גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובמה: גם אנשי מודיעין בישראל מסכימים עמי לגבי איראן

נשיא ארה"ב מצדיק את תמיכתו בחלון הזמנויות באיראן במסיבת עיתונאים ■ "אני לא הנשיא הראשון שלא ביקר בישראל בתקופת הכהונה הראשונה"

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, גייס "אנשי מודיעין ישראליים" כדי להצדיק את עמדתו שיש עדיין "חלון הזדמנויות" לפתרון דיפלומטי של המשבר באיראן.

במסיבת עיתונאים בבית הלבן אמר אובמה, כי הוא אינו היחידי שסבור שיש עדיין מרווח זמן כדי למצוא דרך לשכנע את איראן לוותר על תכנית הגרעין שלה. "לא רק אני חושב כך; גם קהיליית המודיעין בארה"ב גורסת כך, וכמוה גם אנשי מודיעין ישראליים בכירים", אמר הנשיא. הוא לא נקב בשמות, אך נראה שהתכוון לפחות לראש המוסד לשעבר, מאיר דגן.

"ההערכה שכאילו אנו צריכים לקבל החלטה בתוך שבוע, או בתוך חודש או בתוך חודשיים פשוט אינה נסמכת על עובדות", אמר הנשיא.

חלק גדול מהשאלות עסקו בביקורו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בוושינגטון ובשת"פ בין שתי המדינות לגבי איראן.

בתשובה לשאלה על התבטאויות ניציות לגבי תקיפת איראן אמר אובמה: "אני שומע הרבה אנשים שעושים הרבה רעש ומשמיעים דברי רהב ויוהרה. אלה אנשים שאינם נושאים בשום אחריות, שמדברים באקראי, בלי לחשוב, אך כאשר שואלים אותם מה בדיוק צריך לעשות, מתברר שהם חוזרים על הדברים שעשינו במרוצת השנה שחלפה... זה מראה לי שמדובר בסך הכל בפוליטיקה. אני לעומת זאת מודע לכובד האחריות של תפקידי. אני צריך להביא בחשבון את החיילים והחיילות שצריכים להעמיד עצמם בסכנה בשדה הקרב. כאשר מערבים בכך פוליטיקה, נעשות טעויות ומי שישלם את המחיר יהיו החיילים".

"מי שמתופף בתופי המלחמה צריך להסביר בבירור מה יהיה מחיר המלחמה ומה תהיה תועלתה", הכריז הנשיא. "אני לא אחד מהאנשים האלה".

אובמה חזר ואמר, שישראל היא מדינה ריבונית שיכולה לקבל החלטות הנוגעות לביטחונה. "כפי שאמרתי בימים שחלפו, אני מודע עמוקות לתקדימים ההיסטוריים שמוטלים על כתפי ראשי ממשלה בישראל כאשר הם צריכים לקבל החלטות שנוגעות באיומים פוטנציאליים ובמולדתו של העם היהודי". הוא כיוון בכך, כנראה, להתבטאות של נתניהו בנאום בוועידת אייפא"ק, שבו העלה את סירובה של ארה"ב להפציץ את המשרפות באושוויץ במלחמת העולם השניה.

אבל הנשיא הדגיש, כי התקפה על איראן אינה רק בעיה של ישראל. יהיו לה גם השלכות על ארה"ב. גם ארה"ב תצטרך לשלם מחיר. לפעמים יש בכך צורך, אך צריך לבחון בקפידה כל החלטה על כך. כאשר לא בדקנו את הדברים לעומק, נעשו טעויות ובדרך כלל, מי שמשלם את המחיר אינו האנשים שהפריחו את רעיונות המלחמה.

הוא ציין כי היחסים בין ישראל לארה"ב הדוקים, אך המשמעות של היחסים האלה היא, שכל צד יכול להשמיע "דעה ללא כחל ושרק" לצד האחר.

הנשיא נשאל האם השיחות העתידיות בין איראן לחמש החברות הקבועות במוצעת הביטחון, שיחלו בקרוב, הן ההזדמנות האחרונה של טהראן לפתור את הבעיה הגרעינית באופן דיפלומטי.

תשובתו: "אין ספק שבשלוש השנים שחלפו, שמהלכן קיימה איראן מו"מ עם צדדים שונים, היא התחמקה, ודחתה והשתמטה, והקהילה הבינלאומית הגיעה למסקנה שהיא אינה רצינית. האיראנים מבינים עתה שיחסו של העולם לתכנית הגרעינית שלהם הוא רציני. כדי לפתור את הבעיה, תצטרך איראן לבוא אל שולחן הדונים ולדון באופן ישיר וברור כיצד להוכיח לקהיליה הבינלאומית שתכנית הגרעין שלה מיועדת לצרכי שלום. האיראנים יודעים כיצד לעשות זאת. אין בכך כל מסתורין".

אובמה הדגיש כי הוא אינו מצפה לפריצת דרך בישיבה הראשונה, אך העולם ילמד "די מהר" עד כמה רצינית איראן.

בתשובה לשאלה מדוע לא ביקר בישראל כנשיא והאם הדבר מעיד על יחסו לישראל, אמר אובמה: "אני לא הנשיא הראשון שלא ביקר בישראל בתקופתה הכהונה הראשונה. יחסי לישראל נמדד לא במספר ביקוריי בה אלא בצעדים שנקטתי למענה כנשיא". הוא הדגיש שביקר בישראל פעמיים כסנטור, לפני שנבחר לנשיא.

קודם לכן, בוועידת איפא"ק, חזר שר ההגנה של ארה"ב, ליאון פאנטה, על עיקרי מדיניות אובמה כלפי איראן, אך הוסיף דגש חזק יותר על אופציית השימוש בכוח, בהשוואה להתבטאויות הנשיא בסוגיה זו בימים שחלפו.

"פעולה צבאית היא החלופה האחרונה כאשר כל האופציות האחרות כשלו", אמר פאנטה. "אבל שלא תהיה לכם טעות, אם כל החלופות האחרות ייכשלו, אנו נפעל".

הוא הדגיש, שהאיראנים יסבלו מ"השלכות חמורות שילכו יגברו", אם לא יזנחו את תכניתם לפיתוח נשק גרעיני וייצטרפו שוב לקהיליה הבינלאומית.

אנו רוצים שהמאמצים הדיפלומטיים ישאו פרי", אמר שר ההגנה. "אנו נגבה את הדיפלומטיה בלחץ חזק שילך ויגבר ואנו נשאיר על השולחן את כל האופציות, לרבות אופציה צבאית, כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני.

"צריך להיות ברור: אין לנו מדיניות לריסון איראן (אחרי שיהיה בידיה נשק גרעיני); יש לנו מדיניות למנוע מאיראן הששגת נשק גרעיני", אמר פאנטה.

הוא שם ללעג התבטאויות ניציות של פוליטיקאים רפובליקניים שמתמודדים על מועמדות מפלגתם לנשיאות. "בעיר הזו, קבל מאוד להכריז הצהרות קשוחות אבל לפעול בצור קשוחה הרבה יותר קשה", אמר פאנטה.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים