גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברה על הכוונת: חברת ההנדסה לודן רוצה לתת גז

לודן מרחיבה את פעילותה ההנדסית בשוקי חו"ל, ומנסה במקביל לרכוב על גל האנרגיות המתחדשות (ביוגז וביומסה) ולהפוך אותן למנוע הצמיחה העיקרי

במסגרת מדור זה אנו נתקלים בלא מעט חברות שיש להן לא מעט מן המשותף. הן הוקמו לפני עשרות שנים, הונפקו בבורסה המקומית לפני לפחות שני עשורים, עוסקות במשהו או מייצרות מוצר יחסית די משעמם ואפרורי - לא סקסי כמו התרופה הגדולה הבאה או השבב הקטן הבא - ולכן לא נגלות ברדאר של ציבור המשקיעים, ולא תמיד בצדק. לודן היא אחת מהן.

לודן (Ludan), החלה את דרכה 4 שנים לאחר מלחמת יום הכיפורים בתור חברה שמעניקה רק שירותים הנדסיים שפעלה אך ורק בארץ, ולא מחוצה לה, ועיקר לקוחותיה נמנו על התעשייה הכימית והפטרוכימית. ככל שעבר הזמן, והמשק הישראלי התפתח, והגלובליזציה עשתה את "שמותיה" בו, החלה לודן לספק, מלבד שירותי הנדסה, שירותי תוכנה ובקרה, ושירותי טכנולוגיות סביבה, ולא רק בארץ אלא במדינות דוגמת רומניה, הולנד ואחרות, ולא רק לתעשיות שציינו לעיל אלא לתעשיות המזון, הפרמצבטיקה, האנרגיה, האלקטרוניקה והתשתיות.

אז מה בדיוק עושה לודן? ובכן, ומבלי לבלבל הרבה, נבחין בין פעילות ההנדסה של החברה (שהיא עדיין פעילות הליבה), לפעילות התוכנה והבקרה ולפעילות טכנולוגיות הסביבה (שכוללת את האנרגיות המתחדשות, מנוע צמיחה מהותי).

כשלודן אומרת "הנדסה" פירוש הדבר הוא שהחברה מספקת שירותי הנדסה וניהול פרויקטים או בצורת נתר"ה (ניהול, תכנון, רכש והקמה - מלא או חלקי) או בצורת Turn Key. כך, כל פעם שאחד מלקוחות החברה (דוגמת תנובה או כי"ל) רוצה להקים מתקן/מפעל/קווי ייצור או לשדרג מתקנים וקווי ייצור קיימים, הוא יכול לפנות ללודן ולבחור באופן העבודה מולה - נתר"ה או Turn Key.

נתר"ה פירושו שהלקוח חותם על כל הסכם, מול כל אחד מהקבלנים המבצעים, בנפרד, ולא רק מול לודן. Turn Key (או "אחריות כוללת", כפי שמוגדר על ידי החברה) פירושו שלודן אחראית על כל שלבי הפרויקט, מא' ועד ת', והיא זו ששוכרת קבלני משנה בשמה ולא בשמו של הלקוח.

מתי נבחר נתר"ה ומתי Turn Key? ובכן, לפי דרישות הלקוח. כשהלקוח עצמו מביא עמו את הטכנולוגיה לפיה ייבנה המפעל (כמו אחד ממפעלי "טבע" בקרואטיה), לודן תעניק לו שירותי נתר"ה, ואילו כשאין ללקוח טכנולוגיה מיוחדת לבניית המפעל, לודן תבצע את בנייתו לפי Turn Key, ותקבל סכום כולל המשמש, בין היתר, לתשלום לכל קבלני המשנה, והיתרה, ככל שקיימת, מהווה רווח קבלני.

Turn Key, מטבע הדברים, מגדיל את הסיכון תחתו עובדת החברה לעומת אספקת שירותי נתר"ה בלבד, וזו אחת הסיבות מדוע רוב הכנסות החברה מפעילות ההנדסה הוא ממתן שירותי נתר"ה (60% לעומת 12% במקרה של שירותי Turn Key).

לפי דו"חות 2011 של החברה, צבר ההזמנות מפעילות ההנדסה לבד, עבור 2012 כולה וחלק משנת 2013 ואילך, עומד כרגע על 124.5 מיליון שקל - קצת מעל שליש מסך הכנסות החברה מפעילות זו אשתקד.

תוכנה ובקרה: בגלל שירותי התמיכה

פעילות התוכנה והבקרה של לודן, כאמור, זו הפעילות השנייה בגודלה בחברה, ובדומה לפעילות ההנדסית (ראו מסגרת), צמיחתה תלויה, בין היתר, בשוקי חו"ל אך לא באותה מידה כמו זו ההנדסית.

במסגרת פעילות זו מתקינה ומתחזקת החברה תוכנות מדף של ספקים בינלאומיים לחברות תעשייה (כמו תוכנה המיידעת את מנהל הייצור בדבר הכמויות המיוצרות ותנאי הייצור), ומערכות בקרה על תפעול מפעלים בעיקר עבור התעשייה התהליכית. פעילות זו כוללת, בין היתר, מערכות כרטוס בתחבורה הציבורית (דוגמת המכונות האוטומטיות לממכר כרטיסים ברכבת ישראל ושערי הכניסה מהתחנה לרכבת עצמה).

ארנון אהרון, מנכ"ל משותף בלודן (השני הוא יהודה שריד), מודה שפעילות זו פחות צומחת מפעילות ההנדסה וטכנולוגיות הסביבה, ומסביר כי עיקר הצמיחה בה נובע מכך שזו פעילות שחלק ניכר מהכנסותיה הוא משירותי תמיכה והחזקה. "זו פעילות בה מערכת היחסים עם הלקוח היא ארוכת טווח, ובממוצע כל 10 שנים צריך לשדרג את המערכות, וכך זו פעילות שהופכת לעוגן של הכנסות", הוא אומר. "בכל מקרה, חשוב לי לצמוח בכל מגזר".

הנדסה או תוכנה ובקרה, העתיד של לודן, ומה שהופך אותה למעניינת יותר מבעבר, הוא פעילות האנרגיה ואיכות הסביבה ההולכת וגדלה.

ומה זה "אנרגיה ואיכות הסביבה" לפי ההגדרות של לודן? ובכן, לודן מעניקה פתרונות טכנולוגיים לטיפול בשפכים תעשייתיים (בעיה שהמודעות אליה, ולא רק בתעשייה עצמה, הולכת וגדלה), טיפול בפסולת מוצקה תעשייתית, עריכת סקרי זיהום וביצוע שיקום של קרקעות ומי תהום וטיפול בגזי פליטה (בעיקר מתחנות כוח). "צריך לפתח טכנולוגיה ייחודית לכל מזהם", מסביר אהרון.

ואכן, לחברה יש כרגע שתי טכנולוגיות - לקסטרן (Lextran) ואקואפיור. לקסטרן עושה שימוש בחומר מיוחד (קטליסט) לספיחת גזי פליטה בעיקר מתחנות כוח. פעילות זו עדיין אינה מהותית לפעילות החברה, אך צפויה להפוך ליותר מהותית בעתיד.

"זו טכנולוגיה שנותנת מענה לשלושה מזהמים בעת ובעונה אחת, וכך עלות הקמת המתקן והפעלתו חוסכת ללקוח לא מעט כסף, לפחות חצי מעלות הטכנולוגיה האלטרנטיבית", מסביר אהרון. "ועדיין, החדירה של פעילות זו איטית", הוא מדגיש. "זהו שוק מאוד קונסרבטיבי". ואכן, רק באחרונה השלימה לודן הקמה של מתקן הדגמה תעשייתי ראשון בתחנת כוח ברומניה, וביצעה מכירה מסחרית ראשונה של הטכנולוגיה בסין. "בסין, רמת הזיהום מפליטות של תחנות כוח מאוד גבוהה ולשוק הסיני עדיין אין מענה לזה", מסביר אהרון. "בכל שבוע מקימים בסין לפחות 4 תחנות כוח בעלות 5 מגה ואט כל אחת. זה הרבה".

לעומת לקסטרן, טכנולוגיית האקואפיור, לטיהור מים ושפכים, לא נחלה הצלחה, ולפני כשנתיים הוקפאה פעילות זו.

כמו כן, לפני שנתיים החלה החברה להשקיע חלק ממשאביה בפרויקטי יצור אנרגיה (חשמל ו/או אנרגיה תרמית) תוך שימוש בחו"ג של אנרגיה ירוקה, וזה אומר פסולת עירונית ממוחזרת, גידולים חקלאיים וזבל אורגני. פעילות זו (ראו מסגרת) אמורה להניע את החברה קדימה, ולהוות עבורה מנוע צמיחה מהותי.

tali-z@globes.co.il

לאחר חופשה ארוכה, ובתום עונת הדו"חות, המדור "חברה על הכוונת", חוזר לסדרו ויופיע מעתה והלאה פעם בשבועיים

פלוס עיקרי

ערך וצמיחה באותו סל; תשואת דיבידנד נדיבה

לודן היא חברת ערך אך בשנה האחרונה אפשר להגיד כי הפכה במקביל לחברת צמיחה הודות לפעילות האנרגיות המתחדשות שפיתחה. פעילויות ההנדסה, התוכנה והבקרה, שנופלות תחת ההגדרה של "ערך" צומחות באופן עקבי ויציב (אם כי לא גבוה), ומהוות עוגן הכנסות לא מבוטל. החברה נסחרת כרגע לפי מכפיל רווח די סולידי (6) - נמוך בהרבה מזה של מתחרתה העיקרית המקומית, ברן (10). תשואת הדיבידנד של המניה די מפנקת - 11.1% - והעובדה שכמעט מחצית מהונה הוא הון צף, מקטינה את התנודתיות במניה ומאפשרת רכישה של מניותיה כמעט בכל עת.

מינוס עיקרי

התפתחות איטית של שוק האנרגיות המתחדשות

מנוע הצמיחה העיקרי של לודן טמון בשוק האנרגיות המתחדשות, אך מכיוון שזה תלוי רגולציה - רגולציה שעדיין לא ממש רקמה עור וגידים - הפיכתו למקור הכנסות משמעותי עדיין מוטלת בספק. יותר מזה. החדירה של האנרגיות המתחדשות, כמקור אנרגיה אלטרנטיבי - אפילו בתוך מסגרת רגולטורית תומכת - נחשבת לדי איטית, ולכן מדובר במנוע צמיחה שיוכיח את עצמו רק בטווח הארוך יותר ולא הקצר. כמו כן, לודן עדיין מושפעת ממשבר החוב האירופי (שעתידו עדיין לא ברור), וזה נותן את אותותיו ברווחיות התפעולית של החברה.

לודן
שנת הקמה: 1977
תחום פעילות: מתן שירותי הנדסה וניהול פרויקטים
מיקום: פתח תקווה
שווי חברה: 13 מ' ד'
תשואה מתחילת השנה: 13.9%-
מנכ"לים משותפים: ארנון אהרון ויהודה שריד
יו"ר: משה לוסקי
בעלי המניות: ארנון אהרון (8.7%); יהודה שריד (8.8%); קופות וקרנות של מגדל (12.3%); ציבור ואחרים (70%)
מספר עובדים: 747

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם