גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' קריזברג: "צפו למפנה טראומתי וקיצוני בנדל"ן"

מייסד גיזה-זינגר-אבן בראיון למוסף הנדל"ן של "גלובס": "התערבות גסה של הממשלה עלולה להפוך את המפנה בשוק להרה אסון; חייבים למתן את קריסת הנדל"ן, שסימניה כבר נראים באופק"

צעדים להורדת מחירי הדיור בישראל הפכו לאחרונה לדגלו של כל פוליטיקאי שמשוכנע כי בידיו להשפיע בסוגיה, מבלי שאיש מעלה לדיון את ההשלכה הכלכלית של צעדים בלתי נבונים אלו.

רק אתמול הובאו לאישור הממשלה המלצות ועדת טרכטנברג, שמטרתן להאיץ את הגדלת היצע הדירות. וכך, בעוד שר אחד פועל להרחבת היצע הבנייה, שר שני פועל לשינוי תקנות המיסוי שיקטינו את הכדאיות בהחזקת דירה ויגדילו את ההיצע בטווח הקצר, שר שלישי פועל לשינוי חוק התכנון והבנייה להאצת הליכי בינוי המחוקק הרביעי פועל להקשחת תנאי מתן אשראי לדיור.

היעדר הראייה המערכתית הכוללת עלול להביא לתוצאות הרות אסון. מובן שכל אינדיקציה לירידת מחירי הנדל"ן בישראל נזקפת במהירות רבה לרקורד של כל פוליטיקאי שהציע הצעה זו או אחרת. הם, והתקשורת האומרת הלל, מתעלמים מעובדה אחת בסיסית - לשוק הנדל"ן דינמיקה משלו, החזקה מכל תחיקה. יתירה מזו, התערבות בדינמיקה עשויה להביא לקריסה טוטלית של השוק, ולא רק לירידת מחירים מתונה. זאת, משום שהתזמון של ההתערבות הממשלתית שגוי ועלול להעצים תהליך שממילא מתרחש ולפגוע אנושות בכל מגזרי הכלכלה הישראלית. האם עלה בדעתם של מחוקקים אלו שמספר שיא של דירות חדשות שעמדו למכירה בחודש דצמבר 2011 (כ-20 אלף דירות) אינו תוצאה של תחיקה או צעדים אלו ואחרים, אלא תוצאה של דינמיקה מחזורית עצמאית בשוק הנדל"ן?

שוק הנדל"ן, יותר מכל מגזר אחר, מתאפיין במחזורים עסקיים, הנובעים בעיקרם מפיגור תגובת ההיצע לאינדיקציות שוק בנושא הביקוש. במילים אחרות, תהליך הייצור של שטח נדל"ן נמצא תמיד בפיגור לתנאי השוק.

לצורך ההוכחת הטענה נבחין בין מספר משתני שוק:

מחירים

משתנה בסיסי ראשון הינו עלות בנייה של יחידת שטח, המושפע מעלויות חומרי גלם ושכר עבודה. עלות הבנייה (תשומות) מפגינה עלייה קונסיסטנטית אך יציבה לאורך זמן, התואמת בקורלציה גבוהה למדי את התנהגות מדדי המחירים האחרים (ראו גרף).

משתנה שני הנו מחיר השוק ליחידת שטח. משתנה זה מובל בעיקרו על ידי הביקוש בשוק. באופן נורמלי, מחיר השוק גבוה מעלות הבנייה ליחידת שטח - וההפרש ביניהם גוזר את מחיר יחידת שטח של קרקע פנויה. כאשר למשל יורד מחיר השוק קרוב לעלות הבנייה, נעצר התהליך היזמי ובנייה חדשה.

יחד עם זאת, הירידה של מחיר השוק לא נעצרת כאשר היא מתקרבת לעלות הבנייה. היא יכולה להמשיך לרדת אף מתחת לעלויות הבנייה, דבר הבא לידי ביטוי בשוק המשני של שטח קיים.

באורלנדו, פלורידה, כדוגמא קיצונית, הגיעה מחירה הממוצע של יחידת שטח בשנת 2007 ל-300% מעלות הבנייה. כיום, על סמך עסקאות בשוק המשני (עסקאות בשוק הנדל"ן לפי Zillow ו-Orange County Property Appraiser), עומד המחיר הממוצע על 38% מעלות הבנייה (לאחר תקנון פחת).

מחזורים

מחזורי שוק הנדל"ן בתחום שטח מגורים הם תופעה שנחקרה רבות. שני המאפיינים העיקריים שזוהו כנקודות תפנית היו שינוי חד ברמת התעסוקה בצד הריאלי ושינוי במידת הליברליות של המוסדות הפיננסיים המממנים.

לרוע המזל, שני הגורמים הנ"ל הנם קורלטיביים ופועלים ביחד להעצמת המחזור העסקי. לדוגמא, בתקופה שבה קיימת עליה חדה בשיעור האבטלה, הבנקים נוטים ל"סגור את הברז", ואילו בתקופה בה ישנה ירידה בשיעור האבטלה, הבנקים נוטים לתת ממון לכל דורש.

הנקודה המעניינת בנושא מחזורי נדל"ן הנן ההשפעות הגלובליות ההדדיות שלא נחקרו דיין.

מחזורי נדל"ן בארץ אחת משפיעים יותר ויותר על מחזורי נדל"ן בארץ אחרת. אורכם של מחזורי שוק הנדל"ן שונה מארץ לארץ, כלומר, גאות בשוק הנדל"ן בארץ אחת עשוי להיות בצמידות למיתון בארץ אחרת, ולפיכך נוצר מצב של קורלציה נמוכה יחסית בין ארצות שונות. יוצא שאם נייצר מדד של מחירי שטח דיור יחסיים בין ארצות, אנחנו עשויים לקבל יכולת ניבוי גבוהה יחסית של מחזורי הנדל"ן בארצות שונות. כלומר, מאחר ויחסי המחירים בין ארצות חוזרים לרמה קבועה על פני זמן, שינוי בשוק אחד עשוי ללמד על שינוי צפוי בשוק שני.

במילים אחרות, יחס מחירי יחידת שטח בין ארצות מתנהג לפי הגיון כלכלי, שבעיקרו הנו מחזורי. לדוגמא, בשנת 2006 מחירי המכירה של שטח נדל"ן למגורים בלונדון עבר את רף ה-15,000 דולר למ"ר, בעוד שבאותה תקופה בתל אביב היו המחירים 2,500-5,000 דולר למ"ר. דהיינו יחס של כ-400%. ב-2011 ירד היחס, לרמה של 120%.

במנהטן ב-2007 עבר המחיר את רף 12,000 דולר למ"ר, וכיום הוא עומד על 110% ביחס לתל אביב.

המחזור העסקי

כאמור, מחזורים עסקיים בשוק הנדל"ן הינם תופעה בעלת בסיס כלכלי בעיקרו, שמשאיר למחוקק יכולת השפעה זעומה. כך גם בישראל.

בדיקת נתוני שוק הנדל"ן בישראל מראה דמיון רב בין נתוני 1998 ו-2011 (מדדים כגון היצע הדירות, התחלות בנייה וכו'). להערכתי, 2011 מייצגת סיומו של מחזור עסקי שהתחיל ב-1998, דהיינו מחזור של 13-14 שנה, דבר התואם גם את התנהגות שוק הנדל"ן בישראל לפני 1998.

אם הערכתי נכונה, אזי שוק הנדל"ן בישראל היה מתמתן בשנים הבאות גם ללא כל התערבות ממשלתית, כפי שהיה ב-1998. ולכן, אם הערכתי נכונה, אזי כל התערבות המחוקק ובאי דברו עשויה להיות הרת אסון בשל תזמון שגוי.

מטבע הדברים, הדינמיקה בשוק הנדל"ן הנה איטית יחסית (בהשוואה למשל לשוק ההון). מחוקק נבון החוזה רתיחה בשוק הנדל"ן וברצונו למתן את התופעה חייב להתחיל לנקוט צעדים הרבה לפני ששוק זה מגיע לנקודת רתיחה. כאשר המחוקק נוקט בצעדים בשעה שהשוק כבר רותח, מטבע הדברים הוא עשוי להעצים את עצמת התפנית בשוק. דהיינו, במו ידיו הוא תורם לקריסת השוק במקום למיתון הרתיחה.

הדוגמא הטובה ביותר הייתה בשנת 1987 בארה"ב, כאשר שוק הנדל"ן הגיע לנקודת שיא, המחוקק האמריקני נקט בפעולות ריסון של הסקטור הפיננסי שסיפק אשראי לשוק זה. כתוצאה מזה, השוק קרס וגרר עלות אדירה לממשל האמריקאי (הקמת ה-RTC שמכר תיקי משכנתאות מגובי נדל"ן בהיקף מיליארדי דולרים, במחירים הנמוכים עד כדי 18 סנט על הדולר).

המחוקק האמריקני למד מניסיונו, וכיום כאשר הוא נמצא בנקודה דומה לזו שבה הוקם ה-RTC הוא מהסס לבצע פעולה דומה, גם בהינתן שהמערכת הפיננסית צברה נכסים שאינם משלמים את חובם (Non-performing) בהיקף המוערך במספר מדינות בכ-8% מסך נכסי הנדל"ן.

לפיכך, ייתכן והמחוקק הישראלי חייב כבר היום להיערך לצד השני של המטבע: מיתון הקריסה של שוק הנדל"ן בישראל, שסימניה נראים באופק.

* הכותב שותף מייסד גיזה זינגר אבן. בנוסף, הוא מכהן כמרצה באוניברסיטת בר אילן ומכללת נתניה

מחירי הדירות

אמריקה

ניו יורק

עוד כתבות

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"