גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרכן הישראלי חתך את רווחי רשתות המזון ב-8.4%

במחצית 2011 נקלעו הרשתות הקמעונאיות למוקד האש של המחאה החברתית, ורווחיותן נפגעה ■ דש ברוקראז': "מגמת השחיקה של חברות המזון הציבוריות נמשכת באופן חד-משמעי. יהיה להן קשה לחזור בקרוב לרווחיות שהציגו בעבר"

כמו יתר עסקי הקמעונאות בישראל, מחלקות רשתות המזון את השנה החולפת לשניים: עד לפרוץ המחאה החברתית של קיץ 2011, ואחריה. את המחצית הראשונה אשתקד סיכמו החברות הבולטות של הענף עם מגמה חיובית בתוצאותיהן, אך אז פרצה מחאת הקיץ, שחברה לשינוי בתנאי המאקרו בשוק המקומי.

במחצית השנייה של 2011 מצאו את עצמן רשתות המזון במוקד המחאה החברתית, שחרתה על דגלה את המאבק ביוקר המחיה. במקביל, נאלצו הרשתות להתמודד עם עלייה ניכרת בהוצאות, גם בעקבות עלייה במחיר התשומות.

התוצאה: פניית פרסה בתוצאות העסקיות, שהובילה את רוב רשתות המזון לסכם את השנה החולפת עם ירידה ברווחיהן.

"המחאה החברתית הפכה את המצב בענף, משום שיכולת החברות להעלות מחירים נעצרה", מציין האנליסט מאיר סלייטר מדש ברוקראז'. "זו הגיעה במקביל לעלייה משמעותית במחירי התשומות, שאותן החברות לא יכלו לגלגל לצרכן והיו צריכות לספוג".

בכל הנוגע לכדאיות השקעה בסקטור מסמן סלייטר את המניות הקטנות, שלדבריו "האפסייד אצלן גדול יותר, בעיקר בצים שיווק (בעלת רשת כמעט חינם, א' ל'), וגם בויקטורי , אבל גם הסיכון שם גבוה יותר. חברות אלה משקיעות משאבים ומאמצים רבים בהתרחבות ופותחות סניפים רבים, ולכן יש להן יכולת לשמור על השורה התחתונה ביחס למתחרות הגדולות. הסיכון גלום באפשרות שלהן לעשות זאת בהצלחה".

לגבי ההמשך מציין סלייטר כי "למרות שמתחילת השנה החברות מעלות מחירים בשיעור מסוים, זה עדיין לא מספיק כדי שיחזרו למקום בו היו. מחירי התשומות ממשיכים לעלות, וברבעון השני והשלישי מדד העונתית הוא יותר גבוה. לכן ניתן לומר בצורה חד-משמעית כי מגמת השחיקה נמשכת, וכי בטווח של שנה לחברות אלה יהיה קשה לחזור לרווחיות ההיסטורית שהציגו".

אלה הנתונים העיקריים שמציגות 6 חברות הסקטור בתום שנת 2011.

8.4% זה שיעור הירידה ברווח המצרפי שרשמו 6 קמעונאיות המזון הציבוריות, כשהרווח עצמו הסתכם ב-507 מיליון שקל. ההשפעה העיקרית על הירידה ברווח מגיעה מתוצאות הרשת המובילה בישראל, שופרסל , שתורמת יותר ממחצית הרווח המצרפי. ב-2011 צנחו רווחי הרשת מקבוצת אי.די.בי ב-18% ל-276 מיליון שקל.

לעומת זאת, רשת הקמעונאות של רמי לוי הנושאת את שמו נהנתה אשתקד מהמשך צמיחה אגב פתיחת סניפים חדשים, והציגה שיפור של 7% ברווח הנקי, שהגיע ל-94 מיליון שקל. רווחי רמי לוי גבוהים ב-36% מאלה של רשת אלון רבוע כחול , תחתיה פועלות רשת המזון מגה (וגם עסקי הדלק של דור-אלון), למרות שמחזור מכירות מגזר הסופרמרקטים של רבוע כחול גבוה פי שלושה מזה של רמי לוי.

31.4% זהו שיעור הרווח הגולמי שהציגה רשת טיב טעם של שלום חגי, הנחשבת לרשת "פרימיום". טיב טעם הצליחה, בניגוד למגמה, לשפר את הרווחיות הגולמית שלה, שעמדה ב-2010 על 30.2%. השיפור נרשם אחרי שמכירות טיב טעם עלו ב-1% לרמה של 1.05 מיליארד שקל, ועם שיפור ביצועי מעדני מזרע (שנרכשה במלואה ב-2010), מגזר מוצרי הבשר, היין והגבינות, שהגיעו כחלק מתהליכי ההבראה שהטמיע חגי, מאז רכש את השליטה ברשת ב-2009.

רשת נוספת שהצליחה לשפר את שיעור הרווחיות הגולמית שלה היא ויקטורי של משפחת רביד - מ-21.8% ל-23.3% - אחרי שב-2011 פתחה 5 סניפים חדשים, וכעת מונה 20 חנויות. את השיפור מייחסים בויקטורי בעיקר לקבלת הנחות מספקים בגין פתיחת החנויות החדשות, שיפור תנאי הסחר מול הספקים, וכן "מתשלום במזומן לספקים בתמורה לירידה במחיר ומהגבלת מבצעים רק לחברי המועדון".

יש לציין כי הרווח הגולמי של רמי לוי הוא הנמוך בענף ועומד על 22.2%, לעומת 23% ב-2010.

5.5% הוא שיעור הרווח התפעולי ברשת הקמעונאות של רמי לוי, שרשם את הירידה החדה ביותר, לעומת שיעור רווחיות תפעולית של 6.8% שהציג ב-2010. ועדיין מדובר ברווחיות הגבוהה ביותר מבין קמעונאיות המזון הציבוריות. ברשת מייחסים את השחיקה ליישום מהלך הורדות מחירים ומבצעים מעמיקים.

אלה, לפי רמי לוי, "הביאו להגדלה משמעותית במכירות הרשת, לצד שחיקה מסוימת בשיעורי הרווחיות. ההליכה לקראת הצרכן הגבירה את נאמנות הלקוחות שלנו, ובעזרתה גייסנו לקוחות חדשים רבים".

רמי לוי עדיין בולט מעל מתחריו בנתון זה, כששיעורי הרווחיות התפעולית שהם הציגו נעו בסיכום שנתי בין 2.6% ברבוע כחול ל-4.5% בויקטורי. בכולן נרשמה נסיגה בנתון זה.

4.9% זהו שיעור הצמיחה בהכנסות שהציגו 6 קמעונאיות המזון ב-2011, לסכום מצטבר של 23.5 מיליארד שקל. העלייה ממחישה שוב את השינוי החד לרעה שנרשם ברווחיות החברות. גם בשורת ההכנסות את הכיוון מתווה רשת שופרסל, שמכירותיה עלו ב-4.2% להיקף של 11.6 מיליארד שקל, ובכך תרמה 50% מסך הכנסות הרשתות.

השיפור בהכנסות שופרסל נתמך בפתיחת 19 סניפים חדשים, שהביאו את מספר הסניפים שלה ל-267, עם צמיחה של 3.1% בהיקף השטחים שהיא מחזיקה, ל-558 אלף מ"ר. המכירות למ"ר בשופרסל נותרו בעינן, 21.4 אלף שקל, והמכירות בחנויות זהות עלו בשיעור מינימלי של 0.2%.

לעומתה, הכנסות המתחרה המרכזית שלה, רבוע כחול, נסוגו ב-2.5% ל-6.7 מיליארד שקל, ירידה המיוחסת למחאה החברתית שבהשפעתה ירדו מחירי המכירה, יחד עם ירידה בביקושים והאצת התחרות בענף.

בפרמטר זה בולטות 3 רשתות הדיסקאונט, רמי לוי, כמעט חינם (צים שיווק) ו-ויקטורי, עם צמיחה דו-ספרתית בהכנסות. ברמי לוי מגיעה הצמיחה ל-30%, עם הכנסות של 2.2 מיליארד שקל, אחרי פתיחת 4 סניפים והגדלת שטחי המכירה ב-28%, ובויקטורי היא עומדת על 10% ל-608 מיליון שקל, אחרי פתיחת 5 סניפים.

כמעט חינם של האחים רני ועדי צים בולטת עם עלייה של 5.8% בפדיון חנויות זהות, שיחד עם פתיחת 5 סניפים חדשים תמכו בעלייה של 21% במכירותיה, ואלה הסתכמו ב-1.3 מיליארד שקל.

תוצאות רשתות

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו