גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר חברות מובילות: קרב צמוד בין ניו-פארם וסופר-פארם

ניו-פארם מובילה בפער קטן על סופר-פארם, ובשתי הרשתות הלקוחות מרוצים מהשירות באופן כללי, אך אינם מרוצים מההמתנה בתור ועוד פחות מזה מהמחירים

את הקרב ארוך-השנים בין שתי רשתות הפארם המובילות - סופר-פארם וניו-פארם - אנו מוצאים מדי סופשבוע בעיתונים המגיעים לבתינו. פרסום אינטנסיבי, זירת מבצעים חמה ולא מעט הבטחות מאפיינות את הזירה, שבה שתי מתחרות בולטות מנסות לייצר חוויית קנייה אסתטית ונעימה שתמשוך אותנו פעם אחר פעם אל מדפיהן.

ראש בראש, המאבק לא קל: מי מנצחת בעיני הצרכן? סקר החברות המובילות, בשיתוף פלאפון ובאמצעות מכון שריד, מגלה כי התחרות צמודה - אולם כמעט בכל הפרמטרים, למעט אחד, נודע יתרון לניו-פארם.

הסקר נערך על-ידי מכון שריד שירותי מחקר עבור "גלובס" בפברואר 2012, בקרב 496 איש, המהווים מדגם מייצג של תושבי ישראל דוברי העברית מגיל 17 ומעלה הקונים ברשתות האלה.

המספרים, כאמור, צמודים למדי: עשיריות נקודה בודדות מבדילות לרוב בין הציונים הסופיים של כל אחת מהרשתות. השורה התחתונה מצביעה על ציון כולל של 8 לניו-פארם, לעומת 7.7 לסופר-פארם.

שביעות-הרצון הכללית דורגה בציון 8.8 בניו-פארם, לעומת 8.5 בסופר-פארם. שקלול כלל הפרמטרים המתייחסים לתחום השירות מעניק ציון כולל של 8.2 בניו-פארם, לעומת 7.9 בסופר-פארם - וגם בזירת המחירים, נותרת ניו-פארם כשידה על העליונה בהפרש מזערי: 7.4 לעומת 7.3.

סופר-פארם הוותיקה, ילידת 1978, מונה היום מעל 170 סניפים - מעין בת לרשת הדראגסטור הקנדית המובילה דראגמארט שופרס.

ניו-פארם הצעירה יותר נוסדה ב-1991, נרכשה חלקית על-ידי המשביר לצרכן ומונה היום 72 סניפים - האחרון והגדול שבהם הושק השבוע ברוב הדר בירושלים, אגף מקופח למדי של הרשת. ככלל, נמצאת הרשת במגמת התרחבות מואצת.

מבט ארוך-טווח על ממצאי הענף לאורך השנים מעלה תהייה לגבי מידת הבידול הקיים בין שתי הרשתות. האם הצרכנים יודעים לזהות כל אחת בנפרד ולהפריד אותן זו מזו - בכל הנוגע לשירות, חוויה, מחירים? לא לגמרי ברור. במהלך השנים האחרונות "נדדה" הזכייה מרשת אל רשת, לסירוגין, כשבכל הפעמים בלט דבר אחד: הקרבה בציונים המוענקים על-ידי הלקוחות - והתחרות הצמודה לגמרי.

בית-המרקחת: יותר מדי זמן בתור

חלק לא מועט מלקוחות הפארם נכנסים לסניפים כשפניהם מוכוונות אל בית-המרקחת. גם אם זה רחוק מלהיות האגף הרווחי בחנויות המדוברות, חשיבותו מרובה כטריגר הכרחי עבור לא מעט לקוחות, המכניס אותם אל שטח מכירה רחב המציע להם אינספור אפשרויות אחרות (ומרנינות יותר מרכישת תרופות).

שביעות-רצונם של הלקוחות מהשירות הניתן להם בבית-המרקחת מתחלקת במובהק לשניים. בכל הנוגע למקצועיות, נראה כי הלקוחות מרוצים ומקבלים את התחושה שהם זוכים לשירות מקצועי כיאה לתחום - שהציון עבורו גבוה יחסית לממצאי הענף: 9.1 בניו-פארם ו-8.9 בסופר-פארם. אולם עקב אכילס המוכר כמעט לכל לקוח שנאלץ להמתין לתורו בבית-המרקחת הוא כמובן זמני ההמתנה - שזוכים לציונים נמוכים הרבה יותר.

כאן גם גדל הפער בין ניו-פארם לסופר-פארם: זו הראשונה מגיעה לציון 8, ובסופר-פארם צונח הציון ל-7.3.

זמני המתנה: לא מספיק קופות?

זמני המתנה, יש לציין, הם נקודת התורפה בכל ענף כמעט - שכן זמן או במחירים הם מדדים רגישים במיוחד אצל הצרכן, ואנו נוטים להביע שביעות-רצון פחותה מסעיפים אלה לעומת פרמטרים אחרים.

וכך זוכה השאלה "באיזו מידה אתה מרוצה מזמני ההמתנה בקופות" (כשהכוונה אינה לבתי-המרקחת אלא לעמדות השירות הרגילות בחנות) - לציונים נמוכים במיוחד - 7.1 בניו-פארם ו-6.9 בסופר-פארם.

אולי ראוי היה שישקלו ברשתות הפעלה של קופות רבות יותר בשעות העומס, נוסף ל-2-3 קופות שמקובל להפעיל גם בסניפים גדולים (לעתים קרובות באופן חלקי).

מחירים: קשה להיות מרוצים

רק סעיף המחירים מצליח לרדת נמוך יותר - וזה גם הסעיף היחיד שבו מצליחה סופר-פארם להוביל מעט על המתחרה, גם אם בהפרש מזערי - 6.8 לעומת 6.7.

בשתי הרשתות שביעות-הרצון מהסעיף לוקה בחסר, ולא קשה להבין למה - ודאי בימים אלה, בהם גדלה המודעות להבדלי המחירים העצומים בין מוצרים דומים בארץ ובחו"ל.

זירת הפארם היא מצע טוב לתסכול בנושא: כפי שכבר פרסמנו מעל עמודים אלה לא אחת, הפערים בה יותר מסתם מתמיהים. משחות שיניים, סבונים, מוצרי היגיינה ותכשירים טבעיים - בכל אלה נוכל למצוא מעבר לים מחירים נמוכים בעשרות אחוזים ויותר. הבחירה שלנו ברשתות הפארם נובעת לא מעט מנוחות וחוויית קנייה, וכן לא מעט בשל אלטרנטיבות מוגבלות.

מבצעים: הטריגר לשופינג

מה עוד מביא אותנו פעם אחר פעם אל סניף הפארם הקרוב אל ביתנו? המבצעים כמובן.

היקף מבצעים נרחב, ניסיון להציף אותנו מכל עבר, עלוני פרסומת וקופונים לרוב - עושים את העבודה. לא מופרך יהיה להניח שפעמים רבות נולדת קנייה מכובדת בכל אחת מהרשתות מפרסום של מוצר או מוצרים ספציפיים שמוצעים במבצע אטרקטיבי מבחינתנו.

שביעות-הרצון מזירת המבצעים גדולה יחסית לזו שבה דורגו המחירים - והיא עומדת על 8 בניו-פארם ו-7.9 בסופר-פארם.

מועדון לקוחות: עדיפות לניו-פארם

גם כאן ניכרת לא מעט השקעה של סופר-פארם בכרטיס לייף סטייל, כרטיס אשראי בולט בתחום המועדונים, ושל ניו-פארם, המשויכת בשנים האחרונות לקלאב 365 של המשביר החדש לצרכן, בשל הבעלות המשותפת של רמי שביט.

הלקוחות המרוצים יותר ממועדון הלקוחות הם אלה של ניו-פארם, שהעניקו לו את הציון 8.2, לעומת 7.9 ללייף סטייל של סופר-פארם.

תגובות

* ניו-פארם:

"ניו-פארם גאה ושמחה על הבעת האמון מצד לקוחותיה ומודה לעובדיה על המקצועיות והמסירות. הרשת תמשיך להעניק ללקוחותיה את חוויית הקנייה והשירות הטוב ביותר והמקצועי ביותר".

* סופר-פארם:

"סופר-פארם בוחנת את שביעות-רצון לקוחותיה ואת מעמד המותג לאורך שנים באמצעות מודלים בינלאומיים של חברת TNS המשמשים גם את החברות המובילות בעולם וכוללים מחקר וניתוח סטטיסטיים מעמיקים. לפי מחקרים אלה סופר-פארם מקבלת שנה אחר שנה את הציון הגבוה ביותר אל מול המתחרות במגוון פרמטרים.

"הסקר שערך מכון שריד עבוד 'גלובס' לוקה בחוסר מובהקות סטטיסטית, ולכן לא ניתן להסיק ממנו מסקנות על פערים בין הרשתות. לראיה - סקר זהה לחלוטין בוצע בתאריכים 28-29 בפברואר על-ידי מכון הגל החדש, והפעם תוצאות הסקר הראו עדיפות לסופר-פארם במרבית הפרמטרים. כיוון שמרביתם אינם מובהקים סטטיסטית, גם מסקר זה לא ניתן להסיק מסקנות, ובכל מקרה אין הוא מפורסם בכתבה זו.

"בנוגע לזמן ההמתנה בבית-המרקחת: סופר-פארם פועלת כל העת לשפר ולייעל את השירות בבית-המרקחת, כדי לקצר את זמן ההמתנה על-ידי תגבור צוות בית-המרקחת, שימוש באלתור ועוד. באחרונה השיקה הרשת את קליק-פארם - שירות המאפשר ללקוחות להזין את פרטי המרשם מהבית ולקבל עדיפות בתור לבית-המרקחת, כאשר לקוח התרופות כבר ממתינות לו לאחר שלוקטו בבית-המרקחת. סופר-פארם תמשיך לפעול לשיפור מתמיד".

רשתות הפארם

הקליק שלי עם הפארם / רונית מרכוס

לפני חודש, כשנזקקתי לתרופות לאחד מילדיי, גיליתי שירות שהשיקה סופר-פארם באתר החברה - קליק-פארם - המאפשר להזמין תרופות מרשם דרך האתר ולקבלן בסניף.

השירות איפשר לי להזמין את התרופות ולקבלן באותו יום בסניף הסמוך למשרדי בגבעתיים. העברתי את כרטיס קופת-החולים בעמדת האל-תור וזכיתי לקדימות בבית-המרקחת.

מהלכי שירות עצמי הם מהלכים מתבקשים בעידן הדיגיטלי, כאשר מחד הלקוח מעורב יותר בתחום השירות, ומאידך הוא מבקש לחסוך בזמן. הלקוח יכול לבצע בלחיצת כפתור אינספור פעולות באינטרנט או ישירות מהסמארטפון שלו, החל מחניה סלולרית, העברת כספים ועד כניסה לחשבונות ושיחה עם נציג בצ'ט לייב.

שירותים עצמיים הינם בגדר WIN WIN הן לספק והן ללקוח, שכן הם חוסכים זמני המתנה יקרים, מגדילים את שביעות-רצון הלקוחות, ומאפשרים התייעלות עסקית.

ההתחשבות בזמנו ובצרכיו של הלקוח מייצרת חוויית שירות אופטימלית שתעודד אותו לשוב ולבצע פעולות דרך השירות העצמי גם בעתיד.

* רונית מרכוס היא סמנכ"לית שירות ומכירות למגזר הפרטי בפלאפון.

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00