גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות תנובה: שווי הפעילות צנח ב-40% ל-5 מיליארד ש'

(עדכון) - גיזה-זינגר-אבן: 3.2 מיליארד שקל התאדו משווי תנובה תוך שנה ■ רווחי החברה נפלו ב-17% ב-2011 ■ תנובה: "שיא המחאה מאחורינו"

אסטרטגיית הצמיחה דרך העלאות מחירים שנקטה תנובה, והמחאה החברתית שהגיעה לאחריה ובלמה את התייקרות מוצריה, משתקפים היטב בתוצאות קונצרן החלב שפורסמו היום (ב'), ויותר מכך, בשווי המיוחס לו.

פירמת הייעוץ גיזה-זינגר-אבן מעריכה את שווי הפעילות של תנובה ב-5 מיליארד שקל, לעומת 8.3 מיליארד שקל בסוף 2010 - ירידה חדה של 40% בשווי הפעילות. בנוסף, יש לחברה חוב פיננסי של 1.4 מיליארד שקל (שנלקח לצורך חלוקת דיבידנדים אשתקד) ונדל"ן בשווי דומה.

יש לציין כי הערכת השווי נעשתה לבקשת מבטח שמיר המבקשת לרכוש את מניות קרן אייפקס בתנובה. מבטח שמיר , שבשליטת מאיר שמיר, מחזיקה כיום בשרשור ב-20.7% מתנובה.

בגיזה מסבירים את הפחתת השווי של תנובה בפגיעה בתוצאות הכספיות של החברה עקב המחאה החברתית שפגעה בתוצאותיה הכספיות. הפגיעה הזו מתבטאת, לפי פירמת הייעוץ, גם בתקציב החברה לשנת 2012, ובהמשך בתחזית תזרים המזומנים לשנים הבאות.

גורם נוסף לפגיעה על-פי הפירמה הוא השקעות הוניות גבוהות יותר בשנים הבאות, לעומת ההשקעות שהיו צפויות בתחזית תזרימי המזומנים הקודמת. זאת, עקב עדכון תוכנית ההשקעות של החברה. בנוסף, בפירמת הייעוץ מזכירים גם את הגברת איום הרגולציה כסיבה להפחתת השווי.

בקבוצת תנובה מציינים כי חרם הקוטג' והמחאה החברתית גרמו לפגיעה קשה בהכנסות הקבוצה וברווחיותה, וכי למחאה היתה השפעה שלילית על מוניטין החברה. כיום פועלת הקבוצה לשקם את אמון הצרכנים בה.

בתנובה מציינים כי גם אם תוכננה עליית מחירים נוספת, תנובה לא תוכל לבצע אותה כעת; יתרה מכך, גם אם חומרי הגלם יעלו, תנובה תיאלץ לספוג את העליות. בשוק החלב, תנובה טוענת כי מאז הפגיעה הראשונית בחברה, היא מתחזקת ושבה כמעט לנתח השוק שלה לפני המחאה.

לדברי החברה, "היא אינה יכולה להעריך עד לאיזו רמה היא תתאושש מנזקי המחאה, אך נראה כי השיא השלילי מאחוריה".

הצרכן הישראלי הפיל את רווחי תנובה

מדוחות תנובה, שכאמור פורסמו היום על-ידי מבטח שמיר, עולה כי לאחר שבשנים 2009 ו-2010 זינק הרווח הנקי של החברה בעשרות אחוזים (47% בשנה הראשונה ועוד 19% בשנייה) ל-432.7 מיליון שקל ו-516.5 מיליון שקל בהתאמה; הרי שב-2011 - בה פרצה המחאה החברתית בחודשי הקיץ - ירד הרווח ב-17% והסתכם ב-428 מיליון שקל. הכנסותיה של תנובה ממשיכות לצמוח והגיעו ב-2011 ל-7.64 מיליארד שקל - עלייה של 6% לעומת 2010.

פרסום הנתונים היום נעשה במסגרת הסכמות אליהן הגיעו לפני כשבוע אייפקס ומבטח שמיר עם רשות ניירות ערך, במסגרתן הוטל עליהן קנס של 15 מיליון שקל (כמחצית ישולם על-ידי תנובה עצמה). ההסכמות נדרשו עקב אי-פרסום דוחות תנובה שגררו את השעיית מניית מבטח שמיר ממסחר ב-2009. מלבד מבטח שמיר, מחזיקים במניות תנובה גם קרן אייפקס (56.1%) והקיבוצים (23.3%).

על-פי ההסכמות, פרסמה היום מבטח שמיר את תוצאות תנובה בשנים קודמות, תוצאות חזויות ל-2011 והערכת שווי עדכנית, וכך היא תוכל בקרוב להחזיר את מניותיה למסחר, לאחר השהייה בת כשנה וחצי. לפניכם המספרים המרכזיים שפרסמה החברה.

25% זה שיעור הגידול בהכנסות תנובה בין השנים 2007-2011. בתוך 4 שנים רשמה תנובה צמיחה מרשימה במיוחד, אך כפי שהתברר באחרונה, הצמיחה הזאת הושגה הודות לעליית מחירים שביצעה החברה אחרי שעברה לבעלות קרן אייפקס.

תנובה לא מציינת בנפרד את תוצאות תשלובת החלב שלה, אך כפי שנחשף ב"גלובס", זו אחראית לכ-61% מהכנסותיה של הקבוצה ולכ-80% מהרווח.

"הגידול בהכנסות בשנים 2007-2008 נבע בין היתר מעליות במחירי המוצרים השונים", מסבירים בגיזה, ומוסיפים כי "עליית מחירים זו הייתה מתונה יותר בשנת 2009 וכמעט נבלמה לחלוטין במהלך 2010. הסיבה לכך היא בעיקר עקב תחרות מחירים בשנה זו, בעיקר מול טרה, והתגברות הביקורת הציבורית כתגובה להעלאות המחירים".

5.8% זוהי הירידה ברווח הגולמי של תנובה ב-2011 לעומת 2010. רווח זה צפוי להסתכם בקרוב ל-2 מיליארד שקל. בשנים 2008-2010 עלה הרווח הגולמי בעקביות, עקב מה שמתארים בגיזה "מהלך של העלאת מחירים בחלק מהמוצרים, וזאת לרוב ללא עלייה מקבילה בעלויות הייצור". בשנים אלה עלה הרווח הגולמי ב-18.8%, 11.5% ו-7%, בהתאמה.

במחצית הראשונה של 2011 הרווח הגולמי עוד המשיך לעלות, אם כי בשיעור זניח, עד שנבלם בשל המחאה הצרכנית, שאילצה את החברה להוריד מחירים בחלק ממוצרי החלב שלה, ובראשם הקוטג'.

272 מיליון שקל - זהו האובדן הצפוי במכירות תנובה בשנים 2013-2015 בעקבות פתיחת המחלבה החדשה של טרה בדרום. כיום פועלות בשוק 3 יצרניות חלב קמעונאיות גדולות: תנובה, טרה ושטראוס. נתח השוק של תנובה ושטראוס לא השתנה דרמטית לאורך השנים, והן חולשות על 57% ו-23%, בהתאמה. טרה, לעומת זאת, הגדילה את הנתח שלה מ-7.6% ב-2008 ליותר מ-10% ב-3 הרבעונים הראשונים של 2011. הנחת העבודה של גיזה היא כי טרה תשיג נתח שוק נוסף של עוד 7% לאחר תקופת החדירה.

327 מיליון שקל - זהו שווי ההחזקות של מבטח שמיר בחברה הייעודית (SPV) באמצעותה הוא מחזיק בתנובה. שמיר מחזיק ב-26.9% מה-SPV, המחזיקה ב-76.7% מתנובה. אייפקס מחזיקה ב-73.1% ממניות ה-SPV. יתרת המניות בתנובה, 23.3%, נמצאות בידי הקיבוצים המחזיקים בהן ישירות.

לפי גיזה, שווי החזקות של ה-SPV בתנובה עמד בסוף יוני על 3.9 מיליארד שקל. ל-SPV חוב בסך 2.6 מיליארד שקל, והונו העצמי עומד על 1.2 מיליארד שקל. בגיזה מציינים כי החוב של ה-SPV זינק במהלך 2011 עקב הלוואה בסך 1.87 מיליארד שקל שנטלה החברה הייעודית מהבנקים, אותה היא חילקה כדיבידנד לבעלי מניותיה.

התוצאות של תנובה בארבע השנים האחרונות

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35