גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ בהחלטה דרמטית: ביטל את חוק טל לדחיית שירות לאברכים

הכנסת לא תוכל להאריך את חוק טל לאחר שתוקפו יסתיים ב-1 באוגוסט ■ מדובר בפסק דין נדיר שבו פוסל בג"ץ חוק שחוקקה הכנסת ■ ביניש: "החוק לא הגשים את התכליות שביסודו - עידוד חרדים להתגייס - ובפועל עיגן את הסדר דחיית השירות"

חוק טל מבוטל: ברוב של 6 שופטים נגד 3 הורה הערב (ג') בג"ץ לקבל את 5 העתירות שהוגשו בשנת 2007 לביטולו של החוק המסדיר את אי-גיוסם של תלמידי ישיבות לצה"ל, וקבע כי החוק יבוטל החל מתחילת חודש אוגוסט הקרוב.

על-פי דעת הרוב של הנשיאה דורית ביניש, מרים נאור, אליקים רובינשטיין, אסתר חיות, חנן מלצר וניל הנדל, חוק טל איננו עומד בדרישת המידתיות ולכן איננו חוקתי. הנשיא המיועד של העליון אשר גרוניס נותר בדעת מיעוט, ביחד עם השופטים אליעזר ריבלין ועדנה ארבל.

מדובר בפסק דין נדיר שבו פוסל בג"ץ חוק שחוקקה הכנסת. מאז פסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת בנק המזרחי ב-1995, שהצהיר על סמכותו לפסול את חקיקת הכנסת בשל פגיעתה בחוקי יסוד, בוטלו עד היום סעיפי חקיקה ב-8 מקרים בלבד.

פרשת גיוס תלמידי הישיבות הובאה לפתחו של בג"ץ מספר רב של פעמים מאז שנת 1970, ובעקבות פסק דינו מ-1998, אז בוטל הסדר דחיית השירות שקבע שר הביטחון, הוקמה בתקופת ממשלת ברק "ועדת טל", ובעקבותיה נחקק ב-2002 חוק טל, כהוראת שעה ל-5 שנים, שהוארכה ב-2007 ב-5 שנים נוספות.

הנצחת המצב

משמעות פסק הדין היא שהכנסת לא תוכל להאריך את חוק טל. היא תוכל להימנע מחקיקת חוק המסדיר את מסלולי השירות לתלמידי ישיבות, או לחוקק חוק ייעודי, שייכנס לתוקף באוגוסט 2012, ושיעמוד במבחני המידתיות ששירטטו השופטים.

כך, על החוק שיחוקק לכלול אמות-מידה למתן פטור משירות צבאי, יעדים כמותיים לגיוס לצבא או להצטרפות לשירות אזרחי, מסגרות ביניים לבחינת התקדמות יישום החוק, אמצעי פיקוח על יישומו, וקביעת מסגרת המחייבת "שירות משמעותי - מכל סוג שהוא - לכל".

היעדרם של כל אלה, קבעה ביניש, מחוק טל הנוכחי, הופכים אותו לחוק ש"אין באמצעים שנקבעו בו כדי להגשים את תכליותיו, והוא הפך למעשה לכלי להנצחת המצב שהיה קיים ערב חקיקתו".

כהכוונה לכנסת הדגישה ביניש כי "חקיקה המנציחה את הפערים והפגמים של היעדר השוויון במצב הקיים, אינה יכולה לעמוד".

השופט מלצר הוסיף כי "הפתרון איננו בהתלהמות, אלא במציאת הסדרים אמיתיים, מידתיים ומדורגים, שהם אפשריים במסגרת התכליות שעמדו בבסיס חוק דחיית שירות".

ביניש ציינה בפסק דינה כי בג"ץ נקט לאורך שנים רבות ריסון מנקיטת צעד דרסטי, כמו ביטולו של חוק דחיית השירות של תלמידי הישיבות. ואולם, "מספרם הגדל והולך של דחויי השירות מציב סימני שאלה כיצד הגענו עד הלום. הסדר תורתו-אומנותו השפיע לא רק על מספרם של דחויי השירות, אלא גם הזין תהליכים פנימיים בתוך החברה החרדית. נוכח האיסור על יציאה לעבודה נוצר מצב בו מרבית הגברים החרדים אינם עובדים לפרנסתם והעוני פשה בחברה. ההסתמכות על קצבאות המדינה גדלה באופן משמעותי. בהיעדר כל מגבלה על מספר דחויי השירות, גדל מספרם בקצב מסחרר".

ביניש: החוק נכשל

פסק הדין מחזק את המגמה הניכרת באחרונה בבג"ץ, ולפיה נבחנת חוקתיותו של חוק לא בהכרח בהתאם ללשונו במועד שהוא נחקק, אלא בהתאם למתכונת יישומו. כך, התבססה עמדת שופטי הרוב על נתונים שהעבירה הפרקליטות באשר להיקף יישום מסלוליו של חוק טל.

בשנת 2010 התגייסו למסלולים שהוקמו בצה"ל מתוקף חוק טל 600 חרדים בלבד, לשירות האזרחי הצטרפו 1,122 בלבד, ול"שנת הכרעה" יצאו 3,269 חרדים, רובם חזרו בתום אותה שנה למעמד תלמידי ישיבות ש"תורתם אומנותם". חלק מנתוני הגיוס של החרדים נוגעים למסלול שירות של 3 חודשים בלבד.

ואולם במקביל, מספרם של תלמידי הישיבות ששירותם נדחה ממשיך לעלות בהתמדה, ומגיע כיום ל-61 אלף, מהם 7,700 בני מחזור 2010 שנרשמו כדחויי שירות. 400 מהם התגייסו לנח"ל החרדי, רובם חרדים "נושרים" שהיו מתגייסים בכל מקרה.

בשנת 2007 היה חלקם של דחויי השירות 14% מסך מחזור הגיוס. סך החרדים המתגייסים לצה"ל מהווים 1.45% מסך דחויי השירות, נכון לשנת 2010. "הנתונים מצביעים על כישלון ביישום החוק", סיכמה ביניש.

שופטי הרוב פסקו כי המדינה לא עמדה בנטל להוכיח, ברמת הסתברות ממשית ומשמעותית, כי יש בכוחם של האמצעים שנקבעו בחוק להגשים את מטרותיו. הכישלון ביישום החוק, ציינה ביניש, הוא תוצאה של ההסדרים שנקבעו בחוק, ועיקרם באפשרות לדחות את השירות הצבאי או האזרחי עד לשלב בו רוב דחויי השירות בעלי משפחות; של העובדה שאין בו כל אמות-מידה לביצועו; שמרחב הבחירה שהותיר לבחורי הישיבה הוא נרחב; וששיקול-הדעת של הרשות המבצעת באשר לאופן יישומו ולקצב יישומו איפשרו לממשלה לקבל החלטות שהשלכתן על ביצוע החוק מרחיקות לכת עד כדי איון תכליותיו.

גרוניס: אין צידוק להתערבות

בין נשיא העליון המיועד גרוניס לבין כמה משופטי הרוב התגלעה מחלוקת בפסיקה באשר להשלכות פסק הדין המבטל את חוק טל. "עדיף היה לבית המשפט שלא להידרש כלל לסוגייה ולהותירה במרחב הציבורי, מחוץ לתחומו של בית המשפט", כתב גרוניס בדעת מיעוט. לדבריו, "אין צידוק להפעיל ביקורת שיפוטית משום שמדובר בחוק שבו הרוב העניק זכות יתר למיעוט".

גרוניס התייחס לתרחישים האפשריים בעקבות פסק הדין, ואמר כי גם אם הכנסת לא תחוקק חוק חדש במקום חוק טל, "מעטים במדינה (ואולי אף זו הגזמה) סבורים כי אכן צפוי גיוס המוני של בני ישיבות חרדיות לצה"ל".

לדברי גרוניס, אם יחוקק חוק חדש סביר שגם נגדו תוגש עתירה לבג"ץ, ו"ההתעסקות החוזרת ונשנית של בית משפט זה בנושא של גיוס חרדים, בלא שמושגת התקדמות ממשית כתוצאה ממעורבות שיפוטית, בוודאי שאינה תורמת למעמדו של בית המשפט".

גרוניס ציין כי "זו אשליה לצפות שהחלטות שיפוטיות יביאו לגיוסם של חרדים לצה"ל ולכניסתם לשוק העבודה. היכולת של בית המשפט להשפיע במקרה זה הינה מועטה".

לעומת גרוניס, שביקש לדחות את העתירות, הציעו המשנה לנשיאה ריבלין והשופטת ארבל להותיר את העתירות תלויות ועומדות כדי להמשיך ולבחון את יישום החוק.

לדברי ארבל, "טרם הגיע רגע האמת, יש לתת לגורמים המוסמכים שהות נוספת לפעול, באופן שיאפשר לבחון האם בידו של החוק לקדם את מטרותיו". לדבריה, "אף התומכים בביטול החוק אינם סבורים כי ביום שלאחר הביטול יושג השוויון המיוחל".

אילוץ קואליציוני

ביניש השיבה לגרוניס כי "הביקורת השיפוטית איננה מוגבלת לתפישה הצרה של הדמוקרטיה כשלטון הרוב בלבד, יש לשמר גם את המהות הדמוקרטית הבאה לידי ביטוי בהגנה על זכויות האדם - הגנה שאינה מוגבלת למצבים של פגיעה במיעוט. במציאות הפוליטית בישראל מדובר היה באילוץ קואליציוני שבו הרוב מקבל את דין המיעוט, בין היתר בשל אינטרסים פוליטיים קואליציוניים. קשה להבחין בנסיבות אלה מהו ביטוי לרצון הרוב ומהו אילוץ. המשפט החוקתי מתמקד בחוקתיות הפגיעה, ולא בזהות הנפגע".

לטענתו של גרוניס כי יכולתו של בית המשפט להשפיע על עניין גיוס החרדים היא מועטה, השיבה השופטת נאור: "החשש כי צווי בית המשפט לא ייאכפו איננו במקומו ואל לנו להשלים עמו. מדינת ישראל היא מדינת חוק. בישראל, החשש כי צווים לא ייאכפו איננו מוצדק. ניסיונות לסכל צווים של בית משפט סופם להיכשל".

גרוניס טען כי העיסוק החוזר ונשנה בסוגיית גיוס תלמידי הישיבות לא תרם למעמדו של בית המשפט, ואולם נאור כתבה בתשובה כי "ההתקדמות המעטה שהושגה היא דווקא תוצאה ישירה של התערבותו של בית משפט זה".

השופט רובינשטיין העיר בהקשר זה כי "תפקידו של בית משפט זה הוא לתת פיתחון-פה לזכויות האדם של יחידי הרוב, זכויות שאינן יכולות להירמס על-ידי הרוב הפרלמנטרי".

השופטת חיות כתבה במענה לגרוניס כי "יש בכוחם של בתי המשפט, בין היתר בדרך של ביקורת שיפוטית, להיות שותפים לתהליכים המניעים שינויים חברתיים".

חיות הצביעה על כך שבית המשפט נוקט הכרעה ערכית, בין אם יחליט לפסול את חוק טל ובין אם יחליט להותירו על מכונו. (בג"ץ 6298/07).

ביטול חוקים על ידי בית המשפט העליון

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"