גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי תנובה יקיימו שביתות אזהרה וישבשו אספקת מוצרים בצפון

(עדכון) - הוועד החליט הערב על שביתות אזהרה של 24 שעות במרכזי ההפצה של תנובה ■ מוקדם יותר היום הפסיק הוועד לשווק את מוצרי יופלה, בנוסף להפסקת שיווק הקוטג' והשוקו בשבוע שעבר ■ הנזק לתנובה: 1.5-2 מיליון שקל ביום

מה שהתחיל כהשבתה של אספקת הקוטג' מצד העובדים, נראה היום (א') כמו תחילתו של משבר חדש בתנובה או ליתר דיוק משבר חדש-ישן. בסוף השבוע החליט ועד העובדים של תנובה להחריף את העיצומים ולעצור גם את אספקת מוצרי היופלה, זאת בנוסף לשוקו ולקוטג' ששיווקם הופסק בשבוע שעבר.

הערב החליט הוועד על שביתות אזהרה של 24 שעות במרכזי ההפצה של תנובה. הלילה יתקיימו עיצומים במרכז ההפצה בצפון. מחלקים ועוזרים דור ב' קבועים לא יגיעו לעבודתם. מדובר ב-10 עובדים האחראים ל-4-5 קווי חלוקה בצפון שלא יגיעו כלל לעבודה. לפיכך ההערכה היא כי באותם קווים יחולו שיבושים באספקת כלל מוצריה של תנובה.

עם זאת, ייתכן כי מנהלי מרכז ההפצה יערכו שינוי בשיבוץ על מנת לצמצם ככל הניתן את העיכוב באספקת המוצרים לנקודות המכירה. יצוין כי כל קו חלוקה מפיץ מוצרים ל-15-25 נקודות מכירה, לדברי הוועד.

נציגות העובדים תקיים הערב במרכז הצפוני אסיפת הסברה. מתנובה נמסר בתגובה: "אנו קוראים לוועד ללכת להידברות ולא לנקוט צעדים חד-צדדיים. נעשה הכול כדי להקטין את הפגיעה בצרכנים ובחברה".

בוכים על חלב שנשפך?

בוועד התייחסו הבוקר לפרסומים לפיהם עשויה תנובה לשפוך טונות של חלב גולמי בשל עיצומי העובדים, וביקשו להזכיר את פסק הדין שפרסם לאחרונה בית המשפט העליון בנוגע ל"פרשת הסיליקון" בחלב של החברה.

לפי אותה פסיקה, תנובה נדרשה לשלם 38.5 מיליון שקל באמצעות הוזלת מחירים, הקמת קרן מחקרים ומלגות, כאשר גולת הכותרת הייתה - חלוקת חלב בחינם לנזקקים.

"אם תנובה טרם השלימה את מחויבותה על-פי פסק הדין, אז ברור לכל כי אין כל הצדקה לשפוך חלב, שהרי עובדי הייצור לא שבתו ואינם שובתים", אמרו היום בוועד.

עוד מוסיפים בוועד כי "גם אם יתברר כי תנובה מילאה את חובה לציבור בעקבות שערוריית הסיליקון, ראוי שתתעשת - בוודאי ובוודאי לאור התנהלותה בעבר - תימנע מלשפוך את החלב ותחלק אותו לנזקקים גם בלי פסק הדין".

"תנובה חייבת לציבור - והרבה"

עו"ד בני כהן, המלווה את ועד העובדים, מוסיף כי "אין כל סיבה וכל הצדקה לשפוך את החלב. בהצהרותיה של הנהלת תנובה, נראה כי היא מעוניינת ביצירת ספקולציות ולא בחתירה אמיתית לחתימה על הסכם שכר חדש עם העובדים".

לדבריו, צעדי המחאה של העובדים ננקטו מתוך תחושת אחריות למנוע נזק מהציבור. "מהלך של שפיכת חלב הוא מיותר, והוא רק מציג את דמותה האמיתית של תנובה 2012, להבדיל מתנובה של פעם. תנובה חייבת לציבור - והרבה", אמר.

מנגד מבהירים בהנהלת תנובה כי ייצור הקוטג', השוקו והיופלה דווקא כן הופסק, וכי לא יהיה מנוס בשלב מסוים משפיכת החלב. בהנהלה מסבירים כי למרות שיבושי העובדים, מחויבת החברה לקלוט את החלב הגולמי מהרפתות בכמות הרגילה, ולכן בסופו של יום, אין מה לעשות בכל הכמויות הנותרות ללא שימוש.

לגבי פסק הדין של העליון, מזכירים בהנהלת תנובה כי התובעים בתיק המדובר ביקשו בחינה נוספת של פסק הדין, ומציינים כי ממילא תנובה תורמת מוצרים רבים לצה"ל, לארגון "לתת" ולעמותות רבות.

גם אספקת הבשר תופסק?

לפי ניתוח "גלובס", הנתק במשא-ומתן בין הצדדים אינו נובע מהתעקשותה של ההנהלה לשלם תוספת שכר של 3% בלבד בשנה במקום 5% כפי שדורשים העובדים. גם הדרישה להשוות בין התנאים של עובדי דור ב' לעובדי דור א' פתירה בעיני ההנהלה.

לב-לבו של הסכסוך הוא על כוחה של העבודה המאורגנת בחברה אל מול מה שמכונה "גמישות ניהולית". הנהלת תנובה דורשת לאפשר לה לפטר מדי שנה עובדים "בעלי תפוקה נמוכה", מבלי שהדבר יהיה תלוי בוועד. בנוסף, בהנהלה זועמים על כך שהעובדים לא מוכנים לדון בתוכנית לשינויים מבניים, אף שהיא אינה כוללת פיטורי עובדים.

לפי שעה לא נקבעה פגישת משא-ומתן נוספת, והערב צפוי ועד העובדים להתכנס ולדון בהחרפת העיצומים.

עדיין לא ברור אם בוועד ימשיכו באסטרטגיה לפיה משביתים רק את האספקה של מוצרים שיש להם תחליף אצל המתחרים, או שמא יעברו לאסטרטגיה מאיימת יותר במסגרתה תופסק האספקה של מוצרי הבשר ואולי גם החלב - בהם תנובה שולטת בשוק.

הערכות: הנזק לתנובה עלול לגדול ל-2 מיליון שקל ביום

כאמור, לאחר הפסקת המשא-ומתן בין ההנהלה לוועד העובדים, הודיע בסוף השבוע הוועד כי יפסיק החל מהיום לשווק את המותג יופלה. מלאי הקוטג' של תנובה כבר אזל מהחנויות לחלוטין, ואת השוקו לא ניתן למצוא במרבית נקודות המכירה.

הפסקת שיווק היופלה לא צפויה לפגוע בתנובה בטווח הקצר, שכן מדובר במוצר בעל חיי מדף ארוכים יחסית ואשר המלאי הנוכחי שלו בסופרמרקטים ובנקודות המכירה השונות מספיק ליומיים-שלושה הקרובים.

לפי שעה, הנזק לתנובה כתוצאה מאובדן מכירות מוערך בכ-1.5 מיליון שקל ביום, ואף עלול לגדול לכ-2 מיליון שקל ביום.

"ממשיכים בשלנו"

"אנחנו ממשיכים בשלנו, והם בשלהם. הם לא פונים, לא מדברים, אז אנחנו ממשיכים קדימה", אומר ל"גלובס" יו"ר ועד עובדי תנובה, אחיאב שמחי.

בהתייחס למחסור בנקודות המכירה, אומר שמחי כי "קוטג' בטח שאי-אפשר למצוא, שוקו אולי עוד אפשר. ממה שאני שומע בשטח, יש מחסור גדול של המוצר".

- מתי יורגש מחסור ביופלה?

"יופלה יש מספיק בשוק. הם עשו שיווק מוגבר בשבוע שעבר מחשש שלא יהיה. ביומיים הקרובים בטח לא יחסר להם יופלה, אבל גם זה ייגמר באיזשהו שלב. אנחנו עושים צעדים לא כדי לגרום נזק, אלא כדי לגרום לתנובה להתעורר ולנהל משא-ומתן ברצינות. אם המצב הנוכחי נוח להם - זו בעיה שלהם ולא שלנו".

- תנובה הציעה לכם שורה של הטבות ותוספת שכר של 3%.

"מה שהציעו לנו לא מספק. נתנו לנו 3%, אבל בשאר הדברים שדרשנו הם נשארו בסירובם. יש להם את הדרישות שלהם, כמו האפשרות לפטר עובדים ומזעור כוחו של ועד העובדים".

- כמה עובדים תכננו לפטר?

"220-300 עובדים בטווח של ההסכם שנחתום. אין שום סיבה שיפטרו עובדים. אצלי כל העובדים מאוגדים. אם הם רוצים לגעת בחברות-בת אחרות - שיטפלו בהן".

נתח שוק כספי

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס