גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לגרוניס היה קל להחליט על פינוי

בפרשת מגרון השופטים מצאו את עצמם שוב אומרים את המובן מאליו

מלכודת נאה טמנו שופטי בג"ץ למתנחלי מגרון ולמתלהמי הימין באשר הם, בשולי החלטתם השבוע שלא לאפשר את דחיית מועד פינויו של המאחז הלא חוקי.

כבר שנים אוחזים פעילי ימין למיניהם, לרבות חברי כנסת, את המקל בשני קצותיו בכל הנוגע ליחסם לערכאה השיפוטית הבכירה: מצד אחד, הם מגנים ומחרפים אותה מעל כל במה אפשרית, טוענים - כבר לא במובלע - על הטיה פוליטית בפסיקות בית המשפט.

מצד שני, הם מתייצבים בפני בית המשפט ביום פקודה, ומבקשים את סיועו, בין אם בביטול תוכנית ההתנתקות או בהגדלת הפיצוי למפונים, ובין אם בדחייה אינסופית באכיפת פסקי דין שעניינם הפרת חוק בוטה, ישירה, כמו בנייה בלתי חוקית בעמונה או במגרון.

כל אפשרות היא ניצחון: או שהמתנחלים יזכו בחסות בג"ץ לפריבילגיות משפטיות שאיש מלבדם אינו זוכה לקבל - או ששוב יוכלו להציג את בג"ץ כמעוז השמאל עוכר ההתיישבות.

באו שופטי בג"ץ ומינפו את עצם התייצבותם של המתנחלים בבית המשפט כדי לקרוא להם לכבד את ההכרעה השיפוטית. כשם שבוודאי הייתם ממלאים אחר הוראות פסק הדין אילו הבקשה להאריך את מועד הפינוי הייתה מתקבלת, כתבו השופטים, כך עליכם לכבד את התוצאה גם אם היא איננה לרוחכם.

בפעם השנייה בתוך חודש מוצאים עצמם השופטים אומרים את המובן מאליו. כשם שבפרשת אילנה דיין ציין השופט אליעזר ריבלין עקרונות יסוד בתחום חופש הביטוי - כך נאלצו השופטים לחזור על מה שכל ילד אמור לדעת: פסקי דין יש לקיים.

חסר גדול בתודעה

החלטת בית המשפט מתקבלת בקרב הימין כמעין סטירת לחי מהשופטים, ובמיוחד מצדו של נשיא העליון הטרי, אשר גרוניס. איך הוא יכול היה לעשות לנו את זה, הם בוודאי אומרים לעצמם, הרי אנחנו אלה שהענקנו לו את הנשיאות.

צורת המחשבה הזו מעידה על אי-הבנה מוחלטת של התפקיד השיפוטי, וגם על חסר גדול בתודעה דמוקרטית. יותר מכל, היא מעידה על השגיאה הקונספטואלית הפטאלית שעשו אנשי הימין הקיצוני במאבקם למען גרוניס.

המאבק הזה הדביק לגרוניס, לא בצדק, דימוי ימני, ועוד יותר מכך - דימוי של שופט שמקבל את הכרעותיו על בסיס שיקול פוליטי ולא משפטי-מקצועי. לא צריך להיות פרויד כדי להבין שאדם איננו יכול לשאת על מצחו אות קין כזה. יש בעמדה הזו גם מלכוד לגרוניס עצמו, כי עצם הצורך להוכיח בפסיקותיו שהוא איננו נוטה ימינה עלול להוביל אותו לנטות שמאלה.

אבל נסיבותיה של פרשת מגרון הן כה קיצוניות, ואי-החוקיות שבעצם הקמת המאחז וההימנעות מפינויו היא כה בוטה, עד שאין כל קושי משפטי לקבל את ההחלטה על הפינוי. בניגוד לזעקות הימין, אין בהחלטה השבוע ולו רסיס של שיקול פוליטי, אף שקל לראות בה מסר מצד גרוניס, שהוא איננו פיון של הפוליטיקאים שתמכו במינויו.

קשה לעכל את גודל הציניות של מי שמאיימים בהתנגדות אלימה לאכיפת פסק הדין, לקראת אוגוסט, ובאותה נשימה כבר מאשימים את שופטי בג"ץ באחריות לאותה אלימות ממש. מילא אם הדובר היה איתמר בן-גביר או מי מחבריו הכהניסטים, אבל הטיעון הזה יוצא מפיהם של כמה מחברי הכנסת של הליכוד.

לא מוכן לאשר חטאים

כבר בטקס השבעתו לפני חודש הבהיר הנשיא גרוניס כי משנתו השיפוטית רחוקה מזו שנתפרה לו על-ידי הפוליטיקאים. אבל הטעות האסטרטגית של הימין איננה רק בעצם יצירת המוטיבציה מצד גרוניס להוכיח שאין לו אחות, אלא גם בהיעדרה של בובת וודו שבה ניתן לתקוע את החניתות.

את אהרן ברק הפך הימין למוקצה, הטינה היצרית של דניאל פרידמן לדורית ביניש הפכה אותה למטרה קלה. אבל מה אפשר לעשות נגד גרוניס? אבוי, כצל'ה סינדל את עצמו - בראשונה זה שנים רבות אי-אפשר להדביק לנשיא העליון את דימוי השמאלן.

באותה נשימה, בג"ץ שולח מסר לא רק למערכת הפוליטית אלא גם לזו המשפטית. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ומחלקת הבג"צים בפרקליטות, בראשות עו"ד אסנת מנדל, הסכימו להביא את "הסכם הפשרה" שרקחה הממשלה עם נציגי המתנחלים. "הסכם הפשרה" הזה כמוהו כ"חוק ההסדרה" שהיוזמה לחקיקתו עולה כעת: הסדרים שתכליתם לא הסדרה ולא פשרה, אלא הלבנה בדיעבד של הפרת חוק.

בית המשפט לא מוכן לאשר חטאים כאלה. במקביל, השופטים גם מודיעים למשרד המשפטים: לא ניתן יד למדיניות השקטה של אי-אכיפת פסקי דין של בג"ץ על-ידי המדינה. אם המדינה תמשיך למסמס את מה שהודיעה שתעשה כבר לפני 5 שנים, ותימנע מפינוי המאחז הלא חוקי, אנחנו - בית המשפט העליון - לא נעניק לכך כסות משפטית.

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה / צילום: אוריה תדמור

יועמ"שית משרד ראש הממשלה תעיד הבוקר במשפט נתניהו

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, תעיד היום במסגרת תיק המתנות של נתניהו ● היא גם נחקרה בעבר בנוגע לתיק בזק-וואלה, ועדותה בלהב 433 שנמסרה בפברואר 2018 הוגשה השבוע בהסכמה לבית המשפט

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון