גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך לתת להם רובים

למרות ביטול חוק טל בבג"ץ, ממש לא צפויות חטיבות חי"ר חדשות על טהרת החרדים

שחורה ככל שתהיה התמונה שמציירים לנו כאן כבר שנים בעניין אי-גיוס חרדים לצבא, דבר אחד צריך להיות ברור: צה"ל לא סובל ממחסור בלוחמים. הביקוש ליחידות השדה בשיא והמוטיבציה לשרת בשמיים. על כל תפקיד של לוחם בחטיבת חי"ר קופצים כמה נערים להוטים, שהקדימו, מתחו וניפחו שרירים כדי לשפר ביצועים וסיכויים למען הזכות לשאת על הכתף את העץ של גולני.

על בסיס החלטת בג"ץ לבטל את חוק טל, הרמטכ"ל בני גנץ לא ירוץ להקים מחר בבוקר שתי חטיבות חי"ר חדשות על טהרת הנוער החרדי שיבוא בהמוניו לבקו"ם כדי למלא את השורות. אפשר להקיץ מהסרט הזה, של גדודי חרדים שיכתרו את בינת ג'בל של מלחמת לבנון השלישית, של הכוח החרדי המיוחד שיפשוט על המטה הכללי בדמשק, ושל סיירת יתברך שמו לעד, שתכבוש לנו את עזה. שוב. והפעם לעד.

הנתונים מספרים על כ-8,500 בני נוער חרדים שדחו ב-2011 את שירותם הצבאי. כ-7,000 בשם מה שמכונה "תורתו אומנותו" ועוד כ-1,500 באמצעות פטורים שונים. מי שדחה שירות בנימוק שהוא לומד בישיבה, נאסר עליו לעבוד ולקבל תלוש שכר. בעלי פטור נפשי, או כל פטור מסוג אחר, לא חייבים דבר לאיש, גם לא לרבי. הם לא חייבים להסתגר בין קירות הישיבה ולהעמיק בלימודי גמרא. הם חופשיים לעבוד ולנהל את חייהם על-פי צו מצפונם, איש לא עוקב ומפקח עליהם, איש גם לא אמור לעשות כן. גם אצל חילונים רבים זה כך.

תגידו לצה"ל לקלוט בעוד חצי שנה את ההמונים האלה, שמספרם מזנק מעלה מדי שנתון, וטובי הגנרלים מאבדים את הצפון. תראו מה קרה לצבא עם שניים-שלושה מקרים של הדרת נשים, וזה עוד לפני שהחיילות עלו על הבמה והתחילו לשיר. רק באחרונה התבשרנו שחטיבת גולני מנסה לשכנע בני קיבוצים לבוא אליה, כי היא נעשית "דתית מדי".

מספיק צרות לכולם

אם הצבא יקבל רק חצי מכמות החרדים שלא משרתים בזכות חוק טל, הוא יגיד תודה ומפקדיו יצדיעו עד שכרון חושים. למען הגשמת ערך השירות וערך השוויון, הוא ימליץ לשגר את כל השאר למד"א, לבתי חולים, לבתי אבות ולהוספיסים של חולים סופניים, להפנות אותם לארגונים שעוזרים לנוער במצוקה. יש כאן מספיק צרות לכולם. בצבא ישמחו אם חלק מקהל המתגייסים החדש ישוגר למשטרת ישראל, שיולבשו במדים כחולים ויאפשרו לו לשמור בשורותיו את החיילות ואת החיילים שהוא מקצה לה מדי שנה.

אלה מהחרדים שבכל זאת יגויסו לצבא, יתרמו במקומות שבהם הוא חווה מחסור חריף בכוח אדם: יחידות טכנולוגיות, מנהלה ויחידות לוגיסטיות. יש עוד תפקידים תומכי לחימה שבמערכת הצבאית משוכנעים שחרדים יוכלו למלא לעילא ולעילא: בצה"ל מכירים ביכולות של בני המגזר, כפי שמשתקפות בשורה של מיזמים שהושקו בשנים האחרונות למען שילובם במסגרות צבאיות.

ישרת את כלל המשק

אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים הוא פרויקט שח"ר (שילוב חרדים), המשלב חרדים במקצועות טכניים בחיל האוויר ובזרועות נוספות. קצינים בכירים מדווחים על כוח אדם איכותי, קשוב, בעל יכולות למידה גבוהות וכישורים אנליטיים שיכולים לעקוף בסיבוב את כל אלה שחרשו לאורך כל נעוריהם את הליב"ה של יולי תמיר וגדעון סער גם יחד. כל זה, בלי לדבר על המסירות ועל המשמעת.

ההצלחה של פרויקט שח"ר מבטאת דבר רחב יותר שמתרחש בשנים האחרונות בחברה החרדית: בלי בג"ץ, בלי חוקים, בלי תופים ומחולות. צבא הוא כבר לא מילה גסה שהס מלהזכיר בחוצות בני ברק וירושלים. התהליך עוד איטי ומספר המשתלבים בשירות זניח, לעומת השיטפון של המשתמטים שמדירים את עצמם מהחברה הישראלית, מתבדלים ומעמיקים את התהום. ועדיין, יותר ויותר בני נוער חרדים שמסתכלים ימינה ורואים עוני, מביטים שמאלה ורואים בורות ונחשלות - לעומת השפע, השגשוג היחסי והקדמה שנשקפים לעיניהם במרחק כמה מאות מטרים, בצד ה"חילוני" של הרחוב, מתחילים להבין שהצבא הוא כרטיס הכניסה שלהם לעתיד עם תקווה, למקצוע, למקום עבודה, לפרנסה בכבוד.

עכשיו, זאת ההזדמנות להיות אזרחים הגונים, אבל באמת. מהבחינה הזאת, ביטול חוק טל משרת אותם וישרת את כלל המשק הישראלי - הרבה יותר מהאופן שבו הוא ישרת את צה"ל.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף תקציב הפרסום של קופ"ח מכבי, העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל, יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

פרויקט ג'רוזלם אסטייט / צילום: אסף פינצ'וק

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו, ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים, ומה עם הקורונה? ● גלובס עושה סדר

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"כל הזמן חושב מאיפה אביא את הכסף": פצועי צה"ל לא עומדים בעלות מימוש הזכויות, והמדינה רוצה לעשות סדר

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלה שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בת"א הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● ולמרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל ● אירועים ומינויים

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות