גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוציאליזם החזירי של אדרעי

ועד עובדי הרכבת הוא נורה אדומה כהה; הסוציאליזם של אדרעי הוא סרטן ארגוני קטלני

שוב התנהלות ביריונית של ועד עובדים, שוב ביזוי בית הדין באי-מילוי הוראתו לחזור לעבודה מיידית. שוב פגיעה בציבור. רבותי, תפנימו: העבודה המאורגנת, דרך הועדים החזקים, כמו גם ועדי עובדים בכלל, פשטה את הרגל! היא היא הסיבה המרכזית לכישלונות העסקיים, השירותיים והתיפקודיים של הארגונים הגדולים במשק, בטח ובטח של השירות הציבורי. נ-ק-ו-ד-ה.

בגללה נוצר מעמד עובדי הקבלן, בגללה כל ארגון נגוע-ועד הוא הכי פחות יעיל, הכי פחות איכותי, הכי פחות שירותי והכי פחות חדשני; ובגללה הנהלות אותם ארגונים, מסורסות ומשותקות מניהולם בפועל.

הוסיפו לכך שחיתות מוסרית של מספר טייקונים-כוכבים והנהלותיהם הבכירות; תַּבְּלוּ עם ספקי אשראי הזוי, הממונף מעבר לכל היגיון כלכלי וללא כל ערבויות ממשיות, בדמות הבנקים והמוסדיים; ערבבו הכל עם שחיתות פוליטית ברשות המחוקקת והמבצעת - והרי לכם התמהיל הרעיל שאת מחירו אנחנו, הציבור, משלמים שוב ושוב.

פחד מקיר לקיר

אבל בעוד שאת האחרונים כולם יודעים להאשים - ובצדק רב - על הוועדים איש לא מעז להלין בגלוי ולחשוף את היותם ליבת הבעיה. איש גם לא מעז להחיל עליהם רגולציה כלשהי או חקיקה מגבילה. גם פנייה לבית-הדין לעבודה להוצאת צווי ריתוק לשירותים חיוניים נעשית רק בלחץ ציבורי וגם אז לא תמיד.

הפוליטיקאים מפחדים על כיסאם, הטייקונים-הכוכבים מפחדים על ריווחיותם, הבנקים והמוסדיים מפחדים על השקעתם, העובדים הטובים באותם ארגונים מפחדים על מעמדם, והספקים החיצוניים מפחדים על פרנסתם. פחד הוא החוט המקשר. וכפי שהמזרח התיכון לימד אותנו לא אחת: טרור עובד.

קביעות היא רעה חולה

אסכם זאת כך, יונית: מריץ' ורץ' יוצא ריצ'רץ'. מ-ועדוקרטיה ו-טייקונוקרטיה יוצא חזירוקרטיה. כן, רבותי. סוציאליזם חזירי הולך טוב עם קפיטליזם חזירי. והוא גם מנצח אותו כל פעם מחדש.

ה-רעה ה-חולה של הסוציאליזם החזירי בתרבות הוועדים היא מוסד הקביעות. חשוב לנתץ את האמירות הפופוליסטיות והפוליטיקל-קורטיות בנושא ולהצהיר קבל עם ועדה: לקביעות אין מקום בעסק חפץ חיים! בטח לא בשוק דינאמי ומשתנה תמידית. בטח לא כזה המוּעַד למיתונים ומשברים גלובאליים כל שני וחמישי. בטח ובטח ללא כל התנייה או קשר לביצועים ותפוקות. וכן. גם השירות הציבורי הוא עסק, רק שמטרתו אינה רווח אלא רווחת האזרח, ולכן הכלל הזה חל גם עליו.

בעיית הקביעות קיימת לא רק בגלל הכלכלה ההפכפכה המצריכה גמישות ארגונית, אלא גם בגלל הטבע האנושי. ההוכחה הטובה ביותר: חיי נישואין. בשלב החיזור שני הצדדים מקפידים על הופעה נאה, כושר גופני סביר והתנהגות ללא דופי. אולם, לאחר הנישואין, וככל שהשנים נוקפות, הכל מידרדר, עד לגירושים שאז מיד מתקיימת החזרת עטרה ליושנה.

כי כך בני האדם בנויים: במקום בו יש ביטחון אין מאמץ. אין התפתחות. אין הנעה. לעומת זאת, יש קיפאון. יש נוקשות. יש שיגרה שלאיש אין אינטרס לזעזעה בחשיבה יצירתית, בתהליכי עבודה מעודכנים, בתפוקות.

אותו דבר במקום עבודה. והכי מדהים: אפילו בנישואין, שהם סוג של קביעות, אין טוטאליות. למרות היותם מוסד חברתי-אנושי אף מרכזי יותר ממקום העבודה, אותם - ניתן להתיר. מקביעות בחסות הוועדים הגדולים, לעומת זאת, גם פעילות פלילית (מעילה, אונס) לא מאפשרת התרה אוטומטית או קלה. לפיכך, כשהביטחון הוא מוחלט, לא רק שאין מאמץ, אלא מתחיל תהליך הפוך: חבלה בעבודה, האטת התפוקות ולבסוף - עבד כי ימלוך.

שולט בארגון - ומדרדר אותו

זה המצב שבו אנו נמצאים כיום. והביטוי הקיצוני ביותר שלו בימים אלה הוא בהתנהלות ועד עובדי הרכבת, אבל הוא נכון זה שנים גם בכל הוועדים החזקים המוכרים, שידם הקלה על השאלטר היא איום קבוע, החולש על האוויר הים והיבשה של כולנו.

הועד, שבמקורו היה אמור להיות גוף חיובי השומר על זכויות העובדים, הפך למשהו לגמרי אחר: הגוף ששולט בפועל בארגון, מדרדר אותו, וממשיך להתהדר ביופמיזם "מגן על חלשים".

לשלטון הוועד, ה-ועדוקרטיה, ארבעה תוצרים מרכזיים המהווים היפוך מוחלט למטרתו המקורית.

ראשית, מפגן כוח: מול ההנהלה, הבעלים, העובדים, הלקוחות, הספקים. החזקת ההנהלה "בביצים" כך שבפועל הועד מנהל את הארגון ולא להיפך. זהו אגו טריפ עוצמתי עם גינונים וטקסים משלו.

שנית, מסלול קידום ושליטה חסין השפעה ניהולית או משמעתית לעובדים שהם, לרוב, הפחות מוכשרים, מקצועית ואישית, ושאחרת לא היו זוכים ולו לנימה של מעמד דומה.

שלישית, סידור עבודה למקורבים ובני משפחה, ללא קשר לאיכות או התאמה לתפקיד.

רביעית, סירוב לכל זיקה בין תפוקות לתשואות. כל ההטבות חלות באופן אחיד על כל העובדים הקבועים, ללא קשר למידת תרומתם. כך, נוצר ומוזן כשל תיפקודי ארגוני בפעולת מלקחיים הרסנית: גם הגנה על עובדים גרועים ועידודם לאי-מאמץ או אף חבלה, וגם פגיעה בעובדים הטובים.

חזירות הרסנית

חשוב, בהקשר זה, לציין שתי עובדות: האחת שבכל ארגוני ה-ועדוקרטיה, ישנם רבים רבים שהינם מוטיבציוניים, מוכשרים ומקצועיים. לאורך השנים, גם כעובדת, גם כאזרחית וגם כספקית חיצונית, היתה לי הזכות להכיר את חלקם אישית. השנייה, שעובדים מצויינים אלה סובלים מה-ועדוקרטיה לא פחות מהציבור הרחב. לא רק שהם רואים כיצד יתר איכות ו/או תפוקות אינן מניבות יתר תשואות, אלא אף מופעל עליהם טרור לכיוון ההפוך - הורדת איכות וביצועים, כדי לא לחשוף את ערוותם התפקודית של הגרועים וכדי "לא לתת להנהלה רעיונות".

כך, בתהליך שתיארנו, הוועד החזק הופך לסרטן ארגוני הפושה בכל חלקה טובה ומחליא את הארגון עד שאינו יכול לעמוד במשימותיו לטובת הציבור או המשקיעים. האם זה לטובת העובדים? לא. האין זה ההיפך המוחלט ממטרת הוועד המקורית? כן.

שוב מתברר שלחזירות ניתן להגיע משני הצדדים - סוציאליזם או קפיטליזם - כאחד, ובכל מקרה התוצאה היא הרסנית, לציבור כולו.

■ הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה. הכותבת היא גם יועצת ארגונית בכירה לניהול ופוליטיקה ארגונית.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"