גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע לא קיבלו אותי ל'גבעת שמוקים'

לא רוצים רוסים, אתיופים וערבים ביישוב? תגידו. אל תתחבאו מאחורי "חוסר התאמה"

א.

אופיר ודנה-לי כלפה לעולם לא ידעו למה בדיוק לא קיבלו אותם להרחבה של קיבוץ גבים בנגב המערבי; האם זה משום שהם מזרחיים, בגלל הפרעת קשב וריכוז שיש לו, מפני שהם משדרות, בשל העובדה שהוא פעיל חברתי, בגלל צבע המכנסיים שלבשו באותו היום או מפני שלחברת ועדת הקבלה יצאו באותו בוקר טחורים.

כל מה שהם יודעים זה שוועדת הקבלה קבעה כי השניים לא התקבלו בגלל "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה". מה זה בדיוק "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה"? אף אחד לא אמר להם.

מה שכן נאמר להם זה שההחלטה מבוססת על חוות דעת מקצועית של מכון המתמחה ב"אבחון התאמה לחיי חברה בקהילה", אבל את חוות הדעת לא אפשרו להם לראות, וזאת אף ששילמו עליה מכיסם.

מחברים שלי, שניסו להתקבל ליישובים דומים ולא התקבלו - אחד מהם היה, לא עלינו, רוסי; השני התחתן שלא דרך הרבנות, שלא תדעו מצרות; השלישי, וזה הכי חמור, היה "אינדיבידואליסט", ואותו לא רק שלא היו צריכים לקבל, היה עדיף לכולם אילו היו יורים לו בראש בו במקום - למדתי שמדובר בהוצאה של כ-1,000 שקלים לאבחון לזוג.

כן, 1,000 שקלים. אגב, מכוני האבחון האלה מציעים לך גם פגישת ייעוץ והכוונה בנוגע לדרך הכי טובה לעבור את האבחון שהם עצמם מעבירים, שזה עניין של עוד 500 שקלים. אחלה תעשייה, לא? להשלמת החבילה חסר רק שיציעו פגישת "התאוששות אחרי דחייה" תמורת עוד 700 שקלים. ללמדך, שוב, שבצד השני של כל עוול יושב מישהו שגוזר קופון.

נכנסתי לאתרים של מכוני האבחון. כתוב שם שהם כוללים "מבחני נייר ועיפרון" ומשימות כמו השלמת המשפט הבא: "עבר רכב והתיז מים על הבגד שלך...". התקשרתי לאחד ממכוני האבחון הנ"ל ושאלתי למה אי-אפשר לראות את הדוח המקצועי אחרי שהאדם שילם עליו מכיסו.

תראה, אמרה לי גברת נחמדה, אנשים מכירים את עצמם, את מה שכתוב שם הם יודעים, ו"לראות את מה שכתבנו עליהם לא יוסיף להם שום דבר". תשובה קצת מוזרה, אמרתי, אם שילמתי, מגיע לי.

תראה, אמרה, הבן אדם חותם מראש שהוא לא יכול לראות את הדוח. למה? אני צריכה לחשוב גם על הביטחון האישי שלי, אמרה, אם בא אדם מסוכן, אחד עם תיק פלילי, אני לא רוצה להסתבך איתו. ומה לגבי אנשים שאין להם תיק פלילי? תראה, אמרה, אי-אפשר שאחד יקבל את הדוח ואחד לא. תמיד אהבתי לראות איך השוויון הופך להיות ערך מתי שנוח.

וזה לא נגמר בזה. אם שילמת 1,000 שקלים ולא התקבלת ל"גבעת שמוקים מתנשאים א'", ואתה רוצה לנסות את מזלך - אלוהים יודע למה - ב"תל חבורת עלובים ב'", יגבו ממך עוד משהו כמו 200 שקלים על "התאמת הדוח", שזה כולל את העבודה המסובכת מאין כמוה של להחליף בראש הטופס את שם היישוב.

כל מי שעבר את ועדות הקבלה האלה יוכל לספר לכם שמדובר בחוויה לא נעימה במקרה הטוב. אנשים שהכשרתם היחידה לאבחון בני אדם היא העובדה שהם הגיעו ליישוב לפני שעבר חוק ועדת הקבלה - חוק מפלה ולא שוויוני - יושבים מולך וחוקרים אותך במשך שעות (וזה בנוסף לכחמש שעות שבילית במכון האבחון) על טיב יחסי האישות שלך ועל מצב חשבון הבנק שלך, תוך כדי שהם מחטטים באף. ובסוף הם גם פטורים ממתן תשובה אמיתית.

אז אופיר ודנה-לי כלפה לא יגורו בגבים. אני לא מכיר אותם, אבל ממה שקראתי בעיתונים אני יכול לומר בוודאות מוחלטת שההפסד הוא של גבים, ושלו בלבד. אבל זה לא רק העניין של משפחת כלפה, זה העניין של כולנו.

ב.

חוק ועדות הקבלה ליישובים, או בשמו המלא "חוק האגודות השיתופיות", יוזמה של הח"כים דוד רותם (ישראל ביתנו), ישראל חסון ושי חרמש (קדימה), עבר לפני כשנה. מטרתו המוצהרת (והמוכחשת, כמובן) הייתה למנוע כניסה של ערבים ליישובים קהילתיים קטנים (פחות מ-400 בתי אב) בגליל ובנגב - שכמה מפתיע, יש שם ערבים. אחד הקריטריונים העיקריים שלו היה "נאמנות למפעל הציוני". אבל אנחנו הרי יודעים טוב מאוד שמה שאתמול היה ערבי היום הוא נכה, חד-הורי, מוגבל, מזרחי, זקן, דתי, אתיופי, או סתם אחד שלא בא טוב בעין של חברת הוועדה.

ההוכחה המובהקת לכך היא דווקא באיסור הברור שמכיל החוק למנוע את אי-קבלתו של אדם על רקע דת, גזע או לאום, ומתן רשות למנוע את הקבלה דרך הקריטריון האמורפי במיוחד של "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה", קריטריון שכולו קריצה שובבה, שלא לומר אצבע משולשת. גרסה אחרת של אותו דבר אפשר לראות במאבקים של מקומות עבודה נגד עובדים שמתארגנים. החוק אוסר לפטר עובד שמארגן עובדים? סבבה, נפטר אותו כי הוא יקר. הוא לא יקר? נפטר אותו כי הוא עצלן. הוא לא עצלן ולא יקר? תמיד אפשר למצוא סיבה. כמו בבדיחה על השפן והכובע. ואם אי-אפשר למצוא סיבה? אה, גם אין בעיה. מפטרים בלי סיבה. הרי אפשר.

שלוש עתירות לבג"ץ (אחת מהן של הזוג כלפה) עומדות בימים אלה נגד החוק המגעיל הזה, שמהווה עוד לבנה בחומת ההתאכזרות למיעוטים. כמה מפתיע לגלות (בציניות אם לא הבנתם) שלצדו של החוק הנ"ל עומד היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, הסבור שהחוק הוא מידתי ו"מאזן בין צורכי ההתפתחות של יישובים קטנים לבין החובה לאי-אפליה".

לפני פחות משנה כתבתי כאן על וינשטיין, שעמד גם מאחורי "התיקון לחוק סמכויות הביטחון", או בשמו המוכר יותר "חוק המישוש", שאמור לאפשר לשוטרים לערוך חיפוש גופני על אזרחים גם בהיעדר חשד סביר. גם אז אמר וינשטיין שהחוק משקלל "בצורה ראויה את כל האיזונים הנכונים, מקדם מגמות טובות ומאזן כראוי בין האינטרסים השונים".

כן, הא? כמה הכול מידתי ומאוזן ומקדם מגמות טובות כשאתה גבר אשכנזי עמיד שמעולם לא חווה או יחווה אפליה. תענוג. הרי אותך יקבלו לכל יישוב, ושום שוטר לעולם לא יערוך עליך חיפוש - הצ'ופרים האלה שמורים לכל מי שהוא לא אתה.

ג.

אני לא אומר שאין שום היגיון בוועדות קבלה באשר הן. יישוב חקלאי יכול לרצות בעיקר חקלאים, וישוב לצעירים דתיים יכול להעדיף צעירים דתיים; אבל גם את ההיגיון המסוים הזה צריך להביא להבנות. ובכל מקרה, יש דברים שעומדים מעל ההיגיון, כמו החוק והשוויון.

אשר לי, לעולם לא ארצה לגור במקום שיש לו קריטריונים. אשר לי, בעיניי היופי הוא לא להסתובב עם אנשים כמוך (ואני לא מדבר על החוג החברתי, אני מדבר על הנוף האנושי), אלא להפך - לחיות בחברה מגוונת. כל המקומות האלה שכל האנשים שבהם אותו דבר מצליחים לדכא אותי עד עפר בכל פעם מחדש.

ועדיין, יש סוג של היגיון. אז בבקשה - את ההיגיון הזה של ועדות הקבלה והקריטריונים שלהם צריך לפרסם בצורה ברורה. זה יעזור לאנשים שם לדעת בדיוק איפה הם חיים. אני רוצה לראות שכתוב בדיו: אנחנו לא רוצים רוסים. אתיופים? לא בבית ספרנו. אני רוצה שמקום שלא מוכן לקבל ערבים יצהיר על עצמו ככזה, ואז שיוכלו לתבוע לו את הצורה. אני רוצה לראות את היישוב שיתדרך את ועדת הקבלה שלו לא לקבל נכים. אדרבה, אני ממש מחכה לזה.

אתם אנשים פסולים מבחינה מוסרית? בבקשה, תכירו בזה. בואו נראה אתכם. מסתתרים כמו אחרוני הפחדנים העלובים מאחורי קריטריונים עלומים כמו "אי-התאמה לחיי חברה בקהילה" וקורצים כמו אחרוני הגנבים מאחורי גבם של האנשים שהם לא "משלנו".

ואם אתם זה "משלנו", מי בכלל רוצה להיות חלק מכם?

הרהור

אני רוצה לראות את היישוב הקהילתי שיתדרך את ועדת הקבלה שלו לא לקבל נכים. אדרבה, אני ממש מחכה לזה

עוד כתבות

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה