גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל רשת תחויב לסמן את המחיר שהיא שילמה על מוצרים"

ח"כ חרמש מתכנן לייבא לארץ את החוק הצרפתי שנועד להביך את הרשתות ■ כל רשת, מעל למוצר שהיא שמה על המדף, תצטרך לסמן את המחיר שבו רכשה אותו

"ועדת הריכוזיות פספסה בגדול. היא עסקה באיך למנוע מבעלי השליטה לחלוב את החברה הציבורית, אבל התעלמה ולא עצרה בעדם מלהמשיך את מה שהם עושים כל-כך טוב וכל-כך הרבה זמן: חולבים את הצרכן" - כך קובע בשיחה עם "גלובס" ח"כ שי חרמש (קדימה), חבר ועדת הכספים והמוביל הכלכלי במחנה של שאול מופז במפלגתם.

"הוועדה לא טיפלה ולא התקרבה כלל לרמה הקמעונאית-צרכנית. הם עבדו אנכית ולא אופקית", ממשיך חרמש ופורס את ביקורתו. "חיים שני, יו"ר ועדת הריכוזיות, הודה בזה במענה לשאלתי בוועדת כספים. מוצרי הצריכה הבסיסיים יקרים מדי ולא נמצאים כלל בתחרות.

"דוגמה קטנה: חזרתי מוינה, בירת אוסטריה; באמצע החורף הקפוא נמכר שם ק"ג תפוזים למיץ באירו ורבע. מחיר דומה, 6 שקלים, גבתה בימים האחרונים רשת שיווק באשדוד. לא שמעתי שבוינה מגדלים תפוזים באמצע החורף; בישראל, לעומת זאת, אנחנו הרי בשיא העונה. אם כל חטאת היא הריכוזיות של רשתות השיווק - זה מתקרב למונופול".

- קדימה היא המפלגה השופעת ביותר בחברי כנסת כלכליים: שני שרי אוצר לשעבר, מנהלת רשות החברות לשעבר, לא מעט שרות ושרים לשעבר. אבל אף אחד לא הרגיש אתכם. אולי אתה יודע מהי המשנה הכלכלית-חברתית שלכם?

"האמת, אין לי מושג מה משנתה של קדימה תחת ההנהגה של ציפי לבני, ממש כפי שכבר הפסקתי לחפש היגיון במשנה הכלכלית-החברתית של הליכוד".

- אתה ראש הלובי החקלאי - הלובי הכי חזק בכנסת, ללא קשר למפלגה זו או אחרת. האוכל יקר. הפכתם לעול. למענכם שומרים על מכסים גבוהים במזון, על הגנות, על קרקעות ומים במחירים מסובסדים ולא שקופים. כל זה מרגיז רבים.

"שיהיה ברור: יוקר המזון הבסיסי בישראל אינו נובע מרווחים מופקעים שעושים החקלאים; נהפוך הוא. הבעיה נעוצה בריכוזיות הבלתי-אפשרית של הרובד הקמעונאי בענף המזון. אם שתי רשתות שיווק, שופרסל ומגה, מחזיקות יחדיו 70% מהשוק - הרי שזו ריכוזיות, שגם שני הודה בפני שהוועדה שלו לא טיפלה בה. לא בריכוזיות הפנים-ענפית".

- זו היתממות לומר מה שאמרת.

"למה לבוא בטענות לחקלאים? הנה עובדה: אין מכס על קפה ותה. אבל מחירי הקפה והתה ברשתות גבוה ב-300% מאשר בארצות שמייצרות את המוצרים. המכס אינו הסיפור. אני מציע ליישם את החוק הבריטי. החוק אומר, שברגע שרשת מסוימת, באזור מכירה מוגדר, גולשת בגודל של היקף המכירות אל מעבר לפלח שוק מסוים, נגיד 40%, תפקידו של הרגולטור להתערב ולמנוע ממנה תוספת סניפים באותו אזור או הגדלת הסניף.

"הצעת חוק נוספת שאנו מקדמים נקראת 'חוק הבושה'. חוק כזה קיים בצרפת. כל רשת, מעל למוצר שהיא שמה על המדף, צריכה לסמן באופן בולט את המחיר שבו רכשה את המוצר. מדובר בכל המוצרים, בעיקר ירקות פירות, שם המרווחים פנומנליים וזועקים לשמיים".

בא עם שיניים

- אתה האיש הכלכלי המוביל במחנה מופז; יכול להיות שאתם מתעסקים רק בהגנה על החברים החקלאים?

"ממש לא. הצעת חוק שלי, שנמצאת כעת בדיונים מול משרדי האוצר והמשפטים, על הגבלת שכר הבכירים במשק, נוגעת לכולם. ועדת נאמן באה, לדאבוני הרב, עם הצעות אנמיות ורפות. אני בא עם שיניים ותוקף את ההשתוללות של הבכירים, שבקרוב מאוד נראה אותה שוב בדוחות הכספיים השנתיים של החברות הציבוריות.

"החוק החדש, שאין לי ספק שיתקבל, אומר חד וחלק: כל השתכרות של בכיר בחברה ציבורית, שיעבור את רף 3 מיליון שקל בשנה, שכר ברוטו, כולל הכול - בונוסים, אופציות, כל דבר דמוי כסף, שווה כסף או דומה לכסף, טובת הנאה, שכר דירה, רכב, כל מה שנקרא השתכרות מיגיעה אישית - מה שמעבר ל-3 מיליון שקל, שגם זה סכום מופרז לדעתי, תשלומים אלה לא יהיו עוד מוכרים לחברה הציבורית כהוצאה מוכרת לצורכי מס.

"מס החברות הוא 25%, משמע על כל מיליון שקל הוצאה מוכרת של חברה ציבורית, אני ואת משלמים רבע מיליון שקל. אז נמאס לי, לא רוצה יותר לשלם להם כל-כך הרבה. דבר שני, העובדה שההוצאה לא תהיה מוכרת, תביא את דירקטוריון החברה למחשבה, האם לא כדאי להתאפק קצת. בסופו של דבר, ככל שהחברות הציבוריות - שכספי הפנסיה של כולנו מושקעים שם - בזבזניות יותר בשכר, הרי שרווחיהן קטנים והנפגעים הישירים הם אנחנו כולנו, דרך הגופים המוסדיים.

"יש מאחורי כמה חוקים כלכלים שיזמתי והעברתי; הם לא היו עוברים, אלמלא הדיאלוג וההסכמות ביני לגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה. אני לא מחפש רעש וצלצולים. אני מחפש תוצאות שטובות לכולם".

"מופז מתייצב לצדך בעת צרה. הוא לא זונח את חבריו"

- ח"כ שי חרמש, סכם בבקשה בשני משפטים את דעתך על ההתנהלות של ציפי לבני ב-3 השנים האחרונות.

"לבני לא החמיצה אף טעות מהיום שזכתה לאמון כולנו כיורשתו של אהוד אולמרט. היא קיבלה ממשלה מוכנה, ללא שום תביעות של השותפים, ויכלה להוביל את קדימה בראשות הממשלה עד נובמבר 2011, ולהגיע לבחירות ממעמד ראש ממשלה".

- לבני גאה מאוד בכך שסירבה להיכנע ללחצים של ש"ס, לקבל עוד מיליארד שקל.

"נעשה סדר: את הממשלה יכלה להמשיך כיורשת אולמרט, ללא שום תנאים מוקדמים. אבל היא נפלה בחטא ההיבריס של שמעון פרס, שלאחר רצח רבין אמר: 'אני אוכיח, שאני יכול להיבחר בכוחות עצמי'. זה מה שהיה איתה; 'אני לא נכנסת לנעלי אולמרט - אני זו אני'. זו הטעות האסטרטגית הראשונה. רק אחר-כך, במשא-ומתן הקואליציוני, היא נעצרה בנקודה שבה הסכימה לתת 700 מיליון לחרדים, אבל לא הסכימה להתקדם ל-300 מיליון נוספים".

- אינך סבור שעל כך מגיעים לה כבוד והערכה?

"כחבר ועדת הכספים, אני יכול להעיד כי בהנהגתו האסרטיבית של הרב משה גפני עברו דרך הוועדה לטובת המגזר החרדי סכומים גדולים פי חמישה-שישה מהסכום שעמד אז במחלוקת. וזה היה די צפוי, גם לה. טעות שלישית - לדחות את הצעת ביבי לחלוקת פריטטית, בין הליכוד לקדימה: 11 שרים לכל צד, ללא רוטציה, אבל עם נכונות לשקול זכות וטו של שתי המפלגות הגדולות".

- האם אכן הונחה בזמנו הצעה לזכות וטו הדדית?

" כן. אני חושף את זה כאן, ואני יכול להעיד על זה באופן אישי, משום שאני נשלחתי על-ידי גורם בכיר מאוד אחד לגורם בכיר מאוד אחר, עם ההצעה הזו. אני הייתי המתווך בהצעה, שנראתה לי הוגנת ונכונה, אבל לדאבוני נדחתה קטגורית ומידית על-ידי לבני. היא לא הייתה מוכנה לשמוע, ואני הייתי שם. לו היינו משתתפים בממשלה, הכול היה נראה היום אחרת".

- ומה כל-כך טוב אצל שאול מופז?

"קודם כול - אישיותו. האיש חם, חברי, מחבר כוחות, אינו חושב שהכול הוא יודע, נעזר במומחים, ביועצים, קשוב, רגיש, מוכן לאמץ עמדות של אחרים".

- וזה בניגוד ללבני?

"זה את אמרת. ולראיה, קבוצה מהגרעין הקרוב ביותר ללבני בכנסת - אנשים כמו זאב ביילסקי, ישראל חסון, יוחנן פלסנר ואנוכי - העתקנו תמיכתנו ממנה אליו".

- כי הוא נחמד?

"בפוליטיקה יש גם מקום ומשקל לכושר התחברות, הקשבה לאחרים. מופז יודע להתייצב לצדך בעת צרה. הוא לא זונח את חבריו".

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?