גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי

מעשה בביצית אחת ושתי אימהות

ל"תביעות אבהות" כבר די התרגלנו. קבלו את הדור הבא: תביעת אימהות

"תביעת אבהות" היא עילת תביעה ידועה ומוכרת בבתי המשפט לענייני משפחה, אך השבוע הכריע בית המשפט ברמת-גן דווקא ב"תביעת אימהות". המקרה הנדון מוכיח כי הפתגם "אמא יש רק אחת" אינו רלוונטי עוד בימינו, שכן לקטין בן ה-5 יש שתי אימהות: האם שנשאה אותו כעובר ברחמה וילדה אותו, ובת-זוגה - האם שתרמה את הביצית ממנה הופרה העובר.

שאיבת הביציות מבת-הזוג האחת והשתלתן בבת-הזוג האחרת בוצעה עוד בשנת 2007, אז הייתה בגדר הליך חריג ביותר, אך התהליך קיבל את אישורו של היועץ המשפטי של משרד הבריאות, לאחר שהאם הנושאת המציאה אישור רפואי לפיו היא סובלת ממגבלה המונעת ממנה שימוש בביציות שלה עצמה לצורך הולדה.

בשנת 2009 נדמה היה כי חלה פריצת דרך בתחום זה, לאחר שהיועץ המשפטי דאז, מני מזוז, הוציא הנחיה מפורשת למשרד הבריאות כי אין לאסור או להגביל תרומת ביציות בין בנות-זוג חד-מיניות אלא בנסיבות מיוחדות, אך בשנת 2010 התקבל חוק תרומת ביציות, המגביל שוב את תרומת הביציות רק לאישה שסובלת מבעיה רפואית, כמו במקרה שלפינו.

בהתאם להוראות חוק תרומת ביציות, גם במקרה זה האם שנרשמה במשרד הפנים כאימו של הקטין היא בת-הזוג שנשאה את ההריון ועברה את תהליך הלידה, והאם הביולוגית, תורמת הביצית, הגישה תביעה לבית המשפט להכיר גם בה כאימו של הקטין. התביעה נתקלה בהתנגדות מצד היועץ המשפטי לממשלה, שדרש שהקטין יעבור תהליך אימוץ על-ידי האם התורמת כדי להיות מוכר כבנה, כמקובל בבנות-זוג חד-מיניות.

יש לתמוה על עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה המייצג את האינטרסים של המדינה. משהמדינה אפשרה במפורש את קיומה של הפרוצדורה הרפואית של הפריה של בת-זוג אחת עם ביצית של האחרת, ומשהמדינה מכירה במבנה המשפחתי של שתי אימהות, גם אם באמצעות אימוץ - על מה ולמה ההתנגדות?

אמת היא כי על אף שחוק תרומת ביציות נחקק רק לפני שנה, מקרים כמו זה של אם תורמת ביצית ואם נתרמת שהן בנות-זוג, לא קיבל התייחסות מיוחדת.

בית המשפט לענייני משפחה ביקש ללמוד את הדין הרצוי מהוראות חוק הסכמים לנשיאת עוברים, שחל רק על בני-זוג שהם גבר ואישה, אך חוק זה עוסק בסיטואציות שבהן האם הפונדקאית אינה מיועדת לגדל את הילד יחד עם ההורה הביולוגי, ולכן מקרה כמו זה שלפנינו, של רישום אם ביולוגית במשרד הפנים, דומה יותר לדרישה לרישום אב ביולוגי.

בניגוד לאינטרס של המדינה

לפני מספר חודשים ביטל בג"ץ את ההגבלות המיוחדות שהטיל משרד הפנים על רישום אבהות של גבר שאינו תושב ישראל.

משרד הפנים דרש מאבות שהינם תושבים זרים הבאת הוכחות לאבהותם שלא נדרשו מאבות ישראלים, בטענה כי הפרוצדורה המיוחדת מגנה על 3 אינטרסים של המדינה, שניים מהם רלוונטיים לענייננו: חשיבות האמינות של מרשם האוכלוסין, כך שההורה הביולוגי האמיתי הוא זה שאכן ירשם במרשם; וקיום ידיעה ודאית של ההורות הביולוגית, הן מבחינת הילד הזכאי לדעת ולהכיר את מטענו הגנטי, והן מבחינת המדינה כדי למנוע נישואי עריות וכיוצ"ב.

כאשר בת-הזוג היא תורמת הביצית, אין מחלוקת שהיא האם הביולוגית, וגם ההלכה היהודית מכירה בה כאם. מניעת רישומה ככזאת לא זאת בלבד שאינה תואמת את האינטרסים של המדינה, היא אף מנוגדת להם, שכן אם האם הביולוגית תרשם כאם המאמצת - יהיה בכך כדי לפגוע הן באמינות מרשם האוכלוסין והן בידיעה של הילד ושל המדינה אודות מטענו הגנטי, על כל המשתמע מכך.

בסופו של יום פסק הדין החדש דחה את עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אך בטרם מתן הצו לרישום שתי האימהות במשרד הפנים, הורה על קבלת תסקיר מרשויות הרווחה, כדי לוודא כי לא יהיה ברישום האם הביולוגית כדי לפגוע בטובת הילד הספציפי, ובכך יהיה משום קביעה תקדימית לפיה בת-זוג המהווה אם ביולוגית אינה צריכה לעבור הליך אימוץ של הילד אשר נולד מביצית שתרמה.

עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס".

עוד כתבות

עמית רוזנצוויג, מנהל השקעות בבית ההשקעות תמיר פישמן / צילום: באדיבות תמיר פישמן

מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת שתזנק ב־50% "בחישוב שמרני"

כשעמית רוזנצוויג, מנהל השקעות מתמיר פישמן, מסתכל על הבורסה המקומית הוא מחפש הזדמנויות ספציפיות: "כי מניות בודדות סוחבות את המדדים הגדולים" ● הוא לא שותף לחששות מבועה בוול סטריט: "השוק לא יקר" ● ואוהב מאוד את מניית השבבים הדואלית פריורטק

צעירים חוגגים את תוצאות ההצבעה בסרביה / צילום: ap, Marko Drobnjakovic

מחאת הסטודנטים שהפילה את נשיא סרביה הפרו־ישראלי

המחאה שהחלה בעקבות מותם של 16 בני אדם באסון בתחנת רכבת ב-2024 הפכה לתנועה פוליטית שסחפה מצביעים ממחנות שונים והביסה את מפלגת השלטון ● מבחינת ישראל, התבוסה של הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ' מעמידה בסימן שאלה את עתיד היחסים עם אחת מבעלות בריתה באירופה

שר הביטחון ישראל כ''ץ וראש הממשלה בנימין נתניהו

נתניהו, כ"ץ וסמוטריץ' סיכמו: תקציב המדינה ייפרץ מיד לאחר הבחירות

ראש הממשלה, שר הביטחון ושר האוצר סיכמו לפתוח את מסגרות תקציב המדינה מיד לאחר הבחירות כדי לאשר תוספת של מיליארדים למערכת הביטחון, ולהביאו לקריאה ראשונה בכנסת בוועדות הזמניות שיוקמו מיד לאחר השבעת הכנסת ● אם למפלגות האופוזיציה יהיה רוב בכנסת לאחר הבחירות, הן יוכלו לדרוש שהכספים הקואליציונים יהיו מקור תקציבי

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

למה משקיעי הקוונטום לא התרשמו והזווית הביטחונית - ארבע הערות על עסקת המיליארדים של אינטל

אינטל מהמרת על תחום המחשוב הקוונטי ורוכשת את הסטארט-אפ הישראלי Classiq ב-2.2 מיליארד דולר ● מה עומד מאחורי המהלך, איך הגיבו המשקיעים, מה הקשר למערכת הביטחון בארה"ב, וכמה הרוויחו המוסדיים?

פתקיות בקלפי / צילום: איל יצהר

מהפרגוד ועד התוצאות: המסע שעובר הפתק שלכם בבחירות

הכנסתם פתק למעטפה, שלשלתם אותה לתיבה - ואז מה קורה? ● חזרנו עם ההסבר המלא על אופן ספירת הקולות, המעבר בין הוועדות וחלוקת המנדטים הסופית ● כל מה שצריך לדעת רגע אחרי שמצביעים ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / צילום: איל יצהר

החשד לשוחד ברשות המסים: תיק החקירה הועבר לפרקליטות

במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית לכך שסגן פקיד השומה ורכז בכיר לשעבר ברשות המסים לקחו שוחד במשך מספר שנים מרואה חשבון שייצג נישומים, וביצעו בצוותא הונאה של הרשויות בהיקף נרחב, תוך הוצאת כספים במרמה מקופת המדינה בסכום של מעל ל-80 מיליון שקל

מדד S&P 500 / צילום: Shutterstock

טעות לעולם חוזרת: הישראלים ברחו ממנו, ואז התחיל הראלי

אחרי שפדיונות הענק מהמדד האמריקאי הגיעו ל-33 מיליארד שקל בשנה החולפת, בחודשיים האחרונים הצבירה בו חזרה להיות חיובית ● בגופי הגמל מזהים בלימה בהסטת ההשקעות לישראל וזליגה מחודשת למדדים הזרים, אבל עדיין מסייגים: "מוקדם לקרוא לזה קאמבק"

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

מייסדי קלאסיק, אב ובנו, יקבלו כ-200 מיליון דולר מעסקת הענק. וכמה ירוויחו העובדים?

מאחורי רכישת קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר, עליה הודיעה אינטל אמש, מסתתרים כמה סיפורים מדהימים: ההשקעה הראשונית של מנכ"ל אינטל שכעת רוכש את החברה, הרווח של יהודה ואמיר נווה, אב ובנו שנמנים עם מייסדי החברה, וכמה יקבלו העובדים?

מכון ויצמן רחובות / צילום: איל יצהר

רוצים לדעת מי יזכה בבחירות? תסתכלו על הערים הללו

בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, רחובות, פתח תקווה וחיפה מציגות תוצאות כמעט זהות למפה הפוליטית הארצית ● מומחים מסבירים איך מעבר של צעירים מתל אביב ופסיפס של שכונות שונות לגמרי מייצרים יחד את "הבוחר הממוצע" ● וגם: מדוע פוליטיקאים שבאים לחפש בהן קולות צפים מפספסים את המציאות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה; HSBC נופל ב-6%

בורסת לונדון יורדת ב-0.8%, HSBC עקף את רווחי השנה שעברה ב-32%, הכריז על רכישה עצמית של מניות, אך המניה יורדת ●עליות באסיה ומגמה מעורבת בוול סטריט ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם, הבום שמזכיר את בועת הנדל״ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

אילוסטרציה: Shutterstock

קיבלתם טלפון מאיזנקוט וגם מגוטליב? כך עובדת תעשיית הספאם הפוליטי

השיחות המוקלטות וההודעות הפוליטיות שהיוו מרכיב מרכזי בתעמולת הבחירות הן רק החלק הגלוי של תעשייה טכנולוגית, הכוללת מערכות חיוג אוטומטיות, תוכנות לניהול בוחרים ומאגרי מידע ● אז איך המפלגות בוחרות למי להתקשר, מה קורה עם המידע, וכמה עולה לתפעל קמפיין?

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שמשתפת פעולה עם אנבידיה ומכריזה: נהפוך ליוניקורן בקרוב

הבשורות שיצאו מכנס הסרטן הגדול באירופה ● שיתוף הפעולה החדש של Rylo הישראלית עם אנבידיה ● הניסוי המוצלח במאניה דפרסיה שאכזב את המשקיעים ● ומבצע החיסונים בקלפי ● השבוע בביומד

בית העצמאות בתל אביב / צילום: ניר וייס-ודררו

המדינה עצרה את המימון, הקבלן לא קיבל כסף – מי ישלם על שיפוץ בית העצמאות?

ביהמ"ש קבע כי החברה העירונית "מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב" תשלם לחברה הקבלנית ע.אליאס 1.1 מיליון שקל ותשיב לה כספי עיכבון בגובה של כחצי מיליון שקל, זאת עבור עבודתה בבית העצמאות ברוטשילד 16 בתל אביב, לאחר שמשרד רה"מ עצר את מימוץ השיפוץ בשל טענות לאי-סדרים

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Jeff Chiu

מתקרבת לוול סטריט: אנתרופיק הגישה את התשקיף להנפקת הענק

ארבעה חודשים לאחר שהגישה מסמכים חסויים לרשות ניירות הערך האמריקאית, חברת הבינה המלאכותית שמאחורי מודל קלוד, פרסמה לראשונה את תשקיף ההנפקה שלה לציבור ● לפי הערכות, החברה עשויה לגייס כ-100 מיליארד דולר לפי שווי של כ-2 טריליון דולר, במה שעשוי להפוך להנפקה הגדולה בהיסטוריה

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מיליארדי שקלים ממתינים ברשות המסים: כך תממשו את זכאותכם עד סוף השנה

ב־1 בינואר תתיישן שנת המס 2020 ואיתה הזכות לדרוש החזרים ● ברשות המסים מדווחים כי כ־90% מהבקשות מסתיימות בהחזר כספי בפועל, בתוספת ריבית והצמדה כחוק ● מי עשוי להיות זכאי, ממה מומלץ להיזהר, ואיך בודקים את הזכאות בבטחה לפני הגשת הדוח?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

פרשת הצוללות: יועץ התקשורת יצחק ליבר הורשע בתיווך לשוחד

חמש שנים לאחר הגשת כתב האישום, ביהמ"ש הרשיע את ליבר בכך שקיבל כ-94 אלף שקל מנציג תאגיד טיסנקרופ בישראל, מיקי גנור, והעבירם לראש הסגל במשרד ראש הממשלה, דוד שרן, לשם "קידום" רכישת הצוללות מהתאגיד ע"י מדינת ישראל

ערוצים 11,12,13,14 לקראת יום הבחירות / צילום: צילומי מסך

עשרות מיליוני שקלים ביום אחד: האם ההשקעה בבחירות משתלמת לערוצים?

ערוצי הטלוויזיה הגדולים נערכים לייצר חוויית צפייה אינטנסיבית, עתירת טכנולוגיה ודרמה ביום הבחירות לכנסת, אך הנתונים מלמדים כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במשדרים ● בדקנו מה הם מתכננים הפעם כדי להטות שוב את הכף לטובתם

דיזנגוף סנטר / צילום: אלכס קפלן

האם מבצעי יום הבחירות יזניקו את מחזור המכירות של אוקטובר?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בשבוע החולף ועל אוקטובר כחודש מתון, אך בחברה מדברים על "התעוררות" אפשרית של הציבור ביום השבתון של הבחירות

נחלת בנימין, תל אביב / צילום: Shutterstock

התקדים המשפטי שמטלטל את חיי הלילה בתל אביב והמשמעות למוקדי בילוי נוספים

ביהמ"ש ביטל את מדיניות עיריית תל אביב-יפו המאפשרת לעסקים בנחלת בנימין לפרוס שולחנות וכיסאות על המדרכות והכביש בשעות הערב: "שהייה היא ההפך ממעבר" ● מומחים מסבירים את ההשלכות על רחובות אחרים בעיר, והשאלה הגדולה - האם העירייה תערער?

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א 35 ות"א 125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?