גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין אפליה, אבל מגבלת השעות מקשה על עורכות הדין"

לרגל יום האישה ערכו "גלובס" וקודקס ראיונות עם עורכות דין מובילות - בהן דליה טל, ענת קליין, מיכל הלפרין, טל אייל-בוגר ואילת גולומב-פלנר ■ התמונה המצטיירת: הקידום לא תלוי במגדר, אך הציפיות מנשים מציבות בפניהן מכשולים בדרך לפסגה

בשנים האחרונות חלו בישראל תמורות רבות בכל הנוגע לתפיסת הקריירה בקרב נשים. תהליך הפמיניזציה שממשיך לצבור תאוצה, והבנת החשיבות שבכינון שוויון עמוק ואמיתי בין המינים, הפכו למקובלים בקרב הציבור הישראלי הרחב. הדבר בא לידי ביטוי גם בשוק העבודה, שבו יותר ויותר נשים משתלבות בתפקידים בכירים.

תחום המשפט בכלל, ועריכת הדין בפרט, הוא אחד התחומים שבהם ניתן למצוא היום יותר ויותר נשים בתפקידי מפתח במערכת, שהשפעתה על החברה היא גדולה מאוד. עם זאת, בשפיץ של הפירמידה במגזר הפרטי - בתפקידי השותפות הבכירים במשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ - עדיין קיים רוב גברי מובהק.

לרגל יום האישה הבינלאומי שחל השבוע ולבקשת "גלובס", ערכה קודקס, חברת ההשמה המובילה בענף המשפט, ניתוח של מאות ראיונות ושאלונים שנערכו החולפת בקרב עשרות עורכות דין בכירות ושותפות במשרדי עורכי דין.

לדברי מנכ"ל קודקס, עו"ד אלינור מור-סיטבון, קיימים מספר מאפיינים המשותפים לדרכן של כלל השותפות הבכירות במשרדי עורכי הדין הגדולים. "מניתוח הראיונות שערכנו עולה כי כל השותפות שהתראיינו בשנה החולפת, העידו על כך שהן נדרשו לאורך השנים לשעות עבודה ארוכות ואינטנסיביות מאוד. האימהות שביניהן ציינו כי על אף שעות העבודה הרשמיות, במסגרת עבודתן ב'משרת אם', הן עובדות בפועל שעות נוספות רבות מהבית, ובפועל מסיימות את יום העבודה בשעות הקטנות של הלילה".

לדבריה, למרות העבודה הקשה, שבאה לעתים על חשבון המשפחה, מדווחות כל עורכות הדין הבכירות על תחושת סיפוק ושביעות-רצון גבוהה ביותר מבחירתן בקריירה האינטנסיבית.

בכתבה הראשונה בסדרה בנושא עורכות דין בכירות ושותפות שוחחנו עם 5 מעורכות הדין השותפות בפירמות הגדולות במשק ודנו עמן באתגרים ובמכשולים שצריכות לעבור נשים עורכות דין בדרכן לראש הפירמידה.

הנתונים המלאים של הפרויקט המשותף של קודקס ו"גלובס" ייחשפו בכתבה השנייה בסדרה.

טל אייל בוגר / צלם: איל יצהר
עו"ד טל אייל-בוגר: "הקידום בעבודה אינו תלוי במין העובד"

- כיצד את רואה את מצבן של הנשים בענף המשפט ואת סיכוייהן להעפיל לעמדות שותפות?

"הקידום בעבודה הוא פונקציה של פרמטרים, שאינם תלויים במין העובד, כגון מקצוענות, השקעה, מסירות, היכולת לעבוד בצוות, לנהל אנשים, להיות יצירתי ולפתור בעיות".

- איך את משלבת את העבודה עם המשפחה?

"האתגר המרכזי העומד בפני כל עורך דין/עורכת דין (ללא תלות במינו) הוא השילוב בין החיים האישיים לבין העבודה. הקושי נובע מכך שקיימת חפיפה במידה רבה בין השנים בהם אדם מבקש לבנות את הקריירה שלו, לבין השנים בהם הוא מבקש להקים משפחה. נקודת האיזון יכולה להיות שונה אצל כל אחד ואחת, והיא גם יכולה להשתנות אצל אותו אדם בתקופות שונות".

- מדוע עורכת דין אחת מגיעה לשותפות, בעוד שאחרת, בעלת יכולות מקצועיות דומות, לא זוכה לכך?

"הקריטריונים שמשפיעים על קבלה לשותפות אינם משתנים לפי מינו של עורך הדין. ההתמודדות עם ריבוי האתגרים, בעבודה ובבית, היא האתגר האמיתי - לעורך הדין ולעורכת הדין. ככל הנראה כיום רואים יותר ויותר שותפות במשרדי עורכי דין, כי לאורך זמן ועל פני שנים חל שינוי במיקום של נקודת האיזון בין חיי המשפחה לבין הקריירה אצל יותר נשים. ייתכן שהדבר משקף חלק מהתהליכים שעוברים עלינו בחברה הישראלית".

עו
עו"ד מיכל הלפרין: "לא האמא המושלמת ולא השותפה המושלמת"

- כיצד את רואה את מצבן של הנשים בענף המשפט ואת סיכוייהן להעפיל לעמדות שותפות?

"מצבן של הנשים הולך ומשתפר. כשהתמחיתי בעליון, כיהנה בו שופטת אחת. בימים אלה אנו מציינים את פרישת נשיאת העליון, כאשר גם לאחר עזיבתה נותרות 4 שופטות. אני רואה את אותו תהליך מתרחש גם בעריכת דין. עורכות הדין תופסות בהדרגה את מקומן בעמדות הבכירות ביותר".

- איך את משלבת את העבודה עם המשפחה?

"התשובה הכנה ביותר היא הצורך להכיר ולהשלים עם העובדה שכנראה לא אהיה האימא המושלמת וגם לא אהיה השותפה המושלמת. שתי המשימות הן משימות שאין בהן קו סיום שבו ממתינים לך עם מדליה של ניצחון".

- מדוע עורכת דין אחת מגיעה לשותפות, בעוד שאחרת, בעלת יכולות מקצועיות דומות, לא זוכה לכך?

"אני לא מאמינה שיש סט של תכונות שיוצר 'תעודת כניסה' לשותפות. הדבר המשותף לכולן זה שהן היו מוכנות להתאמץ מאוד על מנת להגיע לאן שהגיעו".

דליה טל / צלם: תמר מצפי
עו"ד דליה טל: "בשוק הפרטי לא מתחשבים בנושא המגדר"

- כיצד את רואה את מצבן של הנשים בענף המשפט ואת סיכוייהן להעפיל לעמדות שותפות?

"מנקודת המבט של השוק הפרטי, הבעיה היא שמדובר במקצוע ששואב את כל-כולך, וצריך להיות זמינים 24 שעות ביממה. זה קשה ביותר לאימהות לילדים, ויש נשים שפורשות מהתחום בשל כך, מכיוון שגם היום הנטל המשפחתי על כתפי האישה. בשוק הפרטי לא מתחשבים בנושא המגדר, וכשיש עסקה צריך לעבוד, גם אם זה בשעות לא שעות. אין מראש אפליה בין נשים לגברים, שניהם יכולים להיות מאד מוצלחים, אבל מגבלת השעות גורמת לכך שלנשים קשה יותר".

- איך את משלבת את העבודה עם המשפחה?

"כאשר הילדות שלי היו קטנות, עבדתי בבנק ישראל, וזה היה קל יותר מבחינת שעות העבודה. כאשר פרץ משבר המניות, עבדתי קשה מאד ומצאנו תחליפים כמו עזרה במשפחה, בעל וכיוב'. זה קשה מאוד, כי לא ניתן לגדל ילדים בשלט רחוק, זה מצריך המון כוחות נפשיים ורצון להגיע למטרה".

- מדוע עורכת דין אחת מגיעה לשותפות, בעוד שאחרת, בעלת יכולות מקצועיות דומות, לא זוכה לכך?

"אני לא רואה שום הבדל בין גבר לאישה. אני מחפשת בשניהם את אותן תכונות - שיהיו עורכי דין מצוינים, עצמאים ושיווקיים".


עו"ד ענת קליין: "סוד ההצלחה טמון בניהול נכון של הזמן"

- כיצד את רואה את מצבן של הנשים בענף המשפט ואת סיכוייהן להעפיל לעמדות שותפות?

"במשרד GKH השותפים אינם נבחרים בהתבסס על אבחנה מגדרית, אלא כפונקציה של יכולות וכישורים, ויש אחוז גבוה של נשים שותפות. אישה המעוניינת בתפקיד מאתגר בשוק העבודה, צריכה לעבור תחילה מחסום פסיכולוגי עם עצמה. על מנת לשלב בין קריירה לבין בית - האישה נדרשת בראש ובראשונה להאמין כי ניתן לשלב בין הדברים, ולהקדיש את התשומות לשם כך".

- איך את משלבת את העבודה עם המשפחה?

"כל יום הוא עבורי אתגר מחדש. באופן כללי סוד ההצלחה טמון בניהול נכון של הזמן, ביכולת להפריד בין עיקר לטפל, ובהקמת מסגרת תומכת בבית והבנה מלאה עם בן-הזוג. ניתן לראות שמנהלות ושותפות שהן גם אימהות - יעילות יותר בעבודה, ויעילות יותר בבית".

- מדוע עורכת דין אחת מגיעה לשותפות, בעוד שאחרת, בעלת יכולות מקצועיות דומות, לא זוכה לכך?

"כדי להיות שותפה במשרד עורכי דין צריך יכולת מקצועית וניהולית גבוהה. התפקיד גם דורש מוכנות לעבודה תובענית ולאתגרים מקצועיים; עמוד שדרה חזק; יכולת בין אישית גבוהה; ויצירתיות. ישנן עורכות דין מצוינות ומוכשרות, שמעדיפות להיות עסוקות בעבודה המשפטית, מבלי לחפש אפיקי התפתחות חדשים או לקוחות חדשים למשרד, ולהגיע לעבודה בראש שקט ורגוע יותר".


עו"ד אילת גולומב-פלנר: "הציפיות בחברה מאישה מקשות עליה להתקדם"

- כיצד את רואה את מצבן של הנשים בענף המשפט ואת סיכוייהן להעפיל לעמדות שותפות?

"בחלקים מאוד רחבים בחברה מצופה שהאישה היא זו שתהיה כל יום בבית עם הילדים, או לפחות רוב ימות שבוע, ואילו לגבי הגבר לגיטימי לחלוטין שהוא יגיע כל יום אחרי שהילדים כבר ישנים.

"כשאישה לוקחת את הילדים מהגן פעם או פעמיים בשבוע, זה נתפס כימים ספורים בלבד, והיא נתפסת כ'אשת קריירה' ולא במובן החיובי. על רקע זה קשה מאוד לנשים לעבוד באינטנסיביות דומה לגברים, ולכן קשה להן גם להתקדם כמו גברים".

- איך את משלבת את העבודה עם המשפחה?

"אנחנו מאפשרים גם לעורכי הדין וגם לעורכות הדין לצאת מוקדם לפחות פעמיים בשבוע לאסוף את הילדים ממוסדות החינוך ולהיות ההורה האחראי בבית".

- מדוע עורכת דין אחת מגיעה לשותפות, בעוד שאחרת, בעלת יכולות מקצועיות דומות, לא זוכה לכך?

"עורכת דין שמסוגלת לקחת אחריות על תיק ולהוביל אותו לבד, וגם הלקוח מרגיש שהוא בידיים בטוחות - שיודעת גם מתי להתייעץ עם אחרים כשצריך - מתאימה לשותפות".

מחיר הקריירה: אימהות בגיל מאוחר

רבות מהשותפות במשרדי עריכת הדין הפכו לאימהות בגיל מאוחר (מעל גיל 30) - כך עולה נתוני הסקר שערכה קודקס, חברת ההשמה המובילה בענף המשפט, בשיתוף עם "גלובס", בקרב עשרות עורכות דין בכירות ושותפות במשרדי עורכי דין. הסקר כלל מאות ראיונות ושאלונים שנערכו בשנה החולפת.

לדברי מנכ"לית קודקס, אלינור מור-סיטבון, על אף שהדברים אינם נאמרים או נדרשים באופן מפורש, לאישה המבקשת להתקדם לעמדת שותפות אין אפשרות ממשית לכהן כאם במשרה מלאה.

"רבות מהשותפות העדיפו ללדת רק לאחר שהרוויחו את מעמדן כשותפות וניטרלו את הקשיים שנלווים לאימהות מוקדמת. כמעט כולן ציינו כי המחיר הגדול ביותר שהן משלמות במסגרת התפקיד הוא מפגש מצומצם יחסית עם ילדיהן".

לדברי מור-סיטבון, עובדה מעניינת נוספת שעלתה במסגרת הראיונות היא כי השותפות הבכירות מצטיינות בהבנת וניתוח הפוליטיקה הארגונית במשרדיהן, וכי הן ניחנו ביכולת גבוהה במיוחד ליצירת קשרים משמעותיים ועמוקים עם מקבלי ההחלטות, לכל אורך שנות פעילותן במסגרת הפירמות.

"מדובר בנשים בעלות איכויות אישיות וחברתיות גבוהות מאוד, אשר השכילו לרתום לטובתן קשרים מקצועיים הדוקים שיצרו לאורך השנים עם גורמים בכירים בהיררכיה הארגונית".

לדברי מור-סיטבון, מדובר בנשים סמכותיות ואסרטיביות, המשתלבות באופן טבעי בסביבת עורכי הדין הבכירים, שהיא עדיין ברובה גברית ואגרסיבית. "חלק ארי מהשותפות פיתחו לאורך השנים קשרים אישיים מצוינים עם לקוחות גדולים במשק, ומומחיותן המקצועית, לצד הכישורים האישיותיים הגבוהים שלהן, מאפשרות להן להתבלט בנוף ההנהלה הבכירה של המשרדים".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד