גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקירה חדשה של גלובס מחקרים ו-PwC Israel קובעת: נגמרו ימי 'הדירקטורים לשם כבוד'

הסקירה שנערכה בסיוע של D&B Israel מגלה עלייה דרמטית בחשיבותו של הדירקטור "המקצועי" ■ לקריאת הסקירה המלאה

מסקנות ועדת הריכוזיות אשר פורסמו מוקדם יותר השנה, עשויות להיות לא רק זרז לירידה בכוחן של פירמידות עסקיות - הן עתידות לשנות, לעתים באופן דרסטי, את כללי המשחק בתוך חדרי הדירקטוריונים של החברות הציבוריות בישראל.

אך ועדת הריכוזיות אינה לבד. לחץ הרגולציה ומשקיעי המיעוט, איומי האכיפה והענישה, וגם הפחד מפני תביעות, עשו את שלהם, בדרך להפיכת הדירקטור לאיש מקצוע מכורח המציאות. סקירה חדשה של "גלובס מחקרים" ו-PwC Israel, מגלה עלייה דרמטית בהכרה - הן בעיני בעלי שליטה, ובוודאי בעיני חברי מועצות המנהלים - בחשיבותו של "המקצוע".

עבודתנו מתבססת על שיחות עם דירקטורים, אנשי רגולציה ונושאי משרה בכירה בחברות ישראליות, וכולם נשאלו אודות דרכי העבודה של הדירקטוריונים.

למעשה, אנו נמצאים בעידן שבו מקומם של מי שהגיעו למועצת המנהלים רק כדי להתהדר בתואר ובתקווה לגמול נאה ללא מאמץ מיוחד, נתפס בהדרגה על-ידי "דירקטורים מקצועיים". 523 דירקטורים מכהנים כיום במועצות המנהלים של חברות מדד ת"א-100, ורבים רבים בישראל היו שמחים להצטרף אליהם.

אך יידעו כולם - "דירקטור של כיבודים" הוא עתה בבחינת מין בסכנת הכחדה; דרישות הרגולטור הישראלי מתורגמות לעלייה חדה ומתמשכת בצורך בעמידה בנהלים ברורים ומובנים, ובו בזמן בצורך של הדירקטורים להקדיש הרבה יותר משאבי זמן ואנרגיה כדי לקרוא חומרים, לנתח דוחות וללמוד את הנושאים שנמצאים על סדר היום של הדירקטוריון.

להורדת הסקירה המלאה בחינם

אך האם די בעמידה בנהלים כדי להיות דירקטור בחברות ציבוריות? התשובה היא לא. "תיאור מילולי של הדרך בה מייקל ג'ורדן מטביע כדור, לא יגרום למישהו להטביע כמוהו", אמר לנו אחד הדירקטורים שראיינו. רוצה לומר - בכל החלטה עסקית/אסטרטגית נדרש הדירקטור היושב במועצת המנהלים להתחשב בנוהל ובמתודולוגיה, אבל חייבים להיות לו גם כישרון ומיומנות.

אין זה אומר שענייני נוהל אינם חשובים לדירקטורים. נהפוך הוא, רבים מהם מודעים לעובדה שבשל העלייה בדרישות של יישום הליכים מובנים - אישור עסקאות עם בעלי עניין - הם חשופים ללא מעט סיכונים אישיים ולכן חייבים לנהל סיכונים אלה.

"ניהול סיכונים כתרבות ניהולית מאפשר לקיים תהליך מובנה לזיהוי הזדמנויות עסקיות וניתוח סיכונים, לצורך גיבוש ויישום דרכים להתמודד עימם", אומר חיים כהן, מנכ"ל קבוצת ניהול הסיכונים D&B ישראל, שסייעה בניתוח הנתונים לסקירה. "זה מאפשר לדירקטור לנקוט עמדה מבוססת ומאוזנת בין הנחיות ודרישות הרגולטור, לבין הציפיות והאינטרסים של החברה ובעליה. כן, זה מאפשר לתת מענה לשאלה המהותית - מהו התיאבון לסיכון של החברה בעת קביעת מטרותיה ויעדיה, ומהי התשואה הנדרשת לסיכון, לצד שאלות בעלות משמעות כלכלית מהותית וגם שאלות חשבונאיות".

חיץ בין הדירקטור לבעל השליטה

בשורה התחתונה, הרגולציה בישראל שואפת להעמיד חיץ בין הדירקטוריון לבין בעל השליטה, ולהרחיב את החיץ ככל שחולף הזמן. ועדת הריכוזיות רק תחריף עוד יותר את המתחים שייווצרו בין אינטרסים של בעלי השליטה לציפיות הרגולציה, בכל הקשור להתייצבות הדירקטור לשמירת טובתה של החברה.

תהליכים אלה יוצרים מצבים שבהם הדירקטור נאלץ לעמוד בפני דילמות לא פשוטות, כשמצד אחד עליו לציית להנחיות ולדרישות הרגולטור והחוק, אך מצד שני הוא ער לציפיות ולאינטרסים של בעלי השליטה. המודעות לדילמה הזו בקרב הדירקטורים גוברת, ולראיה הדגש הרב שניתן במסגרת שיחות העומק עם הדירקטורים לגבי סוגיית תום-הלב וחובת האמונים כלפי החברה עצמה.

דירקטורים ונושאי משרה בחברות חשופים כאמור לתביעות ייצוגיות נגד החברה, לתביעות אישיות נגדם ולתביעות נגזרות המוגשות על ידי בעל מניות בשם החברה, ובל נשכח את בית המשפט הכלכלי החדש. למעשה, בעידן הנוכחי מתחדדת השאלה האם "כדאי" להיות דירקטור.

לדירקטורים ברור היום כי יש דפוסי פעולה שקשורים ל"ניהול הסיכונים האישיים". ראשית, להחלטה להצטרף לדירקטוריון מסוים קודם תהליך מורכב של בדיקת החברה והדירקטוריון עצמו, ולאחר שמחליטים להצטרף למועצת המנהלים, יש צורך בזיהוי הנוהל המתאים לכל פעולה והקפדה על קיומו.

זה כולל פנייה ליועצים משפטיים בענייניה השונים של החברה, שימוש ביועצים חיצוניים בסוגיות של הערכות שווי והוגנות עסקאות מסוימות כלפי החברה, וגם בעת אישור תגמול למנהלים הבכירים.

אלא, שצריך לזכור שאף אחד לא מצטרף למועצת מנהלים כדי למזער את הסיכון האישי שלו או כדי לדאוג לעצמו לכיסוי ביטוחי מיטבי. הרוב המכריע של הדירקטורים מעוניינים להתוות אסטרטגיה ולהכווין את הפעילות העסקית בשבתם באורגן העליון של התאגיד.

נהלים מחייבים מול מרחב פעולה

וכאן הדירקטורים עצמם מסוגלים למפות את תחומי הפעולה של הדירקטוריון, על פי תמהיל שונה של נוהל מצד אחד והפעלת שיקול-דעת מצד שני. בצורה כזו נוצר למעשה מעין מדרג של פעולות על-פי המשקל שיש לענייני נוהל לעומת שיקול-דעת וידע. בקצה אחד נמצאים אותם תהליכים בתוך הדירקטוריון שלגביהם עמידה בנהלים ומילוי דרישות רגולטוריות משחקים תפקיד מכריע. הדוגמה המובהקת היא אישור הדיווח הכספי של הפירמה. ואילו בקצה השני נמצאות אותן פעולות שדורשות בעיקר שיקול דעת, ידע וניסיון, כמו אישור תוכניות עבודה, תוכניות אסטרטגיות וביצוע עסקאות מהותיות.

בתווך נמצאות פעולות שבהן ניכרת דומיננטיות של אחד המרכיבים, אך עדיין גם לרכיב השני משקל נכבד מאוד. כאן ניתן להזכיר אישור עסקאות עם צדדים קשורים, ניהול סיכונים והחלטות על חלוקת דיבידנדים.

22

הסקירה מגלה דבר אחד ברור - בכל אחד ואחד מהתחומים הללו קיימים דפוסי פעולה אשר נחשבים בעיני הדירקטורים ל"מקצועיים". העובדה שאותם דירקטורים רואים חשיבות רבה מאוד בעובדה שהם מבצעים עבודה שדורשת מיומנות וידע, היא סימן לתהליכי השינוי שעברו על הממשל התאגידי בישראל.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

תיקון והתנצלות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה