גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים עבודה? כך תעברו את מבדקי האבחון הפולשניים

כל מי שנדרש אי-פעם לעבור מבדקים במכון אבחון כחלק מתהליך מיון למשרה, מכיר את תחושת אי-הנוחות המתלווה לתהליך הפולשני ■ מהן הנקודות הכואבות ביותר במבדקים, וכיצד ניתן למזער את חוויית הקושי?

"אחרי חצי שנה מורטת עצבים של סריקת אתרי דרושים, ריצות למכוני השמה, ראיונות ראשוניים וישיבה ממושכת בבית", סיפר לי פעם מחפש עבודה, "הגיע סוף-סוף הטלפון המיוחל שבישר על שלב מתקדם יותר בתהליך: זימון למבחני מיון במכון אבחון במרכז הארץ". אלא שהשלב הזה התברר כטראומטי: "מצאתי עצמי מתוחקר על-ידי ילדונת על מערכת היחסים שלי עם אמי, מתבקש להשיב על שאלות פסיכולוגיות לא רלבנטיות, או נדרש 'להתיילד' בשלב הדינמיקה הקבוצתית ולשחק בצעצועי ילדים, כשהמתצפתים עליי יושבים בצד ורושמים לעצמם הערות. זו הייתה חוויה משפילה כל-כך, עד שגמרתי אומר בלבי לסרב נחרצות לכל זימון עתידי שכזה".

עבור כל מי שנדרש לעבור את השלב המביך הזה בדרך אל משרת החלומות הנכספת, ממפה "גלובס" את "נקודות הכאב" המרכזיות שבדרך, וממליץ כיצד למזער את חוויית הקושי. החדשות הטובות הן, שגם למועמדים יש מרחב תמרון מסוים מול המכון או הגוף שהזמין את הבדיקה.

דיסקרטיות מקצועית

תלונות המועמדים: "אני עדיין עובד, אני לא רוצה שהארגון ידע שאני מחפש עבודה אחרת".

ספי רנן-עובדיה, פסיכולוגית תעסוקתית באדם-מילא: "מועמד יכול לבקש, בפרט במכונים הגדולים שערוכים לכך, להיבחן בדיסקרטיות מרבית: בחדר נפרד ועם בוחנת אישית שצמודה אליו לאורך כל היום. ניתן גם להמיר את הדינמיקה הקבוצתית בבחינה אישית, הכוללת סימולציות ניהוליות ומבחן מול אנשי המקצוע של המכון, ללא צורך במגע ישיר עם מועמדים אחרים. במקרים מיוחדים, קיימת גם אפשרות לבחון מועמדים מסוימים בבית מלון, בדיסקרטיות מלאה".

דליה זק-קריאף, מנכ"ל חברת באונטי המתמחה בהד-הנטינג: "מועמדים שרגישים לסוגית הסודיות יכולים לבקש לקבוע את המבחנים במכון בשעות המאופיינות בתנועה מופחתת (שעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב המאוחרות). גם מכון האבחון וגם המעסיק הפוטנציאלי מבינים את הצורך בדיסקרטיות, והם נכונים לעתים לערוך את המבדק עם פסיכולוג (אחד-על-אחד), בבית קפה או בלובי של בית מלון".

חדירה לפרטיות

תלונות המועמדים: "למה אני צריך לספר למראיין על הבעיות האישיות שלי, ומה אני חושב על הורי?", "אני כבר בן 50, מי זוכר ומה זה חשוב מה עשיתי בצבא?".

רנן-עובדיה: "הפסיכולוגים והמראיינים הנפגשים עם המועמד מבססים את רוב השאלות שלהם על תכנים תעסוקתיים בעלי רלבנטיות ברורה ונראית לעין. לצד זאת, יש להתכונן לכך שחלק מהשאלות יהיו שונות (כמו תוכניות לעתיד, עיסוקי פנאי או שאלה כללית לגבי הבית שהמועמד גדל בו), זאת מתוך הרצון לשפוך אור על היבטים מורכבים יותר באישיותו של המועמד ולהכירו טוב יותר. אם יש תחושה שהשאלות חודרניות, פוגעניות או שהריאיון מתנהל באופן לא רלבנטי למשרה המבוקשת, מומלץ לשים גבול למראיין באופן אסרטיבי, ולציין זאת בפני הגורמים האחראים במכון המיון".

זק-קריאף: "מוטב להתייחס לשאלות הללו בצורה קונקרטית ותוך נטרול האמוציות שהן מעלותה. אבל, אם אתם ממש מרגישים חוסר נוחות להשיב על שאלה פולשנית, שתפו את המראיין בהרגשתכם ('אשמח לענות על כל שאלה מקצועית, לא על מערכות יחסים אישיות'). אצל מרבית המראיינים גישה כזו, שנעשית בדרך נעימה, ממצבת אתכם כאנשים אסרטיביים בעלי ביטחון עצמי, אנשים שלא חוששים לשים גבולות".

דינמיקה קבוצתית

תלונות המועמדים: "מה בדיוק אפשר ללמוד עליי כשמבקשים ממני לבנות איזשהו מבנה מקשי שתיה?".

רנן-עובדיה: "הדינמיקה עוזרת לפסיכולוג לאפיין את הסגנון הבין-אישי של המועמד, את האופן שבו הוא ממצב את עצמו בקבוצה חדשה, את סגנון ההתקשרות שלו, את היכולת שלו לתפקד מול משימות חדשות ולהתארגן מולן בזמן אמת. לצורך כך, פחות חשוב ה'מה' (אם זו משימה של בנייה בקשים או תכנון ישיבה), אלא ה'איך' (איך אדם פונה לאנשים, האופן בו הוא מציג עמדותיו, יכולת השכנוע שלו וכו'). הבנה מוקדמת של מטרת הדינמיקה תעזור לכם להביא את עצמכם באופן פתוח ולא מתגונן".

זק-קריאף: "איך צריך לפעול? תלוי מאוד בחברה ששלחה אותך. יש מעסיקים שמיירטים מועמד שמסרב למשחקי דינמיקה קבוצתית ומסמנים אותו כבעל אגו. מול אלו ההמלצה היא לבלוע את האגו ולשחק את המשחק, אם המשרה חשובה לכם. לעומתם, יש מעסיקים קשובים שמודעים לתחושת הביזוי ומולם ההמלצה היא לנקוט בגישה פרואקטיבית ולהציע מהלכים חלופיים, למשל, 'אני מבין את הצורך לדייק באיתור המועמד המתאים ביותר, ואשמח להיפגש אחד-על-אחד עם המאבחן הראשי של המכון".

שמירת סודיות

תלונות המועמדים: "מה המכון עושה עם המבחנים שלי? האם הוא יכול למסור אותם לכל גורם מבלי לקבל את הסכמתי?".

רנן-עובדיה: "חד-משמעית - מכון אבחון לא יכול להשתמש בנתונים ללא אישור הנבדק. כדאי לדעת, שכל המידע וההערכה של המועמד נשמרים בסודיות, תוך הקפדה על קודים אתיים מחמירים. מכוני המיון מחויבים לבקש את אישורו של הנבדק לשימוש נוסף במבחנים".

מה התוצאות

תלונות המועמדים: "אני רוצה לדעת איך התרשמו ממני הפסיכולוגים", "חשוב לי לראות מה הנקודות החזקות שלי ומה אני צריך לשפר כדי להגיע לתפקיד שאני מעוניין בו".

רנן-עובדיה: "לצורך כך ניתן לפנות למכון המיון ולתאם שיחת משוב עם פסיכולוג (בתשלום). בשיחה זו יעלו בפני המועמדים ויוסברו להם נקודות התורפה והחוזק שלהם, וכן יינתנו להם המלצות לפיתוח הקריירה האישית שלהם".

זק-קריאף: "ניתן גם לפנות ישירות לחברה ששיגרה אתכם אל המכון ולבקש ממנה לקבל פידבק. מניסיוננו, מרבית החברות מעניקות את השירות הזה ברמה כללית מאוד (למשל, מידע על נקודות החוזק המרכזיות), שלא מספקת ברמה הפרטנית המעמיקה".

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"