גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תפחיתו את חשבון החשמל ותחסכו מאות שקלים בחודש

על רקע חשבונות החשמל הגבוהים, "גלובס" בדק אם יש דרכים לצמצם מעט את ההוצאה - החל בהתקנת מערכת סולארית, דרך ניתוק בר המים הביתי ועד שימוש במוצרים המופעלים בגז, לצד רכישה מושכלת של מוצרים לבית ושימוש נכון בהם

על רקע העלייה בתעריפי החשמל, "גלובס" בדק אם יש דרכים לצמצם מעט את חשבון החשמל החודשי. המסקנות לפניכם.

מוצרים חסכוניים: לחמם מים ולייבש כביסה על-ידי גז

אלטרנטיבה שלא כולם מודעים לה היא שימוש במוצרים שפועלים באמצעות גז - מה שנחשב גם "ירוק" וידידותי לסביבה.

כך, למשל, מציעות חברות הגז מוצרים כמו מחמם מים שמייתר את הצורך בשימוש בדוד חשמלי או דוד שמש (ומחמם מיידית את המים, בפתיחה של הברז); מייבש כביסה שפועל על גז ומייבש את הכביסה בחצי מהזמן של מייבש חשמלי, תנור הסקה ועוד.

חברות נוספות מציעות מוצרים שונים בתחום, אולם נראה כי מודעות הצרכנים לקיומם עדיין לוקה בחסר. בכל הנוגע לחימום מים, יש לציין גם קיומם של פתרונות חימום מיידיים דוגמת "אטמור" ומוצרים אחרים, המאפשרים גם הם חיסכון נקודתי - מבלי לשכוח את הדוד דולק או להפעיל אותו זמן רב מדי.

תני גבע, סמנכ"ל השיווק של פזגז, אומר כי "המוצרים בארץ הם יחסית מושג חדש מאד. בארה"ב ובאנגליה מדובר במוצרים שהם לחם חוק, ומי שחוזר משם לארץ אחרי תקופה, לרוב יביא איתו מוצרים כאלה. היתרון הגדול הוא בעיקר בנוחות ובאיכות החיים - אבל כמובן גם החיסכון גדול".

כמה זה חוסך?

גבע מעריך כי עבור חימום מים, מדובר בחיסכון של 30%-35% - "אלא אם אנשים עושים מקלחות ארוכות יותר בגלל הנוחות". מייבש כביסה, הוא אומר, "הוא צרכן החשמל מספר אחת" - וגם שם מדובר בחיסכון מהותי, שכן מלבד הניצול האנרגטי השונה, זמן השימוש מתקצר במחצית".

הנחות: חברת החשמל מעודדת חסכנות

מצוקת האנרגיה מאיימת על חברת החשמל, והיא מנסה לתמרץ את הצרכנים - פרטיים ועסקיים - לצמצום הצריכה ככלל, ובשעות השיא בפרט.

השבוע הודיעה החברה על הכוונה לזכות צרכנים ב-10%-20% מחשבונות החשמל שלהם בקיץ הקרוב, בהתאם לחיסכון שיציגו בחשבונות לעומת החודשים המקבילים בשנה החולפת (כך שהחיסכון הוא כפול - בשינוי דפוסי הצריכה, ובשורה התחתונה בחשבון).

התוכנית כרוכה בהרשמה מראש ובשימוש הנדרש לאישורה.

כמה זה חוסך?

לפי הערכות של חברת החשמל עצמה, מדובר בחיסכון פוטנציאלי של עד 400 שקל לחודש קיצי עבור משק-בית שיענה לאתגר.

הסדר נוסף שמחכה לאישורים סופיים, "ניהול צריכה עצמית", שיאפשר לצרכן להתקין מחברים מיוחדים בין השקע הביתי למכשיר החשמל שבאמצעותם תשלוט חברת החשמל בהפעלת המכשירים ותמנע את הפעלתם במשך 100 שעות בשנה.

התמורה לצרכן: החזר של 3.15 שקלים לכל קווט"ש שלא נצרך באותן השעות, בהשוואה לצריכה שנרשמה במשך 10 ימי עסקים קודמים.

אלא שההסדר מיועד בעיקר לצרכני חשמל מסחריים, הצורכים יותר מ-40 אלף קווט"ש בשנה - או להתאגדות מאורגנת של צרכנים ביתיים, אם תתקיים.

למשפחות שיצטרפו להסדר באופן מאוגד, מוערך החיסכון בעד 300 שקל בשנה למשפחה.

מה זה תעריף תעו"ז?

תעריף התעו"ז הביתי (תעריף לפי עונה וזמן) קיים כבר משנת 2004 - ומאפשר גבייה משתנה לפי עונות השנה ושעות היממה: בשעות שיא הצריכה יעלה התעריף בשיעורים המגיעים עד ל-150% מהתעריף הקבוע, ובשאר השעות תינתן הנחה של כ-18% ממנו.

צרכן שבחר להצטרף להסדר יוכל להתחרט לאחר שנה ולחזור לתעריף הקבוע, אולם חשוב לדעת כי הוא כרוך בהתקנת מונה מיוחד שעלות אחזקתו הקבועה גבוהה יותר.

כמה זה חוסך?

על-פי רשות החשמל, לא מעט: מדובר בחיסכון פוטנציאלי של כ-10% מחשבון החשמל השנתי, תוך שינוי הרגלי הצריכה בהתאם לתעריף המוזל.

בפועל, מתברר, על-פי נתוני חברת החשמל - מתוך 2,700 משפחות בלבד שעברו עד היום לשימוש בתעריף, רק 43% הרוויחו מהמעבר כשהרווח מגיע ל-3-4%.

כ-57% מהלקוחות, לעומתם, הפסידו מהשינוי ושילמו יותר (הפרש שהבטיחה החברה להחזיר בהתאם לתעריף שהיו משלמים ללא מעבר למונה החדש).

אנרגיה סולארית: מומלץ לבדוק היטב את הכדאיות

האפשרות להתקנת מערכת סולארית ביתית להפקת חשמל קיימת כבר מספר שנים. כיום יכול לקוח פרטי בעל שטח גג מתאים להתקין מערכת שתייצר חשמל, למכור אותו לחברת החשמל בתעריף הקבוע מראש ל-20 שנה - ולקבל מדי חודש צ'ק לביתו עבור הכמות שהפיק (במקביל לתשלום הרגיל שלו עבור צריכת החשמל לחברה, שנמדדת במונה נפרד).

האם אכן מדובר בעסק כדאי? לא מעט גורמים אמורים להיות חלק בשקלול הכולל: העלות הכבדה של התקנת מערכת, שינויים ביעילות ודרישות אחזקה, ירידת תעריף המכירה לחברת החשמל ושינוי בתנאי המימון שמציעים הבנקים היום עשויים להצביע על כדאיות מוטלת בספק עבור חלק מהלקוחות - כמו גם גורמים כמו בלאי ותיקונים הצפויים לצוץ במשך השנים (כשהאחריות לרוב חלקית בלבד).

"מחירי המערכות צנחו בחצי בשנים האחרונות", אומר דני דנן, מנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית אנרפוינט ישראל, "וכך גם התעריף שמקבלים מחברת החשמל. ככל שהמערכת קטנה יותר - ההחזר יתארך ומדובר בהשקעה ארוכת-טווח.

"כיום גם קיימים פאנלים טובים ויעילים יותר, אבל חשוב לקחת בחשבון שחברות זולות עלולות להשתמש בחומרים בעייתיים שייצרו בעיות באיכות, ואז התפוקה תהיה נמוכה יותר, והתחזוקה לאורך שנים יקרה.

"הפרספקטיבה הנכונה היא איזה מימון תצליח לקבל - ובשורה התחתונה, ככל שהשטח להתקנת המערכת גדול יותר, מה שקיים בדרך-כלל בבתים בפריפריה - המערכת תחזיר את ההשקעה מהר יותר".

כשהשטח מינימלי או קרוב לזה, מודים לא מעט גורמים בענף, לא תמיד כדאית ההשקעה לעומת טווח ההחזר, הטרחה והסיכונים שבעלויות נוספות לטווח ארוך.

כמה זה חוסך?

בישראל, כל קילו-וואט מותקן של פאנלים סולאריים ייצר בממוצע על-פי חברת החשמל אנרגיה חשמלית של 1,600-1,700 קוט"ש בשנה, שעבורו יקבל מחברת החשמל - על-פי התעריף שהתעדכן בתחילת 2012 - 1.71 שקל לקוט"ש. מערכת בסיסית של 4 קילוואט (כ-40 מ"ר) תייצר על-פי החישוב הזה חשמל שיתורגם לכ-11 אלף שקל בשנה.

מכיוון שמחירי מערכות בסיסיות כאלו מתחיל מסכומים של 80-100 אלף שקל, מדובר בהחזר בטווח של 7-9 שנים, מבלי לקחת בחשבון את הגורמים שהוזכרו קודם: בלאי, תיקונים, ירידת אפקטיביות והריבית עבור המימון.

במערכות גדולות יותר המתפרסות על שטח נרחב, הכדאיות כאמור עולה.

5 דרכים לחסוך בחשמל באופן יומיומי

1. שימוש מושכל במוצרי חשמל

נדוש, אבל אמיתי: כל מעלה נוספת במזגן מייקרת את עלות החשמל בעוד 5%. עלות שעה של מזגן סטדנרטי - 1.50 שקל. בהרתחת קומקום חשמלי הקפידו למלא את הכמות הרצויה ולא יותר. שימוש בתרמוס טוב במשך היום יכול לחסוך המון.

2. דירוג אנרגטי

בקניית מכשירי חשמל, מומלץ להקפיד על דירוג אנרגיהA - החסכוני ביותר. לרוב גם תוחלת החיים של המכשיר ארוכה יותר.

3. חימום מים

דוד שמש הוא מרכיב יקר בהחשבון החשמל. כדאי להקפיד שהוא מכוון לטמפרטורה של 65-70 מעלות ושהדוד נקי מאבנית. מחיר שימוש בדוד חשמלי לשעה יכול לנוע בין 90 אגורות ל-2.50 שקלים.

4. לנתק את בר המים

מטהרי המים הם זוללי חשמל גדולים. משפחות שוויתרו עליהם דיווחו שחסכו אפילו 30% בחשבון החשמל. אם ברשתוכם מתקן, מומלץ להתקין טיימר שיפעיל אותו רק כשצריך ולא יעבוד כל במשך כל היום.

5. נורות חסכוניות

ההשקעה בהחלפת הנורות לחסכוניות (מה שמתיישב עם הרפורמה האחרונה האוסרת על מכירת נורות ליבון) - מסתכמת במאות שקלים, אולם תחסוך 8% מצריכת החשמל במשק-הבית - ובחישוב גס, כ-400 שקל בשנה.

* ההמלצות נאספו בעזרת היועץ לכלכלת משפחה שי אבו.

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש