גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוכב "עבודה ערבית": "אני יושב על משכורת נמוכה בתיאטרון"

נורמן עיסא בריאיון ל"גלובס": אני בעד מחאות. נראה שטוב לאנשים מדי, ולכן הממשלה לא עשתה מזה סיפור; קצת גשם וזה עבר

נורמן עיסא הוא השחקן הערבי הכי בולט היום בישראל, ועם קשר לתואר הזה, או בלעדיו, יש לו אג'נדה מגזרית מדויקת. זה לא מונע ממנו לעשות פוילע שטיק או שניים, לג'נגל בין עיסוקים, לשחק בכמה הצגות בו זמנית, לביים תוך כדי ובעיקר ליפול תמיד על הרגליים. באותה נשימה הוא מודיע שהוא איש עסקים בינוני. אתם יודעים, עין הרע. אבל טפו-טפו, ברוך השם, סליחה, אללה, הפרנסה בשפע.

לפני חצי שנה בערך הוא טס להופיע באופרה הפלמית. קצת קשה לתפוס איך אמג'ד עליאן, כוכב הסדרה "עבודה ערבית", דופק פלצט לולייני מול זמרת סופרן. אז אפשר להירגע. עיסא לא שר שם אופרה ממש, אלא בקולו הרגיל ובספרדית, שפה שהוא לא דובר. הוא עשה את התפקיד כל-כך טוב, עד שאנשים בקהל שפגשו אותו היו מלאי התפעלות מהערבית השוטפת שלו.

החוויה הייתה אדירה, לדבריו, וגרמה לו לחלום על השתלבות בהפקה של האופרה הישראלית. למה לא. הרי את הקריירה שלו הוא התחיל בכלל כזמר. "בגיל 18 וחצי הקמתי להקת חתונות עם כמה חברים", הוא משחזר. "ראיתי שיש לי קול יפה ורציתי לשיר. היינו הולכים לחתונות במגזר הערבי, שרים כמה שעות, ואז בעלי השמחה היו אומרים, יאללה, קח כמה גרושים. אני חושב שרציתי להוציא שם משהו שיש לי, כמו תרפיה".

- ויתרת על השירה ועברת למשחק.

"אמרתי, אני חייב לעבוד. פגשתי שחקן ששיחק בתיאטרון לילדים, וככה התחלתי לשחק. בהצגה הראשונה גנבתי את ההצגה, ומשם הלכתי לבית צבי. הרגשתי שבמקום של התיאטרון נוח לי יותר להוציא את הכעס שיש לי בפנים. משם הלכתי לקאמרי, ואחר כך לחיפה".

- למה עזבת את הקאמרי?

"כי לא הציעו לי תפקידים. התרעתי והתרעתי, וכשראיתי שכלום לא קורה - פשוט קמתי והלכתי".

- ככה, בלי פרנסה מובטחת?

"אני סומך על עצמי".

- למה דווקא לחיפה? מפני שזה המקום לשחקנים ערבים?

"כי זאת עיר הולדתי, ומפני שיש בה חיים מעורבים באמת. בכריסמס נסעתי לחיפה והעיר הייתה מקושטת; חגגו שם את חג החגים, יש מודעות זה לזה. ביפו, שבה אני גר היום, אין כלום. אני מעריך את ראש העיר תל אביב שמסדר מדרכות וכבישים, אבל יש גם אנשים שצריך לתת להם תחושה טובה".

בתיאטראות בתל אביב, ודאי גם בטלוויזיה, נדמה שמסתפקים במה שמכונה "ערבי מחמד".

"בחיפה אין ערביי מחמד. עשו שם את הדברים הכי פרובוקטיביים בעבר, ביניהם את 'סינדרום ירושלים' (מחזה מאת יהושע סובול, שגרר הפגנות נגדו כשעלה לראשונה בשנות ה-80 המאוחרות), והשחקנים המובילים הם ערבים. חיפה זה חיפה".

- סוג של גטו?

"אף פעם לא הייתי בגטו, אז אין לי מושג. אבל אנחנו לא צריכים לחכות שייתנו לנו עבודה. אני רוצה להקים תיאטרון רפרטוארי ערבי ביפו, ואספק עבודה לשחקנים ערבים. כשהגיעה העלייה מרוסיה הקימו בשבילה את תיאטרון גשר ודאגו לסגור להם חוב של 9 מיליון שקלים. אז אני מבקש תקציב של 5 מיליון בשנה כדי לקיים מוסד תרבותי איכותי".

- מה מנע מתיאטרון ערבי לקום עד היום?

"שיקולים פוליטיים. מה, יפתחו תיאטרון ערבי? זה עניין של סדר עדיפויות. אולי זה יקרה כשיפרידו את יפו מתל אביב".

- בינתיים ייסדת פסטיבל תיאטרון ילדים עברי-ערבי שפועל כבר חמש שנים.

"אבל זה גם ליהודים וגם לערבים. משהו אחר. אנחנו, הערבים, כמו ילד מתבגר, צריכים לקחת אחריות על עצמנו. וזה יקרה. אני אדבר על התיאטרון הערבי עוד ועוד. התהליך כבר יצא לדרך, ואני לא יכול לפרט".

- אז יש לך חוש עסקי.

"מאז שאני קטן הייתי לידר. הדברים האלה באים מצורך עז לעשות את מה שאני מאמין בו, ואף אחד לא עוזר. צורך להוכיח שזה אפשרי. כשעשיתי הצגה בארמית לילדים, 'אח אח בום טראח', כולם צחקו עליי ולא ויתרתי. הופעתי איתה באירופה ובאוסטרליה, לא שיניתי ולא תרגמתי. בעסקים אני לא מבין. בפסטיבל יש אנשים שיודעים לעשות שיווק ולסגור עסקים, ואני - אמנות. אני לא אקח על עצמי הכול".

- מי מנהל את הקריירה שלך?

"אני. ישנה גם פרי כפרי הנהדרת, אבל מבחינת תיאטרון זה אני".

- עם מי אתה מתייעץ?

"איתי. אני עונה לי, ולפעמים מעצבן אותי מאוד".

- ואתה עושה טעויות?

"מעט. יש לי אינסטינקטים".

- לא מתחרט על כלום?

"שום דבר. יש דברים שאני לא עושה, כמו לשחק מחבלים בסרטים אמריקאיים, כי זה לא יתרום לי שום דבר. אם מישהו יראה אותי שם, הוא ייקח אותי לעשות עוד מחבל. הם רואים אותנו מחבלים".

- הופעת בסרט "אחותי היפה", וזהו. למה לא רואים אותך יותר בסרטים?

"גם את אחותי היפה לא רציתי לעשות בהתחלה, אלא שהבמאי לא ויתר לי ויצא בובה של תפקיד. ולעצם השאלה, אני לא מוצא משהו שמעניין אותי. אני דוחה הרבה תסריטים, כי אני צריך להתחבר. אני לא בא מהטכניקה אלא מהרגש".

- מה לגבי שיקולי פרנסה?

"אני לא חושב על זה, ותמיד אלוהים מסדר פרנסה. למדתי שכדאי ללכת עם הלב שלך, וככה תהיה עשיר ברגש".

- לא היו לך תקופות יובש?

"תמיד עבדתי בשניים-שלושה תיאטראות, נותן ייעוץ אמנותי, מביים".

- חרוץ.

"עובד. אני יוזם דברים שיצאו בעוד שנתיים, בעוד שנה, כמו עץ ששותלים אותו וקוטפים בעונה המתאימה. לא צריך לצפות שמישהו יעשה בשבילך. יש שחקנים שמחכים שיזמינו אותם, שעושים אודישן אחד וזהו. אין לך מה לעשות - תתארגן עם שניים-שלושה אנשים; אם זה טוב ישמעו על זה, וזה יחלחל כמו שמן זית. זה הכול עניין של אופי, ועד כמה אתה אוהב את המקצוע הזה".

- אתה מתמקד במשחק?

"לא. אני חולש על כל המקצוע, ולא בגלל ביטחון כלכלי. אני משתדל להיות טוב. זאת אהבה, וזה הדבר הכי חשוב. עכשיו, למשל, אני מופיע ב'אמנות' בתיאטרון חיפה, שביים נתן דטנר שגם משחק, ועם אוהד קנולר".

- תיאטרון זה רציני ומכובד, אבל נקודת המפנה בקריירה שלך, לפחות מבחינת הפרופיל הציבורי, הייתה "עבודה ערבית" בערוץ 2.

"מה זה נקודת מפנה? לא קיבלתי בזכותה קמפיין, סדרה או עבודה, ואני לא מתלונן על זה. גם בתיאטרון זה לא השפיע על השכר שלי. נכון, לפעמים אני ממנף את ההצלחה הזאת ולפעמים לא, כדי לא לפגוע בתעסוקה עתידית. אני יושב על משכורת נמוכה יחסית בתיאטרון. אי-אפשר להתפרנס רק מזה".

-מה לגבי השוק הערבי ומדינות ערב?

"אף פעם לא ניסיתי לצאת אליו. כשיצאתי עם הצגת הילדים לאירופה, היה ברור לי שלא ייקחו אותה למדינות ערב, כי בארץ אנחנו נחשבים לפלסטינים ובמדינות ערב - לישראלים. אנחנו נופלים בין הכיסאות, ובגלל זה אנחנו צריכים לבנות לעצמנו מגדל גבוה וחזק".

-פעם אמרת שאתה רוצה טוק-שואו.

"אני רוצה מאוד".

-את מי היית מארח?

"את ביבי, את הנהג של ביבי, את זה ששוטף את האוטו שלו, את ליברמן, את שלמה ארצי, בפריים טיים, על חומוס, שישליק וקבב, כמו שאוהבים לראות אותנו".

- למחאה החברתית התחברת?

"בטח. אני בעד מחאות. נראה שטוב לאנשים מדי, ולכן הממשלה לא עשתה מזה סיפור; קצת גשם וזה עבר".

- למה אתה לא רותם את הסלבריטאיות שלך לטובת מטרות ציבוריות ופוליטיות?

"אולי אצטרף לפוליטיקה. אחרי עבודה ערבית אני יכולה להביא גשר. סתם. אני משתעשע בזה, אבל אני לא סובל את הצביעות".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים