גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סודות הטיקי-טאקה

מה הופך את ברצלונה לאחת מהקבוצות הטובות בהיסטוריה? לדברי סיימון קופר, הכל מתחיל בשישה עקרונות טקטיים בסיסיים ומבריקים של פפ גווארדיולה

כולנו רואים את ברצלונה שבוע אחר שבוע. כולנו מבינים שהקבוצה הזאת מבריקה. הבעיה היחידה: אנחנו לא מסוגלים להבין למה. מה הופך את בארסה הנוכחית לאחת הקבוצות הגדולות בהיסטוריה? איך הם עושים את זה?

לפני שצוללים אל נבכי סודות ההצלחה של הקבוצה, אותם למדתי מחברי הטוב אלברט קפאלאס, שעבד במשך תשע שנים רצופות באקדמיה המהוללת של המועדון (ה"לה-מאסיה"), צריך לזכור דבר אחד חשוב: ברצלונה, בניצוחו של פפ גווארדיולה, לא גדולה כל כך רק בגלל שמשחקים בה סופרסטארים כמו אינייסטה, מסי וצ'אבי - אלא גם כי יש לה מערך טקטי אדיר, ששונה לא רק מהמערכים של כל יתר מועדוני הכדורגל בעולם, אלא גם מזה של קבוצות קודמות של ברצלונה מטרום עידן גווארדיולה. אפילו ברצלונה של יוהאן קרוייף, שהוא אבי הטקטיקה הנוכחית של המועדון, השתנתה ושודרגה בשנותיו של גווארדיולה כמאמן הראשי.

פפ השווה פעם את הסגנון של ברצלונה לקתדרלה. "קרוייף", אמר המנג'ר, "בנה קתדרלה. המשימה של אלו שבאים אחריו היא לשפץ ולעדכן אותה". הנה 6 מחוקי העבודה של הקתדרלה המשודרגת של גווארדיולה.

מאמן ברצלונה פפ גווארדיולה / צילום: רויטרס

1. לחץ אחרי איבוד כדור. אולי המתודה הכי מפורסמת ומדוברת בשיטה של ברצלונה. לפני גמר ליגת האלופות בוומבלי במאי האחרון בין בארסה למנצ'סטר יונייטד, הגדיר סר אלכס פרגוסון את הצורה שבה הקבוצה הקטאלונית לוחצת על היריבים שלה כדי לזכות בחזרה בכדור כ"עוצרת נשימה".

ברצלונה מתחילה ללחוץ ולנסות לחטוף את הכדור ממש באותו רגע שהיא מאבדת אותו. מדובר על הזמן האידיאלי ללחוץ, כיוון שהשחקן היריב שבדיוק זכה בכדור, נמצא במצב פגיע. כדי לבצע את התיקול או הבלימה הדרושים לחטיפת הכדור, היריב חייב להוריד לכמה רגעים את העיניים שלו משדה המשחק. בנוסף, ליריב דרושות בדרך כלל שתיים או שלוש שניות כדי להתאפס, להסדיר את הנשימה ואת הראייה המרחבית הטובה של המגרש. ייקח לו שלוש שניות בממוצע עד שהוא יוכל לשחרר מסירה לחבר לקבוצה שנמצא בעמדה טובה יותר ממנו.

הזמן הקצר הזה הוא הרגע שבו שלושה שחקנים של ברצלונה יתקפו את היריב בחמת זעם.

2. "חוק חמש השניות". אם ברצלונה לא מצליחה לזכות בכדור בחזרה במשך חמש שניות מרגע שאיבדה אותו, השחקנים יבצעו נסיגה אחורה ויבנו חומה גמישת-תנועה שמורכבת מעשרה שחקנים. המרחק בחומה הזאת בין השחקן הכי קדמי (בדרך כלל מסי) לבין הבלמים מאחורה עומד על 25-30 מטרים בלבד. לכל קבוצה יריבה, מוכשרת ככל שתהיה, קשה לעבור דרך השטח הקטן הזה.

הגמישות התנועתית קלה לברצלונה ומתאפשרת לה, כיוון ששחקניה מבלים את רוב המשחק כשהם קרובים מאד אחד לשני. כשצ'אבי ואינייסטה מתופקדים יחד במרכז הקישור, הם יכולים לזהות אחד את השני לפי חוש הריח.

הפרקטיקה ההגנתית של "חוק חמש השניות" עובדת נהדר לבארסה: ב-29 משחקי ליגה העונה בליגה הספרדית היא ספגה 22 שערים בלבד. בשבוע שעבר בסן סירו, שחקני מילאן התחבקו לאחר שסחטו ממנה 0-0 ביתי.

3. חידוש משחק הלחץ. אחרי שברצלונה בונה את החומה גמישת-התנועה שלה, השחקנים שלה מחכים לרגע הנכון להתחיל ללחוץ מחדש על הכדור. הם לא בוחרים את הרגע הזה מתוך אינסטינקט, אלא באמצעות אירועים נקודתיים ומדויקים שעוזרים להם לקבל את ההחלטה. לדוגמא, ברגע שהכדור מקפץ קלות ליד רגל שחקן יריב, הוא חייב להוריד את הראש לשנייה או שתיים כדי להשתלט על הכדור ולאתר את מיקומו המדויק. באותו רגע הראייה המרחבית של המגרש נאבדת לו. וזה האות מבחינת שחקני בארסה להסתער עליו.

אירוע נקודתי נוסף שמאפשר לברצלונה ללחוץ גם מתוך משחק ההגנה שלה, ולא רק לאחר שהיא מאבדת את הכדור, הוא כששחקן יריב מסתובב עם הפנים לכיוון השער שלו. הפעולה הזאת מצמצמת את האפשרויות של השחקן - יותר הוא לא יוכל למסור את הכדור קדימה, אלא אם שחקני ברצלונה יאפשרו לו מספיק זמן כדי להסתובב בחזרה. הם אף פעם לא מאפשרים. הם מתנפלים עליו אוטומטית, ומכריחים אותו למסור אחורה. ומסירות אחורה תחת לחץ הן הגורם מספר 1 בכדורגל לטעויות שמובילות לספיגת שערים.

שחקני ברצלונה ססק פברגאס וליאו מסי / צלם: רויטרס

4. "חוק 3-1". במידה ושחקן יריב מקבל את הכדור קרוב לרחבה של ברצלונה, הקטאלונים הופכים ברגע אחד ל"איטלקים". הם מפעילים את מה שהם קוראים לו "חוק 3-1": אחד מארבעת שחקני ההגנה של הקבוצה יתקרב ליריב בניסיון לתקל אותו, והשלושה האחרים ייצרו מסביב למתקל, שניים-שלושה מטרים אחורנית ממנו, טבעת אנושית. כך הם למעשה מייצרים שתי שכבות הגנה.

גווארדיולה למד את השיטה הזאת בימיו כשחקן באיטליה (בברשיה ורומא). זו שיטה מאוד אפקטיבית, ומאוד פשוטה לביצוע.

5. אין הפתעות. רוב הקבוצות המובילות בענף מתייחסות לרגע שבו הן חוטפות כדור כרגע מכריע: הרי ברגע הזה שחקני היריב לא נמצאים בעמדות המוצא שלהם, מה שמאפשר התקפה מתפרצת זריזה והזדמנות נהדרת לכיבוש שער. לכן, השחקן שחוטף את הכדור בדרך כלל ינסה לייצר במהירות מסירת עומק לכיוון ההתקפה. היסטורית, נבחרת הולנד וברצלונה השתמשו במתודה הזאת. ארסנל ומנצ'סטר יונייטד הן דוגמאות לקבוצות שמנסות לכבוש בתוך שתיים-שלוש שניות מרגע שהן חוטפות כדורים.

כל זה לא קורה בברצלונה של גווארדיולה: כששחקן של בארסה הנוכחית חוטף את הכדור, לא מצפים ממנו לעשות משהו מיוחד מיד לאחר מכן - אלא רק להעביר מסירה קצרה לחבר לקבוצה שהכי קרוב אליו במגרש. הלוגיקה מאחורי זה פשוטה: השחקן שהרגע חטף את הכדור איבד את הראייה המרחבית של המגרש ובזבז אנרגיה על פעולת החילוץ. כלומר, הוא השחקן בעל הסיכויים הכי נמוכים להצליח לבצע מסירת עומק מהירה ומוצלחת, פעולה שאפילו תחת תנאים אופטימליים קשה מאוד לבצע אותה.

ברצלונה, בניגוד ליתר הקבוצות בעולם, לא בונה על אלמנט ההפתעה. היא מעדיפה לחכות עוד כמה רגעים, להחזיר לעצמה את השליטה בכדור, לסדר את המערך מחדש. כולם יודעים מה היא הולכת לעשות, אבל אף אחד לא הבין עדיין איך עוצרים את זה.

6. החזקת כדור. אחרי שהשליטה בכדור חוזרת לרגליים של ברצלונה - היא חייבת להימשך. ולהימשך. ולהימשך עוד קצת. החזקת כדור היא אחד המוטיבים הכי חשובים בטקטיקה של ברצלונה עוד מימי קרוייף. השקפת העולם של המועדון היא שהכדור צריך להיות ברגליים שלה ב-65%-70% מהזמן. בעונה שעברה, החזיקה ברצלונה בכדור ב-72% מהזמן בממוצע במשחקי הליגה בספרד, והעונה הממוצע עומד על כ-70%.

ההיגיון מאחורי החזקת הכדור כולל שני חלקים: הראשון נוגע לכלל האצבע הבסיסי בכדורגל, לפיו אתה לא יכול לספוג שער כשהכדור ברגליים שלך. הכלל השני: כשברצלונה מניעה כדור ללא הפסקה, הקבוצה השנייה צריכה לרדוף אחריה, מה שמפיל את היריבה מהרגליים. עד שהיריבה מצליחה כבר לחטוף כדור לברצלונה - היא מותשת לחלוטין, ומיד מאבדת את הכדור. החזקת הכדור היא מעגל הקסמים הבלתי ניתן לפריצה של ברצלונה.

עד כמה בארסה פנאטית בכל הנוגע להחזקת כדור? גם כשהוא בתוך הרחבה שלו, גם כשהוא במצבי לחץ - ג'רארד פיקה, למשל, יעדיף למסור פס קצר לחבר לקבוצה שהכי קרוב אל הכדור. פיקה לעולם לא יעיף את הכדור למעלה. כמעט בכל הקבוצות בעולם, יש לפחות שחקן אחד שתמיד רשאי להרחיק כדור באמוק: השוער. זה נובע מהתובנה (שמושרשת חזק במיוחד אצל האנגלים) לפיה שוערים לא יודעים ולא יכולים למסור. לא אצל ברצלונה.

ז'וזה מוריניו, הנמסיס של ברצלונה, מודע לכך שגם ויקטור ואלדז משתתף במשחק הנעת הכדור של בארסה. לכן, כשריאל מדריד שלו אירחה את הקטאלונים למשחק ליגה בדצמבר האחרון, מוריניו הורה לחלוצים שלו לרדוף אחרי השוער של ברצלונה משריקת הפתיחה, בניסיון לנצל את חוסר מיומנות המסירה שלו. מסירה גרועה של ואלדז אכן הובילה לשער יתרון של ריאל 23 שניות מהפתיחה של הקלאסיקו. אבל ואלדז לא התייאש, המשיך למסור כדורים ונמנע מלהעיף אותם. ברצלונה המשיכה להניע את הכדור, והמשיכה, והמשיכה. וניצחה 1-3.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות