גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' גדי וולפספלד: "התקשורת היסטרית כי זה טוב לביזנס"

וולפספלד, מומחה בתחום התקשורת הפוליטית: "עיתונאים לא משנים את המציאות; התקשורת יכולה להאיץ את התהליכים הפוליטיים הרחבים - אבל לא ליצור אותם"

"היומרה של עיתונאים לשנות את המציאות אינה רלוונטית, שכן סדר היום נקבע על-ידי המנהיגים הפוליטיים. הם מחליטים איזה חוקים יש ליזום או לאיזה מלחמות להיכנס או לא להיכנס. הדבר היחיד שהעיתונאים יכולים לעשות בהקשר הזה זה לדווח על המציאות או לבקר אותה, אבל אין לזה השפעה מהותית על התהליכים הגדולים" - כך אומר פרופ' גדי וולפספלד, מהחוקרים המובילים בעולם בתחום התקשורת הפוליטית, בראיון ל"גלובס" לרגל פרישתו מהאוניברסיטה העברית לאחר עשרות שנות הוראה במוסד.

בתחילת החודש עזב וולפספלד את משכנו ב-30 השנים האחרונות, האוניברסיטה העברית. וולפספלד, שנחשב למרצה מבוקש, אורז את חפציו - רק כדי להניחם במשרד חדש במרכז הבינתחומי בהרצליה. "אני כמובן לא עוזב מתסכול או כעס או משהו דומה. אני מאוד אוהב את האוניברסיטה, אבל זה גם נחמד לבוא לבית-ספר חדש ולנסות לתרום שם ולהרים דברים חדשים", הוא אומר.

אחת הטענות המעניינות שהעלה וולפספלד לאורך השנים היא שהתקשורת אינה משפיעה כלל אלא רק מגיבה למציאות המתהווה. "פיתחתי עיקרון שנקרא פוליטיקה-תקשורת-פוליטיקה, שאומר ששינויים פוליטיים גורמים לשינויים תקשורתיים שגורמים לעוד שינויים פוליטיים".

אחד הדברים המעניינים בתיאוריה הזאת הוא שבניגוד להלכי-הרוח הרווחים, התקשורת אינה יוזמת כלום אלא מגיבה בלבד למציאות הפוליטית. "התקשורת אמנם יכולה להאיץ את התהליכים הפוליטיים הרחבים, אבל לא ליצור אותם", הוא מסביר.

- לפי הטענה שלך, התקשורת בכלל לא מייצרת סדר יום?

"נכון. אבל לא רק סדר יום, היא גם לא יוצרת את המסגור המשמעותי של האירועים. ניקח את הדוגמה של שינוי היחס למיעוטים. התקשורת לא יוצרת פתאום שינוי ביחס למיעוטים, אלא שוב, היא מגיבה. כך לגבי היחס לנשים, לחרדים, לערבים".

- התיאוריה שלך סותרת את הטענה שהתקשורת הישראלית "השמאלנית" מציגה סדר יום שמתאים להשקפת עולמה, ובכך משפיעה על תהליכי רוחב בסדר גודל לאומי כמו הסדרי שלום, מלחמות, מערכות בחירות.

"הסטודנטים שלי תמיד אומרים שהתקשורת שמאלנית. צריך לומר שהתקשורת היא קודם כל היסטרית. התקשורת היסטרית, כי זה טוב לביזנס. אחד התפקידים שלה זה להגיש לנו דרמות מדי יום. במיוחד בישראל. אנחנו כנראה זקוקים לדרמות האלה, כי כנראה שאם אנחנו מתעוררים בבוקר ושום דבר לא קרה, אנחנו מרגישים אכזבה. אנחנו עם מוזר במובן הזה שאנחנו צריכים כנראה דרמה או סכסוך, או איזה ריח של מלחמה באוויר".

לא כועסים - זועמים

פרופ' וולפספלד מסביר כי "יש יחס ניגודי בין צורכי שלום וצורכי תקשורת. מעניין שדווקא ברגע ששלום פורץ באיזשהו מקום, הכתבים בורחים מפניו כמו מפני אש. אין דבר גרוע יותר משלום לעיתונאים. יש מטאפורה שאני אוהב להשתמש בה: לזוג הורים יש שני ילדים - לילד קטן קוראים סכסוכי, ולילדה הגדולה שלומית. סכסוכי, כפי שהשם שלו מרמז, נקלע לצרות כל הזמן, מסתבך במכות בבית-הספר וכך הלאה. הוריו מן הסתם מוזמנים לא פעם לשיחה עם המנהל. שלומית, לעומת זאת, נחמדה, מנומסת, מוצלחת בלימודים וכו'. לא נעים לומר, אבל ההורים אוהבים את שלומית יותר מאשר את סכסוכי, אבל כל תשומת-הלב ניתנת בעצם לסכסוכי. על-ידי כך הם בעצם מחזקים את אותה התנהגות שהם מנסים למנוע".

"ככה זה גם בתקשורת", מסביר וולפספלד, "רוב הכתבים נמצאים במרכז או בשמאל של המפה הפוליטית אבל נותנים את תשומת-הלב דווקא לצד הימין. כלומר לאיומים, למלחמות, לסכסוכים, לאלימות וכו', ועל-ידי כך יוצא שהם מחזקים במידה מסוימת את ההתנהגות הזאת".

לדבריו, אחד התהליכים הבעייתיים של התקשורת נובע מהפיכתה למדיום בידורי. "הדגש בעיתונות הפופולרית, ובמיוחד בישראל, הוא על הסנסציה. והיא אכן פופולרית כי היא נותנת לציבור את מה שהוא רוצה - מלודרמה. כך, חבר כנסת לא 'כועס' על חבר כנסת אחר. הוא תמיד 'זועם' עליו. אין 'בעיות', יש תמיד 'משבר'. לצערי, אחד התפקידים של התקשורת, בין היתר בגלל שיש לה אינטרסים כמו למשל משיכת קהל, זה לקחת תהליכים מסובכים ולהפוך אותם ל'פשוטים' יותר".

האמון במערכת הפוליטית יורד

דווקא אחד השינויים החיוביים שעברו על התקשורת והחברה הישראלית, שהפכה מעיתונות שתמכה בהנהגה בעיניים עצומות כמעט, לעיתונות ביקורתית, הוביל באופן אירוני לרידוד שורות נבחרי הציבור.

"עצם העובדה שהתקשורת עוסקת כיום בלכלוך ובסכסוכים ובשחיתות, מונעת מפוליטיקאים לעשות את הדברים שהם אולי היו עושים לפני 30 שנה. זה שינוי משמעותי מאוד. הרבה אנשים תוהים כיום למה אין לנו מנהיגים כמו שהיו לנו פעם? כמו בן-גוריון או קנדי. אני לא חושב שהמנהיגים האלה היו יותר טובים, אולי ההיפך. אבל ההבדל הוא שהתקשורת אז הייתה הרבה יותר תומכת, התגייסה לטובת השלטון", אומר וולפספלד.

"יחד עם זאת", הוא מוסיף, "היום התקשורת בעצם מנסה להראות את הפוליטיקה כמשהו מלוכלך, משהו מושחת. בעקבות הגישה הסנסציונית הזאת האוכלוסייה משוכנעת שפוליטיקאים הם או טיפשים או מושחתים או שניהם. אף אחד לא מאמין שיש בן אדם שהולך לפוליטיקה כי הוא בסך-הכול רוצה לעזור לחברה, למדינה. התפיסה אומרת ההפך, שהם עושים את זה בגלל הכיסא. אנחנו רואים שבכל מדינות המערב, מאז שהתקשורת הפכה להיות יותר ויותר צינית, האמון במערכת הפוליטית יורד".

- כפועל יוצא מזה, מוטל ספק גם בעוצמתה של החברה?

"בוודאי. דרך-אגב, באופן אירוני, זה גם מביא לחוסר אמון בתקשורת. הציניות חוגגת. לכן זה לא מפליא שיש כל-כך מעט אנשים טובים שרוצים להיכנס לפוליטיקה. אם אנשים פחות ופחות מאמינים שהפוליטיקה עובדת, שהפוליטיקה הוגנת, שיש פוליטיקאים ישרים, אז פחות רוצים להצטרף.

"אנשים 'טובים' בורחים מהפוליטיקה כי הם יודעים מה הם צריכים להקריב כדי להיכנס לעולם הזה. הם יודעים שבמוקדם או מאוחר התקשורת תרד עליהם ותעשה את החיים שלהם בלתי אפשריים.

"השוט שנמצא בידה של העיתונות ומאיים על נבחרי הציבור שחיים בחשש מפני כתבות שליליות אודותיהם או תחקירי עומק, שעלולים להוציא לאור אי אילו שלדים מהארון, לשוט הזה אין בעצם השפעה ממשית על התהליכים הגדולים, המשמעותיים או המהותיים. החלטות מסוג זה הכוללות החלטות כלכליות גדולות, מלחמות וכו' יתקבלו עם התקשורת ובלעדיה. העיתונות כמובן תדווח עליהן ותיווצר דיאלקטיקה מסוימת בעקבות זאת, אבל היא לא תשפיע על ההחלטות שמתקבלות בתוך חדרי השלטון.

"אם אנחנו מדברים על תהליכים גדולים כמו שלום ומלחמה, צדק חברתי, החיכוך בין הדתיים והחילונים, אז התקשורת לא כל-כך משפיעה. שוב, היא יכולה, כפי שאמרתי, להסלים מגמות או להאיץ מגמות - אבל היא לא יכולה ליזום מגמות", מסכם וולפספלד.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"