גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועדוני הכושר בישראל סובלים משיעור נטישה של 70% בשנה

למה זה קורה, ובאילו דרכים מנסים המועדונים השונים לגרום ללקוחות להתמיד?

ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה הם ענפי ספורט פופולריים, אך הם אינם מתקרבים לפופולריות של חדרי הכושר. האפשרות לעשות מנוי למקום אחד שמספק מגוון רחב של שיעורים ושימוש במכשירים שונים קוסם לאנשים רבים.

הכנסות ענף מכוני הכושר בישראל ב-2011 עמדו על כ-1.75 מיליארד שקל (במונחי מחיר לצרכן, לא כולל מע"מ) - גידול של 3% לעומת 2010 - כך עולה מסקירת BDI. סך הכנסות מכוני הכושר הפרטיים (שאינם במסגרת עירונית, כדוגמת מתנ"סים וקאנטרי קלאבים) הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל ב-2011.

מתוך 850 מועדוני הכושר הפועלים בישראל, כ-750 (88%) הם פרטיים. 3 שחקנים מרכזיים שולטים בשוק הפרטי: הולמס פלייס עם נתח שוק של 55%, רשת גו אקטיב המחזיקה כ-28% מהפעילות בענף, ורשת גרייט שייפ המחזיקה לפי ההערכות נתח של 17%.

עוד עולה מהסקירה כי 638 מכוני כושר ממוקמים באזורי מגורים (75% מכלל המכונים), 25% ממכוני הכושר פועלים באזורי תעשייה ומסחר. מרבית מכוני הכושר ממוקמים באזור המרכז: כ-500 מכונים המהווים כ-60% מכלל המכונים.

אחרי פסח, צופים כלכלני BDI גידול של 15% במכירות מנויים למכוני הכושר. בדומה לגידול שחל אחרי ראש השנה.

מעדיפים לרבוץ על הספה

אלא שעל אף התמונה הוורודה שצוירה עד כה, ענף חדרי הכושר סובל משיעורי נטישה גבוהים במיוחד. גיא בלנקשטיין, מנכ"ל רשת גו אקטיב, מעריך כי שיעורי הנטישה, בממוצע שנתי עומדים על 70%.

לדבריו, "שיעורי נטישה גבוהים בתחום מועדוני הכושר הם בעיה ידועה, המוכרת בכל העולם. מטבענו כבני אדם נעדיף לרבוץ על הספה בסלון עם השלט ביד, לעלות במעלית ולא לטפס במדרגות, להזמין אוכל הביתה ולזוז כמה שפחות. חדר הכושר הוא אנטיתזה לנוחות של החיים - הרי מי רוצה באמת לצאת מהבית, להתאמן ולהזיע?".

- מה בכל זאת דוחף אנשים להירשם לחדר כושר?

בלנקשטיין: "הענף משגשג הודות למודעות הגבוהה לנושא הבריאות. ההבנה לצורך בפעילות גופנית היא מה שדוחף אנשים למועדוני הכושר. ההתמדה היא האתגר שלנו יותר מאשר של המתאמן".

- אז מדוע, בכל זאת, שיעורי הנשירה כה גבוהים?

"בדרך-כלל הרוב פורשים אחרי זמן קצר, בו טרם הספיקו לראות תוצאות".

עלות מנוי חודשי לכל מתאמן היא 200-400 שקל בחודש, עוד לפני שייק הפירות או כוס הקפה אחרי האימון. ב-BDI מעריכים כי 25% מהכנסות מועדוני הכושר מקורן במכירות ציוד נלווה כביגוד, קפיטריה או טיפולים, כך שההתמדה של המנויים, קרי ההגעה לחדר הכושר, מייצרת הכנסות נוספות למועדונים.

"למרות הדעה הרווחת שמועדוני הכושר מעדיפים שהלקוחות לא יגיעו משום שהם ממילא שילמו, לנו זה מאוד חשוב", אומר אלעד הספרי, מנהל השיווק של הולמס פלייס בישראל.

תקנות חוק הגנת הצרכן לא מאפשרות למועדוני הכושר לכבול את הצרכן בחוזים ארוכי-טווח מבלי לאפשר את ביטולם. התיקון לחוק נוצר בצדק. ענף מכוני הכושר כיכב בין תלונות צרכנים ככזה שגרם לתסכול בקרב מי שנתקל בקשיים מרגיזים לבטל את המנוי ללא אמתלה בריאותית או טכנית, ולמעשה צרכנים לא מעטים "נתקעו" עם מנוי לא שמיש.

לשם כך מחויבים מכוני הכושר להציע מסלולים ללא התחייבות ולאפשר ביטול מנוי. החוק מאפשר להם לקבוע קנס במקרה של ביטול, וכדאי לבדוק מראש מה גובהו. כל מועדון מכתיב חוקי ביטול, אותם מומלץ לבדוק מראש, ולבחון באיזו מידה הם מערימים קשיים.

לא מפתיע כמובן, שמנוי לתקופה ארוכה משתלם יותר כלכלית, ולכן בעת ההתלהבות ההתחלתית והמוטיבציה המרחפת מעל, הרוב בוחרים במנוי ארוך-טווח, לשנה בדרך-כלל.

שימו לב כי לרוב תשלמו גם דמי הרשמה/חברות חד פעמיים בגובה של 200-400 שקל (ללא סיבה הגיונית). בנוסף, ישנם חדרי כושר הדורשים תשלום של חודש בגין ביטול מנוי.

הסטטיסטיקה מלמדת כי מנוי שלא נטש בשבועות הראשונים, יתמיד למשך שנתיים וחצי. מועדוני הכושר מסתמכים בעיקר על מנויים ופחות על לקוחות מזדמנים.

תבוא, תקבל פרס

בדיוק כפי שמפתים ילדים עם ממתק, מועדוני הכושר מתגמלים את המתמידים. בגו אקטיב פיתחו את "תוכנית 21", לפיה על המתאמנים החדשים להגיע לחדר הכושר במשך 12 השבועות הראשונים לפחות 21 פעמים. הפרס למתמידים הוא מתנה בשווי 100 שקל.

בגרייט שייפ התוכנית לעידוד המתאמנים שלא לברוח מהר מדי מכונה "התחלתי ולכן אסיים" - מדובר בתכנית מעקב אישית אחר ההתפתחות של כל מתאמן, במהלכה הוא מקבל צ'ופרים על התמדה (מתנות כמו טי שירט, מייל פידבק מעודד וכד').

בהולמס פלייס הלכו על ה"אימון הקדוש". "התחלת האימונים במועדוני הכושר היא כמו לונה פארק", אומר הספרי, מנהל השיווק של הולמס פלייס בישראל. "בהתחלה מגיעים בהתלהבות 3 פעמים בשבוע לפחות ומתנסים על כל המכשירים - ומכאן בוודאי שתהיה דעיכה". לכן הגדירו ברשת את ה"אימון הקדוש" שמעודד את ה"חדשים" להגיע בתחילה פעם בשבוע במועד שהם מגדירים לעצמם. הפידבק מהולמס פלייס הוא בדמות הודעות sms לפני ואחרי האימון.

שימור הלקוחות הוא פרויקט שעליו שוקדים מכוני הכושר במלוא המרץ. "אנחנו כמעט ולא מתעמקים בגיוס לקוחות חדשים אלא בעיקר בשימור הקיימים", אומרת עירית פלדמן, סמנכ"לית מכירות ברשת גרייט שייפ, אשר גם בה מבינים כי בעיית ההתמדה מרחפת מעל קיומם, ולכן דואגים למגר תירוצים של מתאמנים שלא לבוא באמצעות שמרטפיה או באמצעות עמדות אינטרנט לטובת אלה שלא מסוגלים להתנתק מהמחשב.

הרבה סיסמאות שיווקיות נשמעו בשיחות עם המרואיינים לכתבה, שרובן מדגישות את חשיבות רמת שירות וההיכרות האמיתית והעמוקה עם הלקוחות.

"לא מספיק שהצוות מכיר את כל המתאמנים במכון בשמם, הוא צריך לדעת לשאול איך הייתה החתונה שבה נכח החבר אתמול, או איך הייתה הפגישה במשרד. אנחנו משפחה, ולא סתם חלל עם ברזלים", אומרת פלדמן ומתקנת את ההגדרה: "זה לא מנוי, זו חברות".

גם הספרי שם את הדגש על החלק החברי ומצהיר: "אנחנו לא מועדון כושר אלא מועדון חברים, ולנבדך החברתי יש חלק חשוב בהגעת המנויים לחדר הכושר".

הבונוס למתמידי הולמס פלייס, בדומה לתוכנית הנאמנות של חברות תעופה, הוא טיפוס עד לדרגת פלטינום שתעניק כניסה חופשית לכל מועדוני הרשת בארץ ובחו"ל. בדרך, דירוגי "סילבר" או "גולד" יאפשרו כניסה הדרגתית, תחילה לסניף נוסף אחד ואחרי כן ליתר הסניפים בישראל. ה"בונוס" מתאפשר הודות לצבירת נקודות לפי ותק ולפי מספר הביקורים במכון הכושר.

בגו אקטיב לכל לקוח מוצמד מנהל תיק המלווה אותו לכל עניין, ובהולמס פלייס המאמנים עוברים קורס קואוצ'ינג שיוכלו להעניק למתאמן לא רק שרירים אלא גם עצה טובה לחיים.

למרות שיעורי הנטישה הגבוהים, יש בענף מי שמאמינים שיש עוד לאן לגדול.

- האם ענף מכוני הכושר הגיע לרוויה מבחינת כמות השחקנים?

בלנקשטיין: "הענף רחוק עדיין מלהגיע לרוויה. יש מקום לעוד שחקנים, משום שמדובר בשוק שילך רק קדימה ויתפתח".

בוטיק, רטט ושאר ירקות

גם אל ענף מכוני הכושר פלשה ההגדרה "בוטיק" המעניקה לחדר המכשירים ייחוס אחר. כדי להמציא את עצמם מחדש, גם שיטות המנוי החודשי מפנות את מקומם בנישת הבוטיק לאימונים פרטניים.

לאחרונה נפתח "פופאי", המוגדר כ"חדר כושר בוטיק" המזמין את חובבי הכושר לאימון אישי (עד שני מתאמנים במקביל), כולל שירות ייעוץ ומעקב אישי. מחיר האימון: 150 שקל לשעה.

הרשת האמריקנית Fitness Together, שעשתה עלייה זה מכבר עם שני סניפים בישראל, מציעה אימונים בחדר פרטי ועם התאמה אישית במחיר של 235-285 שקל לאימון.

גם סלבס היא מילת מפתח בענף חדרי הכושר, וטיפות הזיעה של הידוענים הן אלמנט שימשוך לקוחות פוטנציאליים: כך למשל בחדר הכושר "קולנוע פאר", שביציאה ממנו מצלמת לעיתים די תכופות בר רפאלי.

"קולנוע פאר" פועל באווירה תל-אביבית טיפוסית: המוזיקה המושמעת מעמדת הדי.ג'יי היא ישראלית בלבד, והעיצוב המושקע כולל שירותים משותפים לגברים ולנשים. טווח מחירים: 220-320 שקל למנוי ו-165 שקל לאימון אישי.

המצאה אחרת היא מועדון כושר vibrogym, המציע אימוני רטט - אימונים באמצעות מכשירי כושר המשלבים ויברציה גופנית להגברת האפקט, תמורת 40-80 שקל.

התפלגות מכוני כושר

חבר מועדון

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה