גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

74% מבני-הנוער: הריאליטי משפיע על התנהגותנו

מסקר שהגיע ל"גלובס" עולה כי 70% מבני-הנוער חושבים ש"האח הגדול" עלולה לעודד התנהגות שלילית, אבל זה לא מפריע ל-30% מהם לרצות להשתתף בתוכנית

כ-67% מבני-הנוער בגילאי 12-17 חושבים כי "האח הגדול", יותר מכל תוכניות הריאליטי, עלולה לעודד התנהגות שלילית - כך עולה מסקר שנועד לבחון את השפעת תוכניות הריאליטי על הנוער ועמדותיהם לגביהן.

בפער גדול נמצאת "היפה והחנון" המשודרת בערוץ 10. המקום השלישי והרביעי נתפסו גם הם על-ידי תוכניות ריאליטי של ערוץ 10 - "הדור הבא" ו"הישרדות". "המירוץ למיליון" של רשת נמצאת במקום החמישי.

עוד עולה מהסקר כי התוכניות שהכי פחות מעודדות התנהגות שלילית הן "כוכב נולד", "מאסטר שף" ו-"The Voice".

בסך-הכול עולה מהסקר כי 74% מבני-הנוער מעריכים כי תוכניות הריאליטי משפיעות על התנהגותם.

מהסקר עולה עוד כי 65.7% מבני-הנוער דירגו את ה"תחרותיות" כערך הבולט ביותר שבא לידי ביטוי בתוכניות הז'אנר. 48.7% דירגו "תככנות" כאחד הערכים המרכזיים המועברים, ו-40.5% חושבים ש"שנאה לאחר" הוא אחד הערכים הבולטים שמועברים במסגרת של תוכניות מסוג זה.

השאלה מה בני-נוער חושבים על תוכניות ריאליטי עמדה בשבועות האחרונים במוקד תחרות "שיח ושיג" (Debating), שערך "המרכז להעצמת האזרח", בה השתתפו 32 בתי-ספר תיכון מרחבי הארץ.

לקראת גמר התחרות, שיתקיים ב-27 במארס במעמד שר החינוך גדעון סער, ביצע המרכז סקר באמצעות חברת "מרקט ווטש" בין 300 בני-נוער (גילאי 12-17). הסקר בחן את עמדותיהם לגבי תוכניות הריאליטי המשודרות בטלוויזיה.

בין דמיון למציאות

פרט מעניין נוסף שעולה מן הסקר הוא שכשליש (32%) מבני-הנוער חושבים שחיי היומיום בבית "האח הגדול" משקפים את המציאות בחברה הישראלית (10.8% אף השיבו כי הם "מאוד משקפים"). מהנתונים ניתן לראות כי רק פחות משליש מהנשאלים סבורים כי תנאי המעבדה של בית "האח הגדול" אינם משקפים את החברה הישראלית.

"הנתונים מצביעים על תמונת עולם מפחידה, לפיה כמעט 50% מבני-הנוער חושבים שהחיים, כפי שהם נראים בבית 'האח הגדול', משקפים במידה כזו או אחרת את המציאות", אומר יובל ליפקין, מנכ"ל המרכז הישראלי להעצמת האזרח. "אנו רואים בכך תפיסה מנוונת, שכדי להיאבק בה הרשויות צריכות להשקיע משאבים ואמצעים בפעילות שתאיר ותרחיב את ספקטרום הדעות והרעיונות של בני-הנוער", הוא מוסיף.

הסקר בחן גם את הסיבות שבשלן צופים בני-הנוער בתוכניות הריאליטי. בעוד כמחצית מבני-הנוער השיבו כי הם צופים בתוכניות בגלל ש"סתם מעניין לצפות", אחוז דומה ענה כי הוא עושה זאת בגלל אלמנט התחרות בין המשתתפים. 23.9% מהנסקרים העידו כי הם צופים בתוכניות בגלל התככים שעולים בהן. לא פחות מ-18.6% מבני-הנוער אמרו כי מה שמעניין אותם בתוכניות זה "סקס". כ-20% מהנוער אוהבים לצפות בתוכנית כי הם אוהבים לראות "אנשים רגילים שמתפרסמים".

הסקר מראה גם כי יותר ממחצית מבני-הנוער (55.6%) העידו כי כהורים בעצמם, הם יתירו לילדיהם לצפות בעתיד בתוכנית "האח הגדול". יחד עם זאת, רבע מהנשאלים ציינו כי לא ירשו זאת - תופעה שבאופן לא מפתיע בולטת בעיקר בקרב המגזר הדתי והחרדי.

לבסוף, בתשובה לשאלה "האם היית רוצה להשתתף בעצמך בתוכנית 'האח הגדול'", ענו 31.7% כי הם היו רוצים להשתתף בעצמם בתוכנית. עשירית מתוכם אף אמרו כי הם מתכוונים להגיש את מועמדותם להשתתפות בתוכנית זו בעתיד.

"איפה מעבירים את הגבול"

כחלק מתחרות הדיבייטינג, נדרשו בני-נוער מכל הארץ לסוגיית הריאליטי, וכך התאפשרה הצצה לתפיסתם את הז'אנר הפופולרי.

"בבסיסן, תוכניות הריאליטי הן לא דבר רע. הן אפילו יכולות להיות דבר מבורך, השאלה היא מה עושים איתן ובעיקר איפה מעבירים את הגבול", אומרת אנה בן-ברוך, בת 17 מבת-ים. "כחברה, יש לנו קודים מוסריים, אבל המפיקים של תוכניות הריאליטי והערוצים שנותנים להם בית חוצים אותם פעם אחר פעם".

אבישג סרף, בת 16 מתיכון הריאלי בחיפה, מוסיפה: "לכל תוכניות הריאליטי יש מפיקים, והאינטרס שלהם הוא להרוויח כסף. כדי לעשות כסף הם סוחרים בדברים הצהובים והנמוכים, כמו מריבות בין המתמודדים, כל מיני משימות שפעמים רבות מוציאות מהם דברים אנושיים שליליים".

לדבריה, כדי לייצר בתוכנית "האח הגדול" סכסוכים ומריבות, ובכך להשיג את עניין הצופים, דואגים מפיקי התוכנית ללהק מראש אנשים שהפערים ביניהם גדולים מאוד. ואולם, הבעיה, לדבריה, לא מתחילה ונגמרת במפיקי התוכניות. "גם האנשים שמשתתפים ב'האח הגדול' הגיעו לשם כדי להרוויח כסף ותהילה", מסבירה סרף.

שמוליק כהן, בן 16.5 מישיבת אמי"ת עמיחי ברחובות, מחלק את סוגי הז'אנר לשניים. "אני מפריד בין שני סוגי ריאליטי: בין הסוג של 'כוכב נולד' ו'The Voice', שהם לדעתי יותר טובים ומאפשרים לאנשים להצליח יותר בקלות - לבין הסוג של 'האח הגדול' ו'הדור הבא', שהם לדעתי פשוט לא טובים, לא למתמודדים ולא לצופים".

דנה קאופמן, בת 15 מכפר רופין, תלמידת כיתה ט' בבית-הספר "חברותא", מוסיפה: "בתור נערה, שהרבה מהחברים שלה רואים ריאליטי, אני חושבת שזה ממש ביזיון מה שהולך בטלוויזיה. 21:00 זו שעה שרוב הילדים עדיין ערים, ותוכניות הריאליטי המשודרות כמעט כל ערב הופכות להיות שיחת היום למחרת".

- מה הבעיה עם זה?

"הסלנג שמשתמשים בו, השפה מאוד נמוכה, נורא גסה, וכל הזמן יש ניסיון לקחת את הדברים לנקודות קיצון. בעונה הזאת של 'האח הגדול' השתתפה ברי סימון, ואנשים שלא באים במגע עם הציבור הדתי חושבים אחר-כך שככה נראה וחושב הציבור הזה - כמו ברי, שבמקום לשוחח עם אנשים, היא מתחילה לדקלם פסוקים מהתנ"ך. זה מעביר ממש מסר לא נכון ולא טוב על החברה שלנו", אומרת קאופמן.

- מה שמשתקף בתוכניות כגון "האח הגדול", "הישרדות" ו"הדור הבא", משקף את המציאות בחברה הישראלית?

בן-ברוך: "לא. זה משקף מציאות מוגזמת ומוכחת של החברה הישראלית. זה לא משקף אותה באמת. יש את עניין העריכה המגמתית, אבל גם המתמודדים יודעים שאם הם יתנהגו בצורה יותר מוקצנת או יותר אלימה, זה יביא לזה שאנשים ירצו יותר לצפות בהם".

כהן: "אני רוצה להאמין שזה לא משקף את החברה. אני משוכנע שמה שאנחנו רואים על המסך הן סיטואציות שנערכו על-ידי הבמאים שרוצים רייטינג, ולכן הם מחפשים ומוצאים את הדברים הפחות טובים כמו רכילויות, תככים וכו'".

סרף מבקשת להבהיר כי היא לא חושבת שיש מקום למנוע את שידוריהן של תוכניות הריאליטי. "אני לא חושבת שבחברה דמוקרטית צריך לאסור על שידור תוכניות הריאליטי, אבל חייבים לחנך אנשים ולידע אותם בנזקים שעלולים להיווצר מצפייה בטלוויזיה", היא אומרת. "במקום לאסור על זה, אולי כדאי לדחוק את זה לשעות מאוחרות יותר ולתת לזה פחות זמן מסך".

לדבריה, "יש בעיה מאוד גדולה במערכת, בערכים וההתמודדות עם התופעה הזאת. חייבים להתחיל במשהו מאוד בסיסי, בחינוך. זה צריך להתחיל מגבוה מאוד, ממשרד החינוך אבל גם מההורים שלנו, שצריכים להבין שאנחנו כל הזמן מושפעים מהסביבה שלהם. צריך להראות לבני-הנוער למה לא כדאי להם לראות תוכניות ריאליטי, אבל אני לא חושבת שבחברה שהיא דמוקרטיה ולא פשיסטית צריך לאסור על משהו", היא מסכמת.

תגובות

* רשת: "תוצאות הסקר מדברות בעד עצמן. רשת מאמינה בטלוויזיה משפחתית וחיובית, ולכן תוצאות מדאיגות אלה אינן נוגעות לתכניה".

* ערוץ 10: "אנחנו שמחים לראות שגם ממצאי המחקר של 'מרקט ווטש' מצביעים בבירור על החיוביות שיש בתוכניות הריאליטי של ערוץ 10, ושגם הרוב המוחלט של בני-הנוער בישראל אינו מוצא היבט שלילי בתוכניות הריאליטי של הערוץ. הממצאים עולים בקנה אחד עם מחקרים נוספים ובדיקות שערכנו טרם בחירת הפורמטים ופיתוחם לשידור, מחקרים שאף הוצגו בדיון הפומבי שמועצת הרשות השנייה ערכה בנושא אשתקד".

* קשת: "תוצאות הסקר משקפות תמונה מאוזנת בהקשר של תוכניות ריאליטי וביניהן 'האח הגדול'. רוב בני-הנוער מייחסים יכולת השפעה לתוכניות ומציינים ערכים חיוביים לצד שליליים. ערכים כגון חברות, תעוזה וגילויי התמדה לצד תככנות וחומרניות, כשהסיבה המרכזית לצפייה היא התחרות. באופן טבעי, אחוזי הצפייה הגבוהים של 'האח הגדול' משקפים עניין, מעורבות רגשית וזכירות, הבאים לידי ביטוי בנתונים".

בני-נוער כמנוע לשינוי

תופעת תוכניות הריאליטי עמדה במרכז סבב תחרות הדיבייטינג "שיח ושיג". המנוע מאחורי התחרות הוא "המרכז הישראלי להעצמת האזרח" - מוסד עצמאי, א-מפלגתי, הפועל ליצירת חברה יציבה באמצעות מחקר, חינוך וקידום סוגיות חברתיות, כלכליות ופוליטיות.

המרכז נוסד בשנת 2003 על-ידי איש העסקים והפילנתרופ יצחק נזריאן, מתוך ההנחה שחינוך בנושאי זכויות וחובות בחברות דמוקרטיות הוא המפתח לבניית חברה אזרחית יציבה ואיתנה. המרכז מקדם פרויקטים הקשורים לנושאים הנמצאים בראש סדר היום הציבורי בישראל.

המרכז פועל מזה שנים לשינוי שיטת הממשל בישראל. באחרונה השיק המרכז את הקמפיין "זו השיטה, גאון", שמטרתו להביא למהפכת בשיטת הממשל, בין היתר, באמצעות העלאת אחוז החסימה, הגדלת הרוב הדרוש להפלת הממשלה בהצבעת אי-אמון, צמצום מספר שרים ושילוב מרכיב אזורי בבחירות הכלליות.

בני הנוער
בני הנוער
בני הנוער

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?