גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

900 בוגרי רו"ח תקועים בלי התמחות במשרדים הגדולים

מקצוע החשבונאות עובר משבר: הגידול הניכר במספר המוסדות ללימודי המקצוע הנחשק הציף את השוק במאות בוגרים ■ אלא שה"ביג-5" בוררים בפינצטה את המצטיינים שבמצטיינים, והסטודנטים מתקשים להתקבל לאחת מהפירמות הגדולות

ט' היא סטודנטית שנה ב' לראיית חשבון באוניברסיטת בר-אילן. בשנתיים שבהן היא לומדת ניסתה ט' לשריין לעצמה את ההתמחות באחת מפירמות רואי החשבון הגדולות בארץ - משרדי הביג-5 - ללא הצלחה. חברתה מ', הלומדת שנה מעליה באותה פקולטה, נמצאת באותו מצב. ושתיהן לא לבד.

לדברי ט', "רבים מחבריי למסלול עדיין לא מצאו מקום התמחות. אנחנו כ-150 סטודנטים, ואולי 20% מהם סגרו התמחות, לא יותר. בשנה מעלינו זה יותר גרוע. הרבה מאוד סטודנטים עוד לא מצאו התמחות. קשה מאוד למצוא התמחות. יש היום עודף ביקוש להתמחות בשוק, אז המשרדים הגדולים מאוד בוררים את המתמחים, ונוצר מצב שמתקבלים בעיקר המצטיינים, או אם אתה מכיר מישהו מבפנים או חבר של חבר שמכיר מישהו".

ח', המתמחה במשרד סומך-חייקין, מכיר את המצב. "אפשר לעבור בכל מכללה או אוניברסיטה ולראות עד כמה המצב חמור. לי לא הייתה בעיה כי הצטיינתי, אבל אני רואה מה קורה למתמחים שמחפשים עבודה היום".

לדבריו, "יש לנו במשרד המון פניות כל הזמן, מאות פניות בשבוע, ואנחנו דוחים את כולן, כי ההתמחות כבר סגורה משנה א'. חברים-של-חברים שולחים אליי המון קורות-חיים, אבל סומך סגור, לא מקבלים יותר. הם רוצים את המצטיינים שבמצטיינים".

1,900 מתמחים ב"ביג-5"

מרצה בחוג לחשבונאות באחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה המכובדים בארץ מבהיר כי ט' ו-ח' מתארים מצב שהוא נכון לכל בתי-הספר ללימודי חשבונאות בארץ. "בשנים האחרונות יש יותר מ-2,000 סטודנטים שמחפשים התמחות מדי שנה, אבל כמה מקומות התמחות יש במשרדים הגדולים, בביג-5, במיוחד כשההתמחות נמשכת שנתיים? בגדול, כ-30% מהסטודנטים שלומדים חשבונאות נקלטים במשרדים הגדולים, ששם הסטאז' יותר נחשב".

יש 3,500 משרדי רואי חשבון בארץ, אך רובם המכריע קטנים. התמחות בביג-5 היא הרבה יותר נחשבת, וגם הפכה להכרח עבור רוב הסטודנטים.

לדברי ח', "מי שלא מתמחה במשרד גדול לא יכול להשתלב בהמשך כחשב של חברות גדולות או במשרות מבוקשות אחרות. ב'גו'ב מאסטר' וב'אולג'ובס' כל הדרישות בכל המודעות מבקשות את יוצאי הביג-4 או ביג-5, ומי שלא שם יהיה עצמאי או שישתלב באחד המשרדים הקטנים מאוד, וזה לא החלום של אף סטודנט לחשבונאות היום".

רואה חשבון ותיק ומוכר בשוק מוסיף: "בלי לפגוע באף אחד, המשרדים הקטנים לא באמת עושים חשבונאות, הם עושים יותר הנהלת חשבונות, מטפלים בעסקים קטנים. זאת לא חשבונאות אמיתית, שנמצאת למעשה יותר במשרדים הגדולים".

לדבריו, "אחרי שהמשרדים הגדולים דוחים אותם, המתמחים מתפשרים על פנייה לבינוניים, אבל כמה הם קולטים? בסופו של דבר מה שרואים בפקולטות היום זה שלחצי מהסטודנטים אין מקום התמחות שהם יכולים ללמוד בו את החשבונאות באופן מלא".

סגן דיקן (חשבונאות) בבית-הספר למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, רו"ח שלומי שוב, מבהיר כי "ברגע שהמתמחה לא נקלט לסטאז' מספיק מכובד, אז הדרך שלו קדימה נחסמת. ברגע שהוא נקלט בביג-4, הוא נחשף ללקוחות שבסופו של דבר רובם קולטים אותו אליהם. בהמשך הוא הופך להיות סגן חשב, חשב, סמנכ"ל כספים, ונכנס לתוך המסלול להצלחה.

"בשוק ההון יש ביקוש לרואי חשבון טובים, אבל הבעיה היא שאין פה הזדמנות שווה, כי אנשים טובים לא נקלטים במשרדים הגדולים, ולכן נקודת הפתיחה שלהם פחות טובה. הצעירים שלא משתלבים במשרדים הגדולים ממש אומללים".

"תוסיפי לזה את הנושא של הירידה הכללית ברמה של המקצוע כתוצאה מהצפה (ראו מסגרת, א' ל"ו), ויש פה בעיות מאוד קשות. כולם מנסים לברוח מהן, ואף אחד לא מדבר עליהן".

מנתונים שנאספו במסגרת דירוג משרדי רואי החשבון לשנת 2012, של קבוצת ניהול הסיכונים D&B ישראל, עולה כי ב-5 פירמות ראיית החשבון הגדולות מועסקים כ-1,900 מתמחים, וב-10 הפירמות הגדולות מועסקים כ-2,400.

עם מספר הנבחנים שניגשו בשנת 2011 לבחינה בנושא חשבונאות פיננסית מתקדמת, 2,141 נבחנים, לכאורה אין בעיה, ולכולם יימצא מקום התמחות במשרדי העשירייה הראשונה. אך העוסקים בתחום מבהירים כי זו לא תמונת המצב הנכונה.

המשרדים כבר לא מחזרים

לדברי רואה חשבון מוכר, "כל השנים שבהן עבדתי במשרדים גדולים, ידעתי שהמספרים שהם נותנים לדירוגים הללו אינם נכונים. זה בולשיט אחד גדול. אבל גם אם הולכים עם הנתונים שלהם, הסטודנטים עדיין בבעיה. נניח שיש 2,231 מקומות התמחות ב-10 המשרדים הגדולים והבינוניים. תחלקי את זה בשתיים - כי ההתמחות היא שנתיים - ותקבלי 1,115 משרות. אבל אם יש למעלה מ-2,000 סטודנטים שמסיימים מדי שנה, אז נותרו למעלה מ-900 בלי סטאז' ב-10 המשרדים הגדולים".

במארס 2007 זכו 756 רואי חשבון להחזיק בידם את הרישיון הנכסף לעסוק במקצוע. זה היה המספר הנמוך ביותר של מקבלי רישיונות בשנים שקדמו לה, והסיבה לכך קשורה בעיקר למיתון שהיה בתחילת שנות 2000, לאחר התפוצצות בועת ההיי-טק.

באותה תקופה כל משרד היה צריך לחזר חיזור אינטנסיבי מאוד אחר הסטודנטים כדי שיבואו להתמחות אצלו. הכוח היה בידי הסטודנטים. החיזור הזה, והתחושה שאין מספיק רואי חשבון בארץ, הובילה לנהירה של סטודנטים לפקולטות לראיית חשבון, ומאז מדי שנה נרשמה עלייה במספר בוגרי לימודי החשבונאות ובמקבלי הרישיון.

הגדולים מגייסים כבר בשנה א'

התוצאה ברורה: התהפכו היוצרות. מי שצריך לחזר היום הם הסטודנטים המחפשים מקום התמחות, ולא המשרדים. הם שולחים קורות-חיים למשרדים הגדולים, ולרבים מהם צפויה אכזבה.

רו"ח שי ניסן, שותף במשרד ליאון-אורליצקי והאחראי על כוח-אדם בפירמה, מבהיר כי כל המשרדים הגדולים והבינוניים מרגישים במאזן הכוחות שהשתנה. "בשנה האחרונה שמנו לב שיש גידול משמעותי בכמות הפניות שאנחנו מקבלים להתמחות. זה הגיע למצב שאנחנו מקבלים מאות קורות-חיים להתמחות מדי חודש. זהו גידול של כ-30% בפניות של מתמחים, וזה מצב חדש".

במסגרת הראיונות שעורך רו"ח ניסן למועמדים פוטנציאליים הוא שומע על הקשיים של המתמחים. "זה שוק של ביקושים. מדי פעם מגיע אליי בן אדם ואומר 'כבר הייתי בכמה ראיונות, וקשה למצוא עבודה'. יש מצב שסטודנטים אומרים 'תקחו אותי בכל מחיר'. ישנם דברים הזויים, אבל אנחנו לא במגרש הזה. אני מעדיף לשלם יותר ולקבל את הסטודנט הטוב ביותר".

לדבריו, "היום רואים את התוצאות של מה שהיה לפני 4 ו-5 שנים. מי שמתמחה היום זה סטודנט שנרשם ללמוד לפני 3 ו-5 שנים. בתקופה הזאת היה גידול חד גם במספר המוסדות שמכשירים סטודנטים לראיית חשבון, וגם במספר הסטודנטים שכל מוסד קיבל.

"מדי שנים מספר רואים אצלנו בענף את הפיקים. אם יש מחסור ברואי חשבון, אז הרבה ילכו ללמוד, ובעוד שנים מספר נראה שיש עודף של ביקוש, והמצב הפוך כשיש עודף רואי חשבון. אם היום השוק יהיה מוצף, אז יירשמו פחות אנשים ללימודי חשבונאות, ואז יהיה מחסור בעוד כמה שנים".

כרגע ברור שאין מחסור, להיפך. ומכיוון שהכוח נמצא כרגע בידי המשרדים, הם סוגרים את המשרות בשלב מוקדם יחסית, ושאר המתמחים מוצאים את עצמם מול שוקת שבורה.

לדברי אחד המרצים בפקולטות המובילות בארץ, "כל המשרדים הגדולים באים לגייס את המתמחים כבר בשנה א'. השוק כל-כך השתגע, שהוא מגייס את הסטודנטים לפני שהם יודעים מה זה חשבונאות בכלל. יש תחרות מאוד גדולה על המצטיינים, שנעשית כבר בשנה א'.

"ואז אם לא השגת סטאז' בשנה א' במשרדים הגדולים, הסיכוי שלך למצוא סטאז' בשלב מאוחר יותר הוא מאוד נמוך, כי הם סוגרים את המכסות שלהם. אין ספק שהכוח נמצא אצל המשרדים".

בניגוד למגמה בשנים האחרונות, שבהן חלה עלייה מתמדת במספר רואי החשבון שלמדו והוסמכו, השנה נרשמה ירידה בשני הפרמטרים. בינואר 2012 הוסמכו 1,300 רואי חשבון, לעומת 1,442 רואי חשבון בתקופה המקבילה ב-2011; כמו כן חלה ירידה של 10% במספר מקבלי הרישיון לעומת אשתקד.

אמנם לא ניתן ללמוד מכך, עדיין, כי השוק עובר לירידות בעקבות הקשיים של המתמחים, אך אם המגמה תימשך ותתעצם, ייתכן כי ניתן יהיה לייחס זאת לבעיות החדשות הללו.

"קורבנות" ה-IFRS: "כמות אדירה של רואי חשבון קטנים אובדי עצות"

"מספרם הרב של המוסדות ללימוד ראיית חשבון מהווים תמרורי אזהרה ראשונים מפני הידרדרותו הסופית של המקצוע, אומר רואה חשבון מוכר. "נוצרו בשנים האחרונות שתי דרגות של רואי חשבון. אנשים לא מדברים על זה, אבל במציאות יש רואי חשבון שהם בבמה המרכזית, עוסקים ב-IFRS ובדברים החשובים, ויש כמות אדירה של רואי חשבון קטנים, שהם אובדי עצות במציאות החדשה. הם ממשיכים ליישם תקינה שלא מלמדים אותה באקדמיה, את התקינה הישראלית. אלה המשרדים הבינוניים שיישארו משרדים שנותנים שירותים לעסקים קטנים.

"פתאום יש שתי דרגות של רואי חשבון: רואי חשבון של חברות ציבוריות, ורואי חשבון של לקוחות קטנים. לרואי חשבון של לקוחות קטנים יהיה קשה להשתלב בהמשך בשוק, וזו הידרדרות משמעותית של עוסקים רבים במקצוע. זו תוצאה של הצפת המקצוע והעובדה שמתמחים צריכים להתפשר ולהתמחות במשרדים קטנים".

גם רו"ח שלומי שוב מזהיר מפני הידרדרות המקצוע: "הבעיה הגדולה היא שהמקצוע, במילים עדינות, הפך להיות מאוד רדוד. הוא נפתח להמונים במוסדות לימוד רבים, וברגע שפותחים את המקצוע להמונים - מורידים את הרמה שלו ולא דורשים חשיבה מהעוסקים בו. מעבר לבעיה המוסרית עם זה שלא נעים מאנשים שלומדים ומתאמצים ולא מוצאים סטאז', המצב הזה ישפיע על המקצוע לטווח הארוך.

"המקצוע, במהות שלו היום ובאיך שמלמדים אותו במוסדות שונים, מוריד את הרמה שלו, את הרף שלו. הוא לא דורש חשיבה. הוא הולך למקומות מאוד טכניים. אין מרצים מספיק איכותיים ללמד את כל ה-2,000 סטודנטים שלומדים מדי שנה, דבר שמוביל לזילות ולהורדה ברמה ובכבוד העוסקים במקצוע החשבונאות".

13 מוסדות ללימוד ראיית חשבון

הטענות על "הצפת" המקצוע, אובדן היוקרה והכבוד שהיו פעם נחלתו וההידרדרות המתמדת באיכות העוסקים במקצוע, מוכרות לנו בעיקר מעולם עריכת הדין, שהעוסקים בו זועקים ומתלוננים על "הצפה" כבר שנים. כעת מתגלים סדקים דומים גם בבבואה היוקרתית של מקצוע ראיית החשבון.

בדיקה מעלה כי 13 מוסדות מלמדים היום ראיית חשבון (חשבונאות) בארץ. המוסד שמוציא את מספר הבוגרים הגדול ביותר במסלול לימודי החשבונאות מדי שנה הנו המכללה למינהל בראשון-לציון.

לדברי רו"ח שי ניסן, "רק באוניברסיטאות - באר-שבע, ירושלים, תל-אביב, חיפה ובר-אילן - לומדים היום מאות סטודנטים; אם נוסיף עליהן עוד מכללות שאצלן מספר הסטודנטים בכל מחזור גבוה יותר - בהן מכללות רופין, רמת-גן, מכון לב בירושלים ועוד - מגיעים למספרים לא נורמליים של בוגרי חשבונאות".

מרכז

מספר המתמחים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?