גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטים במחשכים

הצעת החוק בעניין סמכויות נציב התלונות על שופטים תרכז כוח רב בידי הנציב

אף שמושב החורף של הכנסת הסתיים בשבוע שעבר, תתכנס השבוע ועדת החוקה של הכנסת כדי לאשר לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון חוק נציבות תלונות הציבור על שופטים.

על אף הניסיון להציג את הצעת החוק השנויה במחלוקת באור חיובי, מדובר בתיקון חקיקה שירכז כוח בלתי סביר בידי הנציב, וחמור מכך - יעביר את העיסוק בתחום הרגיש של תלונות נגד שופטים, למחשכים.

שני גורמים לוביסטיים עוצמתיים משחקים על מגרש החקיקה - האחד הוא הנציב עצמו, אליעזר גולדברג, והשני הוא נציגות השופטים, בראשות השופטת ורדה אלשיך. משרד המשפטים וחברי הכנסת מנגנים במקרה זה כינור שני בלבד.

הנציבות והנציגות נאבקות בשורה ארוכה של עניינים. בעדינות אפשר לומר שאין אהבה גדולה בין הגופים הללו. נציגות השופטים סופגת לא מעט תסיסה בקרב השופטים, בעיקר בערכאות הנמוכות, הזועמים על גישתו המרחיבה של הנציב ביחס לבירור תלונות נגד שופטים, ועל דרישתו לקבל תגובות גם על המופרכות שבתלונות, הנדחות בסופו של דבר.

אבל דווקא בנוגע להוראות הדרקוניות שבהצעת החוק המדוברת, יש תמימות-דעים בין הגופים הללו. את הסוסים הללו הם גונבים יחד, לעתים תוך התעלמות מהאינטרס הציבורי, המגולם דווקא בעמדת מחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים.

אחד התעלולים שבהם משתמשים הצדדים כדי לבלבל את חברי הכנסת הוא הערבוב בין הוראות בדבר חופש המידע לבין הוראות שעניינן איסור פרסום. כאילו תצמח איזושהי תועלת מהטלת איסורים פליליים נוספים על פרסומים בדבר שופטים שסרחו.

כיום אין שום הוראות בדבר חופש המידע הנוגעות לעבודת הנציבות. במילים אחרות, אין כל הוראה המחייבת את הנציבות למסור מידע בדבר הגשת תלונה נגד שופט, בדבר הליך בירור התלונה, ואפילו לא כאשר ניתנת החלטה.

למעשה, הנציב מנוע מלפרסם את החלטותיו. הסמכות להחליט על פרסום תלונה מסורה רק לשר המשפטים ולנשיא בית המשפט העליון במשותף. אין פלא שעד היום פורסם בדרך זו מספר זעום של החלטות.

לעומת זאת, אין כיום כל הוראה בחוק המטילה איסור על פרסום מידע בדבר תלונות נגד שופטים. אם המידע מגיע לידיו של עיתונאי, הוא רשאי לפרסם הן את דבר הגשת התלונה והן את תוצאתה הסופית.

לפני שבועיים חגגו בוועדת החוקה הישג ליברלי כביכול: על-פי סיכום בין גולדברג לנשיא העליון אשר גרוניס, נמסר, תהיה כל החלטה של הנציב שמצאה תלונה נגד שופט כמוצדקת - מותרת בפרסום.

זהו הסדר מעוות: אם האינטרס הציבורי מכתיב פרסום החלטות בתלונות מוצדקות נגד שופטים, מדוע שלא יחייב גם פרסום החלטות כאשר התלונות נמצאו בלתי מוצדקות או מופרכות? האם לשופט אין זכות לנקות את שמו שהוכתם בפרשייה כלשהי, שמצאה את דרכה לבירור אצל הנציב?

שופטים כלוביסטים

כל זה מהווה רק הקדמה להוראות איסור הפרסום הנכללות בהצעת החוק. להבדיל מהמצב החוקי היום, הנציב מבקש להטיל איפול על כל שלבי בירור התלונה. דרישתו תוליד את האנומליה הבאה: התנהגות שערורייתית של שופט תיחשף, במידע שיובא לפרסום בעיתון או בתחקיר עיתונאי עצמאי; הפרשה תעורר סערה, ואז בשלב מסוים תוגש תלונה רשמית לנציב התלונות. מאותו רגע והלאה - מי שיעז לפרסם חומר בנושא יעבור על החוק.

אמנם, הנציבה הקודמת טובה שטרסברג-כהן העניקה לחוק הקיים, האוסר על עובדי הנציבות לפרסם מידע שהגיע אליהם במהלך עבודתם, פרשנות מרחיבה שמשמעותה איסור פרסום אוניברסלי, ופרשנות זו אומצה על-ידי הנציב הנוכחי גולדברג, ואולם נדמה כי נשתכח מהשניים שהם כבר אינם יושבים כבית משפט, ואין להם יכולת לבצע "חקיקה שיפוטית שכזו". מה גם שפרשנות כזו לא תעמוד לעולם בביקורת (עניינית) של בית משפט.

מבחינת השופטים, ככל שיכורסמו סמכויות הנציב בתחום המהותי של בירור התלונה, וככל שההליך כולו יהיה חשאי יותר - כן ייטב. היכן הנורמות הנאורות מפסקי הדין בדבר חשיבות השקיפות, אור השמש, זכות הציבור לדעת?

כשהשופטים הופכים ללוביסטים, אמון הציבור במערכת המשפט משמעותו אחת ויחידה: שהציבור לא יידע, את הכביסה המלוכלכת נכבס בחדרי-חדרים. ואם משהו מכל זה ימצא את דרכו לפרסום, תמיד אפשר יהיה להעמיד לדין את המפרסם.

חברי הכנסת לא חייבים להתקפל בפני הלובי האגרסיבי. הם יכולים להיעזר בייעוץ המשפטי של ועדת החוקה, שדווקא ממליץ לפתוח את ההליכים, ברוח פסק דין אילנה דיין.

בהמתנה לוינשטיין

קרוב ל-11 חודשים חלפו מאז החליטה הפרקליטות להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את ראש עיריית רמת-גן, צבי בר, באשמת לקיחת שוחד של כ-2 מיליון שקל. השימוע התקיים לפני 4 חודשים.

לפני 3 חודשים הוגש כתב אישום ראשון בפרשה, נגד איש העסקים עמנואל ארביב. ואולם ההחלטה בעניינו של ראש העירייה הוותיק, המכהן זה 23 שנה, עדיין מתמהמהת.

ההחלטה אמורה להתקבל על-ידי פרקליט המדינה, משה לדור, שהסמכות בעניין זה הואצלה לו מטעם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.

היועץ הנוכחי כבר לא ייזכר כמי שבתקופתו היתה קבלת ההחלטות בתביעה הכללית מהירה במיוחד. בר איננו הדוגמה היחידה. אפשר להיזכר, למשל, גם בעניינו של שר החוץ, אביגדור ליברמן, הממתין עדיין להחלטה סופית; וגם בעניינו של העיתונאי, אורי בלאו, הממתין גם הוא להחלטה אם להעמידו לדין בפרשת החזקת המסמכים הסודיים, לאחר שהשימוע בעניינו התקיים גם הוא לפני חודשים ארוכים.

לפני כחודש ימים, במהלך דיון במשפטו של ארביב, התבטא נציג הפרקליטות באופן שממנו ניתן היה להבין שההחלטה בעניין בר כבר נפלה. בפרקליטות מיהרו לסייג ואמרו כי אין עדיין החלטה סופית. למה בדיוק מחכים?

"אילוצים אובייקטיביים הם אלה המעכבים את קבלת ההחלטה באשר ליתרת הנאשמים, מלבד ארביב", מסר דובר משרד המשפטים בתשובה לפניית "גלובס", וציין כי "ההערכה היא כי החלטה תתקבל בתוך שבועות ספורים". אשרי המאמין.

הנשיא מהירח

מי מופיע ברשימת עורכי הדין ששופט העליון, יורם דנציגר, מנוע מלשפוט בעניינם בשל חשש לניגוד עניינים? למשל, ראשי לשכת עורכי הדדין בעבר ובהווה, שלמה כהן, יורי גיא-רון ודורון ברזילי, וגם עורכי הדין רם כספי, יוסי גרוס, רובי בכר, קנת מן, דורי קלגסבלד ועוד רבים; ומי ברשימת המניעויות של השופט עוזי פוגלמן? יורם אלרואי, אריאל מנור, וקלגסבלד; ומי ברשימתה של השופטת מרים נאור? רובי בכר ואנשי משרדו, שרון קלינמן-סופר, ושוב קלגסבלד ואחרים; וברשימתה של השופטת עדנה ארבל? יוסי מנדלסון, יחזקאל ביניש (הודאה פורמלית ביחסים הקרובים, ששררו בין ארבל לנשיאה בדימוס) ועוד.

ומי ברשימת המניעויות של כבוד נשיא העליון, השופט אשר גרוניס? כלום, נאדה, הרשימה ריקה. האיש כנראה נחת מהירח.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר