גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל הצפיפות: בועז יונה, שמוטט את חפציבה, משתחרר

הבעלים והמנכ"ל לשעבר של חפציבה היה אמור להשתחרר ב-2015, אך עונשו קוצר ■ גם הפיצוי שישלם יונה לרוכשי הדירות הופחת לאחרונה בחצי ל-4 מיליון שקל

בועז יונה, המנכ"ל לשעבר של חברת הנדל"ן חפציבה שקרסה, השתחרר היום (ה') מהכלא, לאחר שוועדת השחרורים ניכתה שליש מעונשו. יונה, שאמור היה לרצות את עונשו עד 2015, שוחרר יחד עם 600 אסירים נוספים, וביניהם שלמה בניזרי, וזאת, בשל העומס בבתי הסוהר.

בנובמבר 2008 גזר בית המשפט המחוזי בירושלים על יונה, שעמד בראש החברה שקרסה והותירה מאחוריה מחוסרי דיור רבים, 7 שנות מאסר וקנס של 8 מיליון שקל (שהופחת ל-4 מיליון שקל, בעקבות ערעורו של יונה לבית המשפט העליון). יונה הורשע לפי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירות של גניבה בידי מנהל, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות על חוק איסור הלבנת הון, הברחת נכסים ומירמה והפרת אמונים בתאגיד.

הוא הורשע ב-9 אישומים, שעניינם הימנעות מלספק לרוכשי הדירות ביטחונות; שליחת יד בכספי רוכשי הדירות במיליוני שקלים; רישומים כוזבים ביחס למספר הדירות שנמכרו בפרויקטים הקבלניים; גניבה של 70 מיליון שקל מכספי החברה-הבת, ג'רוזלם גולד, וגניבת עשרות מיליוני שקלים מהחברה-הבת, חפציבה חופים.

בעקבות פרשת חפציבה, תוקן חוק ערבות מכר, כך שהיזמים צריכים כיום לדווח למשרד השיכון על כל דירה שמכרו, ואף התהדקו ההנחיות של המפקח על הבנקים על הבנקים המלווים. כיום, משלם רוכש הדירה באמצעות שוברי תשלום לחשבון הליווי הספציפי של הפרויקט בבנק המלווה.

בפרשת חפציבה שילמו חלק מהרוכשים בהמחאות, שגולגלו לחשבונות אחרים. כיום, ברגע שמשלמים כל שובר, ברגע שיש הפקדה לחשבון הליווי - הבנק מחויב לערבות, גם אם הקבלן קרס.

"הלקוחות איבדו מיליוני שקלים"

בינתיים, 5 שנים אחרי קריסת החברה, יש עדיין קורבנות שמחכים לדירה, אחרי ששילמו סכומים נכבדים ולא קיבלו תמורה. בפרויקט "מחסיה" בבית-שמש, למשל, נותרו כמה עשרות רוכשי דירות ללא קורת-גג.

עבור עו"ד חן לבנת ו-43 המשפחות החרדיות שרכשו דירות בפרויקט לפני 4 שנים, שאותן הוא מייצג, הסאגה נמשכת. "אני חי את זה כבר 4 שנים", אמר היום לבנת ל"גלובס". "רובם ככולם הלכו ללא עורכי דין לרכוש דירה; הם תמימים ופחות מנוסים, וקל מאוד למכור להם לוקשים. לא נתנו להם ערבויות, והם גם לא ידעו לבקש את זה".

בפרויקט זה מכרה חפציבה דירות על מגרשים שלא היו בבעלותה. "שום בנק לא ליווה את הפרויקט, האנשים הוטעו - הם קנו על הנייר ועל הקרח. הציעו להם הנחה אם ישלמו 80%-90% מערך הדירה במזומן, מראש - וכך לקוחותיי איבדו מיליוני שקלים".

באחרונה ארגן לבנת קבוצת רכישה עם רוכשי הדירות המקוריים, שקנו את המגרש המיועד ומתעתדים לבנות עליו. "הדירות שנמכור במחירי השוק יממנו למעשה את ההפסדים של רוכשי חפציבה בפרויקט זה".

לדבריו, "היו כאלה שוויתרו על ההרפתקה של קבוצת רכישה. אבל אחרים צריכים דירה. והנזק שספגו הוא כזה גדול - שאין להם ברירה והם הצטרפו לקבוצה. מי ששם 400 אלף שקל שהלכו לאבדון, אין לו שום בסיס לקנות דירה אחרת. זה חור בכיס לאורך שנים. הזוג החרדי הצעיר שהתחתן ב-2007 וקנה דירה, יש לו היום כבר 3 ילדים".

"הקנס - טיפה בים"

לגבי שחרורו המוקדם של יונה, אומר לבנת כי "הקנס של 4 מיליון אינו מספיק, זה כאין וכאפס, זו טיפה בים. כל התפיסה הייתה בזמנו שיונה יביא כסף, מה זה משנה שיישב בכלא. אבל עכשיו התחושה היא שלא מספיק שהוא לא הביא כסף, הנה הוא גם משתחרר מוקדם. עוד נראה אותו חוזר לעסקים, אבל אני מקווה שיהיה עליו אות קין".

בניגוד לרוכשים מבית-שמש, שעוד לא זכו לדירה, יש פרויקטים של חפציבה שהושלמו על-ידי קבלנים אחרים. ניר קויפמן, שרכש דירה בפרויקט של חפציבה בנתניה ב-2006, דרש ונדנד וקיבל ערבות מהחברה. אבל חודשיים לפני מסירת הדירות בפרויקט קרסה החברה.

"הייתי צריך להאריך את חוזה השכירות שלי בשנה וחצי, להמשיך לשלם משכנתא במקביל ולהוסיף כ-1.5% ממחיר הדירה כדי להשלים את העבודות במקום. 63 המשפחות בבניין שלי הוציאו כל אחת כ-100 אלף שקל נוספים, וביחד כ-6 מיליון שקל - רק זה כשלעצמו סכום גבוה יותר מהקנס שהוטל על יונה".

לדברי קויפמן, "אנשים שילמו סכומים אדירים בכל חודש, גם על משכנתא וגם על שכר דירה, ויש דיירים שעדיין סובלים מאותם קשיים כלכליים מתמשכים. שחרורו המוקדם של יונה הוא פגיעה ב-4,000 המשפחות שהן קורבנותיו. אם קנס ראוי הוא לא שילם, אפילו לא אחוז מחובותיו, אז שחרור מוקדם הוא לבטח מתנה שאינו ראוי לה".

חצי הכוס המלאה

אבל ישנם רוכשים שרואים את חצי הכוס המלאה. עו"ד צחי שוורץ רכש דירה להשקעה בפרויקט של חפציבה בחדרה ב-2006 בכ-700 אלף שקל, אך מסירתה נדחתה בכשנה בעקבות קריסת חפציבה.

"הפסדתי שנה של שכר דירה, והוספתי 20 אלף שקל להסדיר את סיום הפרויקט. דניה סיבוס השלימה את הבניין על הצד הטוב ביותר. לפני שנתיים מכרתי את הדירה ברווח נאה. עשיתי עסק מצוין", אמר.

לדבריו, רוכשי הדירות האחרים בפרויקט, שרכשו למטרות מגורים, שילמו משכנתא ושכר דירה במקביל. "הם נכנסו לבעיות כלכליות ואכלו אותה בגדול".

‏‏רקע: יונה ברח ונעצר באיטליה

‏‎‎חברת חפציבה, שהוקמה על-ידי אביו של בועז, מרדכי יונה, ב-1968, הייתה אחראית לכ-10% מהבנייה למגורים בישראל בתחילת 2007. היא קרסה באותה שנה בעקבות מעילה של 118 מיליון שקל שביצעו בכיריה, בראשות‎ ‎יונה, שהערים על מערך הבקרה החשבונאי של החברה‎ ‎הציבורית.

הכספים שנגנבו הועברו לחשבונותיו הפרטיים של יונה ובעיקר לחשבונות החברות‎ ‎הפרטיות שבשליטתו‎.‎‏ יונה פעל להפקדת כספים רבים ששילמו רוכשי הדירות‏‎ ‎לחשבונות שאינם חשבונות הליווי הרלוונטיים‎‏ של הפרויקטים, שאליהם אמורים היו להגיע הכספים לפי‏‎ ‎הסכמי המכר, וכך אף נמנע ממתן ערבות או חלופה אחרת לרוכשים נגד תמורת הדירה.‏‎

‎רבים מרוכשי הדירות של חפציבה נותרו ללא דירות: למצב הקשה ביותר הגיעו אלה שלא קיבלו מחפציבה ערבות בנקאית, ולמעשה תשלומיהם ליזם ירדו לטמיון; חלק מרוכשי הדירות, שדרשו וקיבלו ערבות חוק מכר, קיבלו את דירותיהם באיחור, ולאחר שקבלנים אחרים השלימו את הפרויקטים של חפציבה. רבים מהרוכשים קיבלו ומקבלים פיצויים מטעם המנהל המיוחד שמונה לחפציבה, עו"ד יצחק מולכו.

‏באוגוסט 2007 התחוור כי חובותיה של חפציבה הגיעו ל-1.5 מיליארד שקל, ועקב כך החלו רוכשי דירות רבים שבניית דירתם טרם הסתיימה לפלוש לדירות שרכשו בירושלים‏, ‏נתניה‏, ‏מודיעין עילית‏, ‏בית-שמש‏ ו‏ביתר עילית‏.

עם קריסתה של החברה נעלם יונה, ועלה החשד כי הקריסה נבעה ממעשים פליליים שעשה, ואז הוצא נגדו צו מעצר בינלאומי. ב-‏‏30 באוגוסט‏‏ ‏‏2007‏‏ נעצר יונה באיטליה‏, והחלו הליכים להסגרתו לישראל. ב-19 בנובמבר 2008 הוא נשפט בארץ. ‏‎‎‏

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם