האמירות הפופוליסטיות והפוליטיקל-קורטיות בנושא ולהצהיר קבל עם ועדה: לקביעות אין מקום בעסק חפץ חיים! בטח לא בשוק דינאמי ומשתנה תמידית. בטח לא כזה המוּעַד למיתונים ומשברים גלובאליים כל שני וחמישי. בטח ובטח ללא כל התנייה או קשר לביצועים ותפוקות. וכן. גם השירות הציבורי הוא עסק, רק שמטרתו אינה רווח אלא רווחת האזרח, ולכן הכלל הזה חל גם עליו.

בעיית הקביעות קיימת לא רק בגלל הכלכלה ההפכפכה המצריכה גמישות ארגונית, אלא גם בגלל הטבע האנושי. ההוכחה הטובה ביותר: חיי נישואין. בשלב החיזור שני הצדדים מקפידים על הופעה נאה, כושר גופני סביר והתנהגות ללא דופי. אולם, לאחר הנישואין, וככל שהשנים נוקפות, הכל מידרדר, עד לגירושים שאז מיד מתקיימת החזרת עטרה ליושנה.

כי כך בני האדם בנויים: במקום בו יש ביטחון אין מאמץ. אין התפתחות. אין הנעה. לעומת זאת, יש קיפאון. יש נוקשות. יש שיגרה שלאיש אין אינטרס לזעזעה בחשיבה יצירתית, בתהליכי עבודה מעודכנים, בתפוקות.

אותו דבר במקום עבודה. והכי מדהים: אפילו בנישואין, שהם סוג של קביעות, אין טוטאליות. למרות היותם מוסד חברתי-אנושי אף מרכזי יותר ממקום העבודה, אותם - ניתן להתיר. מקביעות בחסות הוועדים הגדולים, לעומת זאת, גם פעילות פלילית (מעילה, אונס) לא מאפשרת התרה אוטומטית או קלה. לפיכך, כשהביטחון הוא מוחלט, לא רק שאין מאמץ, אלא מתחיל תהליך הפוך: חבלה בעבודה, האטת התפוקות ולבסוף - עבד כי ימלוך.

שולט בארגון - ומדרדר אותו

זה המצב שבו אנו נמצאים כיום. והביטוי הקיצוני ביותר שלו בימים אלה הוא בהתנהלות ועד עובדי הרכבת, אבל הוא נכון זה שנים גם בכל הוועדים החזקים המוכרים, שידם הקלה על השאלטר היא איום קבוע, החולש על האוויר הים והיבשה של כולנו.

הועד, שבמקורו היה אמור להיות גוף חיובי השומר על זכויות העובדים, הפך למשהו לגמרי אחר: הגוף ששולט בפועל בארגון, מדרדר אותו, וממשיך להתהדר ביופמיזם "מגן על חלשים".

לשלטון הוועד, ה-ועדוקרטיה, ארבעה תוצרים מרכזיים המהווים היפוך מוחלט למטרתו המקורית.

ראשית, מפגן כוח: מול ההנהלה, הבעלים, העובדים, הלקוחות, הספקים. החזקת ההנהלה "בביצים" כך שבפועל הועד מנהל את הארגון ולא להיפך. זהו אגו טריפ עוצמתי עם גינונים וטקסים משלו.

שנית, מסלול קידום ושליטה חסין השפעה ניהולית או משמעתית לעובדים שהם, לרוב, הפחות מוכשרים, מקצועית ואישית, ושאחרת לא היו זוכים ולו לנימה של מעמד דומה.

שלישית, סידור עבודה למקורבים ובני משפחה, ללא קשר לאיכות או התאמה לתפקיד.

רביעית, סירוב לכל זיקה בין תפוקות לתשואות. כל ההטבות חלות באופן אחיד על כל העובדים הקבועים, ללא קשר למידת תרומתם. כך, נוצר ומוזן כשל תיפקודי ארגוני בפעולת מלקחיים הרסנית: גם הגנה על עובדים גרועים ועידודם לאי-מאמץ או אף חבלה, וגם פגיעה בעובדים הטובים.

חזירות הרסנית

חשוב, בהקשר זה, לציין שתי עובדות: האחת שבכל ארגוני ה-ועדוקרטיה, ישנם רבים רבים שהינם מוטיבציוניים, מוכשרים ומקצועיים. לאורך השנים, גם כעובדת, גם כאזרחית וגם כספקית חיצונית, היתה לי הזכות להכיר את חלקם אישית. השנייה, שעובדים מצויינים אלה סובלים מה-ועדוקרטיה לא פחות מהציבור הרחב. לא רק שהם רואים כיצד יתר איכות ו/או תפוקות אינן מניבות יתר תשואות, אלא אף מופעל עליהם טרור לכיוון ההפוך - הורדת איכות וביצועים, כדי לא לחשוף את ערוותם התפקודית של הגרועים וכדי "לא לתת להנהלה רעיונות".

כך, בתהליך שתיארנו, הוועד החזק הופך לסרטן ארגוני הפושה בכל חלקה טובה ומחליא את הארגון עד שאינו יכול לעמוד במשימותיו לטובת הציבור או המשקיעים. האם זה לטובת העובדים? לא. האין זה ההיפך המוחלט ממטרת הוועד המקורית? כן.

שוב מתברר שלחזירות ניתן להגיע משני הצדדים - סוציאליזם או קפיטליזם - כאחד, ובכל מקרה התוצאה היא הרסנית, לציבור כולו.

■ הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה. הכותבת היא גם יועצת ארגונית בכירה לניהול ופוליטיקה ארגונית.

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק