גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": בורקס מעדנות של תנובה יקר עד 120%

בדיקת "גלובס" והמרכז למחקרים צרכניים מגלה פערי מחיר גדולים במקרר המאפים הקפואים, שמגיעים עד ל-120% בין המותג היקר - מעדנות מבית תנובה - לבין מותגים קטנים שנמכרים בעיקר מחוץ לשופרסל ומגה ■ מעדנות: "הרשתות קובעות"

בורקס קפוא, מלווח קפוא וגם בצק עלים קפוא - בכל אחת מהקטגוריות האלה מוצרי מעדנות (של תנובה) יקרים מהמוצרים המתחרים. בדיקת "גלובס" באמצעות המרכז למחקרים צרכניים בהנהלת דוד עידן (ממשיכו של אתר פרייסל להשוואת מחירים ברשתות) מגלה פערים של עשרות ומאות אחוזים.

כך, לדוגמה, בצק עלים 1 ק"ג של מעדנות נמכר ברמי לוי ב-22 שקל, לעומת 15 שקל עבור בצק עלים של זוגלובק, 13 שקל עבור בצק עלים של "המותג", ו-10 שקלים לבצק של חברת שחף - פערים של 120% בין הזול ליקר.

מחירי המוצרים נבדקו בשופרסל דיל, במגה בול, ברמי לוי ובמחסני כמעט חינם במתחם מודיעין. חשוב לציין כי מוצרים הממותגים כזולים לא נמצאים בכל הרשתות, ולרובם נציגות בודדת ברשת אחת או שתיים.

יוזכר כי לפני חודשים ספורים פרסמנו ב"גלובס" סקירת מחירים בענף הירקות הקפואים, שממצאיה הצביעו על פערים של 100% ויותר בין המותג המוביל בקטגוריה, סנפרוסט, לבין מוצרי המתחרים, בהם פרי גליל. סנפרוסט, נזכיר, גם הוא של מותג של תנובה. בתגובתה אז ציינה החברה כי היא משתמשת בחומרי גלם איכותיים, וכי בכל מקרה ניתן למצוא אותם במבצע כמעט בכל רגע.

* בצק עלים: כ-10 מותגים שונים פזורים במדפי החנויות, בהם המותג הפרטי של הרשתות, מעדנות, שלושת האופים, זוגלובק, ינון, שחף, צנעני ותענוגות - כל רשת והמבחר שלה, כשרוב המותגים הזולים נמצאו בסקירה ברשתות מחסני כמעט חינם ורמי לוי. רוב המארזים מכילים 1 ק"ג בצק, והפערים במחיר משמעותיים.

לדוגמה: בצק עלים של אחד מ-4 היצרנים הקטנים הנ"ל נמכר בכ-12 שקל בממוצע - בעוד שהמוצר של מעדנות נמכר בכ-21 שקל ושל שלושת האופים בכ-19 שקל.

* בורקס קפוא: מוצרי הבורקס הקפוא כוללים מגוון יצרנים. גם כאן פערים בין המותג החזק בקטגוריה, מעדנות ואחריו שלושת האופים, לעומת מוצרים של יצרנים מוכרים פחות (תענוגות, שחף, ציפורי השרון) ומוצרי המותג הפרטי של הרשתות.

למשל, מארז בורקס תפוחי אדמה המכיל 800 גרם של מעדנות עולה כ-21.50 שקל ברמי לוי, מארז בורקס תפוחי אדמה של זוגלובק עולה כ-16 שקל, מארז של שלושת האופים נמכר ב-13 שקל ברמי לוי, מחיר זהה למוצר של המותג הפרטי (המותג), לעומת מחיר של 10 של לתוצרת של שחף. בשופרסל דיל בורקס תפוחי אדמה 800 גרם של ציפורי השרון עולה 13.50 שקל, לעומת 22 שקל למארז של מעדנות ו-17.50 שקל לזה של שלושת האופים. המותג הפרטי שופרסל נמכר ב-15.50 שקל.

מי מייצר את המותג הפרטי? לעתים מדובר בדיוק באותו יצרן שמייצר את המוצר הסמוך על המדף. יצרן הבורקסים של המותג הפרטי מגה והמותג הפרטי שופרסל הוא אותו יצרן: לה פסטיליה (מבית-שמש).

* מלווח: גם במחירי המלווח פערים: מארז 700 גרם של מעדנות עולה כ-15 שקל במגה בול, מארז עם כמות זהה של שלושת האופים עולה כ-14 שקל, בעוד שהמותג הפרטי של מגה עולה 13 ומכיל 1 ק"ג ולפיכך משקף פער של כ-40% לעומת מעדנות.

אגב, בדיקה בכיתוב שעל האריזה מגלה כי מלווח של מותג פרטי מגה מיוצר על-ידי חברת חמסי.

מי גוזר את הקופון?

מעדנות טוענת כי המחיר נקבע על-ידי הרשתות (ראו תגובה). עם זאת, חשוב להבין את תהליך התמחור של מוצר עד שהוא מגיע לקופה. השונות במחיר לצרכן נובעת מהרווח הגולמי שקובעת לעצמה הרשת על כל מוצר בחנות. שיעורי הרווח הגולמיים עומדים על 20%-35% בממוצע, תוך שונות בין מוצרים פופולריים ופחות פופולריים.

לפני שפרצה מחאתה"פסק זמן", למשל, נמכר החטיף בשופרסל בכ-6.30 שקל, במגה ב-5.90 שקל, וברמי לוי ב-3.90 שקל.

אבל לא רק הרשת היא אשר קובעת את המחיר - יש סינרגיה הדוקה עם הספק, ולמעשה שניהם מגבים האחד את השנייה. על מחירון היצרן לכל מוצר שהוא משווק לחנויות, מוענקת הנחה אחרת לכל רשת. וכאן הגודל בהחלט קובע. ההנחות נעות בין 5% ל-10% ומאפשרות לספק להגדיל את הרווח הגולמי או לגלגל את ההנחה לצרכן.

לפי גורמים בענף, הרשתות הגדולות מכתיבות את המחיר לא רק לספק אלא לשוק כולו, ויתרה מכך, הספק מעלה את המחיר לרשתות הקטנות. כאשר הרשתות הגדולות דורשות לקבל הנחה על מוצר מסוים - מעלים את המחיר לכולם ומעניקים הנחה לרשת הגדולה.

רמי לוי: "יקר? אל תקנו והמחיר יירד"

רמי לוי שב ומזכיר את הכוח המצוי בידי הצרכן ואת התנהלות השוק בהתאם לבחירה שעושה הצרכן: "אם המחיר של מוצר מסוים יקר ולידו מוצע תחליף זול, בידי הצרכן מצויה הבחירה ובידיו הכוח להוריד את המחירים של היצרנים הגדולים - פשוט אם יפסיק לרכוש אותם. גם היום, עדיין הצרכנים שבויים בבחירת מותגים מובילים שגם עולים יותר כך שליצרניות הגדולות אין סיבה להוריד את המחיר".

עם זאת, אומר לוי, "נתוני המכירות מלמדים כי הצרכנים היום פתוחים יותר לנסות מותגים מקבילים וזולים יותר, אבל כאמור עדיין הביקושים אינם מעודדים את התחרות הרצויה".

הרבה מרגרינה, מעט מאוד מרכיבים מזינים

האם יש הבדלים באיכויות הבצק או המרגרינה? לדברי הקונדיטור מיקי שמו, יש הבדל. כל מאפי הבצק הקפואים מכילים מרגרינה מטעמי כשרות, עלויות והיכולת לעבד את הבצק בפס ייצור.

לדברי שמו, יש יצרנים שונים של מרגרינה, וההבדלים במחיר - ולפיכך באיכות - יבואו לידי ביטוי בעיקר בסוגי חומצות השומן וההרכב שלהן.

גם בקמח יש הרכבים שונים המעידים על איכות המוצר המוגמר, אלה מתבטאים בהיקף החלבונים והעמילן שבקמח. "ההבדלים באיכויות יבואו לידי ביטוי בטעם של המוצר וברכיביו התזונתיים", הוא מסביר וממליץ על הכנת הבצק בבית, "מה שיאפשר לבקר על הרכיבים בבצק, את השימוש בחמאה על יתרונותיה הרבים ביחס למרגרינה ולהפיק מוצר טעים ואיכותי יותר".

לילך חופי, דיאטנית קלינית, חברת עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, מזכירה כי מוצרים אלה המבוססים על בצקים, עשירים בשומן רווי, בשומן טראנס ובשיעורי נתרן גבוהים, כך שמבחינתה העדיפות הברורה היא להוציאם מחוץ לתפריט.

"כדאי לבחון לא רק את מה שיש במזון מהסוג הזה אלא גם את מה שאין: אלה מוצרים שעשויים מקמח לבן ולכן אינם מכילים סיבים, הם דלים בוויטמינים ובברזל, דלים בחלבון ובסידן ובכל מקור שהייתי מגדירה כבריא. מכאן שזו בהחלט לא הבחירה האולטימטיבית כארוחת ערב, ובכלל, יש הרבה אלטרנטיבות לארוחה מהירה ומזינה בהרבה".

חייבים בורקס? חופי ממליצה להעדיף בצק פילו המבוסס על שמן קנולה על פני בצק עלים המבוסס על מרגרינה העשירה בשומן טראנס או חמאה העשירה בשומן רווי ובכולסטרול - בעיקר בהכנה עצמית כשניתן לשלוט בכמות השמן.

ואם לא השתכנעתם, לפני שבוחרים את המוצר כדאי להציץ כל רשימת הרכיבים. המטרה למצוא את המוצר שמכיל כמה שפחות שומנים (שומן מוקשה או שומן טראנס) ונתרן. ככל שרכיב השומן ממוקם במקום גבוה ברשימת הרכיבים - זהו סימן לשיעורים גבוהים שמסתתרים בתוך הבורקס, טעים ככל שיהיה.

כמה עולים מאפים קפואים ברשתות המוזלות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום