גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר אילן רבינוביץ': "אני בתוך חלום בלהות"

הפסיכיאטר אילן רבינוביץ', שבמרכז סערת "האח הגדול", בטור ל"ליידי גלובס": "רבים זקוקים לפסיכיאטריה כדי לחיות יותר טוב, זה יכול להיות השכן או החבר שלכם"

"ראיתי אנשים מצוינים דועכים, מסתגרים בתוך עצמם, נכונים להפסיד את כל אשר בנו במהלך חייהם, ממשפחה ועד קריירה, ובלבד שלא יידרשו לטיפול פסיכיאטרי". כך כותב הפסיכיאטר אילן רבינוביץ', בטור מיוחד המתפרסם במגזין ליידי גלובס".

רבינוביץ' חושף בטור יותר מטפח מחייו האישים: "לדאבון לב, החיים לא פסחו אף עליי ככל שמדובר בתחומים אלה, וזימנו לרעייתי ולי התמודדות עם צער, יגון וכאב יומיומי, כאשר נולדו לנו שני ילדים הסובלים מאוטיזם. לאחר התלבטות שנמשכה שניות ספורות, ידעתי שלא נעביר אותם למוסדות מתאימים, אלא נגדל אותם בביתנו, כילדים רגילים, ככל האפשר, ובכוחותינו. נעניק להם חום ואהבה וגם טיפול פסיכיאטרי מתאים. אני מסרב להתבייש בהם.

"לא הייתי מעז להזכיר אותם, אלמלא הרגשתי פעמים רבות שהם מעניקים לי את הזכות לא רק כמטפל, אלא גם, ואולי בעיקר, כאדם, לזעוק את זעקתם של רבים אחרים הזקוקים לעזרה פסיכיאטרית, אך העדר סובלנות חברתית מונעת מהם את שמגיע להם, ולא בחסד. זה יכול להיות השכן שלכם או החבר שלכם. זה לא חייב להיות רחוק ומנוכר.

"אינני רוצה להישמע כמי שמבקש לתקן את העולם או את החברה הישראלית. כוחותיי דלים. משפחתי והמטופלים שלי, כמו גם עצם העיסוק בפסיכיאטריה, הם כל מה שיש לי, ואין זה הרבה. הם שהכריחו אותי ללמוד את עצמי. במובן מסוים, אף לקבל את עצמי. להבין כי כל המטרה כולה היא בעצם הניסיון להשיג כמה רגעים קטנים של אושר בחיים. רק לפני כמה שנים הפנמתי את העובדה שאני חי דרך מטופליי, וכי דרך הישגיהם אני מתמודד עם הטרגדיה האישית שלי בגידולם המסור של שני ילדים מדהימים, הסובלים מאוטיזם קשה".

בהמשך הטור כותב רבינוביץ': "הרפואה שבה אני עוסק עברה בשנים האחרונות מהפך של ממש. היא אינה דומה בדרך כלשהי לפסיכיאטריה הישנה, שמתמצה בכליאת אנשים בבתי-חולים לחולי רוח או בהלעטתם בכדורים ההופכים אותם לזומבים. הפוקוס בעולם המערבי המפותח עבר לאיכות החיים. אנשים שאלו: איך חיים טוב יותר, איך גורמים לעצמך להרגיש טוב יותר.

"כאן נכנסה הפסיכיאטריה לתמונה, ובמלוא העוצמה. פותחו תכשירים מופלאים עם מינימום תופעות לוואי ומקסימום השפעה. יכולנו להציע טיפול במקרים שבעבר לא הצענו, כי איכותו עלתה עשרות מונים על חסרונותיו. אני אישית הרגשתי, שאם היו אופציות כאלו כשאחי נהרג, או כאשר ילדיי אובחנו, היה לנו יותר קל לנשום פיזית בימים שהחמצן התקשה להגיע לריאות בשל הנסיבות".

רבינוביץ' מתייחס גם לדרכו בתקשורת: "התחלתי לכתוב טורים מקצועיים בעיתונים ובאינטרנט, ולבסוף אף הופעתי בטלוויזיה. שמחתי שניתנה לי האפשרות להביא לידיעת הציבור התפתחויות וחידושים טיפוליים, ולהוריד את הסטיגמה של כותונת המשוגעים וקן הקוקייה.

"אסתכן ואומר שעמיתיי לתחום, ואף אני, הובלנו מהפך. אם לפני שנים הייתי מגיע לאירוע חברתי ומבחין באנשים שהתרחקו ממני באי-נוחות כששמעו שאני פסיכיאטר, עכשיו המפגשים האלה הפכו מקור לפניות אינסוף. בעיות שינה, חרדת טיסה, נהיגה, פחד ממעליות, הפרעות קשב וריכוז, תנודות במצב-הרוח, אכילה כפייתית, שפיכה מוקדמת, דיכאון, חרדת בחינות, ראש שלא מפסיק לעסוק במחשבות טורדניות, גיל המעבר, גיל ההתבגרות, התקפי חרדה ועוד. כולם רוצים לחיות טוב יותר אם רק אפשר. ואפשר".

ואז הגיעה הפנייה מהפקת "האח הגדול": "הם ביקשו שאסכים לקבל על עצמי את האחריות לשלמות נפשם ובריאותם הפסיכולוגית-פסיכיאטרית של דיירי הבית. לאחר לבטים הסכמתי. דרשתי, כמובן, אוטונומיה מוחלטת. שום שיקול שאינו טובתם המלאה והמוחלטת של האנשים שאותם אצטרך לפגוש, ואפשר שאף יזדקקו לסיועי, לא יוכל להתקיים. לא רייטינג, לא כללי המשחק של 'האח הגדול' ולא שום דבר אחר.

"מדובר במקום קטן (במציאות הרבה יותר משנראה בטלוויזיה), בלי קשר לעולם החיצון. חדר שינה אחד. שירותים. מקלחת. מצלמות בכל מקום. הדיירים עצמם נבחרים בקפידה ואחרי מיון רציני.

"אינני נכנס למערכת השיקולים של ההפקה, אבל אין ספק שרבים מהם מאופיינים בכך שחייהם נמצאים בקונפליקט, ושהם מקווים שההשתתפות בתוכנית תסייע להם לפתור זאת. כמה מהם חולמים על פרסום לשם פרסום. אחרים על הצלחה ושינוי מיידי, או על חוויה נדירה וייחודית שתשנה את חייהם.

"הדינמיקה בתוך בית 'האח הגדול' גורמת לכך שאחד משקף אצל רעהו דמויות מהעבר, שלדים חבויים וטראומות ילדות. העוצמות אדירות. המציאות עולה על כל דמיון. כאשר נדרשתי להגיע לבית 'האח הגדול' בזמן הצילומים, כי אחד המתמודדים ביקש לראות אותי, הייתה זו תמיד פגישה בארבע עיניים, תוך סודיות רפואית מלאה.

"לזכות ההפקה ייאמר שהם כיבדו את דרישותיי המקצועיות. כשהגעתי, היו עשרות צלמים ואנשי הפקה יוצאים להפסקה. המצלמות וההקלטות נותקו. אני הייתי מוביל עצמי במחילות חשוכות לדלת סתרים שהובילה לחדר. אז היה נקרא הדייר שביקש לראותני, כששותפיו לבית אינם יודעים שהוא פוגש אותי.

"הייתי האדם היחיד שהמתמודדים הורשו לפגוש בתקופת שהותם בבית. אני מחויב לסודיות רפואית ולשבועת הרופאים, אך אוכל לומר בביטחון מלא, שרק לגבי מעט מהדיירים שראיתי היה לי צורך מקצועי להציע אפשרות של טיפול פסיכו-פרמקולוגי, כלומר כדורים. באותם המקרים הבודדים, הסברתי כמובן לכל אחד מהם את יתרונותיו של הטיפול אל מול תופעות לוואי אפשריות.

"אני מכיר את הטענה כאילו התניתי את המשך הישארותו בבית 'האח הגדול' של מתמודד כזה או אחר בכך שייטול כדורים. כל-כך נעלבתי מההשמצה הזו. בעיקר מהרשעות והטיפשות שבה. מדובר בהבל ורעות-רוח. דייר שבחר מרצונו להסתייע בטיפול המוצע על-ידי בשל סימפטומי מצוקה שחווה, עשה זאת מרצונו הטוב והחופשי, תוך שהוא נסמך על הייעוץ המקצועי שלי".

רבינוביץ' גם מתייחס ישירות לכמה ממשתתפי התוכנית בעונות הקודמות: "אני מזהה היום מצוקה בקולותיהם של סער שיינפיין, בנצי שני וארז דה דרזנר, מהמתמודדים באחת העונות, וצר לי על כך. אני מקווה שהם עוד ישכילו להקשיב לקול הפנימי שלהם ולעצותיי, ויזכו בשקט נפשי, במנוחה ובנחלה. אף שהם יוצאים נגדי, אין בי כעס עליהם, אלא רק כאב על מצבם.

"כידוע, אין קיצורי דרך בחיים, גם לא דרך תוכנית ריאליטי מצליחה. אין תחליף להקמת תא משפחתי, סדר יום, חריצות ועבודה במקצוע שהוכשרו לו. לפעמים אנחנו משקרים לעצמנו, ואחר-כך גם מאמינים בשקרים שלנו. חבל.

"אני מאחל להם רק אושר, בריאות ויציבות בחייהם. אני נכון למחול להם, אם כי צריך לזכור שרופא הוא גם בן אדם, ואין לי דרך לתאר את עומק הצער והחרדה שאליה נקלעה משפחתי בעקבות הפרסומים הבלתי פוסקים עליי ועל התנהלותי. אני מרגיש כמי שנמצא בחלום בלהות. מביט במראה לאחר יום ארוך עם מטופלים, ותוהה האם אני האיש שבכותרות.

"במידה רבה מלווה אותי היום תחושה של מי שנאנס בברוטליות, ומנוע מלהגיב עניינית בשל הקפדה יתרה על סודיות רפואית, אך אחיה עם זה. איני יודע כיצד תסתיים הפרשה, אבל אני יודע שכל מי שחש נפגע ממני, גם אם הוציא דיבתי רעה, אהיה הראשון לעזור לו אם יפנה אליי שוב, באישון ליל. אין דבר שמצער אותי יותר מצערם של מטופלים. דלתי תמיד פתוחה בפניהם, וכבר היו דברים מעולם".

החודש הוגשו לבית המשפט תביעות הדדיות של סער שיינפיין נגד ד"ר אילן רבינוביץ' וקשת (זכיינית "האח הגדול"), ושל קופרמן הפקות, מפיקת "האח הגדול", נגד שיינפיין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם