גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים דורשת מאות מיליוני שקלים מבני שטיינמץ

רשות המסים טוענת: שטיינמץ יצר מארג של חברות ושותפויות המוחזקות באמצעות נאמנויות, שאיפשר לו לשלם מס נמוך באופן משמעותי בישראל ■ שטיינמץ על השקעות-העתק המתוכננות בניגריה: "אין ברירה; אנחנו חייבים ללכלך את הידיים"

רשות המסים דורשת מאות מיליוני שקלים מאיש העסקים בני שטיינמץ. הסכום הוא ההפרש לכאורה בין המס ששילם בגין עסקיו המוחזקים בנאמנויות שונות, בעיקר בחו"ל, לבין מס האמת שהרשות סבורה שעליו לשלם בגינם - כך נודע ל"גלובס".

בחודשים האחרונים מקיימת רשות המסים בדיקה מקיפה של עסקי שטיינמץ. הבדיקה החלה עוד בתקופתו של מנהל הרשות הקודם, יהודה נסרדישי, ובמסגרתה הגיע שטיינמץ למשרדי הרשות, מסר מידע על עסקיו בחו"ל ואת המסמכים הדרושים, וכן נתן את גירסתו באשר לחבות המס הראויה בעיניו.

בדיקת רשות המסים מתמקדת בעסקיו של שטיינמץ המוחזקים באמצעות נאמנויות שונות, רובן בחו"ל. לטענת הרשות, מבני המס השונים שיצר באמצעות נאמנויות אלה הם "יצירתיים מדי", ולמעשה מביאים לכך שהוא משלם פחות מהנדרש בישראל.

שטיינמץ עצמו טוען כי מדובר בתכנון מס לגיטימי, העומד בכללי מיסוי הנאמנויות.

מהבדיקה שקיימה רשות המסים עולה כי שטיינמץ יצר מארג של חברות ושותפויות המוחזקות באמצעות נאמנויות, ואלה אפשרו לו לשלם מס נמוך באופן משמעותי בישראל, בין היתר משום שלכאורה הוא אינו הבעלים, המנהל או השולט באותם עסקים. בפועל, טוענת הרשות, שטיינמץ הנו הבעלים של עסקים אלה, מקבל ההחלטות המרכזי בהם והאחראי על העסקאות הגדולות המתבצעות בהם.

המגעים בין רשות המסים לשטיינמץ מתנהלים במישור האזרחי. המחלוקת היא בעניין מיסויי-משפטי, ואין כל טענה למעשים פליליים מצדו של שטיינמץ. גורם המכיר את התיק מגדיר זאת "מחלוקת מס סביב שאלה משפטית לגיטימית".

ל"גלובס" נודע כי שטיינמץ משתף פעולה עם הרשות באופן מלא, המגעים בין הצדדים מתנהלים ברוח טובה, והוא אינו מואשם במעשים הגובלים במירמה או בניסיון להטעות את הרשות.

עוד נודע כי הצדדים מנהלים משא-ומתן לקראת חתימה על פשרה. ההערכות הן כי במסגרת פשרה יידרש שטיינמץ לשלם חלק משמעותי מהסכום הנדרש ממנו, בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

לדברי גורם המכיר את התיק, "השיחות מתנהלות בפתיחות וביושר, תוך ניסיון להגיע להסדר מס שיגשר על המחלוקות. לא מן הנמנע כי הצדדים יגיעו בקרוב להסדר פשרה מתאימה".

שטיינמץ נחשב אחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל, אך גם הקנאים לפרטיותם, ועל כן התקשו ברשות המסים להתחקות אחר כל עסקיו חובקי-העולם. בין היתר פועל שטיינמץ בתל-אביב, לונדון, מוסקבה, ניו-יורק, שיקגו, יוהנסבורג, אנגולה ומומבי. במסגרת בדיקת הרשות הוא נדרש למסור מידע מלא על עסקיו, וככל הידוע מסר את כל המסמכים והפרטים שנדרשו ממנו.

לשם ייצוגו מול רשות המסים, שכר שטיינמץ את עו"ד פנחס רובין, ראש משרד גורניצקי ושות'. לדברי רובין, הוא אכן מטפל בענייני שטיינמץ, אך "אין לנו תגובה בהקשר לדברים האמורים".

מבנה הנאמנות משמש כיום מבנה משפטי להתמודדות עם היבטים של מיסוי פרטי ובינלאומי, ובשנים האחרונות הוא נעשה כלי פופולרי בקרב נישומים ישראלים למטרת חיסכון במס. חלק ממבני הנאמנויות שנוצרים, הגם שיוצרים חיסכון של מאות מיליוני שקלים, הם לגיטימיים.

מרשות המסים נמסר בתגובה לידיעה: "מטעמי סודיות, איננו יכולים להגיב".

שטיינמץ ל"פייננשל טיימס": "נשקיע מיליארדים בניגריה"

בין מכירת מכרות ברזל תמורת מיליארדי דולרים להנפקת מכרות יהלומים במיליארדי דולרים, התפנה בני שטיינמץ לראיון נדיר ל"פייננשל טיימס". "יש כרגע הזדמנויות נהדרות בבורמה בענף המשאבים המינרליים", אמר בראיון שפורסם אתמול (א'). "בורמה נפתחת, והיא לא בין המדינות שיש עליהן סנקציות".

שטיינמץ, כאמור, מתכנן להנפיק השנה מכרה יהלומים שבנה בסיירה ליאון לפי שווי מינימלי של 2 מיליארד דולר, ומהראיון עולה כי מהלך זה הוא רק חלק מתוכנית ההתרחבות הכללית של הקבוצה שבבעלותו.

"נשקיע מיליארדי דולרים בניגריה כבר השנה", הוא אומר. "כל אחד יכול להשקיע עכשיו בסקטור האנרגיה בניגריה, אבל אתה יודע מה? אין רבים שעושים זאת. יש בניגריה הפגנות רבות, חשש למלחמת אזרחים, שחיתות ומה לא. ובכל זאת, נשקיע בה כי אנו משקיעים במקומות בעייתיים".

עוד סיפר שטיינמץ כי הקבוצה שבבעלותו, BSG, פועלת "באופן אגרסיבי. אין לנו ברירה. אנו חייבים ללכלך את הידיים שלנו".

כשהוא חוזר לדבר על ההנפקה המתוכננת בבורסת הונג-קונג, הוא מדגיש כי אסיה מעניינת אותו, וכי הנפקת מכרה היהלומים עשויה לסייע לו בהרחבת פעילותו בה: "חשוב באסיה לא רק למצוא משקיעים אלא גם את צרכני הקצה לקומודיטיז".

שטיינמץ הדגיש כי הוא אינו מנהל את BSG. "החברה מצויה בבעלות ארגון שמוטביו הם בני משפחת שטיינמץ", אמר והוסיף כי הוא רק "יועץ מיוחד לחברות-הבנות". "אין לי שום תפקיד ניהולי בקבוצה, אך אני מאמין שהיא מתייחסת אליי יפה".

רקע: האיש ששווה מיליארדים

בני שטיינמץ, מעשירי ישראל, היה תמיד איש של מסתורין: מסתורין אפף את עסקיו חובקי-העולם (בעיקר במדינות עולם שלישי), את קשריו הפוליטיים (בארץ ומחוצה לה), את חייו הפרטיים, ואיך לא, את ההון שצבר. הוא ממש לא אוהב שמצלמים אותו או כותבים עליו, ובעיקר על הונו, אך בשנים האחרונות הוא נאלץ להסיר מעליו חלק מהמסתורין שעטה.

לפני 6 שנים החל שטיינמץ להנפיק חלק מהחברות שבבעלותו, וכך קיבל פומבי אומדן הונו. תחילה הנפיק בשוק ההון הבריטי את בייטמן הנדסה, שהתמחתה בניהול פרויקטים בתעשיית המשאבים המינרליים, אך כעבור 4 שנים מחק אותה מהמסחר, לאחר שקרסה ואיבדה את כל ערכה.

בערך באותה תקופה התברר כי גורלה של החברה-האחות, בייטמן ליטווין, המתמחה בפרויקטים מסוג Turn Key בתחומי האנרגיה והכימיה, די דומה, והיא נמחקה מהמסחר בשוק ההון הבריטי לאחר שמחקה כמעט את רוב שוויה.

בשלב זה כבר היה ברור לכול כי לשטיינמץ יש היכולת להנפיק חברות, לגייס עבורן עשרות עד מאות מיליוני דולרים, אך חסרה לו היכולת לייצר מהן ערך לטווח ארוך, אחרי שהן הופכות לציבוריות.

חברה אחרת שהייתה בבעלותו, ניקנור, בעלת מכרות נחושת בקונגו, גייסה כמעט חצי מיליארד דולר, ולבסוף התמזגה בעסקת מניות עם המתחרה קטנגה (Katanga). מאז השלמת המיזוג, החברה ראתה רק את הדרך מטה.

שטיינמץ שלט בחברות אלה ובאחרות דרך BSG (רש"ת: Benny Steinmetz Group), חברה הרשומה במקלט מס כלשהו. בשנים האחרונות, דובריו הקפידו להדגיש כי שטיינמץ אינו נושא משרה בחברות הציבוריות שהנפיק וכי אין קשר בינו לבינן, אך האמת היא אחרת. שטיינמץ החזיק חזק במושכות של כל החברות שהיו תחת המטרייה של BSG. הוא זה שקבע מתי להנפיק אותן, מתי למחוק אותן ומתי למכור אותן.

ושטיינמץ מכר. מלבד ניקנור, הוא מכר לפני שנתיים את גרעין השליטה במכרות ברזל שהיו בבעלותו בגינאה תמורת סכום עתק של 2.5 מיליארד דולר, חצי מיליארד דולר במיידי, והשאר - לפי אבני-דרך שקבעה הרוכשת, ענקית הכרייה הברזילאית וייל (Vale).

עסקת ענק זו הוכיחה כי שטיינמץ חזר להחזיק בתואר "מיליארדר", אך שימשה למעשה רק הקדמה לבאות. באחרונה נודע כי הוא שוקל להנפיק השנה בבורסת הונג-קונג חברה אחרת שבבעלותו, Octea, בעלת מכרה היהלומים Koidu שבסיירה ליאון.

שטיינמץ שואף לגייס עבורה לפחות חצי מיליארד דולר לפי שווי מינימלי של 2 מיליארד דולר, ואם הנפקה זו תצא לפועל - שטיינמץ יחזור להיות מיליארדר כבד, ואולי ייתן סיבות נוספות לרשות המסים לחקור עליו ועל עסקיו.

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה