גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: 200 עובדים יפוטרו בעקבות מיזוג מיטב-דש אייפקס

כפי שנחשף ב"גלובס", בתי ההשקעות דש איפקס ומיטב יתמזגו לגוף אחד, ממונף, בשווי 1.5 מיליארד שקל, ועם חוב של מעל 700 מיליון שקל ■ איך העסקה תשפיע על השוק, ולמה תשובה ודנקנר הם בעצם המפסידים הגדולים?

כפי שנחשף ב"גלובס", בית ההשקעות דש איפקס שבבעלות אלי ברקת יתמזג עם בית ההשקעות מיטב שבבעלות משפחת סטפק ושלמה סימנובסקי (50.1%), ביטוח ישיר (28.5%) וגאון (21.4%). הגוף הממוזג ינהל מעל 100 מיליארד שקל ושוויו יעמוד על 1.5 מיליארד שקל.

המיזוג יתבצע בדרך של החלפת מניות ודש תחזיק 55% מהגוף הממוזג. המיזוג יתבצע בדרך הבאה: דש תחלק דיבידנד של 190 מיליון שקל, מה שיוריד את שוויה; בהמשך תמוזג מיטב לתוך דש. במסגרת העסקה תרכוש משפחת סטפק מחצית ממניות גאון, את מניות השותף סימנובסקי וחלק ממניות ברקת, כדי להגיע להחזקה דומה לשלו בגוף החדש.

העסקה מעוררת מספר שאלות, ובעיקר מי הרוויח מהעסקה, מי הפסיד, ואיך היא תשפיע על השוק? "גלובס" מעלה 9 שאלות ומציע תשובות אפשריות בהחלט:

1. מי שולט בחברה הממוזגת. כמו פאקמן שאוכל הכל רכשה משפחת סטפק, האב צבי והבן אבנר, מכל הבא ליד. מאז 2009 בלעה מיטב לתוכה בתי השקעות קטנים ובינוניים, מיזגה לתוכה את גאון וישיר, וכעת הגיע הגרנד פינאלה: המיזוג עם דש איפקס. אבל בכל נקודת זמן הקפידה משפחת סטפק על עיקרון ברזל אחד: להיות תמיד בעל המניות הגדול ביותר.

כך גם הפעם. במתווה המיזוג התעקש סטפק לרכוש מברקת 8% מדש איפקס כדי להיות שווה לו בחלקו בגרעין השליטה. כך שגרעין השליטה בדש/מיטב יכלול חמישה גופים, אבל רק שניים יהיו מהותיים באמת: סטפק וקרן BRM. מאחר ש-BRM - שכמו כל קרן היום היא פה ומחר שם - תמכור בעתיד את חלקה, אפשר להניח שבסוף התהליך משפחת סטפק יהיו בעלי הבית.

2. מי ישלם את מחיר המינוף. צריך להוריד את הכובע בפני המהלך של צבי סטפק. רק לפני שמונה שנים הוא ניהל בית השקעות קטן עם נכסים מנוהלים של פחות מ-10 מיליארד שקל, וכעת הוא מגיע לשליטה בבית השקעות של 104 מיליארד שקל. אבל למהלך כזה יש מחיר והוא המינוף.

משפחת סטפק תניח על השולחן 180 מיליון שקל, חלק מזה יהיה באמצעות מימון בנקאי, מן הסתם. זה לא הכל, למיטב כבר יש חוב בנקאי גדול של 150 מיליון שקל, וכעת היא תיטול על עצמה מיטב את חובות דש איפקס לבנקים, ומעבר להם סדרת אג"ח של 350 מיליון שקל. בשורה התחתונה דש/מיטב תהיה חברה ממונפת עם חוב של מעל 700 מיליון שקל.

מינוף, כפי שלמדנו בשנים האחרונות, הוא עניין מסוכן מאוד. זה מסוכן כי ייווצרו לחצים להביא רווח ומהר. זה מסוכן כי 700 מיליון שקל אינם חוב קטן, וכי חובות צריך להחזיר. לא שכחנו שפריזמה לא קרסה בגלל השערוריות והפדיונות, אלא עקב מינוף מופרז והצורך לשרת את החוב. אם שוק ההון לא יפרח, עלולה דש/מיטב למצוא את עצמה עוד כמה שנים בבעיה, בייחוד כשלבעלים שלה אין כיס עמוק.

3. האם הכלב שלי שווה יותר מהחתול שלך. מיזוג דש איפקס עם מיטב מגלם לפי נתוני העסקה שווי של 787 מיליון שקל (אחרי דיבידנד) לדש איפקס, ושווי של 644 מיליון שקל למיטב. במילים אחרות, החברה המאוחדת שווה 1.43 מיליארד שקל. אך האם זה השווי האמיתי של דש/מיטב? האם שווי זה מתמחר את סיכוני שוק ההון? את הפדיונות בקופות הגמל של שני הגופים? את הפחתת דמי הניהול העתידית הצפויה? ממוצע דמי הניהול של דש ומיטב גבוה מהתקרה החדשה. כשהתקרה תרד, דמי הניהול הממוצעים יירדו. מה זה יעשה להכנסות ולשווי?

מעט מאוד כסף עובר בעסקה. סטפק ישלם לברקת 62 מיליון שקל עבור 4.3% מהמניות. סטפק יקנה משותפיו במיטב 19% מהחברה וישלם עוד 122 מיליון שקל. וזה הכל. מרבית העסקה מתבצעת כהחלפת מניות. בסלנג של שוק ההון קוראים לזה עסקת חתולים וכלבים. הכלב שלי שווה מיליון דולר, אני מחליף אותו עם שני החתולים שלך שכל אחד מהם שווה חצי מיליון דולר. למה? ככה.

4. כמה שווה פסגות. דש/מיטב דומה מאוד לפסגות. היקף דומה בקרנות נאמנות וגוף גמל חזק (קטן ברבע). לפסגות זרוע ניהול תיקים גדולה הרבה יותר, אך היא פועלת במרווח אפסי, ולדש/מיטב זרוע תעודות סל חזקה יותר. אבל פסגות אינו המתחרה העיקרית של דש/מיטב, המתחרות האמיתיות הן חמש חברות הביטוח הגדולות.

לרוע המזל, דש/מיטב ופסגות סובלים מאותו חיסרון: אין להם דריסת רגל בביטוח פנסיוני. לא "פסגות פנסיה" ולא "יובלים" הם שחקנים בענף הפנסיה, ביטוחי חיים אין לאף אחד משני הגופים, וגם לא מערך סוכני ביטוח משמעותי. כלומר, נולד לנו פסגות קטן יותר שסובל בדיוק מאותן בעיות ומאותה נחיתות מובנית בשוק ארוך הטווח.

ועוד נקודה. גם אם נניח שדש/מיטב שווה 1.43 מיליארד שקל. האם פסגות שווה 2 מיליארד שקל? נראה לנו שלא. היינו אומרים שאחרי העסקה הזו קרן אייפקס יכולה לשערך שוב את פסגות, הפעם לכיוון 1.7 מיליארד שקל בגישה שמרנית, אולי פחות.

5. מי המפסידים הגדולים מהעסקה. שני המפסידים מהעסקה הם נוחי דנקנר ויצחק תשובה. הראשון מחפש כבר שנים קונה לכלל ביטוח והשני צריך למכור את הפניקס. קונה פוטנציאלי אחד, שלמה אליהו, רכש את מגדל. קונה פוטנציאלי שני, אלי ברקת, מתמזג עם מיטב, וכבר לא ירכוש חברת ביטוח גדולה. דנקנר ותשובה צריכים לסיים את מכירת חברת ביטוח שבבעלותם עד שנת 2016. השעון מתקתק והקונים מתמעטים.

6. ומה על העובדים. האנשים הכי מודאגים אתמול בערב הם עובדי דש ומיטב. ברור למה. השאלה היחידה שנשאלת היא כמה עובדים יפוטרו בעקבות המיזוג. דש/מיטב צריך להרוויח ומהר, לשרת את חוב בעליו ולהגדיל את יכולתו לשרוד בשוק תחרותי. מיזג של שני גופים דומים יוצר מערכים כפולים: שירות, שיווק, מכירות, השקעות. לשתי החברות יחד יש 900 עובדים, רבע עד שליש מהם ילכו הביתה. יהיו גם השלכות רוחב: כמות כזו של מפוטרים תזעזע את שוק ההון, תאפשר למעסיקים להיות בררניים יותר, ותיצור לחץ על רמות השכר בגופים אחרים.

7. מי ינהל את דש/מיטב. ידין ענתבי הוא מנכ"ל דש. אילן רביב הוא מנכ"ל מיטב. מי ינהל את החברה המאוחדת? ענתבי הוא מנהל מצוין אבל חסר ניסיון. האם ברקת שהתקשה לתת לענתבי לנהל את דש איפקס לבדה אחרי לכתם של עידו נויברגר וויקטור שמריך, יטיל עליו את כובד משקלם של 104 מיליארד שקל? ואם לא, מה יעשה ענתבי? יישאר בתפקיד אחר? "יצא לאתגרים חדשים"?

מהצד השני האם רביב, שהיה מנכ"ל בנק זעיר ומנהל בית השקעות בינוני, יכול לקפוץ מדרגה ולנהל גוף ענק כמו דש/מיטב? צריך להזכיר ששניהם בכהונתם כמנכ"לים נכשלו לאורך זמן במשימה העיקרית: לעצור את הפדיונות מקופות הגמל, כל אחד בגזרתו. מאחר שסוגיה זו לא סוכמה טרם ההחלטה על המיזוג, יש להניח כי עוד יהיו הפתעות. ועוד שאלה: מה יהיה תפקידו של אבנר סטפק בחברה החדשה?

8. מה יקרה לבתי השקעות הבינוניים.

יש היום כמה גופים שצריכים לשאול את עצמם את השאלה האלמותית Quo Vadis? לאן פנינו מועדות? אלטשולר שחם, אנליסט, אי.בי.אי, הדס ארזים והלמן אלדובי. חמישה גופים שמנהלים פחות נכסים ממיטב ומבינים כעת כי הרף עלה.

לא כולם באותו מקום. אנליסט הוא גוף יעיל מאוד, בוטיק השקעות, עם לקוחות נאמנים. אלטשולר שחם נהנה משירותיו ומהמוניטין של מנהל השקעות המוכשר ביותר כיום, גילעד אלטשולר. לשניהם יש אורך נשימה. הדס ארזים והלמן אלדובי עלולים לגלות כי יכולתם לפעול בשוק קטנה והולכת. ייתכן שיצטרכו לקבל החלטות קשות כמו מיזוג עם אחד הגופים הגדולים או מכירה.

אבל הגוף הפגיע ביותר הוא ללא ספק אי.בי.אי. עם רגל גמל קטנה מאוד, חיתום שפועל בצורה עונתית וניהול תיקים במרווח נמוך, נשען אי.בי.אי על קרנות הנאמנות שלו - התחום הכי בוגדני בתעשייה. וכשהדור השני אינו מוכשר כמו דור המייסדים, אי.בי.אי פגיע מאוד. נעריך בזהירות כי יצטרכו לקבל שם החלטות קשות בתקופה הקרובה.

9. האם מיטב תיאלץ למכור את מבט.

השילוב של חברות תעודות הסל של דש איפקס (תכלית/אינדקס) ושל מיטב (מבט/הדס), יצור את חברת תעודות הסל הגדולה ביותר בענף עם נתח שוק של 45% ו-26 מיליארד שקל נכסים מנוהלים. את דש/מיטב זה ישמח אולי, אבל לתחרות זה הרסני. אסור לאפשר מיזוג כזה. אסור לאפשר מצב בו שני גופים שולטים ב-80% מענף תעודות הסל. נאמר באופן ברור: על הממונה על ההגבלים העסקיים להתנות את אישור המיזוג במכירת מבט (אפשר גם את תכלית/אינדקס), רצוי לשחקן חדש.

איפקס

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל