גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

140 אלף דירות ריקות בישראל - רבע מהן במחוז תל-אביב

ממשלת ישראל הכריזה מלחמת חורמה על הדירות הריקות, כחלק מהמלחמה בעליית מחירי הדירות ■ הממשלה החליטה להכפיל את גובה הארנונה על דירות שעומדות ריקות במשך יותר מ-6 חודשים בשנה - אך כיצד ההוראה תיאכף?

כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, שר הביטחון אהוד ברק מכר את דירתו שבמגדלי אקירוב בתל אביב למיליארדר טדי שגיא תמורת 26.5 מיליון שקל. שגיא - שרכש לפני כשנה את הווילה האולטרה-יוקרתית של זכי רכיב בהרצליה פיתוח בעבור 145 מיליון שקל (וגם מחזיק פנטהאוז יוקרתי בלונדון) - כלל לא מתכוון לגור בדירתו החדשה, כך על פי דיווחים.

נראה כי הדירה תצטרף לכ-140 אלף דירות ה"רפאים" הקיימות בישראל, שעליהן תנסה המדינה להשית בקרוב מס ארנונה בשיעור כפול. זאת, לאחר שבשבוע שעבר אישרה הממשלה את פרק הדיור בדוח טרכטנברג, הכולל מלחמת חורמה (אם כי לא ברור עדיין כיצד תיאכף) בתופעת דירות הרפאים.

יותר מ-140 אלף

על מנת למנוע מצב שבו עומדות עשרות אלפי דירות ריקות, יוכפל גובה הארנונה על דירות שעומדות ריקות במשך יותר משישה חודשים בשנה. לאור מצוקת הדיור, אפשר לומר שהסטטיסטיקה על מספר הדירות הריקות בישראל מסמרת שיער. בשנת 2000, היו בישראל 97.4 אלף יחידות דיור ריקות. בתוך כעשור, מספר זה זינק ב-44% ל-140.5 אלף דירות ריקות. כך על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אגב, זינוק שנתי משמעותי, בשיעור 12%, נרשם בין שנת 2007 ל-2008, כלומר בין מלחמת לבנון השנייה לשנת המשבר הכלכלי הגלובלי.

כדאי לשים לב לנתונים נוספים: 37% מהדירות הריקות אינן מאוכלסות כי "טרם נכנס דייר חדש" ו-27% מהן אינן מאוכלסות כי "משתמשים בדירה מדי פעם". כך על פי הלמ"ס. כלומר, ב-64% מהמקרים אין סיבה טבעית וברורה לכך שהדירה באותו הרגע נמצאה ריקה, ורק ב-36% מהמקרים יש סיבה מהותית: 5% מהדירות הריקות הן דירות בבנייה שטרם אוכלסו; כ-8% מהדירות הריקות הן בתהליך שיפוצים; כ-8% מהדירות הריקות אינן מאוכלסות משום שבעליהן נפטרו או עברו להתגורר במוסד כלשהו; כ-8% מהדירות הרוסות, אטומות או נטושות; ועוד כ-7% ריקות מסיבות אחרות.

רבע מהריקות - בת"א

מפילוח גיאוגרפי של הנתונים, עולה כי כרבע מהדירות הריקות בישראל נמצאות דווקא במחוז תל אביב, הצפוף והמבוקש, שבו החלה מחאת הדיור; כ-36 אלף דירות עומדות ריקות במחוז (כ-20 אלף מהן בעיר תל אביב עצמה), הכולל את הערים תל אביב, בני ברק, רמת גן, בת ים וחולון.

דווקא ירושלים, שנתפשת כעיר דירות רפאים של תושבי חוץ, היא בית לכ-9% בלבד (12.5 אלף יח"ד במחוז ירושלים) מהדירות הריקות במדינה. ואגב, עיריית ירושלים, שעל פי נתוניה יש כ-5,000 דירות רפאים בעיר, הייתה הראשונה להודיע שתכפיל את הארנונה על הדירות הריקות, וקראה לבעלי הדירות להשכירן.

נתחם של המחוזות חיפה, מרכז, דרום וצפון, במלאי הדירות הריקות בישראל עומד על 18%, 17%, 16% ו-13%, בהתאמה.

מהלמ"ס נמסר לנו כי אין בידיה נתונים על דירות ריקות בבעלות אזרחים זרים, כיוון שמדובר ב"מקרי אפס". ואכן, על פי נתונים שפרסם לאחרונה משרד האוצר, חלקם של תושבי החוץ בשוק הנדל"ן למגורים בישראל עומד על כ-4.8%; דהיינו, הזרים רכשו בכל שנת 2011 כ-4,000 דירות מתוך כ-86 אלף יחידות דיור ישנות וחדשות שנמכרו בשנה זו, על פי נתוני משרד השיכון. אין זה מעיד על שיעור הבעלות שלהם על "דירות רפאים", אבל המספר נותן קנה מידה למידת מעורבותם של הזרים בנדל"ן הישראלי.

"אוספים" נדל"ן

ובחזרה לישראלים, בעליהן של מרבית דירות הרפאים. ראוי לציין כי שגיא איננו העשיר היחיד שבבעלותו יותר מדירה אחת. איש העסקים עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, רכש לפני כחמש שנים פנטהאוז במגדל "רוטשילד 1" בתל אביב בכ-67 מיליון שקל. למרות הסכום העצום ששילם על הדירה, עופר ממשיך ליהנות מאיכות החיים בווילה על מגרש של כשלושה דונם בקו הים של הישוב ארסוף.

אשת העסקים שרי אריסון, יו"ר קבוצת אריסון ובעלת השליטה בבנק הפועלים, שיכון ובינוי וחברות נוספות, רכשה לפני כשנתיים דירה במגדל המגורים "קינג דיוויד" שברחוב הירקון בתל אביב בכ-16.6 מיליון שקל. לפני כשש שנים רכשה אריסון טריפלקס בפרויקט G של חברת גינדי החזקות בכ-55 מיליון שקל; בנוסף, מחזיקה אריסון גם במתחם מגורים במושב בני ציון שבשרון, הכולל מספר מבנים בשטח בנוי של כ-1,050 מ"ר. אריסון עצמה גרה בדרך כלל בדירתה הצנועה יחסית בשכונת בבלי בתל אביב.

גם איל התעשייה איתן ורטהיימר, שקנה לפני כשנתיים קומה שלמה במגדל היוקרה של חברת חבס, "רוטשילד 1" בכ-46.5 מיליון שקל, מחזיק וילה בקיסריה וכן דירות, בתים ומגרשים נוספים בצפון הארץ, בתל אביב ובאילת, שרכש עבורו ועבור משפחתו במשך השנים.

ובל נשכח כי גם חלק מהפוליטיקאים שלנו "אוספים" נדל"ן פרטי, שחלקו עשוי לעלות להם בכפל ארנונה. אפילו רוה"מ בנימין נתניהו, שבהנהגתו הוחלט על הצעד ההרתעתי נגד בעלי דירות ריקות, מחזיק בשני נכסי מגורים פרטיים - דירה בשכונת רחביה בירושלים וכן וילה בקיסריה.

"טפטוף ברז יקר יותר מארנונה"

האם וכיצד "ייענשו" בעלי דירות הרפאים, ואיך ניתן לאכוף את הנושא? רק ימים יגידו. לדברי ד"ר עו"ד הנריק רוסטוביץ, משפטן המומחה למיסוי עירוני, "רשות מקומית יודעת שדירת מגורים ריקה רק לפי צריכת המים; זהו הנתון היחידי שיש לה גישה אליו. ואם מישהו ישאיר ברז מטפטף בדירה ריקה, זה עשוי לעלות לו יותר מארנונה". יחד עם זאת, רוסטוביץ מציין כי "הרשויות המקומיות יצטרכו לשבור את הראש איך לאכוף את זה".

הוא הדגיש כי בשלב זה מדובר בהחלטת ממשלה: "הממשלה לא מטילה מיסים, העם מטיל מיסים. אם רוצים לעשות את זה באופן ארצי, צריך חקיקה בכנסת. אחרת, זה לשיקול דעתה של כל רשות מקומית, באישור משרד הפנים".

אגב, במקרה של ירושלים, שמועצת העיר שלה ביקשה לשנות את צו הארנונה כך שיכלול את סעיף כפל הארנונה על דירות רפאים, העירייה טרם קיבלה את אישור שרי הפנים והאוצר, ככל הנראה משום שמשרדי הממשלה ממתינים לחקיקה ארצית בנושא.

רוסטוביץ מזהיר כי "אם חקיקה כזו תעבור בפרלמנט, אני אהיה הראשון שאעתור לבג"ץ לביטולה. זהו מהלך לא דמוקרטי ולא חוקי; מיסוי זה לא דרך לאכוף על אדם כיצד לנהוג ברכושו".

בתים

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?