גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח "אמון הציבור": הכי פחות תלונות - נגד סלקום

מחקר שבודק את היקף התלונות נגד חברות הסלולר ואת חומרתן מגלה כי פלאפון מחזיקה במקום הראשון והלא מכובד, ואורנג' לא הרבה אחריה ■ בענף שמגלגל 19 מיליארד שקל בשנה, הבטחות-הסרק וחיובי היתר מהווים 60% מסך הפניות

פלאפון היא חברת הסלולר המובילה לרעה במספר תלונות הצרכנים - כך עולה מדוח שמפרסם ארגון "אמון הציבור" לרגל יום הצרכן הבינלאומי. במקום האחרון - שבמקרה זה הוא המקום המועדף משום שהוא מעיד על מספר התלונות הנמוך ביותר - נמצאת סלקום עם ההתנהלות הצרכנית הטובה ביותר ביחס למתחרות, ובתווך אורנג'.

מכלל הבעיות, כמותן וחומרתן, עולה פער מהותי בהיקף הבעיות בין 3 החברות: 19.4% מהבעיות נצפו בסלקום, 37.4% בחברת אורנג' ו-43.2% בפלאפון. אף אחת מהחברות אינה בעלת תו "אמון הציבור".

ענף שירותי הסלולר מגלגל כ-19 מיליארד שקל בשנה, נכון לנתוני 2010, ומונה כ-9.4 מיליון מנויים בישראל. שינויים רבים צפויים עם כניסתן של מתחרות נוספות - רמי לוי תקשורת שכבר עשתה את הצעד הראשון, לצד מפעילים וירטואליים נוספים בדרך ושני מפעילים חדשים (מירס וגולן טלקום).

נכון לעכשיו, בקדמת הבמה עדיין עומדות 3 חברות: סלקום (נתח שוק של כ-36.09%), אורנג' (33.6%) ופלאפון (30.3%).

שיעור התלונות המתקבל כנגד חברות הסלולר ב"אמון הציבור" עלה באופן קיצוני בשנים 2006-2010, אולם לראשונה חלה ב-2011 נסיגה בשיעור התלונות על ענף הסלולר מכלל התלונות בארגון. לא במקרה: זו השנה שבה החלה להתגבר התחרות, ופחתו חסמי המעבר של לקוחות, תודות לשינויים רגולטוריים - מביטול קנסות היציאה ועד איסור על קבלת שירותי תוכן ללא אישור.

את דפוסי הליקויים, מדגישים ב"אמון הציבור", מבססות לא רק התלונות הרבות נגד החברות - אלא גם מספרם הרב של פסקי הדין שהתקבל נגד חברות הסלולר.

בנוסף, לקוחות סמויים מטעם "אמון הציבור" בחנו את ההתנהלות הצרכנית של החברות, בפרמטרים כמו קיומה של תוכנית תעריפים באתר החברה, טופס גישה לשירותים באתר החברה, קבלת ההסכם/ההתחייבות לאחר בקשת הצרכן, זמני ההמתנה לנציג החברה בטלפון, בחינת הצורך בהגעה לעמדת השירות לצורך ביצוע התנתקות מהחברה, ברירת המחדל במקרה של אי חתימה על טופס הגישה לשירותים ועוד.

בשקלול הדוח, תופסת בדיקת הלקוח הסמוי 20%, וניתוח התלונות ופסקי דין - 80%.

קצר בתקשורת

בעיות, כידוע לכל, לא חסרות: הדוח מנסה למפות אותן - ומעלה, משקלול התלונות ופסקי הדין מול 3 החברות, דפוסים בעייתיים במספר נקודות עיקריות, ומגלה כי עיקר הליקויים נוגעים לשני דפוסים עיקריים: הבטחות שאינן מקוימות (30%) וחיובים לא מוצדקים (26%). 13.4% נוגעים לבעיות טכניות, 11% לשירות לקוחות לקוי, 10.5% לקושי בהתנתקות ובביטולי עסקה, 5.4% לחיובים הקשורים לספקי תוכן, ו-4.8% לאי-גילוי נאות והטעיה.

"פרסום הדוח כעת מאפשר הצבת סטנדרטים צרכניים חדשים, בהם יצטרכו לעמוד הן השחקנים החדשים בשוק והן החברות הותיקות, שעד כה התנהלו כמעט באין מפריע וללא הבדלים מהותיים ברמת השירות והמחירים", אומרת חנית אברהם-בכר, מעורכות הדוח.

עבודת הלקוחות הסמויים העלתה כי זמני ההמתנה למענה אנושי עלולים להיות ממושכים, כשלעתים לא עולה בידי הלקוח להגיע כלל למענה אנושי - אלא הוא נדרש להשאיר הודעה, בתקווה שנציגי החברה יחזרו אליו בהקדם. תגבור של המוקדים, לפיכך, מתבקש בהתאם להיקף הפניות הגבוה כל-כך בענף.

היכן בכל זאת הן עברו את המבחן? 3 החברות, מסתבר, מקפידות על הצגת טופס גישה לשירותים באתר, בהתאם לחוק.

סלקום

תגובות

סלקום: "מאמצינו נושאים פרי"

"אנו מודים על דוח הענף ומברכים על התוצאות המוצגות בו. סלקום משקיעה מאמצים רבים בשירות ללקוחותיה, ואנו שמחים שאלה גם נושאים פרי ומשתקפים בממצאי הדוח. זה מספר שנים משקיעה סלקום משאבים רבים בהכשרת נציגיה וביצירת מדיניות וכלים להגברת שקיפות המידע ללקוחותיה.

"אנחנו בחברת סלקום רואים בתלונות הצרכנים מנוף משמעותי ללמידה הפקת לקחים ושיפור. שיתוף-הפעולה השוטף עמכם תורם ומעודד אותנו להשתפר כל העת".

אורנג': "גאים על השיפור"

"ראשית, ברצוננו להודות על הדוח ועל ניתוח הממצאים, אשר משמשים עבורנו כלי לביקורת עצמית נוספת, ללימוד ולשיפור. אנו גאים ששיפרנו את מיקומנו בהתייחס לדוח הקודם שנערך על-ידי הארגון, אך מבחינתנו אין די בכך.

"פרטנר שמה לה למטרה להיות החברה בעלת השירות הטוב ביותר עבור לקוחותיה, וכל מאמצי הארגון מופנים ליישום חזון זה. הדוח מתייחס עד לחודש אוקטובר 2011, ואנו מבטיחים שאם היה נערך בימים אלה, הייתם עדים לשיפור משמעותי לאין-ערוך בנתונים אלה".

פלאפון: "הדוח לא משקף, אך נשתפר"

"ברצוננו לברך על פעילותו הצרכנית החשובה של הארגון למען הציבור. בתקופה המצוינת בדוח, חברות הסלולר עמדו בפני שינויים רגולטוריים רבים, מה שהגביר את כמות הפניות. למרות העומסים הכבדים, גודל המדגם ירד כמותית בפלאפון ביחס לשנים קודמות, מה שאומר כי השירות שניתן בתקופה זו היה טוב מבעבר. לשם השוואה - בדוח שהוצג ב-2008 נרשמו בפלאפון 360 תלונות, לעומת 318 במדגם של 2011.

"דוח 'אמון הציבור' עצמו קובע כי הטיפול של חברתנו בתלונות טוב הרבה מהממוצע, וכי עיקר ההבדל בציון הוא בגלל נתח השוק, שמשנה את התמונה לרעתנו. יודגש כי נתח השוק ההיפותטי המצוין בדוח אינו מדויק ומטה את הנתונים. בנוסף, שיטת ספירת המנויים שונה בין החברות וגם נתוני הדוחות הכספיים שונים, לפיכך לא ניתן להשוות את כמות התלונות ביחס לנתח השוק ההיפותטי.

"בבדיקת הלקוח הסמוי דורגה פלאפון במקום השני, בפער ניכר מהמתחרים - 30% לעומת 45%, מה שממחיש את ההשקעה שלנו בשגרה לשיפור השירות, כולל הדרכות ותהליך 'שיקוף עסקה', שמפחית דרמטית תלונות לקוחות על פערי עסקה.

"לאור האמור לעיל, אנו חשים כי הדוח אינו משקף את הנתונים שבידינו. למרות זאת, נלמד את הדוח ונמשיך להשתפר".

איך לא ליפול בפח? 5 פתרונות ל-5 בעיות נפוצות

1. חובת הוכחה על החברות

חיובים לא מוצדקים הם תופעה בהיקף נרחב במיוחד: הפתרון, לפי "אמון הציבור", הוא לחייב את החברות לספק לצרכן שטוען לחיוב שגוי הוכחה תוך 5 ימים - כשהוכחה היא רק הסכם החתום בידי הלקוח או הקלטה של שיחה עמו שבה נתן הסכמה ברורה על סמך גילוי התנאים המהותיים של ההצעה.

עוד קורא הדוח לאכוף את ההוראות המחייבות להשיב חיובי יתר בתשלום אחד ללא תנאים, בתוספת ריבית והצמדה, תוך 3 ימי עבודה בלבד.

צעד חיוני נוסף הוא לשפר את הבקרה על מערכות החיובים של החברות, ולאפשר לצרכנים לקבל התראה במסרון על חריגה מסכום תשלום מסוים שנקבע מראש.

2. ניסוחים מעורפלים

הדוח מעלה עוד על נס את הסרבול והערפול שבהן לוקות התוכניות והחבילות המוצעות על-ידי החברות השונות לצרכן, ומציע לחייב את החברות לפרט את כלל התוכניות והחבילות באתר החברה באינטרנט באופן ברור ומפורט, לשם השקיפות והתחרות.

משרד התקשורת, מציע הארגון, יציג באתר האינטרנט שלו טבלה המשווה את התעריפים והתוכניות השונות כדי להקל על ציבור הצרכנים בהשוואת הכדאיות במעבר בין החברות. גם את הצגת החוזה בטרם התקשרות יש לאכוף, נטען.

3. אין החזרות

צרכנים רבים מוטעים לחשוב כי יוכלו להשיב את המוצר תוך 14 יום בהתאם לתקנות ביטול עסקה - ואולם, נציגי החברות לא מיידעים את הצרכנים כי הדלקת המכשיר מהווה שימוש בו, מה ששולל את זכות הביטול של הצרכן.

מתלונות צרכנים עולה כי נציגי המכירות עצמם הם אלה שמדליקים את המכשיר ובכך שוללים את זכותם. לעמדת ארגון "אמון הציבור", מחובת נציגי החברה ליידע את הצרכנים טרם הפעלת המכשיר (ואף לציין זאת בשילוט בולט) כי הפעלת המכשיר תמנע מהם את האפשרות לבטל את הרכישה.

4. מלכודת הלקוח העסקי

תופעה חמורה שבה עסקנו כאן בעבר היא העברת צרכנים למעמד של "לקוחות עסקיים", מה שמסיר מהם את זכויות החוק להגנת הצרכן והוראות צרכניות נוספות הכלולות ברישיון.

5. קשיי התנתקות

הדוח מצביע עוד על פער בין הוראות חוק הגנת הצרכן, הקובעות כי באפשרות הצרכן לסיים עסקה מתמשכת בכתב או בעל-פה, לבין הוראות הרישיון שמחייבות פנייה בכתב בלבד לשם ההתנתקות.

ההסדר הקבוע ברישיון, טוענים ב"אמון הציבור", אינו חוקי שכן החוק גובר עליו - ובשטח, הדבר מקשה על צרכנים לסיים התקשרות עם חברות הסלולר. הארגון פנה למשרד התקשורת בדרישה להתאים את הוראות הרישיון לסטנדרט הקבוע בחוק הגנת הצרכן.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח