גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עזבו מניות: שוק האמנות מכה את מדדי וול סטריט

אחת השנים הקשות בכלכלה העולמית התגלתה כשנת שיא בשוק מכירות האמנות, והקפיצה את העיסוק בצבע לזירה פיננסית לוהטת ■ שוק האמנות העולמי היה ההשקעה המניבה ביותר בשנה החולפת, עם תשואה ממוצעת של 11%

שיא מכירות ישראלי של כל הזמנים נשבר החודש בבית המכירות הפומביות תירוש. ההכנסות מהמכירה, שבה נקנו למעלה מ-90% מהפריטים, הסתכמו ב-3.5 מיליון דולר. בהתחשב בעובדה ששוק האמנות הישראלי מגלגל על פי הערכות 50 מיליון דולר בשנה (חצי במכירות פומביות וחצי במכירות פרטיות של הגלריות והאמנים), מדובר בהישג חסר תקדים של גריפת כמעט 10% מנתח השוק במהלך אחד.

"למרות היקפו הקטן יחסית, שוק האמנות המקומי מתייצב מאחורי אחיו בעולם והופך להיות אפיק השקעה כדאי", מסבירה שירי בן ארצי, יזמית הכנס הראשון בישראל לאמנות, אספנות ופיננסים, שייערך בסוף החודש בתל אביב. "שוק האמנות העולמי היה ההשקעה המניבה ביותר בשנה החולפת (2011), לאחר שהניב למשקיעים תשואה ממוצעת של 11%. ההישג משמעותי משום שמדובר בשוק שמתחרה עם השקעות מסורתיות כמו אג"ח, סחורות ומניות.

"הביצועים של מדד מיי-מוזס לאמנות (מדד ייחודי, המשווה רווחים של יצירות בעבר ובהווה) הביס זו השנה השנייה ברציפות את מדד המניות S&P 500, המשקף את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב. בעשור האחרון האמנות עשתה בממוצע תשואה של 7.8%, הרבה יותר ממדדים מובילים רבים בוול סטריט".

תמונה אימפרסיוניסטית

הנתונים הללו מצטרפים לנתונים מפתיעים של היקפי המכירות בעולם. אלה מצביעים על פריחה, המתבטאת בעלייה של 15% ברווחים של סך כל המכירות על פי האתר Artprice.com, העוקב אחר מכירות פומביות בעולם. השקעה באמנות אימפרסיוניסטית ואמנות מודרנית הניבה השנה תשואה ממוצעת של 14%, מול השקעה באמנות בת זמננו, שהניבה תשואה של 6.4% ובאמנות נוספת מהמאה ה-19, שתשואתה הסתכמה ב-4.8%.

נתוני המכירה של תירוש משקפים מגמה זו. יצירתו של נחום גוטמן "הקיוסק בנווה שאנן", נמכרה ב-178 אלף דולר לאחר שהוערכה ב-100 אלף דולר. ציורו של ראובן רובין "בדרך לצפת" נמכר ב-101 אלף דולר לאחר הערכות מוקדמות של 50 אלף דולר, ומחירי שיא נרשמו לאמנים ותיקים כמו משה קופפרמן (65 אלף דולר) ולאה ניקל, שציור שלה מאוסף גבי ועמי בראון נמכר במחיר מפתיע של 52 אלף דולר, לאחר הערכה מוקדמת של 20 אלף דולר בלבד.

- איך את מסבירה את העלייה העקבית בתשואות?

"אמנות היא השקעה כדאית, משום שהשוק לא סובל ממגמות שמשפיעות על שווקים אחרים, כמו עצבנות או תנודות פתאומיות. האספנים הישראלים מאוד מחוברים למה שקורה בעולם, והם מבינים את הערך ההולך וגדל של האוספים שלהם. היום ישנה הבנה ברורה שאוסף אמנות הוא נכס מניב בדיוק כמו כל השקעה מסורתית אחרת. לכן גם מצטרפים לזירה שחקנים גדולים כמו בנקים וקרנות הון סיכון ייעודיות להשקעה באמנות. בסך הכול אמנות ישראלית בחלקה הגדול היא עדיין מאוד זמינה, וניתנת לרכישה במחירים לא גבוהים. היום אספנים מהדור הצעיר יכולים לקנות עבודה ב-1,000-2,000 דולר, ולפי נתוני הביצועים האלה הערך שלה יעלה מאוד מהר".

- במכירה הקודמת של תירוש, עבודה קטנה של ארם גרשוני, אמן צעיר, שהוערכה ב-3,000 דולר, נמכרה ב-24 אלף דולר.

"יש התעניינות שיא עכשיו בעולם בנוגע למה שקורה בישראל, מכמה סיבות. הביאנלה בוונציה עשתה לנו מאוד טוב, סיגלית לנדאו בביתן הישראלי ויעל ברתנא בביתן הפולני, שתי אמניות בכירות, משכו הרבה תשומת לב תקשורתית. ההתחדשות של מוזיאון ישראל ומוזיאון תל אביב מוסיפה הרבה לחשיפה הבינלאומית, ויצרה הרבה עניין בקהילות של אספנים בעולם. מהמכירות הפומביות הגדולות האחרונות יש דיווחים כי הרבה קונים משתתפים דרך הטלפון. זאת אומרת שהם לא מפה".

- דווקא כשבתי המכירות העולמיים כריסטי'ס וסותבי'ס הפסיקו את הפעילות שלהם בישראל?

"שוק מכירות האמנות העולמי מוערך בסדר גודל של 3 מיליארד דולר בשנה. כריסטי'ס וסותבי'ס עושים מיליארד דולר במכירות שלהם בשנה, אז מובן שסדר הגודל של השוק הישראלי לא מצדיק את הנוכחות שלהם פה. מצד שני השוק רק הרוויח, כי הם מוכרים אמנות ישראלית אצלם, מה שמביא לה חשיפה גדולה בעולם".

בן ארצי, 36, הבינה את הפוטנציאל הפיננסי של השוק עוד לפני שהתחיל הבאזז. "ב-2005 סיימתי לימודי תואר שני בניהול מוסדות אמנות באוניברסיטת NYU, ורציתי לכתוב תזה על פרופיל של קרן הון סיכון שמתמחה באמנות. לא אישרו לי את התזה, כי הרעיון לא היה מקובל אז, ולא נמצאו מספיק מודלים קיימים. היום אלה קרנות מאוד מקובלות, נניח כמו Artpartners של גיל ברנדס וחמי פרס. בסוף בדקתי כדאיות של אמנות כאפיק השקעה אלטרנטיבי, כי היה לי ברור שהשוק הולך למקום הזה".

בן ארצי התמחתה בגלריית גגוזיאן בניו יורק ובמחלקה לאמנות עכשווית של סותבי'ס, ועם סיום לימודיה פתחה חברת ייעוץ לאספנים. היום היא בעלת גלריה במתחם התחנה בתל אביב, ומשמשת כחברה בחבר הנאמנים של בצלאל.

"המחשבה החדשה היא להביא מודלים מעולם הפיננסים לתוך עולם האמנות. המהלך העולמי המוביל בעניין הזה הוא הקמת בורסה ייעודית לאמנות, שתיפתח בלוקסמבורג ביוני הקרוב.

"היום בעולם אנשים בעלי יותר ממיליון דולר בבנק מחזיקים אוסף אמנות כחלק מהפורטפוליו העסקי. בנקים נותנים הלוואות כנגד אוספים, וכל הזמן קמות קרנות השקעה ייעודיות לאמנות. אמנות הפכה לאפיק השקעה לגיטימי, אשר ניתן להרוויח ממנו גם בלי לקנות עבודות.

"מוטי שנייברג, למשל, הוא יזם הייטק ישראלי שהקים את APT, קרן שמוחזקת על ידי בעלי מניות, והאמנים תורמים כל אחד חמש יצירות, כדי לספק לעצמם ביטחון כלכלי לטווח ארוך. זה מודל כלכלי פנסיוני מובהק, שאומץ ותורגם לעולם האמנות. היום הקרן מחזיקה את אחד האוספים המעניינים בעולם, שמוערך ב-45 מיליון דולר".

מתוך מגמה זו זיהו בן ארצי ושותפתה איה שוהם את הצורך להנגיש את שוק האמנות לכוחות חדשים, ולספק מידע על הפוטנציאל העסקי הטמון בו. בוועידה שהן עורכות בסוף החודש ישתתפו בכירים מעולם האמנות, אספנים ואנשים מקהילת הפיננסים, שידונו בשוק המתפתח.

"לפני הכול צריך להסביר לאספנים החדשים היכן נמצא הכסף: שוק האמנות בנוי משוק ראשוני, שבו השחקנים הם האמן והגלריה. שם מוצגות העבודות בפעם הראשונה, שם נבנה מעמדו של אמן, הוא נחשף לראשונה לאוספים ואספנים חשובים ולתערוכות מוזאליות.

"לאחר ההכרה הזו, ועם צבירת מעמד ראוי, המסחר עובר לשוק המשני - שוק המכירות החוזרות. אם בעבר הסיבה למכירה חוזרת של עבודת אמנות הייתה חוב, גירושין או מוות, היום אנשים מורידים תמונות מהקיר כי הם מבינים שהן שוות הרבה כסף. השוק המשני של המכירות הפומביות הופך להיות מרכזי מאוד, הוא גם השוק החשוף והמדווח, שבו נקבעים המחירים.

"אבל גם במכירות הפומביות צריך לדעת להשתתף. הרבה פעמים אמן או הגלריה שלו, שמרגישים שערך העבודות בשוק יורד, מנצלים את הבמה של המכירה כדי להעלות את המחיר ועושים 'רינג', כלומר מנפחים את המחירים במכוון במכירה אחת, כדי לייצר רף חדש. קונה מיומן ידע לשבת במכירה ולזהות את המהלך, ולא לשתף איתו פעולה".

- בנקים מובילים בעולם מספקים שירותי ייעוץ להשקעה באמנות ללקוחות שלהם, כחלק מהייעוץ הפיננסי. בישראל בנק לאומי ובנק הפועלים מחוברים לעולם האמנות עם תערוכות שנתיות גדולות. מאין נובע הקשר?

"המוסדות הפיננסיים הגדולים יודעים לזהות היכן יש תנועה גדולה של כסף, מה גם שהעיסוק באמנות תורם למעמדם והכרחי לאמנות המקומית. הבנק נהנה מהתדמית התרבותית, יש לו הזדמנות לארח את הלקוחות שלו (בתערוכה), והוא הופך לשחקן בגזרה חמה ועכשווית".

- מה המגמות החמות עכשיו בעולם?

"שתי העבודות היקרות ביותר שנמכרו השנה הן של שני אמנים סינים. היצירה של קי באישי, 'נשר על עץ אורן וארבע אותיות', נמכרה במחיר של 57.2 מיליון דולר, ויצירה של מנג וואנג נמכרה ב-55.3 מיליון דולר. 30 מתוך 100 היצירות היקרות ביותר שנמכרו במכירות פומביות בעולם ב-2011 הגיעו ממכירות בסין, ובית המכירות הסיני עשה יותר כסף מבתי המכירות המסורתיים סותבי'ס וכריסטי'ס. שווקים אחרים שמעוררים עניין הם השוק ההודי והשוק הקוריאני".

- ואילו הם סוגי האמנות המובילים?

"הצילום קיבל זריקת עידוד מאוד חזקה עם מכירת שיא של הצלם הגרמני אנדראס גורסקי ב-4.3 מיליון דולר. גם סינדי שרמן מכרה השנה במחיר גבוה של 3.9 מיליון. וידיאו ארט הוא תחום שעולה, והיום נמצא כמעט בכל אוסף מרכזי, אבל למרות אמצעי התצוגה המתקדמים אנשים עדיין מתקשים לרכוש CD כיצירת אמנות. כמו שמשקפים נתוני המכירות בארץ ובעולם, אמנות מודרנית ואימפרסיוניסטית היא עדיין המובילה. השנה נקבע מחיר שיא ליצירת אמנות שנמכרה אי פעם, כשנסיכות הנפט קטאר קנתה עבודה של פול סזאן ('שחקני הקלפים') ב-250 מיליון דולר".

- אז מה הפתרון לשאלת מיליון הדולר - איך תזהה אמן מבטיח?

"קודם כל, אם תכיר את השוק ותתמצא בו, נתוני הפתיחה שלך יהיו טובים יותר. ועדיין, אני ממליצה ללקוחות שלי תמיד שהמדד הראשון לקנייה יהיה תגובה רגשית גבוהה לאמנות. אחר כך צריך לבדוק שהטכניקה טובה וברמה גבוהה, לברר קצת ביוגרפיה של האמן, היכן למד וכמה שנים, ותמיד כדאי לנסות לפגוש אותו ולבדוק כמה הוא מחויב. כמו בכל מקצוע, קל לזהות איש מקצוע מסור וטוב. וזה המפתח: ברגע שתזהה שחקן נשמה - הוא יהיה שם לנצח".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?