גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הטכנולוגיה של כן פייט יכולה להניב עוד חברות ספין-אוף"

זוכה פרס נובל, רוג'ר קורנברג, הוא דירקטור בארבע חברות בישראל - טבע, פרוטליקס, אופתלמיקס ואופלון ■ בראיון ל"גלובס" הוא נותן טיפ אופטימי: "פריצות דרך מדעיות ימלאו בקרוב את צנרות המוצרים של החברות הגדולות"

זוכה פרס הנובל בכימיה, פרופ' רוג'ר קורנברג, בוחר בקפידה את החברות הישראליות שבהן הוא מעורב. אף שהוא ציוני נלהב ומכיר היטב חברות רבות בארץ, עד היום הוא שימש דירקטור רק בטבע ובפרוטליקס.

"סרטן מתחיל בדלקת"

באחרונה הצטרף קורנברג למיזם אופטליקס, הספין-אוף של כן פייט לתחום רפואת העיניים. "פגשתי את מייסדת כן פייט, פרופ' פנינה פישמן", הוא מספר בראיון בלעדי ל"גלובס", "היא סיפרה לי על המדע של החברה, ומאוד התרשמתי. כן פייט מפעילה את קולטן האדנוזין, שהוא מנגנון בקרה בעל חשיבות בגוף בתחומי הסרטן, המערכת החיסונית והעיניים. "אופטליקס עוסקת בתחום העיניים, והמוצר לעין יבשה מרגש במיוחד כי הוא כבר קרוב לשוק.

"אני בטוח שזה רק קצה הקרחון כי לקולטנים הללו יש המון השלכות", הוא אומר, "אולי יוקמו חברות ספין-אוף נוספות של כן פייט לתחומים חדשים בעתיד. לא דיברתי על זה עם החברה, אבל אני יודע שהם מודעים לפוטנציאל".

- איך ייתכן שאותה תרופה, באותה צורת מתן, מתאימה גם לעין יבשה, גם גלאוקומה, גם למחלות דלקתיות, ונגזרת כמעט זהה לה מתאימה גם לסרטן ולמחלות ויראליות?

קורנברג: "במקרים רבים עין יבשה היא מחלה דלקתית. היום מעריכים שגם סרטן מתחיל מדלקת. ייתכן שיידרשו שינויים מסוימים במולקולות כדי למצות את מלוא הפוטנציאל בהמשך".

- יש חברות נוספות בעולם שפועלות על אותו מנגנון?

"כן, אבל למיטב ידיעתי אף אחת מהן לא קרובה לשוק".

- בתור דירקטור בפרוטליקס בארבע השנים האחרונות, מה בעיניך החזון לחברה בעתיד?

"יש לי תקוות גדולות בשבילה. פרוטליקס יצרה נישה חשובה בתעשייה, והיא גם מנוהלת להפליא".

- למה ה-FDA עשתה לה צרות?

"לא מדובר בצרות מיוחדות. ה-FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) אפילו ביקשה להאיץ את הפיתוח כשהיה מחסור במוצר בשוק. רק כשהמחסור נגמר, הרשות ביקשה מידע נוסף. כיום פרוטליקס על סף קבלת אישור".

- כדירקטור בטבע היית שותף לדיונים לבחירת מנכ"ל חדש במקום שלמה ינאי.

"אני רק יכול להגיד שהחברה ממשיכה לצמוח מרבעון לרבעון הודות למנהלים מעולים. לי אין שום ביקורת כלפי החברה".

- לדעתך צנרת המוצרים החדשים של החברה חזקה מספיק כדי להתחרות מול חברות התרופות הגדולות?

"התעשייה כולה סובלת מהיעדר צנרת חדשנית, אך זו בעיה זמנית. אני מאמין שהכימיה עומדת בפני כמה פריצות דרך שיובילו לשטף של תרופות חדשות. בעבר פיתוח תרופות התבסס על חיקוי של הטבע עם שינויים קטנים, אנטיביוטיקה לדוגמה. אחר כך נהגו לגלות מוצרים במקרה או דרך סריקות של מולקולות ידועות, אבל הסריקה לא מהירה או אפקטיבית מספיק. כעת, לראשונה, אנחנו יכולים לפתח תרופות על בסיס הבנה של מנגנון הפעולה בגוף, ולתכנן מענה באמצעות מחשב".

- הגישה הזו מזכירה את הטכנולוגיה שבבסיס קומפיוג'ן ורוזטה. אבל בינתיים הן לא הראו תוצאות בדמות תרופות חדשות.

"בקומפיוג'ן יש אנשים מצוינים, שהיו צריכים להתמודד עם אתגרים אמיתיים של המדע והטכנולוגיה. רק היום התעשייה מתחילה לפתור את הבעיות הללו, בזכות פריצות הדרך במחשוב ובכימיה עצמה.

"אבל אני מתייחס לתעשיית התרופות כולה ויכולתה לתרום באופן משמעותי לבריאות הציבור. אני מעורב בכמה חברות אמריקניות בתחום הפיתוח הממוחשב, ולא שולל אפשרות שיצמחו מתחום זה חברות ענק חדשות תוך כמה עשורים".

בראיון ל"גלובס" ב-2009 דיבר קורנברג על עתיד תעשיית התרופות בטונים פחות אופטימיים, כך שנראה כי באמת חלו בשנים האחרונות פריצות דרך מדעיות משמעותיות, שמזינות כעת את ההתלהבות שלו.

"אני מקווה שישראל תהנה מההתפתחות הזו", הוא אומר, "זה תלוי בכולנו - הממשלה צריכה לתמוך יותר באוניברסיטאות, וחשוב להשקיע גם דרך פילנתרופיה והון סיכון".

- אתה עצמך משקיע?

"לא, אני מדען עני. אבל אם היה לי, הייתי משקיע בעתיד של ישראל".

- אתה מעורב בעוד חברות בישראל?

"כן, באופלון. אמנם היא חברת פארמה, אבל היא מבוססת על ממצאים מדעיים מרשימים, והיא מתפתחת היטב".

אופלון החלה בתחום הביוטק, אך כיום עוסקת במניעת התפתחות חיידקים בסביבות כמו אריזות מזון או על גבי ציוד רפואי. ח.מר הבורסאית מחזיקה בה 23%, ובאחרונה היא חתמה על הסכמי מסחור עם חברות משקאות גדולות.

"כשמכונת הגנים עובדת נכון, לא נוצר סרטן"

רוג'ר קורנברג, פרופסור יהודי אמריקני לביולוגיה מבנית, זכה בפרס נובל לכימיה בשנת 2006 על מחקרו בתחום המרת גניים לחלבונים. הוא נצר לאחת המשפחות הנדירות שבהן זכו בשני פרסי נובל: גם אביו, פרופ' ארתור קורנברג ז"ל, זכה בנובל לרפואה בתחום הסינתזה של הדנ"א.

בראיון ל"גלובס" לפני כשנתיים שלל את האפשרות שהנובל הוטמע לו בדנ"א. "יש הרבה בנים של זוכי פרס נובל שלא זכו בעצמם. זה לא המפתח לסיפור שלי", אמר.

קורנברג עובד באוניברסיטת סטנפורד, אך יש לו זיקה משמעותית לישראל - פרופ' יהלי לורך, היא רעייתו הישראלית, והוא מגיע כל שנה לכמה חודשים להתגורר בירושלים, וכן שימש פרופסור אורח באוניברסיטה העברית.

- במה מתמקד כעת המחקר המדעי שלך?

"בהבנה טובה יותר של המכונה המדהימה שמתרגמת גנים לחלבונים. את פרס הנובל קיבלתי על הפענוח של מבנה המולקולה המרכזית שאחראית על הביטוי של גנים, אבל מתברר שהיא חלק ממנגנון יותר מורכב.

"המכונה מרכיבה את עצמה, מסתובבת בגוף ו"נוחתת" על גן. היא מקבלת שדרים מכל מיני מקומות בגוף, שמגלים לה מה קורה בסביבה של הגוף, ועל בסיס המידע הזה היא "מחליטה" אם לבטא את הגן שעליו נחתה או לא. אם התשובה היא כן, המכונה מתפרקת ונשארת רק אותה מולקולה מרכזית שעל חקר המבנה שלה קיבלנו את הנובל. אז המולקולה הזו מתרגמת את הגן לחלבון. אם התשובה היא לא, המכונה כולה ממשיכה הלאה עד שהיא נוחתת על גן אחר.

"המנגנון הזה מאפשר את המורכבות של הגוף האנושי - השונות בין תאי הגוף השונים, התגובות של הגוף לתנאי הסביבה. כשזה לא עובד טוב יכול להיווצר סרטן. אנחנו הצלחנו לבנות את מכונה של 60 יחידות, ולפתור את המבנה שלה. זה מאמר של הצוות שלי שעדיין לא פורסם".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"