גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה בישראל: ביהמ"ש מסדיר את הליך הפונדקאות בחו"ל

השופטת שפרה גליק קבעה כי הוריהם הביולוגיים של תאומים שנולדו מפונדקאית בחו"ל, מביצית של האם שהופרתה בזרעו של האב, יוכרזו כילדיהם, בכפוף לבדיקת רקמות ■ דחתה את דרישת המדינה כי האם תאמץ את ילדיה על מנת שתוכר כאימם

בתי המשפט בישראל פוסקים בהתאם לחוקי המדינה ודיניה. מרבית הפעולות המשפטיות מוסדרות בהסדרים חוקיים כאלה ואחרים, ועל בתי המשפט ליישמם על נסיבותיו של כל מקרה ומקרה. ומה יעשה בית המשפט בבואו לפסוק בעניין שלא הוסדר בחוק? חקיקה שיפוטית?

אתמול (ב') יצא תחת ידיה של שופטת בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב, שפרה גליק, פסק דין נועז ותקדימי, הנותן תשובה נחרצת לשאלה מהותית שלא הוסדרה עד כה בדין הישראלי - האם כדרישת המדינה במה שמכונה "נוהל חו"ל", על אם ביולוגית של ילד, שנולד לפונדקאית בחו"ל, מביצית של האם הביולוגית, שהופרתה בזרעו של בן-זוגה, לאמץ את ילדה על מנת שתוכר כאימו? התשובה שלילית.

נעמה ויוסי פינטו הם הוריו של מיכאל (כל השמות בדויים) בן ה-6. מפאת בעיה בריאותית ממנה סובלת נעמה, אסרו עליה רופאיה לחזור ולהרות. לו הייתה עושה כן, היה הדבר מסכן את חייה ואת חיי עוברה.

רצונם העז של בני-הזוג להביא לעולם אח למיכאל הוביל אותם לבחור בהליך של פונדקאות בחו"ל. מסיבות שונות הם בחרו לבצע את ההליך בגיאורגיה.

פונדקאות בגיאורגיה

ההפריה החוץ-גופית התבצעה מביציתה של נעמה, שהופרתה בזרעו של יוסי. הפונדקאית הייתה אזרחית גיאורגית. זו הסכימה לשאת ברחמה את צמד העוברים שנקלטו כתוצאה מאותה הפריה, ללדת אותם עבור בני-הזוג ולא להעלות כל טענה בנוגע לזכות הורות כלשהי.

במהלך תקופת ההיריון ביקשו בני הזוג פינטו להסדיר את אופן ההכרה בהם, בישראל, כהוריהם של התאומים הצפויים להיוולד. בהיעדרו של הסדר חוקי מתאים, הודיע להם משרד הפנים כי בעוד יוסי יוכר כאבי התאומים על סמך בדיקת רקמות שתיערך לו, לא יחול אותו הדין על נעמה.

על-פי "נוהל חו"ל", שאינו הולם דווקא לנסיבות עניינם של פינטו, נדרשה נעמה לאמץ את התאומים על מנת שתוכר כאימם. הליך אימוץ שכזה אינו פשוט כלל ועיקר, והוא אורך זמן לא קצר.

בני-הזוג פינטו לא הסכינו עם מצב שכזה, שנראה בעיניהם מקומם, אבסורדי ובלתי ראוי. והרי מדוע זה תסתפק המדינה בבדיקת רקמות שתיערך ליוסי, ולא תסתפק באותה הבדיקה שתיערך לנעמה? מדוע זה על אימם הביולוגית של התאומים לעבור תהליך ממושך של אימוץ על מנת "להפוך לאימם"?

לאחר שניסיונות ממושכים לשכנע את הביורוקרטיה לא עלו יפה, לא היה לבני-הזוג אלא לעתור לבית המשפט. באמצעות באת-כוחם, עו"ד יהודית מייזלס, הם עתרו לבית המשפט בתביעה כי זה יכיר בהורותם על סמך תעודות הלידה הגיאורגיות של התאומים, או לחלופין על סמך בדיקת סיווג רקמות, שתיערך לשניהם (ולתאומים). הם טענו, בתוקף, כי אין להתנות בהליך של אימוץ את ההכרה בנעמה כאימם של התאומים.

משרד הפנים התנגד בתוקף. לצד כפירה תמוהה בסמכותו של בית המשפט להידרש לתביעה, טענה באת-כוחו, עו"ד עידית מנדלבוים, כי מאחר שחוק הפונדקאות אינו חל על הליכים המתנהלים בחו"ל - הרי פרשנות ראויה של דברי חקיקה שונים, שאינם מתייחסים במישרין לנסיבות העניין, מחייבת הליך של אימוץ על-ידי האם.

לטענתה, הטעם העיקרי לכך נעוץ בעובדה שלא היא ילדה את התאומים בפועל. טענה זו הייתה קשורה לפרוצדורה של "דין יולדת", שלפיה היולדת היא האם ואין בלתה.

"של מי אתה ילד...", פתחה השופטת גליק את פסק דינה החשוב. זה יצא אתמול תחת ידיה זמן קצר לאחר לידת התאומים בגיאורגיה, ובעוד נעמה והתאומים ממתינים בכפור הגיאורגי למוצא פיה.

גליק דחתה את טענת היעדר הסמכות שהועלתה על-ידי המדינה. שהרי לא יכולה להיות מחלוקת בנוגע לסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לדון בתובענה לאבהות או לאימהות.

לאור הסכמתם המוקדמת של בני-הזוג פינטו להתנות את ההכרה בהורותם בעריכת בדיקת רקמות, לא ראתה גליק להידרש לשאלה אם ניתן להכיר בהורותם על סמך תעודת הלידה הגיאורגית בלבד. כך, למרות קביעתה שלפיה "נימוקי המבקשים בעניין זה נראים לי".

"האם רק האב והקטינים יעברו בדיקת סיווג רקמות, כגישת המשיבים, או גם האם תעבור בדיקה זו, כגישתם של המבקשים", אחזה גליק את השור בקרניו.

"הדעת אינה סובלת את עמדת המשיבים לפיה אם ביולוגית תאלץ לאמץ את ילדיה הטבעיים שלה - עצמה ובשרה", לא הותירה גליק מקום לספק. "הדבר מנוגד לשכל הישר, ואין דין יכול להיות מנוגד לשכל הישר", הוסיפה נחרצות.

היא דחתה את היתפסותה של המדינה ב"דין יולדת", וקבעה כי "עמדת המוצא של המחוקק הישראלי היא ההורות הגנטית" דווקא.

על-פי גליק, "דין יולדת" יחול רק במקרה, היוצא מן הכלל, של תרומת ביצית. "כאשר מדובר בביצית של האם המיועדת וזרע של האב המיועד, כמו שבמקרה שבפניי, הכלל המחייב הוא הורות גנטית", המשיכה. את הפונדקאית היא רואה רק כמי שנועדה לשמש אכסניה לגידולו של העובר, בוודאי לא כאימו של הילוד.

על-פי גליק, כאשר מדובר בפונדקאות, שעה שהביצית והזרע הם של ההורים המיועדים - כי אז יש לראות בדרך זו הרחבה של דרך ההורות הביולוגית הרגילה. "המבקשים מצהירים ומספקים ראיות לכאורה שהם ההורים הביולוגיים של הקטינים", המשיכה גליק, "ובדיקת סיווג הרקמות ששניהם יעשו תאושש או תפריך טענתם, ויש לאפשר להם זאת", חרצה.

"אין לי ספק כי בדיקת סיווג רקמות תיערך הן לאם והן לאב", פסקה גליק, והגדירה את עמדתה של המדינה בעניין זה "תמוהה". "אני מאמצת לחלוטין את עמדת המבקשים, לפיה אין מקום להטיל עליהם פרוצדורה לפיה האם, המבקשת, תאמץ את ילדיה שלה", המשיכה. "זו זכותה היסודית של המבקשת, וגם של הקטינים, לקשרי הורות ביניהם, ואין ספק כי הזכות להורות ולמשפחה היא זכות יסוד של הקיום האנושי".

קריאה למחוקק

גליק לא התעלמה מכך שלו הייתה פוסקת אחרת, היא הייתה גורמת נזק לקטינים, כאשר יגדלו וירצו לדעת מדוע אומצו ומדוע היה עליהם להיות מאומצים כלל. לדידה, היה בכך משום פגיעה בלתי מידתית בזכות היסוד של התאומים ושל הוריהם להקמת משפחה, פגיעה שאינה עומדת במבחן פסקת ההגבלה.

"ועיקר לכל הוא עיקרון טובת הילד ושיקול הבטחת שלומם ורווחתם של הילדים", פנתה גליק לעבר נימוק נוסף לפסיקתה. עיקרון-על זה חיזק את מסקנתה האופרטיבית. "הקטינים, ילדי המבקשים, זכאים לדעת שאמם היא אמם הביולוגית ולא רק מי שאימצה אותם", כך גליק. "בדיקת סיווג רקמות, גם לאמם של הקטינים, עולה בקנה אחד עם רווחתם וטובתם של הקטינים".

גליק לא התעלמה גם מכך שהתאומים שנולדו הם אחיו של מיכאל בן ה-6, ותהתה: "מדוע יהא בנם של שני הוריו, ואילו התאומים יהיו צריכים להיות 'מאומצים' על-ידי אמם? אין שום תשובה הגיונית לשאלה זו", סיכמה.

לקראת סיום הביעה גליק אי שביעות-רצון מכך שהמחוקק הישראלי טרם הסדיר את שאלת הפונדקאות בחו"ל. היא קראה לו לעשות כן בהקדם.

היא הורתה על ביצוע בדיקת רקמות לנעמה, ליוסי ולתאומים - "הקטינים ואמם הנמצאים בטיביליסי... על-ידי דגימת רוק, ואבי הקטינים, הנמצא בארץ, בבדיקת סיווג רקמות". היא הוסיפה והדגישה את הדחיפות הנודעת לביצוע הבדיקה, "כדי שלא יתעכב שובם של התאומים ואמם ארצה מטיביליסי, גיאורגיה".

שיהיה במזל טוב. (תמ"ש 10509-10-11).

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר