גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעלות תשתנה, הבעיות יישארו

ועדת הריכוזיות ברחה כמו מאש מטיפול בכל נושא מהותי שהיה מביא לשינוי אמיתי

"זהו הישג היסטורי", התפעם אחד המוספים הכלכליים הבוקר, בהתייחסו להמלצות הוועדה להגברת התחרות במשק (הידועה יותר כ"וועדת הריכוזיות"). הפעם האחרונה שהסופרלטיב הזה נשמע במקומותינו היה בקיץ 2005, גם אז באותו מוסף כלכלי, ביום שעברה רפורמת בכר, שאת נזקיה כולנו מכירים היטב. אנחנו נהיה מפוכחים יותר. אחרי שמקלפים את הקלישאות והאמירות הריקות מהמלצות הוועדה, אין הרבה קשר בינן להגברת התחרות, לטובת הצרכן או אפילו לריכוזיות. הוועדה הסתפקה בסיסמאות וברחה כמו מאש מטיפול בכל נושא מהותי שהיה מביא לשינוי אמיתי.

1. הוועדה עסקה רבות בפירמידות וקבעה שינוים קוסמטיים בכללי ממשל תאגידי, אבל התחמקה מהתייחסות לבעיית הגודל כשלעצמה. ניקח, למשל, את קונצרן אי.די.בי. לפני מכירת החיסול שנאלץ נוחי דנקנר לבצע כדי שיצליח לעמוד בחובותיו, הייתה אי.די.בי גוף גדול מאוד, הפועל בכל ענף כמעט במשק. כל ישראלי קנה מוצרים של דנקנר כמעט מדי יום - בין אם תקשורת מסלקום ובין אם ביטוח מכלל ביטוח, מזון משופרסל, חיתולים מנייר חדרה, כלי בית מגולף וכמובן מלט מנשר.

ומה היה קורה אם דנקנר היה בונה את האימפריה שלו בשתי שכבות בלבד - רשת של חברות אחיות תחת חברת אם אחת, האם זה היה בסדר? האם במקרה זה הבעיות הנובעות מגודלה של אי.די.בי היו נפתרות? מובן שלא, אבל הוועדה הלכה לפתרון הקל והגורף של טיפול ב"פירמידות".

הוועדה בחרה גם שלא להתעמת חזיתית עם הבעיות המבניות של ענפים במשק ולא הציגה עמדה עקרונית, למשל בעניין מהותי כמו הפרדת נכסים ריאליים מפיננסיים. במקום, כפי שהציע ראש אגף התקציבים גל הרשקוביץ, לקבוע עקרונות ברורים הנסמכים על תפיסות עולם, התעסקה הוועדה בחנוונות.

במקום לקבוע עקרונות כמו: השולט בבנק גדול לא יחזיק בתאגיד ריאלי; בעלים של מונופול או אוליגופול לא יחזיקו בתאגיד פיננסי; במקום להפריד בין חלב לבשר, לווים לצד אחד של החדר ומלווים לצד שני, קבעה הוועדה פרמטרים מספריים חסרי משמעות. מי שמעליהם ימכור, ולפתע מי שמתחתיהם זך כשלג.

2. בשנים הקרובות, על פי המלצות הוועדה, הרבה חברות יחליפו ידיים, אבל הבעיות יישארו. ניקח למשל את תנובה, מונופול שלא סופר את הצרכן ממטר. אם המכירות השנתיות שלו יהיו יותר מ-6 מיליארד שקל, תצטרך קרן אייפקס, על פי המלצות הוועדה, למכור את הבעלות. אבל אם המכירות יהיו 5.9 מיליארד שקל זה בסדר? תנובה תהיה פחות דורסנית, פחות כוחנית, פחות עושקת צרכנים?

הבעלות על תנובה היא כיום של אייפקס. מחר אייפקס תמכור את הבעלות למאיר שמיר. האם העברת הבעלות תביא להפחתת הריכוזיות? האם תחת מאיר שמיר כוחה של תנובה ייחלש, התחרות במשק תגדל ורווחת הצרכן תשתפר? התשובה לכל השאלות היא לא באל"ף רבתי.

אין ספק שמימוש המלצות הוועדה יביא למכירה סיטונית של חברות - כלל ביטוח, הפניקס ותנובה, מזרחי טפחות או מליסרון, הבינלאומי או פז, אולי שיכון ובינוי, אבל במהות, במבנה הענפי הבעייתי, הועדה לא נגעה. במקום לטפל במבנים הענפיים - ברשתות שיווק וביצרניות מזון, בשני בנקים גדולים שמחזיקים שני שלישים מהמערכת הבנקאית, בחמש חברות ביטוח גדולות שמחזיקות 95% מהשוק הפנסיוני, קבעה הוועדה רף מספרי שאינו אומר דבר כשלעצמו.

3. זוכרים את פרופ' לוסיאן בבצ'וק, המומחה העולמי מהרווארד לממשל תאגידי, האיש שהביא לנו פנינים כמו הצעת רכש כפויה, חובת אישור אסיפה כללית לכל מהלך עסקי מהותי ועוד המלצות רבות? בדוח הביניים נשענה הוועדה לאורך ולרוחב על המלצותיו, אימצה את הצעותיו מרחיקות הלכת וקשרה לו כתרים כהוגה דעות ומהפכן שיביא לשינוי אמיתי בממשל תאגידי.

והנה, הפלא ופלא, בהמלצות הסופיות - בבצ'וק יוק. המלצותיו התאיידו והצעותיו נמוגו.

אם הצעותיו של בבצ'וק בעייתיות, מדוע דוח הביניים אימץ אותן במלואן? ואם הצעותיו טובות, מדוע לא נותר מהן דבר בהמלצות הסופיות? בלי להסביר דבר לאיש, בנושא ממשל תאגידי, הוועדה עשתה פליק פלאק לאחור עם בורג וצוקהארה, וחזרה בה מרוב המלצותיה המקוריות. האם מר חיים שני, ראש הוועדה, לא חושב שהוא חייב לנו הסבר בעניין זה?

4. הבלגן במשרד האוצר היה אתמול רב מאוד. השינויים בדוח הביניים הכניסו לחובת המכירה גופים נוספים, אך איש לא ידע להגיד מי יושפע מההמלצות ומי יצטרך למכור החזקות פיננסיות או ריאליות. מדובר באייפקס שתמכור את תנובה (ממילא התכוונה לעשות כן בשנתיים הקרובות), בליאורה עופר ובשרי אריסון. בעוד שבמקרה של עופר העניין ברור - רכישת בריטיש ישראל הכניסה את מליסרון להגדרת "גוף ריאלי משמעותי" ותחייב את עופר להחליט אם היא רוצה בנק או קניונים - במקרה של אריסון התמונה מעורפלת.

לאריסון אחזקות אשראי של כ-7 מיליארד שקל: באמצעות שיכון ובינוי, מיה ואג"ח פרטיות של 1.5 מיליארד שקל שהנפיקה חברת האחזקות עצמה. לכן היא גוף ריאלי משמעותי ואסור לה להחזיק בבנק הפועלים, אלא אם כן תמכור את שיכון ובינוי. אבל האם אריסון תצטרך למכור? הבעיה היא המילה "בישראל" שנוספה להגדרות "הגוף המשמעותי". מיה פעילה בעיקר מחוץ לישראל, גם לשיכון ובינוי פעילות בחו"ל. האם פעילות זו נחשבת לצורך הגדרות האשראי? באוצר לא ידעו להגיד מי בדיוק, כי אף אחד לא טרח לבדוק.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המיסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?