גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן דרכים: אלפא רומיאו ג'ולייטה - חושניות איטלקית

עם חמוקיים עגלגלים, חרטום רב-הבעה, מרכב "דחוס" ותיבה אוטומטית חדשה - תנסה אלפא רומיאו ג'ולייטה TCT לכבוש את לבם של המעריצים שאינם מוכנים לשמוע על תיבה ידנית

הפתגם הידוע גורס כי "פורנוגרפיה היא עניין של גיאוגרפיה". במקרה של תעשיית הרכב, הפתגם המקביל הוא "טכנולוגיה היא עניין של פסיכולוגיה". האיטלקים, למשל, מתעבים תיבות הילוכים אוטומטיות. הגבר האיטלקי מעדיף את המכונית שלו כמו האישה שלו: חושנית, קולנית, דעתנית ונשלטת. מבחינתו, מוט ההילוכים היה ונשאר אביזר השליטה האולטימטיבי, והפקדת המנוע בידי מחשב הוא חילול קודש. זו הסיבה שקונצרן פיאט לא מציע כמעט תיבות אוטומטיות, וכשהוא כבר חייב לעשות זאת הוא רוכש תיבות יפניות.

כדי לעקוף מגבלה פסיכולוגית זו, האיטלקים טרחו לפתח לפני שני עשורים את תיבת ההילוכים הרובוטית, שהיא למעשה תיבה ידנית עם מצמד אלקטרו-מכני. זה אמנם פתרון ביניים גס ומחוספס, אך מבחינת האיטלקים הוא נתפס כאבולוציה לגיטימית של התיבה הידנית.

אבל הזמנים משתנים. הפקקים באיטליה הולכים ומתארכים, ואלפא שואפת לקאמבק בשוק האמריקני העשיר שבו תיבות אוטומטיות הן דרישת חובה. הפתרון נמצא בתיבות הילוכים כפולות מצמדים נוסח DSG של פולקסווגן, שמתקרבות יותר באופיין ובעידונן לתיבות אוטומטיות אמיתיות אבל לא מקריבות את הביצועים ומעניקות לנהג שליטה מלאה.

מדונה כועסת

הדגם הראשון של הקונצרן שמצויד בתיבה כזו הוא האלפא ג'ולייטה TCT החדשה. כבר נסענו בעבר בג'ולייטה, אבל יש מכוניות שאתה תמיד מתרגש מחדש כשאתה מציב אותן בחניה. יש לה עיצוב איטלקי במלוא מובן המילה, עם חמוקיים עגלגלים, חרטום רב-הבעה ("פרצוף של מדונה כועסת", כפי שהגדיר אותו השכן האיטלקי שלנו), מרכב "דחוס" ופנסים קדמיים ואחוריים עם תצורת אור מפוסלת. לחלק מהאטרקציה תרמו ללא ספק הצבע האדום-מטאלי הייחודי והרב-שכבתי של מכונית המבחן (שמוצע בארץ כאופציה במחיר שערורייתי של כ-14 אלף שקל), וחישוקי ה-17' המרהיבים של חבילת הפרימיום. אבל גם בלעדיהם לג'ולייטה יש נוכחות שמושכת אליה צעירות וצעירים.

עמדת הפיקוד נראית עשירה ויצירתית, עם שימוש נדיב בחומרי דיפון פלסטיים בצבעים משתנים וטקסטורות מעניינות, שעוטפות מערך מקיף של צגים אנלוגיים ודיגיטליים. המתגים מציעים עיצובים מעניינים - חלקם מפוזרים במקומות שונים ומשונים ברישול איטלקי חינני, המושבים מחבקים את הגוף באינטימיות, ומהגה הספורט קשה להוריד את הידיים. מרווח הפנים סביר למכונית בקטגוריה, והמושב האחורי השטוח לא מקפח את הנוחות של היושב באמצע. איכות הייצור והחומרים נראית מכובדת, אך עדיין לא מיישרת-קו עם הסטנדרטים של פולקסווגן או פוקוס החדשה.

אופי איטלקי

מתחת למכסה המנוע של דגם המבחן שלנו נמצאת גרסה עצבנית של מנוע 1.4 הליטר טורבו של קונצרן פיאט, שמייצרת 170 כ"ס ו-25 קג"מ. כמקובל במנועים קטנים ומתוחים, יש למנוע אישיות כפולה. במצב נורמל, שמיועד בעיקר לחיסכון ולהתנהלות בעיר, הוא מרגיש נינוח, אפילו עצל לעתים, ודורש בעיטה נמרצת כדי להפיק ממנו ביצועים ראויים. במצב זה גם ההיגוי קל למדי ולא יותר מדי מדויק. אבל הסטה של מתג השליטה למצב דינמיק, מעבירה את הנהג מיד מהצפון הצונן והרגוע של איטליה למחוזות הסוערים של הדרום. מגראפה ללימונצ'לו. מריזוטו מילאנז לפסטה פוטנסקה. במצב זה מוסרות השלשלאות האלקטרוניות ממגדש הטורבו, המנוע מטפס בקלות יתרה לעבר הקו האדום, שנמצא קרוב ל-7,000 סל"ד, התאוצות דרמטיות והמכונית כולה מרגישה כאילו קיבלה זריקת סטרואידים. ההיגוי, למשל, הופך להיות כבד ומהיר מאוד. היגוי כזה מעניק לנהג שליטה מהירה וחדה מאוד בשלדה ומפתה אותו לייצר כוחות G צדיים רציניים בפניות.

בשני המצבים נוחות הנסיעה נוטה לצד הנוקשה: על כבישים ובורות עירוניים המכונית מקפצת, חובטת ובועטת, וגם פסי רוחב בכביש המהיר מורגשים היטב. ייתכן שהדבר נובע בחלקו מהצמיגים האופציונליים של רכב המבחן, שמציעים פרופיל ספורטיבי קיצוני עם חתך של 45'.

ואיך התיבה האוטומטית החדשה? מעניינת מאוד. כבר פגשנו לא מעט תיבות כפולות מצמדים, וזו של אלפא היא ללא ספק הספורטיבית שבהן. תחת עומס נהיגה נמרצת היא יורה את ההילוכים בקצב מענג, הן בהעלאת הילוכים והן בהורדתם, והשליטה הידנית באמצעות המוטות שלצדי ההגה מתבצעת מהר יותר מאשר בתיבה ידנית. במצב אוטומטי רגוע היא גם מאפשרת התנהלות עירונית מתונה בפקקים. מנגד, תיבה זו מגלה קפריזיות (יהיה מי שיקרא לזה אופי איטלקי) לעומת תיבות מקבילות. פקודת רגל לא החלטיות יכולה לגרום לתיבה להתבלבל, והיא גם משמיעה לעתים תכופות נשיפות וגיהוקים. מנגד, בהשוואה לנוירוטיות של תיבות סלה-ספיד הרובוטיות המקובלות של אלפא, זהו שיפור עצום.

דף הנתונים הטכני נוקב בתצרוכת דלק ממוצעת של כ-19 ק"מ לליטר, אך נתון זה נכתב כנראה אחרי יותר מדי כוסות קיאנטי. נהיגה בצורה נורמלית, משיגה נתון הגיוני הרבה יותר של כ-12 ק"מ לליטר.

אלפא ג'ולייטה TCT עולה בישראל 170 אלף שקל בגרסה התקנית ו-178 אלף בגרסה עם חישוקים רחבים ועוד אי-אלו תוספות. המחירים הללו קרובים מאוד למחירי הגרסה הידנית, ופותחים את הדלת גם בפני קהל חובב אלפא שמבחינתו תיבה ידנית אינה באה בחשבון. במחיר כזה אפשר לקנות כיום בארץ מכוניות מבית מותגים לא פחות יותר יוקרתיים וספורטיביים - כמו ב.מ.וו סדרה 1 החדשה, שעולה 165 אלף שקל - אבל בפלח ייחודי זה ההעדפות נוטות להיות אמוציונליות ואישיות מאוד. מי שנעול על איטלקיות חושניות, לא יעבור לגרמניות שקולות - ולהיפך.

אלפא רומאו

המתחרות

אאודי A3 2012

למרות הדמיון החיצוני ל-A3 הנוכחית זוהי מכונית חדשה לגמרי, שניצבת על פלטפורמה חדשה, עם בסיס גלגלים שהוארך ל-2.63 מ'. תא הנוסעים עוצב מחדש וכולל שלל גאד'טים. המנוע המרכזי יהיה 1.4 ליטר טורבו חדש בהספק 140 כ"ס.

וולוו V40 2012

V40. נראית כמו גרסה דחוסה של S60. יש לה זנב ייחודי, שלדה ספורטיבית ותא נוסעים בעיצוב חדש ורענן. המנועים יהיו המנועים הקיימים, כשהדגם הבכיר הוא T5 טורבו בהספק 254 כ"ס, שיאיץ מאפס ל-100 קמ"ש ב-6.7 שניות.

ב.מ.וו סדרה 1 החדשה

המכונית מציעה הנעה אחורית ייחודית, לטובת שליטה דינמית מלוטשת. תא הנוסעים עשיר ומאובזר יותר מבעבר. המנוע העיקרי יהיה 1.6 ליטר עם הספקים של 136 ו-170 כ"ס ותג מחיר, שמתחיל ב-165 אלף שקל.

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט