גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועדוני הכושר בישראל סובלים משיעור נטישה של 70% בשנה

למה זה קורה, ובאילו דרכים מנסים המועדונים השונים לגרום ללקוחות להתמיד?

ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה הם ענפי ספורט פופולריים, אך הם אינם מתקרבים לפופולריות של חדרי הכושר. האפשרות לעשות מנוי למקום אחד שמספק מגוון רחב של שיעורים ושימוש במכשירים שונים קוסם לאנשים רבים.

הכנסות ענף מכוני הכושר בישראל ב-2011 עמדו על כ-1.75 מיליארד שקל (במונחי מחיר לצרכן, לא כולל מע"מ) - גידול של 3% לעומת 2010 - כך עולה מסקירת BDI. סך הכנסות מכוני הכושר הפרטיים (שאינם במסגרת עירונית, כדוגמת מתנ"סים וקאנטרי קלאבים) הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל ב-2011.

מתוך 850 מועדוני הכושר הפועלים בישראל, כ-750 (88%) הם פרטיים. 3 שחקנים מרכזיים שולטים בשוק הפרטי: הולמס פלייס עם נתח שוק של 55%, רשת גו אקטיב המחזיקה כ-28% מהפעילות בענף, ורשת גרייט שייפ המחזיקה לפי ההערכות נתח של 17%.

עוד עולה מהסקירה כי 638 מכוני כושר ממוקמים באזורי מגורים (75% מכלל המכונים), 25% ממכוני הכושר פועלים באזורי תעשייה ומסחר. מרבית מכוני הכושר ממוקמים באזור המרכז: כ-500 מכונים המהווים כ-60% מכלל המכונים.

אחרי פסח, צופים כלכלני BDI גידול של 15% במכירות מנויים למכוני הכושר. בדומה לגידול שחל אחרי ראש השנה.

מעדיפים לרבוץ על הספה

אלא שעל אף התמונה הוורודה שצוירה עד כה, ענף חדרי הכושר סובל משיעורי נטישה גבוהים במיוחד. גיא בלנקשטיין, מנכ"ל רשת גו אקטיב, מעריך כי שיעורי הנטישה, בממוצע שנתי עומדים על 70%.

לדבריו, "שיעורי נטישה גבוהים בתחום מועדוני הכושר הם בעיה ידועה, המוכרת בכל העולם. מטבענו כבני אדם נעדיף לרבוץ על הספה בסלון עם השלט ביד, לעלות במעלית ולא לטפס במדרגות, להזמין אוכל הביתה ולזוז כמה שפחות. חדר הכושר הוא אנטיתזה לנוחות של החיים - הרי מי רוצה באמת לצאת מהבית, להתאמן ולהזיע?".

- מה בכל זאת דוחף אנשים להירשם לחדר כושר?

בלנקשטיין: "הענף משגשג הודות למודעות הגבוהה לנושא הבריאות. ההבנה לצורך בפעילות גופנית היא מה שדוחף אנשים למועדוני הכושר. ההתמדה היא האתגר שלנו יותר מאשר של המתאמן".

- אז מדוע, בכל זאת, שיעורי הנשירה כה גבוהים?

"בדרך-כלל הרוב פורשים אחרי זמן קצר, בו טרם הספיקו לראות תוצאות".

עלות מנוי חודשי לכל מתאמן היא 200-400 שקל בחודש, עוד לפני שייק הפירות או כוס הקפה אחרי האימון. ב-BDI מעריכים כי 25% מהכנסות מועדוני הכושר מקורן במכירות ציוד נלווה כביגוד, קפיטריה או טיפולים, כך שההתמדה של המנויים, קרי ההגעה לחדר הכושר, מייצרת הכנסות נוספות למועדונים.

"למרות הדעה הרווחת שמועדוני הכושר מעדיפים שהלקוחות לא יגיעו משום שהם ממילא שילמו, לנו זה מאוד חשוב", אומר אלעד הספרי, מנהל השיווק של הולמס פלייס בישראל.

תקנות חוק הגנת הצרכן לא מאפשרות למועדוני הכושר לכבול את הצרכן בחוזים ארוכי-טווח מבלי לאפשר את ביטולם. התיקון לחוק נוצר בצדק. ענף מכוני הכושר כיכב בין תלונות צרכנים ככזה שגרם לתסכול בקרב מי שנתקל בקשיים מרגיזים לבטל את המנוי ללא אמתלה בריאותית או טכנית, ולמעשה צרכנים לא מעטים "נתקעו" עם מנוי לא שמיש.

לשם כך מחויבים מכוני הכושר להציע מסלולים ללא התחייבות ולאפשר ביטול מנוי. החוק מאפשר להם לקבוע קנס במקרה של ביטול, וכדאי לבדוק מראש מה גובהו. כל מועדון מכתיב חוקי ביטול, אותם מומלץ לבדוק מראש, ולבחון באיזו מידה הם מערימים קשיים.

לא מפתיע כמובן, שמנוי לתקופה ארוכה משתלם יותר כלכלית, ולכן בעת ההתלהבות ההתחלתית והמוטיבציה המרחפת מעל, הרוב בוחרים במנוי ארוך-טווח, לשנה בדרך-כלל.

שימו לב כי לרוב תשלמו גם דמי הרשמה/חברות חד פעמיים בגובה של 200-400 שקל (ללא סיבה הגיונית). בנוסף, ישנם חדרי כושר הדורשים תשלום של חודש בגין ביטול מנוי.

הסטטיסטיקה מלמדת כי מנוי שלא נטש בשבועות הראשונים, יתמיד למשך שנתיים וחצי. מועדוני הכושר מסתמכים בעיקר על מנויים ופחות על לקוחות מזדמנים.

תבוא, תקבל פרס

בדיוק כפי שמפתים ילדים עם ממתק, מועדוני הכושר מתגמלים את המתמידים. בגו אקטיב פיתחו את "תוכנית 21", לפיה על המתאמנים החדשים להגיע לחדר הכושר במשך 12 השבועות הראשונים לפחות 21 פעמים. הפרס למתמידים הוא מתנה בשווי 100 שקל.

בגרייט שייפ התוכנית לעידוד המתאמנים שלא לברוח מהר מדי מכונה "התחלתי ולכן אסיים" - מדובר בתכנית מעקב אישית אחר ההתפתחות של כל מתאמן, במהלכה הוא מקבל צ'ופרים על התמדה (מתנות כמו טי שירט, מייל פידבק מעודד וכד').

בהולמס פלייס הלכו על ה"אימון הקדוש". "התחלת האימונים במועדוני הכושר היא כמו לונה פארק", אומר הספרי, מנהל השיווק של הולמס פלייס בישראל. "בהתחלה מגיעים בהתלהבות 3 פעמים בשבוע לפחות ומתנסים על כל המכשירים - ומכאן בוודאי שתהיה דעיכה". לכן הגדירו ברשת את ה"אימון הקדוש" שמעודד את ה"חדשים" להגיע בתחילה פעם בשבוע במועד שהם מגדירים לעצמם. הפידבק מהולמס פלייס הוא בדמות הודעות sms לפני ואחרי האימון.

שימור הלקוחות הוא פרויקט שעליו שוקדים מכוני הכושר במלוא המרץ. "אנחנו כמעט ולא מתעמקים בגיוס לקוחות חדשים אלא בעיקר בשימור הקיימים", אומרת עירית פלדמן, סמנכ"לית מכירות ברשת גרייט שייפ, אשר גם בה מבינים כי בעיית ההתמדה מרחפת מעל קיומם, ולכן דואגים למגר תירוצים של מתאמנים שלא לבוא באמצעות שמרטפיה או באמצעות עמדות אינטרנט לטובת אלה שלא מסוגלים להתנתק מהמחשב.

הרבה סיסמאות שיווקיות נשמעו בשיחות עם המרואיינים לכתבה, שרובן מדגישות את חשיבות רמת שירות וההיכרות האמיתית והעמוקה עם הלקוחות.

"לא מספיק שהצוות מכיר את כל המתאמנים במכון בשמם, הוא צריך לדעת לשאול איך הייתה החתונה שבה נכח החבר אתמול, או איך הייתה הפגישה במשרד. אנחנו משפחה, ולא סתם חלל עם ברזלים", אומרת פלדמן ומתקנת את ההגדרה: "זה לא מנוי, זו חברות".

גם הספרי שם את הדגש על החלק החברי ומצהיר: "אנחנו לא מועדון כושר אלא מועדון חברים, ולנבדך החברתי יש חלק חשוב בהגעת המנויים לחדר הכושר".

הבונוס למתמידי הולמס פלייס, בדומה לתוכנית הנאמנות של חברות תעופה, הוא טיפוס עד לדרגת פלטינום שתעניק כניסה חופשית לכל מועדוני הרשת בארץ ובחו"ל. בדרך, דירוגי "סילבר" או "גולד" יאפשרו כניסה הדרגתית, תחילה לסניף נוסף אחד ואחרי כן ליתר הסניפים בישראל. ה"בונוס" מתאפשר הודות לצבירת נקודות לפי ותק ולפי מספר הביקורים במכון הכושר.

בגו אקטיב לכל לקוח מוצמד מנהל תיק המלווה אותו לכל עניין, ובהולמס פלייס המאמנים עוברים קורס קואוצ'ינג שיוכלו להעניק למתאמן לא רק שרירים אלא גם עצה טובה לחיים.

למרות שיעורי הנטישה הגבוהים, יש בענף מי שמאמינים שיש עוד לאן לגדול.

- האם ענף מכוני הכושר הגיע לרוויה מבחינת כמות השחקנים?

בלנקשטיין: "הענף רחוק עדיין מלהגיע לרוויה. יש מקום לעוד שחקנים, משום שמדובר בשוק שילך רק קדימה ויתפתח".

בוטיק, רטט ושאר ירקות

גם אל ענף מכוני הכושר פלשה ההגדרה "בוטיק" המעניקה לחדר המכשירים ייחוס אחר. כדי להמציא את עצמם מחדש, גם שיטות המנוי החודשי מפנות את מקומם בנישת הבוטיק לאימונים פרטניים.

לאחרונה נפתח "פופאי", המוגדר כ"חדר כושר בוטיק" המזמין את חובבי הכושר לאימון אישי (עד שני מתאמנים במקביל), כולל שירות ייעוץ ומעקב אישי. מחיר האימון: 150 שקל לשעה.

הרשת האמריקנית Fitness Together, שעשתה עלייה זה מכבר עם שני סניפים בישראל, מציעה אימונים בחדר פרטי ועם התאמה אישית במחיר של 235-285 שקל לאימון.

גם סלבס היא מילת מפתח בענף חדרי הכושר, וטיפות הזיעה של הידוענים הן אלמנט שימשוך לקוחות פוטנציאליים: כך למשל בחדר הכושר "קולנוע פאר", שביציאה ממנו מצלמת לעיתים די תכופות בר רפאלי.

"קולנוע פאר" פועל באווירה תל-אביבית טיפוסית: המוזיקה המושמעת מעמדת הדי.ג'יי היא ישראלית בלבד, והעיצוב המושקע כולל שירותים משותפים לגברים ולנשים. טווח מחירים: 220-320 שקל למנוי ו-165 שקל לאימון אישי.

המצאה אחרת היא מועדון כושר vibrogym, המציע אימוני רטט - אימונים באמצעות מכשירי כושר המשלבים ויברציה גופנית להגברת האפקט, תמורת 40-80 שקל.

התפלגות מכוני כושר

חבר מועדון

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"