גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאמן גורר רגליים

נגד השופט בן-ארי הצטברו תלונות, ונאמן וביניש שוקלים זמן רב אם להעבירו מכהונתו

שר המשפטים, יעקב נאמן, ונשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שוקלים זה חודשים ארוכים אם לפעול להעברתו מכהונתו של שופט בית המשפט לענייני משפחה ברמת-גן, אריאל בן-ארי.

נגד השופט בן-ארי הצטברו מספר תלונות מצד צדדים להליכים שהתנהלו בפניו, שבהן החליט נציב התלונות על שופטים, אליעזר גולדברג, כי מדובר בתלונות מוצדקות. גם ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הוגשו תלונת בדרישה לחקירה פלילית נגד השופט.

מי שפנה לוינשטיין הוא א"י, אב שהתדיין בפני השופט בן-ארי בנוגע להסדרי ראייה עם בנו הקטין במסגרת הליך גירושים. 16 בקשות הגיש א"י לבית המשפט, בדרישה לקבוע הסדרי ראייה. השופט התעלם מהפניות כולן, למעט אחת - שבה נקבע כי אם האב ימשיך להטריד את בית המשפט, הוא יחויב בהוצאות. החלטתו למחוק את כל 15 הבקשות האחרות נהפכה על-ידי ערכאת הערעור, אך לטענת א"י השופט מתעלם מהנחיות בית המשפט המחוזי.

"אילו שר המשפטים היה ממלא את חובתו על-פי דין", כתב א"י ללשכתו של נאמן, "היה עליו לכנס כבר מזמן את הוועדה למינוי שופטים ולדרוש את פיטוריו לאלתר של השופט בן-ארי, לנוכח העוולות שגרם לבעלי דין ולנוכח ההתעללות, שגרם לבני, שהוא קטין חסר ישע".

לנשיאת העליון ביניש כתב א"י בדרישה שזו תפעל להעברת השופט בן-ארי מכהונתו. לא נמסר מהי עמדתה של ביניש בסוגייה, ואולם לפני כחודש וחצי הודיעה לשכתה כי "המלצת הנשיאה בעניין השופט בן-ארי מצויה לפני שר המשפטים, והיא מקווה שהחלטתו בנושא תינתן בקרוב".

נאמן, משיקוליו שלו, גורר רגליים. השופט בן-ארי אמור להגיע לגיל פרישה בעוד כ-4 שנים, ואפשר שנאמן מאמין שניתן למשוך את העניין עד סמוך למועד הפרישה. בחודשים האחרונים הודיעה לשכתו לא"י כי "בימים אלה מתקיים בירור בעניינו של השופט בן-ארי, והעניין נשקל בכובד-ראש על-ידי הגורמים הרלוונטיים במערכת, הליך הדורש זמן". בהמשך נמסר כי "אנו מטפלים בשקידה בעניין, ואתה מתבקש להתאזר בסבלנות".

מדוברת בתי המשפט, בשם הנשיאה ביניש, לא התקבלה תגובה. מלשכת השר נאמן נמסר כי "השר ממתין לכלל החומרים המתגבשים בעניין השופט בן-ארי, ולאחר שיתקבלו ייבחנו הדרכים לפעול בנושא". על-פי ההערכה, תישקל נקיטת צעדים חמורים נגד השופט.

מלשכת היועץ המשפטי וינשטיין נמסר כי "היועץ המשפטי לממשלה חיווה את דעתו בפני שר המשפטים בעניינו של השופט בן-ארי".

בא-כוחו של בן-ארי, עו"ד אביגדור פלדמן, ביקש שלא להגיב.

דיבידנד במחלוקת

בשנים האחרונות הוחלה בישראל חובת דיווח חשבונאי על חברות ציבוריות, לפי כללי ה-IFRS (התקינה החשבונאית הבינלאומית), וזאת בעיקר נוכח הרצון ליישר קו עם מדינות החברות ב-OECD.

כאשר רואי חשבון עורכים שערוך של השקעות בנדל"ן לזמן קצר, נוצרת דילמה: בעוד שכללי החשבונאות מחייבים להציג השקעות כאלה לפי שווי שוק - מנגד יש להציג את עליית הערך ביתרת העודפים. אלא שמבחינת דיני המס, הרווח טרם מומש, ולכן לא מתחייב הפרש השערוך בתשלום מס, בעת שהוא נוצר, אלא בעת שימומש.

רו"ח מיקי מיכאלוביץ, לשעבר פקיד שומה גוש דן וכיום שותף במשרד עו"ד משה דרוקר, אומר כי לפי דיני החברות וכללי החשבונאות מותר לחלק עודפי שיערוך אלה, חלוקה מותרת, כדיבידנד לבעלי המניות, אם מתקיימים מבחני הרווח ויכולת הפירעון.

ואולם, מקבלי הדיבידנד טוענים כי יש למסות אותם כעת לפי שיעור המס אצל יחידים, דהיינו 20%-30%, בעוד שאצל חברות לא נכלל סכום דיבידנד זה כהכנסה חייבת, על-פי סעיף 126(ב) לפקודת מס הכנסה.

טענת רשויות המס כי דיבידנד, לפי מובנו בפקודה, הוא רווח רק לאחר שעבר מס חברות, ולכן יש לראות בסכומים אלה הכנסה אחרת ולא דיבידנד - ולחייבה במס.

שני פסקי דין משמעותיים ניתנו בבתי המשפט המחוזיים בעניין זה בשנתיים האחרונות. באוגוסט 2010 פסק שופט המחוזי בתל-אביב, מגן אלטוביה, לטובת רשות המסים כי "אין מדובר במיסוי כפול. רווחי אקוויטי שצמחו לחברות משפחתיות צמחו בשל אחזקתם במניות חברה, בעוד חלוקת דיבידנד בידי החברה היא חלוקת רווחי החברה גופה" (ע"מ 1183/05). תיק זה הסתיים בהסכם שומה, שייתר ערעור לבית המשפט העליון.

בתיק אחר פסקה השופטת שולמית וסרקרוג בבית המשפט המחוזי בחיפה בנובמבר 2010 כי "אין בעובדה שחברה כינתה חלוקת רווחים בשם 'דיבידנד', כדי לקבוע את מהות התשלום שבוצע. אם יתברר כי אין מדובר בחלוקת דיבידנד אלא במתן בונוס לעובד, המחזיק גם במניות מיוחדות בה - פקיד השומה יוכל לראות את חלוקת הרווחים כהכנסת עבודה ולמסותם בהתאם" (ע"מ 906/07). על תיק זה הוגש ערעור לעליון (ע"א 2552/11), הקבוע לדיון בנובמבר 2012.

בין חוסר ראיות לחוסר אשמה

בסנגוריה הציבורית סימנו בשנים האחרונות את העיתונות כאשמה האמיתית בחוליים של המשפט הפלילי בישראל. התקשורת היא זו שחוקרת, מאשימה מרשיעה ותולה בכיכר העיר, נכתב במילים אלה ואחרות בדוחות השנתיים של הסנגוריה. הצעות חוק שמטרתן להצר את צעדיה של התקשורת, המסקרת הליכים משפטיים, גובשו ביוזמת הסנגוריה הציבורית או שזכו לתמיכתה הגורפת.

לפני כשבועיים סיימה הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענבל רובינשטיין, את תפקידה, ואת מקומה כסנגור הציבורי הארצי תפס ד"ר יואב ספיר. השינוי הזה עשוי לבשר גישה חדשה מצד הסנגוריה הציבורית, מתונה יותר, ביחס לטיפול התקשורתי במשפטים פליליים. אבל אם לשפוט לפי דבריו של ספיר בסוף השבוע בכנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין באילת, הדרך עוד ארוכה.

ספיר דיבר על ההבחנה, הבלתי ראויה לשיטתו, שעושה הפרקליטות בין סגירת תיק מחוסר ראיות לסגירת תיק מחוסר אשמה, ובין ההבחנה שעושים בתי המשפט בין זיכוי מחמת הספק לזיכוי מלא.

לשיטתו, זיכוי הוא זיכוי באשר הוא, וסגירת תיק היא סגירת תיק - ומי שהתיק נגדו נסגר או שזוכה בבית משפט זכאי להתהלך ללא כתם של עננה פלילית.

זו עמדה לגיטימית כמובן מצד הסנגוריה הציבורית, אלא שספיר ממשיך ומפנה אצבע מאשימה כלפי העיתונות, על שהיא מדגישה את ההבחנות הללו.

הבעיה, כך נראה, טמונה בחוסר הבנה מצד ספיר, באשר לתפקיד השונה של העיתונות, המסקרת הליכים פליליים נגד נושאי משרות ציבוריות, ביחס לתפקידה של מערכת המשפט הפורמלית. בעוד שתפקיד המשפט הפלילי הוא להגדיר נורמות רצפה מינימליות, ולקבוע אם החשוד או הנאשם עמד בנורמות אלה, הציבור - והעיתונות כשליחתו - חייבים לדרוש נורמות התנהגות גבוהות יותר מבעלי התפקידים הציבוריים. גם זיכוי או סגירת תיק עשויים שלא להספיק. ההבחנות בין עילות הסגירה או הזיכוי השונות הן אולי סופו של ההליך המשפטי, אך לא של הדיון הציבורי המתבקש.

מחר (ג') תישא שופטת בית המשפט העליון בדימוס, אילה פרוקצ'יה, הרצאה בעניין זה באוניברסיטת בר-אילן, לרגל צאת ספרה של ד"ר ענת פלג, "דלתיים פתוחות". מעניין איזו גישה תנקוט השופטת ביחס לסיקור הליכים משפטיים בתקשורת.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק