גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום שנת 2011 בביטוח: ענף בין צמיחה לצניחה

ענף הביטוח עבר אשתקד להפסד מצרפי, לעומת רווח של 3.2 מיליארד שקל ב-2010 ■ עם זאת, הצמיחה בעסקי הביטוח נמשכת והפרמיות הסתכמו לכ-45.5 מיליארד שקל

שנת 2011 הסתיימה בקול ענות חלושה מבחינת חברות הביטוח, אבל התמונה הכוללת, בוודאי מהבחינה העסקית, רחוקה מלהיות רק שחורה; מגמת הצמיחה נמשכת ועסקי הליבה מציגים ברובם רווחיות, למרות היעדר חלק מרכזי מהכנסות החברות, בעקבות התלות הרבה בשוקי ההון.

ענף הביטוח רשם ב-2011 צניחה של כ-73% ברווח הנקי, שהסתכם בכ-779 מיליון שקל. זאת לעומת רווח נקי של כ-2.9 מיליארד שקל ב-2010 ורווח נקי מצרפי של כ-2.6 מיליארד שקל ב-2009.

הרווח הנקי הגבוה ביותר נרשם בדוחות מגדל (רווח שנתי של כ-296 מיליון שקל), הראל (רווח נקי של כ-218 מיליון שקל) ואליהו (רווח שנתי של כ-124 מיליון שקל). מהצד השני, רק שלוש חברות רשמו הפסד "נקי" ב-2011: הכשרה ביטוח, איילון ושלמה ביטוח.

ואולם, נתון הרווחיות ה"מלא" לבחינת תוצאות חברות ביטוח הנו הרווח הכולל (Comprehensive income), המשקלל לרווח הנקי רווחי והפסדי השקעה שנזקפו לקרנות הון. ב-2011 רשמו חברות הביטוח הפסד כולל מצרפי של כ-212 מיליון שקל, לעומת רווח כולל מצרפי של כ-3.2 מיליארד שקל שנרשם ב-2010.

הרווח הכולל הגבוה ביותר נרשם בהראל ומגדל (45 מיליון שקל לכל אחת מהשתיים), וגם שתי חברות הביטוח הישירות - ישיר איי.די.איי (ביטוח ישיר) ו-AIG ישראל - בלטו לחיוב עם רווח נקי ורווח כולל של כ-44 מיליון שקל כל אחת.

אגב, תוצאות חברות הביטוח, בהתייחס לרובן, הושפעו בעיקר מהשפל שנרשם בשוקי ההון במהלך 2011; הרבעון הרביעי היה טוב למדי, וקיזז במידה ניכרת את התוצאות החלשות שנרשמו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

ברבעון הרביעי ב-2011 רשמו חברות הביטוח רווח נקי מצרפי של 290 מיליון שקל, בעוד ששורת הרווח הכולל המצרפי של הרבעון הרביעי הסתכמה בכ-502 מיליון שקל. רק שתי חברות רשמו ברבעון הרביעי הפסד כולל: הפניקס - שלצד תוצאות פעילות טובות סבלה ממחיקות ענק על אקסלנס ועל השקעה בחניונים באנגליה עם דלק נדל"ן - ואיילון.

כאמור, המגמה השלטת, שהביאה לקיטון ברווחי חברות הביטוח, הנה הירידה ברווחי ההשקעות, וזאת כתוצאה מהתלות הרבה והמיידית בין הכנסות אלו לבין תוצאות החברות. כך, ב-2011 הצטמקו הכנסות חברות הביטוח מהשקעות בכ-92%, לסך של כ-1.85 מיליארד שקל "בלבד". זאת לעומת רווחים מהשקעות של כ-22.1 מיליארד שקל ב-2010, ושל כ-37.5 מיליארד שקל ב-2009.

ההכנסות מדמי ניהול הצטמקו

הירידה בהכנסות מהשקעות השפיעה גם על שורת הכנסות נוספת של חברות הביטוח: ההכנסות מדמי ניהול. שורה זו הצטמקה בשנה החולפת מ-4.7 מיליארד שקל ב-2010 לכ-3.9 מיליארד שקל.

הירידה האמורה נבעה ברובה המכריע מ"אובדן" דמי הניהול המשתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים. דמי ניהול אלה, הנגבים רק מתשואה ריאלית חיובית המושגת למבוטחים בפוליסות ביטוחי המנהלים שנמכרו בין השנים 1992 ל-2003, לא נגבו בשנה החולפת, בשל התשואה השלילית, והחיסרון בהם ילווה את חברות הביטוח גם ב-2012. זאת משום שלחברות נוצר גירעון מול המבוטחים - שאותו עליהן לסגור בטרם ישובו לגבות דמי ניהול אלה. מדובר ב"בור" בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

ואולם, שוק ההון אינו הגורם הבלעדי שהביא לקיטון ברווחי חברות הביטוח. בשנים האחרונות מנהלי החברות מתלוננים רבות על כך שהרגולציה הגוברת גורמת להם להוציא משאבים רבים במטרה ליישר קו עם הפיקוח. בהקשר זה ניתן לציין, שלאחר זינוק של כ-10% בהוצאות ההנהלה והכלליות של חברות הביטוח ב-2010 (ביחס ל-2009), המגמה האמורה נמשכה גם ב-2011. הוצאות הנהלה וכלליות צמחו אשתקד בכ-3% לסך של כ-4.9 מיליארד שקל. זאת לעומת הוצאות של כ-4.76 מיליארד שקל ב-2010 ושל כ-4.2 מיליארד שקל ב-2009.

הביזנס ממשיך לצמוח

אמרנו שלא הכול היה שלילי בתוצאות חברות הביטוח. בעוד שהרווחיות קטנה, וההכנסות מהשקעות נפלו, הכנסות החברות מעסקי הביטוח, הפרמיות, גדלו. סך הפרמיות שרשמו חברות הביטוח ב-2011 הגיע לכ-45.5 מיליארד שקל - גידול של כ-7% ביחס ל-2010, וקפיצה של כ-14% ביחס ל-2009.

בניכוי פרמיות של כלל ביטוח והראל בחו"ל, עולה שסך הפרמיות שחברות הביטוח גבו בישראל ב-2011 גדל בכ-7% לכ-44.3 מיליארד שקל. הגידול החד ביותר בשנה החולפת במונחי סך הפרמיות נרשם בחברת הפניקס (12%), שגם מציגה את הגידול החד ביותר בשנתיים האחרונות (25%).

הגידול בפרמיות נרשם בכל שלושת מגזרי פעילות הביטוח העיקריים: ביטוח החיים - צמיחה מצרפית של כ-9% לסך של כ-21.2 מיליארד שקל; ביטוחי בריאות וסיעוד - צמיחה מצרפית של כ-14% בפרמיות, שהסתכמו בכ-6.3 מיליארד שקל; ועלייה מזערית מבחינה נומינלית, וקיפאון במקרה הטוב מבחינה ריאלית, בעסקי הביטוח הכללי - עלייה של כ-2% בפרמיות בישראל, שהסתכמו בכ-16.8 מיליארד שקל.

מגזר החיסכון לטווח ארוך הוא המנוע העיקרי לרווחי העתק של חברות הביטוח בשנים הטובות, והתנודתי ביותר בשל התלות בשוקי ההון דרך דמי הניהול המשתנים. בשנה החולפת הציגו חברות הביטוח רווח כולל מצרפי במגזר זה של כ-318 מיליון שקל בלבד במגזר החיסכון לטווח ארוך - צניחה של כ-86% ביחס לרווח הכולל שנרשם במגזר זה ב-2010. שתי חברות גדולות אף הציגו הפסד כולל במגזר זה: הפניקס, בשל פעילות הגמל באקסלנס והמחיקה; ומנורה מבטחים.

ואולם, התנודתיות הרבה ביותר בתוצאות ניבטת מתוצאות ביטוחי החיים, שהניבו ב-2011 רווח כולל מצרפי סמלי של 11 מיליון שקל בלבד ברמה ענפית. זאת לעומת רווח של כ-1.8 מיליארד שקל בכל אחת מהשנתיים שקדמו. רק שלוש חברות הפסידו בביטוחי החיים שלהן ב-2011: מנורה מבטחים, הראל ואליהו.

מול עסקי ביטוח החיים הרווחיים מאוד והתנודתיים, עסקי הפנסיה הולכים ותופסים לעצמם מקום של כבוד כספקי רווח קבוע ויציב למדי (אם כי עדיין לא בהיקפים המתקרבים לרווחיות המייצגת של ביטוח החיים).

כך, ב-2011 הניבו עסקי הפנסיה לענף רווח כולל מצרפי של כ-251 מיליון שקל, וזאת לעומת רווח מצרפי של כ-244 מיליון שקל ושל כ-208 מיליון שקל, ב-2010 ו-2009, בהתאמה. הרווח בתחום מגיע למעשה מארבע קבוצות הפנסיה הגדולות - מנורה, מגדל, כלל ביטוח והראל, שצפויות להמשיך וליהנות מזרם רווחים יציב וגדל מהפנסיה.

כיצד ישפיעו דמי הניהול החדשים?

תחום רווחי אחר שמניב לחברות הביטוח שיעורי רווחיות גבוהים, והפך בעקבות כך למנוע צמיחה אסטרטגי של כמעט כל החברות בענף, הוא תחום הבריאות והסיעוד (בדגש על ביטוחי הבריאות). הגידול בפרמיות בתחומים אלה משותף לכל החברות הפעילות בתחום זה, כשכולן - ללא יוצאת מהכלל - רשמו גידול. בשורה התחתונה הניבו עסקי הבריאות והסיעוד רווח כולל מצרפי של כ-231 מיליון שקל, שהושפע מההרעה בהכנסות מהשקעות, ומתוצאות חלשות במיוחד שנרשמו בכלל בריאות, שהניבה לכלל ביטוח הפסד שנתי של כ-143 מיליון שקל; בעיקר מדובר בביטוחי הסיעוד הקולקטיביים של קופות החולים מכבי ולאומית שאצלה. כלל בריאות הייתה היחידה שהפסידה בבריאות וסיעוד בשנה החולפת מקרב החברות הגדולות.

גם מגזר הביטוח הכללי מושפע מאוד מתוצאות ההשקעות. הסיבות לכך הן הרזרבות הענקיות שהחברות מנהלות מול ההתחייבויות הביטוחיות שלהן, והצורך בהגדלת הרזרבות האלו בשיעור ריאלי מדי שנה, ללא תלות בתשואות בפועל שנרשמות עליהן. כך, בשנה החולפת הניבו עסקי הביטוח הכללי לחברות הביטוח רווח כולל מצרפי של כ-312 מיליון שקל, המהווים צניחה של כ-78% ביחס לתוצאות מ-2010.

התחום ה"מעניין" ביותר במגזר הביטוח הכללי ב-2011 הנו תחום ביטוח הרכב רכוש (ביטוחי המקיף וצד ג' לרכבים). תחום זה הנו אחד מתחומי הביטוח התחרותיים ביותר, וכל החברות פעילות בו ומוכרות במחירים נמוכים למדי - שנתלים על תשואות חיוביות בשווקים במטרה להציג רווחים. כך, לאחר ירידה של כ-63% ברווח בפעילות זו בין השנים 2009 ל-2010, בשנה החולפת עבר הענף להפסד מצרפי בתחום.

ב-2011 הציגו חברות הביטוח הפסד מצרפי של 247 מיליון שקל בביטוחי הרכב רכוש. לא מדובר בנתון זניח או חסר משמעות: ביטוחי הרכב רכוש מהווים מקור לכ-13%-14% מסך הפרמיות שחברות הביטוח רושמות. רק שלוש חברות הצליחו להציג רוווח בתחום: שתי חברות הביטוח בשיווק ישיר - ישיר איי.די.איי ו-AIG ישראל, עם רווחים נאים בתחום (32 מיליון שקל ו-12 מיליון שקל, בהתאמה). רווחים אלה מצביעים על איכות תיק הרכב שלהן ועל היתרון שלהן בהיבט זה על החברות המסורתיות, המוכרות באמצעות סוכנים; החברה השלישית היא ביטוח חקלאי, שלאחר טראומה של הפסדים מביטוחי הרכב מלפני כמה שנים השכילה לרשום בשנה החולפת רווח של כ-2 מיליון שקל בתחום.

נוסף לכך, מגזר השירותים הפיננסיים של חברות הביטוח, הפועל במסגרת בתי ההשקעות שבבעלותן, הניב לחמש קבוצות הביטוח הגדולות רווח לפני מס שנתי של כ-55 מיליון שקל. ירידה ניכרת ביחס לרווח של כ-241 מיליון שקל ב-2010, ושל כ-283 מיליון שקל ב-2009.

התוצאות הללו הושפעו בשנה החולפת בעיקר מהתוצאות החלשות ביותר של כלל פיננסים, שהניב לכלל ביטוח הפסד של כ-95 מיליון שקל בצל מחיקות נמשכות. יתר ארבע קבוצות הביטוח הגדולות הרוויחו מהשירותים הפיננסיים.

לסיום, 2012 החלה בהמשך לרבעון הרביעי. ה"בור" בדמי הניהול המשתנים המשיך להצטמצם, וניתן להעריך שבשנה החולפת הערך הגלום של חברות הביטוח לא נפגע במידה ניכרת, אם בכלל, כששיעורי הפדיונות בביטוחי החיים עלו במידה לא משמעותית בחלק מהחברות.

ואולם, בחודשים האחרונים הוחלט בירושלים על שינוי הרף המקסימלי של דמי הניהול המותרים לגבייה בביטוחי המנהלים וקופות התגמולים. נראה אפוא, שבדרך לצפות את תוצאות הענף נוספה אי-בהירות משמעותית (לצד הסוגיה הבלתי נגמרת של מה יעשו שוקי ההון), והיא השפעת דמי הניהול החדשים.

בכל מקרה, נראה שלרפורמת דמי הניהול החדשה תהיה השפעה בעתיד על הרווחיות בתיק ביטוחי המנהלים והגמל. גם כך מגיעה כיום מרבית הרווחיות בתיק ביטוחי המנהלים מהפוליסות הישנות, ולא מתיק הפוליסות החדשות שנמכרות מאז 2004 - שעודנו הפסדי מבחינת חברות הביטוח. לצעד זה תהיה גם השפעה על הערך הגלום של החברות בכל הקשור לעסק חדש. ימים יגידו.

222

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על