גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת קווי אשראי מסתיימת בתשלום של 26 מ' ש' בלבד

התביעה בסך חצי מיליארד שקל שהוגשה נגד מנהלי קווי אשראי שקרסה לפני 15 שנה מגיעה לסיומה עקב הסדר נושים ■ קובי מימון וחיים צוף ישלמו סכום נמוך יחסית

15 שנה לאחר קריסת קווי אשראי של יובל רן, מגיעה הפרשה העגומה לסופה. ל"גלובס" נודע כי נושי החברה אישרו הסדר נושים שעיקרו תשלום של 26 מיליון שקל, רובו למחזיקי האג"ח של החברה (כ-50 אגורות לכל 100 אגורות ערך נקוב). ההסדר והצבעות הנושים יוגשו לאישור סופי של בית המשפט המחוזי בתל-אביב.

מפרקי קווי אשראי, עו"ד יצחק מירון ורו"ח חיים רבינוביץ', הגישו בשנת 2004 תביעה כספית בסך 500 מיליון שקל נגד 19 בעלי מניות ומנהלים בקבוצה שקרסה. בתביעה נטען כי הללו - בראשות יובל רן, קובי מימון וחיים צוף - גרמו לאובדן הכספים שגייסה החברה בתחילת שנות ה-90, ויוחסו להם מעשי מירמה והונאה שונים, שגרמו לבזיזת נכסי החברה והשתלטות על חברות נפט שהחזיקה (קבוצת יואל-ישראמקו) במחיר נמוך.

עו"ד אופיר נאור, נאמן לביצוע הסדר הנושים ומי שמייצג את מחזיקי האג"ח של קווי אשראי, אמר ל"גלובס" כי הוא "מברך על ההחלטה של הנושים, שבחרו לקבל את הכספים המוצעים להם כיום - לאחר משא-ומתן ארוך ומפרך שנוהל - ולא להסתכן בניהול הליכים משפטיים שנמשכים כבר כעשור, הנוגעים לעסקאות שנעשו לפני כ-14 שנים ויותר.

"עמלנו על גיבוש ההסדר במשך חודשים ארוכים, ואני שמח שקיבלנו את גיבוי נושי החברה להסדר ואת אישורם לתוצאה שהושגה עבורם. חשוב להגיד מילה טובה למפרקי החברה ולעקשנות שלהם להמשיך ולנהל את ההליכים המאוד לא פשוטים שניהלו, וזאת למרות שהנתבע העיקרי שגרם את עיקר הנזק לנושים, יובל רן, ברח לחו"ל לפני שנים. התפקיד שלנו היה להפוך את התביעה לתוצאה מעשית עבור הנושים".

התמחה בהקמת חברות בועה

יובל רן נחשב בתחילת שנות ה-90 לילד הפלא של שוק ההון המקומי. הוא הקים, בסיוע המשקיע האמריקני יונה גולדרייך, את חברת פריים, שעסקה במתן הלוואות בשוק האפור, ופעילותה הוכנסה בהמשך לחברה הבורסאית קווי אשראי.

במהלך השנים התמחה רן בהקמתן של "חברות בועה" - חברות ללא פעילות עסקית - שהונפקו בהצלחה גדולה בבורסה הגואה של אותה תקופה. כך, בשיאה כללה קבוצת קווי אשראי עשרות חברות - שחלקן זכו לשמות משעשעים כגון נביגטור, אוקטובה, טריידאינב, אוקידוק, אספייד ועוד - שנהנו משווי מנופח למרות שכמעט לא יצרו הכנסות או רווחים.

המפולת בשוק ההון שהתרחשה כעבור שנים ספורות שמה קץ לחגיגה של רן, וקווי אשראי וגרורותיה החלו לדווח על הפסדים כבדים. תקופה קצרה לאחר תחילת המפולת, שפגעה ביכולתו של רן לגייס הון זול מהציבור, חלה הרעה מהותית גם בתנאי השוק האפור, עם חקיקה שהסדירה את העיסוק בענף. כך, קווי אשראי, שעל-פי ההערכות חלשה על 80% מהפעילות בשוק אפור, מצאה את עצמה ללא יכולת ממשית לגבות עשרות מיליוני שקלים מלוויה.

בתחילת 1997 הרגיש רן כי החבל סביב צווארו מתהדק, ועזב את הארץ ליוסטון, ארה"ב, שם הוא מתגורר עד היום. זמן קצר לפני שנמלט ניסה רן, כמוצא אחרון מקשייו, להשתלט על קבוצת הנדל"ן וחיפושי הנפט יואל-ישראמקו, שנשלטה אז על-ידי ג'ו אלמליח. רכישת השליטה לא עברה בשקט, שכן לקבוצת החברות של אלמליח היה מחזר נוסף, קובי מימון, שהגיש תביעה לבית המשפט כנגד כשרות העסקה, מתוך מטרה להשתלט בעצמו על קבוצת החברות בסופו של דבר.

מימון טען בתביעתו כי מדובר בעסקה סיבובית ומתוכננת בקפידה, לפיה לרן נמכרו החזקות יואל בחברה הבת פספורט (היום אקויטל) "במחיר מציאה", רק על מנת שמאוחר יותר תעשה קווי אשראי שימוש בקופתה של החברה-הבת, על מנת לרכוש במחיר מופקע את החזקותיו הפרטיות של אלמליח בחברה-האם, יואל.

באוקטובר 1995 הגיעו הצדדים להסכם פשרה, שקיבל תוקף פסק דין, ובעקבותיו נמנעה מרן גישה לקופת המזומנים של החברות. מהלך ההשתלטות של מימון הושלם זמן קצר לאחר מכן, כשרן נמלט מהארץ מאימת נושיו, כשהוא מותיר למימון לשלוט לבדו בקבוצה הנזילה.

האם יובל רן ישוב לישראל?

מי שרשומה כבעלת השליטה בחברת אקוויטל היא שותפות י.ח.ק, הנשלטת בידי חיים צוף, שותפו של מימון. בעלת מניות המיעוט בי.ח.ק היא חברת כרמן נכסים של משפחת לבנת, השותפה עם נוחי דנקנר בקבוצת אי.די.בי.

מימון וצוף נהגו להתעלם עד לאחרונה מההליכים המשפטיים נגדם במסגרת תיק הפירוק של קווי אשראי, ורק לאחר שניתן פסק דין במעמד צד אחד (בהיעדר הגנה), שחייב את צוף באחריות לחוב של 500 מיליון שקל, הם התייצבו בבית המשפט, ופסק הדין בוטל.

בד-בבד להליך המשפטי, הפכה קבוצת יואל-ישראמקו תחת מימון וצוף, לאחת הקבוצות העסקיות החזקות ביישראל, באמצעות פיתוח עסקי הנדל"ן שלה (נצבא, איירפורט סיטי) ובעיקר בזכות תגלית הגז במאגר "תמר" שבה היא שותפה.

נכון להיום, נסחרת יואל בשווי שוק של כ-900 מיליון שקל, ואילו שווי השותפות ישראמקו עומד על כ-6 מיליארד שקל. זו כנראה הסיבה לחתול השחור שעבר בשנים האחרונות בין רן, הלהטוטן הפיננסי בדימוס, לבין מי שנחשב בעבר לשותפו ומיטיבו, קובי מימון.

עו"ד ירון אלכאוי ממשרד גורניצקי ועו"ד זוהר לנדה ממשרד ברנע, שליוו את הפרשה בהיבטיה השונים, רושמים לפניהם הישג גדול: פסק דין לאחריות לחוב של 500 מיליון שקל התכווץ לתשלום של 26 מיליון שקל - 5% בלבד מהתביעה המקורית. סכום זה ישולם על-ידי קובי מימון, חיים צוף, עו"ד נעם שרון ואחרים.

עו"ד אלכאוי אמר היום (ב') ל"גלובס": "ההליך גרם הרבה נזק, ואני שמח שהוא הגיע לידי סיום".

ככל הידוע, לרן יש צרות נוספות מעבר לפרשת קווי אשראי, כך שהסוגייה המסקרנת האם הוא אכן עומד לשוב לישראל, נותרת פתוחה בינתיים.

עו"ד אופיר בלום, המייצג את יובל רן, סירב להגיב לידיעה. מעו"ד צוריאל לביא, הנאמן של רן בהליך פשיטת-הרגל, לא התקבלה תגובה עד לפרסום הידיעה.

קווי אשראי

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר