גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו חיים על הר געש"

התספורות הן שערורייה; אירופה עושה רק את המינימום; הגירעונות האמריקאיים מסכנים את העולם; והר הדולרים שנאגר בבנק ישראל ממתין לתקופת חירום. פרופ' אלכס צוקרמן, חבר הוועדה המוניטרית והכלכלן הישראלי המצוטט בעולם, מסביר את המדיניות השמרנית של בנק ישראל. ראיון בלעדי > אדריאן פילוט

ממשרדו בקומה השביעית בבניין בנק ישראל, פרופ' אלכס צוקרמן מרגיש היטב את הרעידות. לא של האדמה, חלילה, אלא של השינויים הטקטוניים שמתרחשים בכלכלה העולמית. "זה הולך להיות סיפור ארוך", הוא נאנח. "כל זמן שהאיחוד האירופי עושה משהו, השווקים נרגעים. ואז זה מתפוצץ שוב, ועוד פעם יש פסימיות. כמו מטוטלת כזאת בין פסימיות לאופטימיות במשך די הרבה זמן".

זו הסיבה לכך שבהודעת הריבית האחרונה אמרתם שצריך לשמור תחמושת והחלטתם להמתין עם הפחתה נוספת?

"זה שיקול להזיז את הדברים לאט", הוא מהנהן. "סנונית אחת זה לא אביב. אתה לא רוצה לבזבז את כל התחמושת עליה. אתה לומד על-ידי זה שאתה מחכה. אילו היינו בטוחים שאירופה הולכת למיתון קשה, היינו מורידים את הריבית כבר היום. אנחנו לא בטוחים. יכול להיות שהיא תהיה במיתון קל. צריך לחכות".

צוקרמן, מהחברים הידועים פחות של הוועדה המוניטרית, יודע על מה הוא מדבר. ככלכלן הישראלי המצוטט ביותר בעולם (לפי מדד (לפי RePec) מומחה לבנקאות מרכזית, וכמי שהיה שותף להמלצות שהובילו לחוק בנק ישראל החדש, אפשר להניח שהתובנות שיש לו בנושאים הבוערים הן בעלות ערך רב. ולא, הן לא מאוד מעודדות.

כדי לפתור את הבעיה מהשורש, הוא אומר בראיון בלעדי ל-G, דרושה הכרה אמיתית בבעיה ונכונות לאחד כוחות ולטפל בה. "גוש האירו לא יתפרק, אבל יש פה בעיה להגיע להסכם. בניגוד לארצות הברית, מדובר ברשויות פיסקליות נפרדות, והשאלה היא מי יישא בעלויות. לדעתי, השחקנים הפוליטיים המרכזיים, בעיקר מרקל וסרקוזי, יעשו את המינימום שצריך כדי למנוע פירוק של גוש האירו, אך הם לא יפתרו את הבעיה מהשורש".

ומה בנוגע לארצות הברית - אתה אופטימי?

"לא. להם יש הגירעונות הגדולים, וממה שאני רואה כרגע, השווקים שם עדיין לא לקחו את הגירעונות הללו ברצינות, לרבות הפחתת הדירוג על-ידיS&P . אני תוהה מה יקרה אם ימשיכו בגירעונות כאלה, בעוד שנתיים-שלוש. לארצות הברית יש הפריבילגיה ללוות מכל העולם כי הדולר הוא מטבע גלובלי. אבל השוק יתחיל לשים לב שהם מגזימים, ואז הם ייפגעו. והעולם איתם".

וזה ישפיע, כמובן, גם עלינו.

"מובן שאנחנו נסבול אם יהיה מיתון בעולם, אבל למזלנו, המשק הישראלי, מבחינת המערכת הפיננסית, לא סובל מהבעיות שיש באירופה ובארצות הברית. המערכת הפיננסית קונסרבטיבית, והיא לא הייתה חשופה יותר מדי בזמנו לחו"ל.

"היום היא חשופה עוד פחות, בגלל כל מיני צעדי מנע שננקטו על-ידי בנק ישראל".

בגלל זה אתם מחזיקים בהר של דולרים? יש אנשים שיגידו שזה מיותר.

"לא הייתי שותף להחלטה, אבל שוכנעתי שהגידול הוא בהחלט סביר. מחזיקים בדולרים האלה כיתרות נגד כל מיני אירועים אסטרטגיים שיכולים לצוץ בן רגע, כמו מצב ביטחוני או מצב גיאופוליטי, שבעקבותיו המשקיעים ירצו להוציא את הכסף ואז נהיה בבעיה. זה צעד מנע ליום סגריר. אנחנו הרי חיים פה על הר געש. באחד הדיונים האחרונים חישבנו, למשל, כמה חודשי יבוא אתה יכול לממן באמצעות היתרות אם, נניח, מטילים עליך סגר, או האו''ם מטיל עליך חרם, או שאתה במלחמה או תחת מתקפה".

הומוגנים? אנחנו?

עד לא מזמן, המילים "בנקאות מרכזית" היו תחליף נהדר לכדורי שינה. כלכלה ריאלית, שינויים פיסקליים, ריביות, חישובים מורכבים - לא בדיוק החומרים שמהם עושים כותרות סנסציוניות. אחרי קריסת בית ההשקעות ליהמן ברדס ב-2008, כל זה השתנה, והנושא החשוב הזה עבר מהמחשכים אל סדר היום הציבורי.

בהקשר הזה, אין כמעט כלכלן בכיר שרוצה לכתוב בנושא ולא מצטט לפחות פעם אחת את פרופ' אלכס צוקרמן. מה גרם לו לחצות את הגבול מהאקדמיה אל הפרקטיקה בגיל 73? מבחינתו התשובה ברורה: "זו סגירת מעגל. כל חיי חקרתי מבחוץ איך מתנהגים הבנקאיים המרכזיים ועכשיו אני בפנים ורואה איך זה נעשה בפועל. לפחות במדינה אחת".

צוקרמן לא רק חצה את הקווים, הוא גם בנה את המעבר. כמומחה לבנקאות מרכזית וכמי שהיה חבר בוועדת לוין שהמליצה על חוק בנק ישראל החדש, הוא היה שותף לקביעה בחוק, בין היתר, שהמדיניות תיקבע על-ידי הוועדה המוניטרית, שבה הוא חבר היום.

"זה שהעבירו את החוק זה הישג - ואני זוקף אותו לזכות הנגיד. יש לו ראייה להרבה זמן קדימה. בינינו, הוא היה יכול להסתדר גם בלי הוועדה. זה חשוב שיהיה גוף מקצועי שמושפע יחסית מעט משיקולים פוליטיים, להבדיל מגוף אחר שמנהל מדיניות, משרד האוצר, חייב להיות גוף פוליטי. זה יתרון שהטיפול באינפלציה וביציבות הפיננסית מופרד מההחלטות של האוצר. כשיש לך גורמים פוליטיים שעוסקים בנושאים הללו, הניסיון מראה שהדבר יכול להביא לתוצאות מאוד גרועות, כגון אינפלציה גדולה. ראינו את זה בישראל באינפלציה הגדולה של שנות ה-70 וה-80, כשהבנק היה הרבה פחות עצמאי".

מצד שני, במסגרת ועדה, האחריות מתפזרת. מי כיום האחראי על המדיניות?

"הוועדה היא האחראית. היו כל מיני נגידים ויהיו אחרים בעתיד. כאינדיבידואל, הסיכוי של אדם ללכת לפי גישה מוטעית הוא גדול יותר. ברגע שיש ועדה, מדסקסים דברים, מאווררים, שומעים כל מיני דעות, ומתגבש איזשהו קונצנזוס".

ישנה ביקורת שלפיה סטנלי פישר בחר את כל החברים שלו.

"זה ממש לא נכון. מי שיושב בוועדה, יודע שזה לא נכון".

אתה, גרונאו ומלניק, די זהים לפישר: גברים, אשכנזים, פרופסורים לכלכלה, בני 60 פלוס. קצת הומוגני, לא?

"מה זה רלבנטי? זו אולי הומוגניות מבחינת הגיל או המוצא, אבל בתוך הכלכלה יש הרבה מאוד דעות. מובן שכולנו מומחים לכלכלה - אתה צריך איזו רמה של מיומנות מסוימת".

אז יש חילוקי דעות.

בוודאי שיש חילוקי דעות".

יצא לך להצביע נגד הנגיד?

"אני לא יכול לענות לך על זה באופן אישי, אבל בשלושת החודשים האחרונים היו אנשים שהצביעו אחרת מהנגיד".

אתה מרגיש בנוח לבוא לפישר ולומר לו, "אני לא מסכים עם העמדה שלך בנושא"?

"כן. אם אני לא אשכנע והם לא הצליחו לשכנע אותי, אני אצביע איך שאני מבין. אני חושב שזו החובה של חבר ועדה".

מפריע לי שמדברים על בועה

צוקרמן נולד בצרפת הכבושה על ידי הנאצים. הוא ואמו שרדו את המלחמה בעקבות משפחה שהסכימה להחביא אותם בכפר קטן בדרום, לא רחוק מהפיריננאים. אביו נהרג במלחמה בגיל צעיר. ב-1947 עלה ארצה, לתל אביב. את התיכון, כבר עשה בבירה, במוסד היוקרתי "ליד האוניברסיטה". בצבא היה מפקד טנק, ואחרי השחרור נרשם לחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית, שם למד את שני התארים הראשונים. את הדוקטורט עשה כבר ב-MIT.

צוקרמן הוא מופת של הסתירה בין דיבור רך ושקול לבין חומרת המילים. הוא יכול להגיד משפטים כמו "אנחנו עומדים על הר געש" או "האמריקאים לא לוקחים את הגירעון שלהם ברצינות", ולהישמע כאילו הוא מספר סיפור לנכדיו. בהקשר הזה הוא דומה מאוד לנגיד פישר, אבל במקרה אחד הוא לא יכול שלא לצאת משלוותו ולבקר גם את הנגיד: תופעת התספורות של בעלי ההון.

"לבנק ישראל אין מנדט לגבי התופעה הזו, ופישר יכול לומר את דבריו בעניין מתוקף תפקידו כיועץ הכלכלי לממשלה. לבטח הוועדה לא יכולה להגיד שום דבר בנושא. אבל אני, בתור חבר ועדה, יכול להביע את דעתי האישית, ולדעתי זו שערורייה שעושים את זה בצורת אול סייל. פישר, בתור נגיד, יכול להגיד שהוא מודאג מזה. אילו אני הייתי נגיד, הייתי אומר דבר יותר חריף".

יחד עם זאת, הוא מבקש להבהיר שאין לו ביקורת על הנגיד עצמו, אלא רק ניסיון לבטא את חוסר שביעות רצונות מהמצב.

ישנה ביקורת ציבורית חריפה על כמה צעדים מרכזיים שעשה בנק ישראל לפני שהצטרפת אליו. טוענים, למשל, שהריבית הכמעט אפסית הזניקה את מחירי הנכסים.

"מחירי הנכסים, לרבות הנדל''ן, עלו מכל מיני סיבות כגון מחסור בדירות. זה נכון שהמדיניות המוניטרית שננקטה בארץ מיד אחרי הקריסה של ליהמן ברדרס תרמה לעניין, אבל זה מסביר מדוע הנגיד העלה חזרה את הריבית מהר יחסית".

הורדת הריבית לאפס היא לא מתכון ליצירת בועות?

"לא בהכרח. הורידו את הריבית לאפס אחרי שהשווקים התייבשו וקרסו לגמרי. במצב כזה, הסיכון לבועה הוא מאוד קטן. זה מפריע לי שמדברים על בועה, כי יש קושי בסיסי לזהות מתי יש בועה ומתי אין".

התפקוד הזה של בנק ישראל, התגובה הזו להמון דברים בלתי צפויים, זה מה שגרם לך להצטרף?

"גם. אני פשוט לא אוהב לשבת בבית. פעם בחודש אני מקבל טלפון מבית גיל הזהב כזה או אחר. אני אומר להם 'אולי תצלצלו בעוד 15 שנה'".

אלכס צוקרמן

אישי: בן 73, נשוי 3 ילדים ו-4, מתגורר ברמת השרון

השכלה: תואר ראשון ושני בכלכלה מהאוניברסיטה העברית. דוקטורט מ-MIT

תפקידים קודמים: לימד ביותר מ-11 אוניברסיטאות, תשע מהן בחו''ל; ראש החוג לכלכלה באוניברסיטת תל אביב; נשיא האגודה הישראלית לכלכלה

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"