גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: לא אסכים למונופול בשידורי החדשות בישראל

(עדכון) - תיקון חוק ההחזקה המשותפת בחדשות 2 עורר סערה בוועדת הכלכלה ■ עפ"י החוק, אם ערוץ 10 לא ישרוד את 2012 - רה"מ יוכל לפצל את חדשות 2

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיב היום (ג') לתיקון החוק המתיר לו לפצל את חברת החדשות של ערוץ 2 בעתיד. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו אמר כי כפי שהוא "מתנגד למונופול בכל תחום - כך לא יסכים למציאות שבה ייווצר מונופול על שידורי חדשות בישראל".

תיקון חוק שיאפשר החזקה משותפת של חברת חדשות 2 על-ידי שתי זכייניותיה עורר היום סערה בוועדת הכלכלה של הכנסת. זאת על רקע סעיף שנוסף לתיקון, ולפיו ניתנת ראש הממשלה ולשר התקשורת הסמכות לפצל את חדשות 2 בין שתי מחזיקותיה, רשת וקשת, במקרה שיתחוור כי אין לה תחרות נוספת בשוק.

בסופו של דבר הוחלט לאשר את חוק ה-DTT ללא הסעיף המדובר ולהעבירו לקריאה שניה ושלישית. על כך בירך נתניהו ואמר כי "מדובר בצעד נוסף להפחתת יוקר המחיה".

מדובר בחוק המרחיב את מערך עידן+, שמאפשר קליטת ערוצים בסיסיים מבלי חיבור לכבלים ולוויין.

מטרת הסעיף שהוצא היא לזרז את רפורמת המעבר של הטלוויזיה המסחרית לרישיונות. כעת חלף מועד הבקשה לעבור לשדר ברישיון, ורשת וקשת לא ביקשו לעצמן ערוץ חדש מחוץ לאפיק 22.

בתמיכת ראש הממשלה, הוחלט להשיב לשולחן הדיונים של ועדת הכלכלה את חוק הרחבת מערך העידן + כולו, על מנת להכניס לתוכו גם תמריצים למעבר לשיטת רישיונות.

התמריץ המדובר הוא מתן האפשרות לרשת וקשת להמשיך להחזיק יחד בחדשות 2, במקרה שרק אחת הזכייניות תבקש רישיון.

על-פי הסעיף המוצע, רשת וקשת יוכלו להחזיק בחברה, לאחר מעבר שכזה, עד לשנת 2015 - גם אם אחת מהן תישאר בערוץ 2, והשנייה תשדר בערוץ משלה. אז, אם ערוץ 10 יחדל מלהתקיים, ולא תהיה עוד חברת חדשות פרט לחדשות 2 שתשודר בשני ערוצים שונים - יוכל ראש הממשלה להורות על פיצול החברה לשתי חברות נפרדות ולמעשה לסגור את חדשות 2. החשש הוא שכך יחזיק ראש הממשלה ב"שוט" מעל ראש החברה בכל עת.

יש לציין כי על-פי סעיף אחר בתיקון החוק, ההחזקה המשותפת לא תתאפשר מלכתחילה במקרה שערוץ 10 לא יהיה קיים. במילים אחרות, אם ערוץ 10 לא ישרוד את שנת 2012 - אזי לא תתאפשר החזקה משותפת של חברת החדשות של ערוץ 2, שתהפוך למונופול בתחום החדשות.

הסעיף המדובר הקפיץ את אנשי חדשות 2 אל הוועדה. יו"ר דירקטוריון חדשות 2, עו"ד תמי רווה, אמרה כי "ההצעה הנדונה היום יכולה להמיט כליה על חברת החדשות, שהיא אחד הנכסים הגדולים והטובים שיש למדינה". לדבריה, לפי ההצעה הזו חדשות 2 תהיה בת-ערובה של ערוץ 10.

מנכ"ל חדשות 2, אבי וייס, הוסיף ואמר כי "נוסח החוק, כפי שהובא לידיעתנו אמש, הוא מסוכן לדמוקרטיה. אני לא מכיר מדינה דמוקרטית שתמצאו בה נוסח כזה שנותן לראש הממשלה שליטה בחברת חדשות".

גם קשת ורשת התנגדו לתיקון החוק נחרצות. מנכ"ל רשת, אבי צבי, חזר והזכיר כי אין בכוונת החברה לעזוב את ערוץ 2 עד לסוף זיכיונה ב-2015 וכינה את החוק "חוק קשת", שכן הזכיינית השנייה קשת היא המועמדת הוודאית יותר לבקש רישיון. "אין לקוחות לחוק הזה", אמר צבי. סמנכ"לית הרגולציה של קשת, טלי גורן, הצטרפה לדבריו.

בדיון ביקש ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) לא להשאיר את הסמכות בידי ראש הממשלה ושר התקשורת, אלא להגדיר בבירור מה ייחשב כמונופול.

ח"כ נחמן שי (קדימה) אמר: "אולי ראש הממשלה יתעשת, כי זה לא מכבודו להיכנס ברגל גסה לשוק החדשות". הוא תהה "ממתי מופיע ראש ממשלה בחוק בתחום התקשורת".

ח"כ איתן כבל (עבודה) רמז בדיון כי ההחלטה להכניס כעת את הסעיף המדובר בתיקון לחוק קשורה בקרבה לבחירות. "אולי מישהו רוצה להגיע לבחירות כשהוא שולט בשוק החדשות והשחקנים יודעים מי בעל-הבית", אמר כבל.

מסע הכיבושים של נתניהו‏‎ / פרשנות

‎‎אין במדינת ישראל חוק הקשור בתקשורת, שתחילתו או סופו אינם קשורים בממשלת ישראל. שורה של חוק וסעיפים, ובראשם חוק רשות השידור החדש, קשורים עבותות בממשל ובאישוריו. כך היה במשך השנים, וכך הודגש בקדנציה של ממשלה זו.

הממשלה והעומד בראשה ממנים את הרגולטורים של ערוץ 2 וערוץ 10, את המפקחים על הכבלים והלוויין, בוחרת את מפקד גלי צה"ל, את מנהל החינוכית, את מנכ"ל רשות השידור. היא גובה מכולם כסף וקובעת לכולם מכסות שידור ומאריכה חיים למי שזקוק ומגיע לו.

עד היום (כך נראה לפי שעה) היה רק חוק אחד שנעדר מעורבות שלטונית, והוא חוק המעבר לרישיונות. עד היום.

שרבוב שמו המפורש של ראש הממשלה לסעיף המחודש של תיקון החוק, הוא כבר יותר מהמשך של מגמה זו. הלא לו היה הדבר מופקד בידי שר התקשורת, גם כך היה זה עושה את רצונו של הבוס. אלא שכאן ראש הממשלה, בנימין נתניהו, תוקע את דגלו על פסגת ההימלאיה של הטלוויזיה בישראל - חדשות 2 - ומכריז: "כבשתי".

אבל לא רק נתניהו מפחיד את כולם במקרה זה. רשת מתנגדת לחוק הזה, כי מעבר של קשת לערוץ משלה עשוי להוות לה מכה חמורה. היא תאלץ להתמודד לא רק עם ערוץ חזק מתחרה, אלא גם עם ערוץ 2 ריק, שיהיה עליה למלא לבדה או עם שותפה חדשה שתיכנס במקום קשת. ובכלל, היא לא הייתה רוצה לחלוק שיקולי לוח עם תחנה מתחרה בעלת אינטרסים מנוגדים לשלה.

‏ערוץ 10 וודאי מעדיף ערוץ 2 אחד עם חברת חדשות אחת ממול, מאשר שני ערוצים שונים עם חברת חדשות כפולה ממול. ולמרות שחזרה שוב ושוב על כוונתה שלא לעבור לרישיון, הפעם גם קשת מתכוונת לזה באמת, בהיעדר בהירות בחוק המוצע.

‏נזק נוסף שגורם החוק הזה הוא יצירת קשר גורדי בין שני גופים מתחרים, שאמורים להיות עוינים זה לזה - חדשות 10 וחדשות 2. על-פי תיקון החוק, אם חדשות 2 חפצת חיים, עליה לדאוג שחדשות 10 תתקיים. אחרת היא תוגדר מונופול ותפורק.

בימים בהם כל אתר אינטרנט מקים מערכת חדשות, כשהקריאה בעיתונים המודפסים הדומיננטיים הולכת ויורדת, וכשכל אדם הוא לא פחות ממדיה מהלכת בפייסבוק - יש מקום לשנות את התפיסות הנוגעות למונופולים בשוק התקשורת.

התחרות של חדשות 2 אינה רק מול תוכניות החדשות בערוצי הטלוויזיה האחרים, והתחרות לא בהכרח תתחזק עם נפילתו. אם בכל זאת יש צורך בעוד חברות חדשות בטלוויזיה בישראל - תמרצו את כניסתן ותנו להן סיבה לעלות ולהרוויח כסף. התחילו בערוץ ובחדשות 10.

‏ובשולי הדברים - כיצד זה שבבואו לקדם חוק זה, ראש הממשלה אינו מייחס כל רלוונטיות לחדשות ערוץ 1, הערוץ עליו הוא ממונה כשר? כי בניגוד לכל התחזיות, נראה כי ערוץ זה יקיים את מערכת החדשות האחרונה שתישאר בטלוויזיה בישראל.

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות