גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שאלות על הגרעין האיראני

אין לי צל של מושג מה התשובות - אבל לפי הגיונם של הדברים, אלה השאלות

אין לי צל של מושג מה הן התשובות האמיתיות והנכונות ל-4 שאלות-מפתח בכל הקשור לגרעין האיראני; אבל אני סבור שלפי הגיונם של דברים השאלות הן אלה.

1. האם איראן אכן מפתחת יכולת גרעינית למטרות צבאיות? ואם כן, מהו לוח-הזמנים לכך?

לפי עמדת הממשל האמריקני, הפרסומים הזרים וגם לפי עמדת גורמי מודיעין ישראליים, משטר האייתוללות טרם הכריע אם לפתח יכולת גרעינית צבאית, ועדיין יש למערב פסק-זמן "לשדל" אותם לא לעשות כן, על-ידי נקיטת סנקציות כלכליות בינלאומיות חריפות.

האיראנים עשויים (כתוצאה מהסנקציות) להסכים לפיקוח בינלאומי ו"לרדת" מהאופציה הגרעינית, תוך דרישה להדדיות עם ישראל - דבר מסוכן ומסובך כשלעצמו, שעלול להביא ללחץ בין לאומי על ישראל.

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא שלילית - לשון אחר, אם טרם נפלה הכרעה ועדיין קיים חלון זמן - אין מקום למהר בתקיפה צבאית על כל הנגזר ומשתמע מכך. אם, לעומת זאת, נפלה ההכרעה - יש לעבור לשאלה השנייה.

2. האם גרעין איראני למטרות צבאיות כשהוא מצוי בידי משטר האייתוללות מהווה סכנה קיומית לישראל?

איראן אינה דנמרק. המשטר האסלאמי הקיצוני קורא להכחדתה של מדינת ישראל. מנהיגיו אינם קוראים להשמדת מדינה הנמנית עם האיחוד האירופי או להשמדתה של ארה"ב. יש חכמים ויודעי דבר הטוענים כי נשק גרעיני עלול לזלוג לארגוני טרור בינלאומיים, וכי בנסיבות מסוימות איראן עצמה עלולה ללחוץ על ההדק ולהפעילו נגד ישראל, תוך "ספיגת" המכה השנייה של ישראל, שתבוא עליהם (לפי פרסומים זרים) מהאוויר וממעמקי הים.

ויש חכמים ויודעי דבר אחרים הטוענים כי איחרנו את הרכבת, וכי לא יהא "אסון" אם לאיראן תהיה יכולת גרעינית צבאית (כמו לפקיסטן), ושבמקרה קיצון כזה יתקיים מאזן-אימה הדדי. דבר אחד ברור: קיומה של יכולת צבאית גרעינית בידי איראן תגרום במישרין לאובדן חופש הפעולה הצבאי של ישראל, והיא אף עלולה להאיץ פיתוח של יכולות צבאיות גרעיניות במדינות אחרות במזרח-התיכון כמו טורקיה, מצרים וערב הסעודית.

ישראל השמידה את הכור הגרעיני העיראקי, ולפי מקורות זרים גם את הכור הגרעיני הסורי. מבחינת ההיגיון שהיה מונח ביסוד פעולות אלה, דין המתקנים והכורים האיראניים חייב להיות זהה. אותו היגיון היה מנחה את ארה"ב אם קובה או ונצואלה (שאינן מאיימות "לחסל" אותה) היו מנסות לפתח יכולת גרעינית צבאית. זה היה לוקח לאמריקנים 24 שעות להשמיד מן היסוד את הכורים והמתקנים שלהן.

אם התשובה לשאלת-מפתח שנייה זו היא חיובית - לשון אחר, אם יכולת צבאית גרעינית בידי איראן מהווה סכנה קיומית לישראל - יש לעבור לשאלה השלישית.

3. בהנחה שגרעין איראני למטרות צבאיות אכן מהווה סכנה קיומית לישראל, האם יש לישראל יכולת עצמאית (ללא השתתפות ארה"ב ומדינות נאט"ו מסוימות) לחסל לבדה את המתקנים והכורים האיראניים, שחלקם מצויים על פני האדמה וחלקם מצויים בעומקי האדמה?

למתקפה ישראלית עצמאית (ללא אור ירוק אמריקני) עלול להיות מחיר כבד: נתק פוליטי מידידות ישראל ובראשן ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי, עקב ההשלכות הקשות שיהיו למתקפה על הכלכלה העולמית; ומכת טילים איראניים על מרכזי הערים בישראל ועל מתקנים אסטרטגיים שלה, לרבות דימונה; ומכת טילים אפשרית מצד החמאס, הג'יהאד האסלאמי וחיזבאללה, דבר שעלול לחייב את ישראל לכניסה קרקעית לעזה וגם לדרום לבנון; והפיכת איראן למדינה נוקמת שתנסה לשקם את מתקני הגרעין שלה.

אם התשובה לשאלת-מפתח שלישית זו היא שלילית - לשון אחר, אם אין לישראל לבדה יכולת צבאית כזו - אין טעם בהמשך הדיון העיוני-אקדמי, ויש לקוות שארה"ב תעשה את העבודה (עם או בלי ישראל). אולם אם התשובה היא חיובית (לאחר שיובאו בחשבון כל תוצאות הלוואי של התקיפה) - יש לעבור לשאלת-המפתח הרביעית והאחרונה.

4. בהנחה שיש לישראל יכולת צבאית עצמאית לחסל לבדה את מתקני וכורי הגרעין האיראניים - כמה זמן יחלוף עד לשיקום מתקני הגרעין (על רקע הביקורת הבינלאומית הקשה על ישראל) ולנקמה?

אם התשובה לשאלת-מפתח זו היא "תקופה קצרה של שנתיים-שלוש", קיים סימן שאלה מובהק לגבי התועלת שבתקיפה (בשים לב לתוצאות הלוואי שלה). אם, לעומת זאת, השיקום יארך 5 או 10 שנים, יש לשקול בחיוב את התקיפה - חרף המחיר הכבד שישראל תשלם ומתוך תקווה שבמהלך תקופת ביניים זו, ובעקבות הסנקציות הכלכליות הבין לאומיות (אם ימשיכו לעמוד בתוקפן), יחול שינוי פוליטי פנימי באיראן. עלינו לזכור תמיד שאין לישראל ריב עם העם האיראני, אלא עם משטר האייתוללות ששולט בו.

לסיכום, איני מקנא בראש הממשלה בנימין נתניהו, בשר הביטחון אהוד ברק, ובחברי הקבינט שאמורים לקבל את אחת מההחלטות הקשות והגורליות מאז קום המדינה. להבדיל מרבים וטובים אחרים, אני סומך עליהם שיקבלו החלטה עניינית, שקולה ומושכלת, שתבטיח את קיומה של ישראל לעד.

הכותב הוא ראש משרד עורכי הדין כספי ושות'.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר