גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכישת דירה "על הנייר": כדאי לשלם רוב הסכום מראש?

רכישת דירה "על הנייר" משמעותה שמחיר הדירה המופיע בחוזה אינו המחיר הסופי, והוא תלוי למשל במה שיקרה לשכר העובדים ולמחירי הברזל, עד למועד קבלת המפתח ■ האם כדאי לשלם מראש את מרבית הסכום לקבלן, ומה יקרה אם תשומות הבנייה יחליטו דווקא לרדת?

מרבית הישראלים קונים דירה חדשה לפני שהם יכולים להתגורר בה, ולפעמים אפילו שנתיים-שלוש לפני קבלת המפתח. דורית סדן, סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי נדל"ן, מעריכה כי רק כ-10% מהדירות החדשות נרכשות כשהבניין גמור לגמרי. לרוב, בישראל, הקונים משלמים רק 10% עד 20% ממחיר הרכישה במעמד חתימת החוזה, ואת "הכסף הגדול" הם מעבירים במועד מאוחר יותר. כמובן שתשלומים עתידיים אלה "מוצמדים" - כמעט תמיד למדד תשומות הבנייה ובמקרים מעטים למדד המחירים לצרכן. הדולר - פעם מלך ההצמדות בנדל"ן - נעלם מהמפה.

כך קורה, שאם קניתם דירה בתשלומים והמדד יעלה - תשלמו עליה יותר. רק שאם המדד ירד - לא תשלמו פחות. מנגנון ההצמדות בשוק הדיור הוא חד-כיווני, והוא ימשיך להיות כזה בעקבות פסיקת בית המשפט בדצמבר האחרון.

תוספת משמעותית

נתחיל ממדד תשומות הבנייה, שלפי הערכות משמש כמדד הצמדה ב-90% מעסקאות יד-ראשונה. מטרתו לשקף את מחיר התשומות שבהן משתמשים הקבלנים, ובעקבות עבודה משותפת של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והתאחדות הקבלנים עודכן בשנת 2009 לאחר שנים ארוכות, בעיקר בשל העלייה החדה במחירי הברזל בשנת 2008. הברזל ומוצרי המתכת עודכנו ל-6.3% מהמדד, זאת מלבד השפעתם על 'מוצרים ואביזרים לעבודות חשמל' (3.4% במדד) או 'מוצרים ואביזרים לעבודות אינסטלציה' (2.4%).

ממש לאחרונה אושר צו הרחבה להסכם השכר הקיבוצי בענף הבנייה. במסגרת ההסכם, העובדים יזכו לשכר מינימום בגובה 5,000 שקל. איציק גורביץ, סמנכ"ל כספים וכלכלה בהתאחדות, מעריך כי להסכם תהיה השפעה על מדד הבנייה, שמכיל גם את שכר העובדים כאחד הרכיבים (כ-43%).

כך או כך, בשלוש השנים האחרונות עלה מדד המחירים לצרכן ב-9% במצטבר, ואילו מדד תשומות הבנייה עלה ב-7.8%. בשנת 2011 התהפכה התמונה: מדד המחירים עלה ב-2.2% ומדד תשומות הבנייה עלה ב-3.8%. לכן, הצמדה של סכומים גדולים לתקופה לא קצרה עם מנגנון עדכון חד-כיווני עלולה לגרור עלויות כספיות לא מבוטלות של אלפי שקלים ואף יותר.

כולנו כמעט, גם העשירים, מממנים קניית דירה באמצעות משכנתא, במיוחד בסביבה של ריביות זולות ותשואות נמוכות באפיקים האלטרנטיביים. מי שעלולים לסבול הם מי שמתחו את יכולתם עד הקצה - לקחו משכנתא בשיעורי מימון של 75% משווי הנכס - ורק אז גילו שחסרים להם עוד כמה שקלים כדי לממן גם את ההצמדות. הבנק כבר לא יוכל לתת להם יותר.

עידן אלקבץ, בעלים ומנכ"ל משותף ב"עתיד משכנתאות" המתמחה בייעוץ למשכנתאות, אומר כי אחת הטעויות המרכזיות שנוטל המשכנתא הישראלי הממוצע עושה, היא לא להכניס לתוך מערכת השיקולים את הצמדת מחירי הדיור למדד תשומות הבנייה.

לדבריו, רובנו נוהגים בשיטת 20/80 או 30/70, כלומר משלמים לקבלן 20%-30% מסכום הרכישה בעת חתימת החוזה, ואת יתרת הסכום מותירים למועד מסירת הדירה וקבלת המפתח. המשמעות היא, שלעתים נידרש לשלם סכום נוסף בגובה עשרות אלפי שקלים ואף יותר מכך לכסות את עליית המדד (ראו תרשים). "עם משכנתא ממוצעת בגובה עד 60% מערך הנכס, ניתן לגלם את תוספת ההצמדות בתוך המשכנתא וכמובן לשלם על כך ריבית והצמדה למשך כל חיי המשכנתא. אך אם נלקחה המשכנתא המקסימאלית שהבנק מוכן לתת, צריך יהיה לגייס את הסכום ממקורות אחרים כמו חברת אשראי".

"זו תהיה הלוואה לטווח קצר, עד חמש שנים, בריבית גבוהה, ותוסיף כ-1,000 עד 1,500 שקל בממוצע להחזר החודשי", מזהיר אלקבץ. הצעתו לפיכך היא להקדים את התשלום לקבלן באמצעות שימוש בגרייס (דחייה תשלום) חלקי, המכונה גם "הלוואת בלון", מה שמאפשר לשלם רק את הריבית וההצמדה עד האכלוס ורק אז לעבור לתשלום חודשי מלא (כשנטל השכירות מאחור).

סדן מספרת שלאחרונה שאל אותה מישהו מה מקבל מי שמביא את כל הכסף לדירה מראש. "עניתי שאנחנו, בניגוד לחברות אחרות, מוכנים לסטות מפרישת התשלומים שנקובה בחוזה ולקבל את הכסף, אך עליו לעשות את השיקול שלו לגבי חיסכון בהצמדות עתידיות".

גידור במבצע

חשוב להדגיש שיש מי שמעדיפים לשלם על הדירה בהתאם לקצב הבנייה בעיקר משיקולי זהירות, אך מאחר וכיום הפרויקטים מוגנים בליווי בנקאי בערבות על-פי חוק מכר, הרי שלבי הבנייה פחות משמעותיים לביטחון הרוכשים במובן זה.

לאחרונה ניתן היה לראות לא מעט מבצעים בשוק הנדל"ן הקפוא, שבהם הקבלן התחייב לסכום הרכישה המקורי, ולמעשה "סבסד לקונה ריבית והצמדות" לתקופה של כמה שנים.

כמובן שמי שבכיסו המזומנים צריך לשקול לבקש מהקבלן "לוותר" על הסבסוד, ולהעבירו במלואו כהנחה במחיר הדירה.

ואגב, הקבלנים עדיין חושבים שמדד תשומות הבנייה "לא רלבנטי". חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, מביא כדוגמא תקן חדש שמייקר את מערכות האוורור בבתים ובחניות תת-קרקעיות, שעה שמשקלן במדד הוא כ-0.5% - "זה רלוונטי רק לתקופות בהן השתמשו במאווררים על עמוד". לדבריו, התייקרות חומרי-הגלם יקרו בשנה האחרונה את עבודות הביצוע ב-10% לפחות.

בית המשפט הכשיר את ההצמדה בכיוון אחד

מה משותף לרכישת סלולר, פתיחת חשבון עו"ש ורכישת דירה מקבלן? בכל המקרים הללו תתבקשו לשרבט חתימה בחוברת עבת-כרס, שבה עשרות עמודים כתובים בצפיפות. מדובר במה שמכונה "חוזה אחיד" בינכם לבין נותן השירות - לרוב בעל הידע והכוח - שישמש אותו אל מול יתר לקוחותיו.

מי שמוסמך לבטל או לשנות "תנאים מקפחים" הנכללים בחוזה כזה הוא בית-דין מיוחד לחוזים אחידים, בראשות שופט בית משפט מחוזי. ייחודו של בית-הדין הוא בכך שהחלטותיו רלבנטיות גם לגבי למי שלא היו צדדים לדיון, וזאת כדי להגן על כלל הצרכנים.

לפני מספר שנים נעשתה במחלקת ייעוץ וחקיקה (אזרחי) במשרד המשפטים בדיקה לגבי חוזים למכירת דירות. אחת הטענות הייתה שמי שרוכשים דירות חדשות נפגעים מכך שההצמדות פועלות רק כלפי מעלה, כך שהם תמיד יפסידו מדחיית תשלומים - גם אם מדד ההצמדה הרלבנטי ירד בתקופה המדוברת.

חברת שיכון ופיתוח (מקבוצת אזורים) - שלחוזה המכר שלה התייחס פסק-הדין - טענה שהיא עצמה מחויבת כלפי הבנק המממן את הבנייה במנגנון הצמדה דומה, וכך גם לגבי מי שהיא קונה מהם באשראי שירותים וחומרים. בדצמבר האחרון בית המשפט קיבל את טענתה של שיכון ופיתוח. בית המשפט השתכנע בדבר הנזק הכלכלי שעלול להיגרם לקבלן אם יידרש להוריד את מחיר הדירה אל מתחת למחיר הנקוב בחוזה.

מאחר שחוזים למכר דירות לרוב דומים זה לזה, הרי שלהחלטת בית-הדין משמעות רוחבית ביחס לכלל החוזים. נאמר כי גם במשרד השיכון לא מאמינים כי צריכה להיות רגולציה בתחום ההצמדות בעת רכישת דירה מקבלן: "החוזה רשאי לנקוט בכל צורת הצמדה הנראית לצדדים", נמסר מהמשרד.

המחיר הלא סופי של דירת מגורים

שינוי מצטבר במדדים

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר