גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלום מיכאלשווילי: "עשיתי קורס ברוקרים והפסדתי כסף"

כוכב "עספור" ל"ליידי גלובס": "אני עושה מה שאני אוהב, לא משנה מה הנסיבות" ■ על הניסיון המר שלו בשוק ההון: "פלרטטתי עם הזירה העסקית באינטרנט והיא בגדה בי; הצבתי גבול של הפסדים ואמרתי שאם אני מגיע לשם זה נגמר"

בחור עומד על במה. האורות נדלקים. הוא לא רואה את הקהל, התאורה מסנוורת, אבל הוא מרגיש את האנרגיות. חמות. מחשמלות. ברגע אחד הוא מבין שהכול השתנה, שיותר משהוא בחר בדבר, הדבר בחר בו. מעתה נרקמה ביניהם ברית. חזקה מכל הסכם עסקי, מכל חתונה, מכל ערבות. זוהי הזוגיות האולטימטיבית.

זו מחויבות שאי אפשר לזייף. או שהיא מתקיימת בך, או שלא. היא צצה במקומות בלתי צפויים והמאפיינים שלה אינם אחידים. ועם זאת, מה שמשותף לכל מי שלוקים ב"תסמונת" הזאת הוא העובדה שכולם "חיים ליד החיים". כל מה שקשור לסדר יום, לרוטינה, למטלות הבסיסיות שמרכיבות את השגרה של מרבית האנשים, הוא רק רעש רקע עבורם. ה-Raison d'etre שלהם, תמצית החיים, פעימות הלב, כל אלו מתנקזים לעניין אחד. תוכלו לראות את זה אצל סטארטאפיסטים, שפים, סוחרי אמנות, ואפילו אצל קמעונאים, שנושמים מוצרים ומלאים תוכניות עסקיות. אלה מעבירים הלאה את העיסוק ביומיומי, ושוקעים לתוך מה שבחרו עד הרזולוציות הגבוהות ביותר. אם הם לא יכולים להרשות לעצמם להימנע מהשוטף, הם מוצאים דרכים לעקוף אותו או זורמים סביבו.

אצל אמנים הדבר הזה מועצם פי כמה. ברגע שמתבהרת האמת הזו, שיש דבר גדול יותר, אין ברירה אלא לקבל אותו. אצל שלום מיכאלשווילי, זה קרה ברגע אחד בגיל 14. "הייתי בכיתה ח', לפני מסיבת הסיום. לא השתתפתי בהצגה, רק באתי לראות את החזרות, ישבתי באולם וצחקתי ממי שהיה על הבמה. הבמאי הסתובב אליי ואמר לי: 'מה אתה צוחק? אתה חושב שאתה יכול לעשות את זה יותר טוב'? הייתי ילד, וקצת שחצן, אז כמובן שאמרתי 'כן'. עליתי על הבמה ונהייתי הכוכב של ההצגה. מאז נשביתי בקסם הזה".

- מה היה שם?

"אני זוכר את מחיאות הכפיים. זה משהו ממכר. הפעם ההיא הייתה כל כך מרגשת, שמאז לא ירדתי מהבמה יותר, רק העמקתי את הפעילות שלי במשחק. בגיל 15 הלכתי לבחינות ללהקת נוער, שם הכרתי את ציון ברוך ואסי ישראלוף, והקמנו את 'מה קשור'".

- מיהם אומני החיים בעיניך?

"אסי וציון הם דוגמה מעולה לשני אנשים שאני רואה עליהם את ההתנהלות הזאת של אומני חיים. אולי בגלל איפה שגדלנו. מבחינתי אומן חיים זה מישהו שלא משנה מה הנסיבות, הוא יעשה את מה שהוא אוהב. ההתנהלות הזאת הביאה אותי לעלות לבמה ברגעים הזויים, עם 40 מעלות חום, שעה אחרי ששברתי את האף, 24 שעות אחרי ניתוח.

"גם עכשיו אני חולה, והדבר האחרון שבא לי זה לצאת מהבית ולהפסיק לבהות בדרבי החיפאי שמשודר, אבל עוד שעה אני על הבמה, ועליה אני יודע שאני אבריא, אפילו אם זה רק לשעה וחצי, ואחרי שאני ארד אהיה שוב סמרטוט".

טוטאלי

בחודש הבא תעלה בלוויין "שביתה", הסדרה החדשה והמדוברת של הבמאי רני בלייר ("שבתות וחגים", "פרשת השבוע"), שנוצרה בהשראת מאבקם של עובדי מפעל חיפה כימיקלים דרום בדימונה. במציאות התבצרו העובדים בשטח המפעל על רקע תנאי עבודה קשים וסירוב ההנהלה לאפשר להם להתאגד. המאבק משך תשומת לב תקשורתית לאחר שהעובדים סבלו מאלימות קשה שהפעילו נגדם בעלי המפעל. הדרמה מגוללת את סיפור מאבקם של חמישה גברים, שניסיון לפטר אחד מהם מוביל לפריצתה של שביתה גדולה, אלימה וארוכת ימים. מיכאשווילי מגלם בסדרה את מנהיג הפועלים, לצדם של אלון אבוטבול (בעל המפעל), עמוס תמם, זוהר ליבה ואחרים.

- מה מייצרת הנוכחות שלך על הסט?

"אני נורא ממוקד. יודע להוציא את הכי טוב מעצמי. כשקראתי את התסריט של 'שביתה' והבנתי מי זו הדמות שלי, ידעתי שאני רוצה להביא משחק מהעיניים, שהעיניים ידברו יותר מהפה. זה גם משהו שרני בלייר רצה ממני. יש לי שם סצנה של מונולוג, שלושה דפים של טקסט. לא היה קל ללמוד את זה, אבל ידעתי שאני רוצה לגרום לכולם סביבי להתרגש. להתרגש ממני, לא רק מהמשחק או מהדמות. עשיתי את המונולוג, הסתכלתי לכל אחד מ-40 האנשים שהיו לידי בעיניים. כולם הקשיבו לכל מילה, אפילו שהם כבר קראו את התסריט בבית. העברתי להם משהו אחר. כשסיימתי, בלייר בא וחיבק אותי. זה משהו שאי אפשר לתאר במילים, את העוצמה, את החוויה, את האנרגיה".

- אתה טוטאלי גם מחוץ לבמה?

"זה מה שמייחד אותי. כשאני עושה משהו, אני מתנפל עליו. גם בדברים שהם לא תפקידים. אם אני משחק פלייסטיישן, אני חייב להיות הכי טוב. אם אני עם האחיין שלי, אני חייב שהוא יצחק הכי הרבה, ואם אני מבשל להורים שלי קציצות, אני חייב שאבא שלי יצא מגדרו מהן. בכל פרויקט שבו אני משתתף אני חייב שיתנו לי את המושכות, ואני חייב שיהיו אנרגיות על הסט. הצלחה או כישלון של פרויקט תלויים בהרבה מקרים במה שמרגישים על הסט, באנרגיות שעוברות שם".

- איזה מחיר משלמים על הטוטאליות הזאת?

"לפעמים אני מוצא את עצמי עם הלשון בחוץ. בשנתיים האחרונות, למשל, היו לי פרויקטים רצופים אחד אחרי השני, וזה בא על חשבון כל דבר בחיי היומיום, בעיקר שעות שינה. הייתה תקופה שצילמתי גם את 'הבורר' וגם את הסרט 'קירות'. את 'הבורר' משש בבוקר עד שש בערב, ואז בלילה את הסרט. ישנתי רק בהפסקות האוכל. לפעמים זה עד כדי כך שאני מגיע הביתה מותש, ואין לי כוח לעשות כלום. אני מוצא את עצמי יושב על הספה באפיסת כוחות ובוהה באוויר. הכול נדחה אצלי כשאני עובד ככה - דואר, חשבוניות שלא שלחתי הרבה זמן, סידורים. אני חי מרשימות שאני עורך, שולח לעצמי הודעות sms עם דברים שאני צריך לעשות".

- אלה מחירים פיזיים. הטוטאליות זולגת לתוך המרחב הנפשי?

"היו שני תפקידים שהשפיעו עליי נפשית. מוטי ב'עספור' והתפקיד ב'שביתה'. אלו שתי דמויות שנקשרתי אליהן, אפילו עד כדי דיפוזיה. כששיחקתי את מוטי, הרגשתי הרבה פעמים שזה אני. באותה עת גם עברתי תקופה לא פשוטה בבית, ובצילומים היו לי כמה רגעים שלא ידעתי אם זה מוטי מדבר, או שלום. גם ב'שביתה' הרגשתי הזדהות אדירה עם הדמות".

- יש דמות שאתה חולם לגלם?

"אין לי חלומות כאלה גדולים, אני אוהב לרגש אנשים. הגבול בין לגרום להם לבכות או לצחוק הוא מאוד דק".

- יש תפקידים שלא תעשה בגלל אינטגריטי?

"את 'עספור' בהתחלה לא רציתי לעשות. שלוש פעמים הם באו אליי עם התפקיד ואמרתי להם 'לא'. זאת הייתה סדרת דרמה בת 50 פרקים, חשבתי שמדובר בטלנובלה ולא התאים לי. רציתי משהו עם יותר עומק. אבל אחרי שקראתי את הפרקים, התרגשתי בטירוף וידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות. היו לי באותו הזמן הצעות מהתיאטרון, גם לתפקידים ראשיים, והייתי צריך להחליט".

ברוקר

מיכאלשווילי, 33, מתנהל בביטחון פנימי חסר פשרות. נראה שיש לו אג'נדה גדולה יותר שמנתבת אותו. הקריירה שלו מתנהלת באופן ליניארי, בצעדים עקביים ובטוחים. בשנים הראשונות היה מלווה בחבורה הרמלאית שכללה את ציון ברוך, אסי ישראלוף, עמוס תמם ושחר חסון, וביחד העלו מופעי בידור. כשהחליט ללכת ללמוד משחק הוא התקבל לכל אחד משלושת בתי הספר - ניסן נתיב, בית צבי וסמינר הקיבוצים, ובחר בראשון. את הלימודים שילב עם מופעי הבידור של "שלישיית מה קשור" שהפכה בולטת, ומהר מאוד נאלץ לבחור בין המשך הלימודים לבין זינוק בקריירה.

בניגוד לדמות המצחיקן בתפקידי הסולו שלו, בקולנוע ובטלוויזיה הוא מתבלט כשחקן אופי עמוק ורציני. "יש לי תמיד אופציה ללכת לתיאטרון, לתפקידים טובים, ואני מניח שמתישהו אתפנה לזה".

- מה מניע אותך?

"זה הריגוש, ההגשמה העצמית. אם הכסף היה מניע אותי לא הייתי הולך לעשות סדרות. בהופעות עם אסי וציון זה מה שאני הכי אוהב לעשות, עם החברים הכי טובים שלי. אני מודע לזה שאולי יבוא יום ולא ירצו אותי יותר בתעשייה, ואני לא אמצא עבודה. אני לא רוצה להיות תלוי באודישנים, אני רואה איך שחקנים חיים.

"אני רוצה להיות תלוי רק בעצמי. אבא שלי עבד בשלוש עבודות ובילדות ראיתי אותו מעט מאוד בגלל זה. הוא היה הולך מהמפעל למונית ומהמונית לעוד עבודה. אני רוצה שהילדים שלי יגדלו בלי חוסרים, אבל שיוכלו לראות את אבא שלהם. אני רוצה לאפשר להם כל מה שירצו, ושלא יצטרכו לדאוג לעתיד שלהם. לפעמים זה גורם לי לעשות החלטות לא נכונות והאמוציות משתלטות על השכל. אבל בסופו של דבר אני תמיד 'מתיישר' ובוחר לעשות פרויקטים שאני רוצה, גם אם אין בהם כסף, במקום תפקידים שיש להם ערך כלכלי, אבל אין להם ערך רגשי".

- חשבת פעם לעשות משהו אחר?

"לפני ארבע שנים החלטתי לשנות כיוון, רציתי ללמוד משהו אחר ועשיתי קורס ברוקרים. מכל המקצועות בעולם בחרתי דווקא את זה, כי אני כל הזמן חושב בראש איך להתקדם בחיים. אני כזה אמביציוזי שאני בטוח שגם אם הייתי בוחר לעשות משהו אחר, הייתי טוב בו".

- איך היית בתור ברוקר?

"הפסדתי כסף. פלרטטתי עם הזירה העסקית באינטרנט ובסוף היא בגדה בי. לא היה שם כלום מעבר לעובדה שעשיתי את זה. אני אפילו לא מהמר, לא הולך לקזינו וזה לא מעניין אותי. הלמידה עניינה אותי. הצבתי לעצמי גבול מסוים של הפסדים ואמרתי שאם אני מגיע לשם זה נגמר. בתוך שלושה חודשים הבנתי שזה לא בשבילי. לא חסר לי כלום, יש לי אוכל במקרר, אבל אני רוצה לגדול לכל מיני כיוונים, ולכן עשיתי את זה. כל בן אדם נורמלי רוצה להתפתח לכל מיני כיוונים, לא?".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?