גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזם נדל"ן הורשע במתן שוחד סביב פרויקט בנייה באבן-יהודה

היזם עזרא קריגר הורשע במתן שוחד ובניסיון למתן שוחד ליו"ר הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה שרונים לשעבר, יצחק שאולי

יזם הנדל"ן עזרא קריגר מאזור השרון הורשע במתן שוחד ובניסיון למתן שוחד ליו"ר הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה שרונים לשעבר, יצחק שאולי, בפרשה שהתנהלה בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, סביב פרויקט לדיור מוגן באבן-יהודה, בו קיווה קריגר לקבל עזרה בענייני ועדת התכנון. כך נקבע בהחלטת בית משפט השלום בנתניה.

‏קריגר, שהואשם במתן שוחד ובניסיון למתן שוחד, הוא בעלים של מספר חברות, כולל חברת מ.ק.ר אחזקות מקרקעין וחברת השרון מרכז לטבעונים וצמחוניים בע"מ, העוסקות בהקמת פרויקטים נדל"ניים.

גורם נוסף המעורב בפרשה הוא מתווך המקרקעין יוסי ג'רבי, שהכיר את קריגר בתחילת שנות ה-90, ויחסיהם התהדקו עד שג'רבי החל לעבוד בחברות הנדל"ן של קריגר כמנכ"ל בפועל, בד-בבד עם עבודתו כמתווך נדל"ן בשרון.

‏הפרשה שזורה בפרשת עוקץ שנחשפה, ובה היו מעורבים השניים בין 1999 ל-2000, ושבה הודה קריגר במעורבותו לאחר חקירת המשטרה.

‏שורשי שתי הפרשות טמונים בעסקה בה רכשה חברת השרון שבבעלות קריגר ב-1994 את הזכויות בקרקע ברחוב העצמאות באבן-יהודה והחליטה להקים שם נכס לדיור מוגן. התוכניות שחלו על הקרקע סיווגה את הנכס למגורים מיוחדים לבית-אבות לטבעוניים וצמחוניים, כולל 63 חדרי מגורים.

‏על הליווי הפיננסי של הפרויקט היה אחראי בנק דיסקונט, ששיעבד לטובתו את הנכס. לאור בעיות פנימיות הפסיק הבנק את מימון הפרויקט, והבנייה בשטח נעצרה. באותה העת נמכרו כבר 14 דירות בפרויקט, אבל תחת הנסיבות החדשות נדרשה החברה להשיב לקונים את כספם.

‏בעקבות המחסור במקורות מימון, ניסתה החברה למכור את הנכס כדי לגייס כספים. בתקופה זו הגיע למשרדי החברה המתווך אריה אלתר, שהודיע לקריגר שזכה בחוזה של משרד הקליטה וחברת עמידר, והציע לחתום על חוזה למכירת הנכס כמקבץ דיור. קריגר הסכים להצעה ובמארס 1999 נחתם חוזה עם חברת עמידר. אחד התנאים בחוזה היה הגדלת מספר יחידות הדיור בפרויקט ל-137 לפחות.

‏משנחתם החוזה הפנה אלתר את קריגר לעורך דין, שהפגיש אותו עם משקיע חוץ שהתעניין ברכישת הנכס. רק אז התברר לקריגר שאלתר פעל כל העת מטעמו של משקיע החוץ, שהציג עצמו כבעל חברות בית אב"י ואבן זהב שביקשו לרכוש את הנכס.

‏חברת השרון שבבעלות קריגר חתמה במאי 1999 על העברת הזכויות בנכס ועל העברת הזכויות בחוזה עמידר לרוכשים, שרשמו הערת אזהרה לטובתם על הנכס אך לא העבירו לקריגר את מלוא התמורה.

‏בעקבות זאת, הודיעה חברת השרון של קריגר על ביטול ההסכם והגישה תביעה לסילוק יד ואילו הרוכשים הגישו מספר תביעות, כולל תביעה לאכיפת ההסכם.

‏בד-בבד, בכדי לשחרר את השיעבוד על הנכס לטובת בנק דיסקונט, תכננו קריגר וג'רבי, בעצה אחת עם מנהל בנק משכן, אבנר כרמי, ליטול משכנתאות באמצעות לווים פיקטיביים. הם תכננו להחליף את הלווים הפיקטיביים בלווים אמיתיים שירכשו דירות בנכס, עם השגת מלוא הסכום לשחרור השיעבוד, אבל עד אז תכננו שחברות השרון ומ.ק.ר ישלמו את התשלומים השוטפים של המשכנתאות הפיקטיביות.

‏לאחר שיצאה התוכנית לפועל, פעלו קריגר וג'רבי להשגת למעלה מ-60 משכנתאות פיקטיביות מבנק משכן. קריגר עזב את הארץ ב-2000 כשנחשפה פרשת העוקץ בתקשורת והמשטרה פתחה בחקירה. בפרשה זו חתם ג'רבי על הסכם עד מדינה ומסר עדויות מפלילות נגד קריגר ואחרים.

‏כשקריגר חזר ארצה ב-2002, הוא הודה בנטילת המשכנתאות הפיקטיביות. הוא ידע שג'רבי הפליל אותו, אך לא ידע שהוא עד מדינה. הוא המשיך את הקשר עם ג'רבי לאחר שהשלים עם העובדה שקיבלו ממנו רק חלק מדמי השכירות של משרדי החברות מ.ק.ר והשרון, שהיו תחת כינוס נכסים.

‏קריגר המשיך לנסות למכור את הנכס באבן-יהודה, ואחת הקבוצות שהתעניינה ברכישת הנכס התנתה את העסקה בקבלת אישור לתוספת שתי קומות. קריגר פנה לסיועו של ג'רבי ושל חברת לש"ה בע"מ, שרשומה על שם אשתו, ושעסקה בין היתר בהשגת היתרי בנייה תוך ניצול קשריו ההדוקים של ג'רבי באותה התקופה עם יו"ר הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה שרונים דאז, יצחק שאולי.

‏הניסיונות למכור את הנכס נכשלו ובסוף 2004, בעקבות חקירה סמויה של היחידה הכלכלית לשחיתויות בוועדת שרונים, החל ג'רבי לשתף פעולה ומסר מידע מפליל על שאולי. גם בפרשה זו נחתם איתו הסכם עד מדינה.

‏לפי כתב האישום, לפני החתימה על ההסכם למכירת הנכס באבן-יהודה לחברות אב"י ואבן זהב, של משקיע החוץ, הגיעו קריגר, ג'רבי ונציגי הקונים לפגישה בשרונים כדי לקבל מידע על אפשרויות הבנייה בנכס והיתכנות מימוש חוזה עמידר.

‏סמוך למועד זה פנה יו"ר ועדת שרונים, שאולי, לג'רבי וסיפר לו שהוא חייב סכום של כ-150 אלף שקל בגין משכנתא לבנק משכן, ושאל אם יוכל לסייע לו. נטען שג'רבי פנה לקריגר והציג לו את בקשתו של שאולי. לאחר שבירר את התמורה, הסכים קריגר לבקשה. במארס 1999 חתם קריגר, באמצעות חברת השרון, על חוזה עמידר וכעבור חודשיים חתם על העברת הזכויות בנכס לפי חוזה עמידר לקונים.

‏בהמשך הפקיד קריגר, באמצעות ג'רבי, צ'קים בסכומים שונים שהצטברו לכ-150 אלף שקל, בחשבון הלוואות המשכנתא של שאולי בבנק משכן, וסגר את החשבון. הטענה היא שקריגר עשה זאת בציפייה לקבל משאולי עזרה בענייניו.

‏קריגר כפר בכך שידע שהצ'קים הופקדו לכיסוי המשכנתא של שאולי וכפר בכך שהסכים לשלם לשאולי שוחד. לפי גרסתו של קריגר, באותה העת לא היה לו כל צורך לשחד את שאולי, כי לא נזקק לקבלת אישורים מהוועדה להוספת יחידות הדיור הנדרשות לפי הסכם עמידר. הוא טען כי הפקדת הצ'קים נעשתה על דעתו הבלעדית של ג'רבי, כדי לרצות את שאולי ולקדם את ענייניו האישיים בוועדת שרונים.

‏נטען כי במארס 2002 פנה קריגר לג'רבי וסיפר כי יש לו אפשרות למכור את הנכס בהתאם לחוזה עמידר ושאל אם יוכל לסייע לו. ג'רבי נענה בחיוב, אבל ציין שהעניין יהיה כרוך בתשלום למעורבים וקריגר הסכים. עקב כך פנה ג'רבי לשאולי וביקש את סיועו, אבל שאולי, כך נטען, התנה את קבלת האישורים בתשלום כסף והפנה אותו לעו"ד אייל לשם, שהיה מקורבו וטיפל בענייני ההוצאה לפועל של הוועדה, כדי שינסח חוזה פיקטיבי שיעניק צביון חוקי לתשלום השוחד.

‏בהמשך התקיימה פגישה במסעדה בתל-אביב, בה השתתפו קריגר, ג'רבי, שאולי ועו"ד לשם, כדי לדון בפרטי העסקה המתגבשת למכירת הנכס והאישורים הנדרשים. בפגישה הציג שאולי בפני קריגר את בעיותיו הכספיות וביקש סיוע. קריגר הביע נכונות לסייע ככל יכולתו.

‏ג'רבי, שאולי ועו"ד לשם סיכמו שהתמורה עבור השגת האישורים תתקבל מהקונים ותעמוד על 400 אלף דולר שיחולקו בין המעורבים השונים, לרבות קריגר, כדי לתמרץ אותו לחתום על המסמכים הנדרשים ולפעול להנעת העסקה.

‏המדינה טענה כי קריגר פעל למימוש ההסכם הפיקטיבי ופנה לקונים, אך בגלל שאלה סירבו לשלם, חזר לג'רבי. אז הוצא חוזה פיקטיבי מתוקן במסגרתו הופחת הסכום ל-200 אלף דולר, אבל הקונים סירבו לשלם גם סכום זה, ומאחר שלא התקבלו האישורים הנדרשים, העסקה למכירת הנכס לא יצאה אל הפועל.

‏השופטת שירה בן-שלמה קיבלה את עמדת המדינה במלואה וקבעה כי השוחד ששולם וכן השוחד שניסה קריגר לשלם, היה עבור שינוי יעוד ותוספות בנייה עבור המבנה באבן-יהודה, בניגוד להוראות התכנון והבנייה. היא קבעה כי הוכח בפניה, מעל לכל ספק, כי קריגר עבר את העבירות שיוחסו לו בכתב האישום, ועל כן הרשיעה אותו במתן שוחד ובניסיון למתן שוחד. המשפט נגד שאולי ושני נאשמים אחרים עדיין מתנהל.

עוד כתבות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו כנראה הייתה חצי השנה הכי טובה לכסף שלכם מאז 2021, אלא אם כן אתם ב-S&P 500

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסת תל אביב; מניות מגדל ושיכון ובינוי עולות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית