גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה קשה לבתי ההשקעות: הרווחים נחתכו בשני שלישים

הנפילות בבורסות, הירידה בדמי הניהול, והתגברות הרגולציה הם רק חלק מהגורמים לשנה הקשה שעברה על בתי ההשקעות ■ ההכנסות ירדו ב-6% לכ-1.86 מיליארד שקל ■ מי הצליח להגדיל רווחיו, מי הפסיד ומה בשנה הבאה

שנה לא פשוטה עברה על ענף בתי ההשקעות המקומי. בתי ההשקעות הושפעו מהמפולת בשוקי ההון, ורובם סיימו את 2011 עם ירידה בהכנסות וברווחים. יחד עם זאת, למרות ירידות השערים שנרשמו בשנה החולפת, רוב בתי ההשקעות הצליחו להגדיל את היקף נכסיהם, אם כי חלקם עשו זאת בזכות רכישות.

אבל, כאמור, הרווחים של רובם קטנו, והסיבות המרכזיות לכך הם גביית דמי ניהול נמוכים יותר ומעבר למוצרים פחות רווחיים, שחיקה ברווחיות הברוקראז', האטה בפעילות החיתום, גידול בעלויות הרגולציה, והפסדי נוסטרו.

כך, ההכנסות המצרפיות של ששת בתי ההשקעות הציבוריים - אקסלנס, דש-איפקס, אי.בי.אי, לידר שוקי הון, אנליסט וכלל פיננסים (שמניותיו לא נסחרות בבורסה אך הוא הנפיק אג"ח) - עמדו על כ-1.86 מיליארד שקל, ירידה צנועה של 6% לעומת 2010. הרווח הנקי המצרפי, לעומת זאת, נחתך בלא פחות מ-67% והגיע ל-116 מיליון שקל בלבד - סכום זעום בהתחשב בעובדה שששת בתי ההשקעות מנהלים יחד יותר מ-220 מיליארד שקל.

אבל גם השנה היו בתי השקעות יוצאי דופן שבלטו בניגוד למגמה, והפעם היו אלה דש-איפקס, שבשליטת אלי ברקת ובניהול עידו נויברגר ו-ויקטור שמריך, ולידר שוקי הון, שבשליטת לידר השקעות ובניהול עמית ורדי. שני אלה הצליחו להגדיל את הכנסותיהם, כשבדש-איפקס עשו זאת באמצעות רכישות תכלית, ובלידר תודות לגידול אורגני (לידר מחזיק ב-50% מילין לפידות שצמח משמעותית ב-2011).

שני בתי ההשקעות הללו גם היו היחידים שחילקו דיבידנד בגין תוצאות 2011. לידר שוקי הון חילק לבעלי המניות 23 מיליון שקל, ואילו דש-איפקס חילק להם 40 מיליון שקל, כשהוא צפוי לחלק דיבידנד נוסף של 187 מיליון שקל במסגרת המיזוג הנרקם עם מיטב.

מה שלא השתנה השנה, הוא שאת התוצאה המצרפית משך כלפי מטה כלל פיננסים, בית ההשקעות שבבעלות כלל ביטוח מקבוצת אי.די.בי, ובניהול יורם נווה, שהפסיד ב-2011 98 מיליון שקל. כלל פיננסים רשם את הירידה החדה ביותר בהכנסות, וגם היה בית ההשקעות היחיד שעבר בשורה התחתונה להפסד.

אילו עוד מגמות בלטו במהלך השנה שעברה, ומה צפוי לנו בשנה הנוכחית? לפניכם המספרים הבולטים של ענף בתי ההשקעות ב-2011.

1 זהו מספר בתי ההשקעות שהצליחו להגדיל את רווחיהם בשנה החולפת. בית ההשקעות המדובר הוא לידר שוקי הון, חברת הברוקרים שמחזיקה כאמור בבית ההשקעות ילין לפידות. 2011 הייתה שנה חלומית עבור בית ההשקעות המנוהל על ידי מייסדיו, דב ילין ויאיר לפידות: הוא גייס יותר מכולם בקופות הגמל (כ-2.5 מיליארד שקל), היה היחיד שגייס בקרנות נאמנות מסורתיות (כ-50 מיליון שקל) ורשם גיוסים גם בתיקי ההשקעות. סך נכסי ילין לפידות צמחו אורגנית ב-3.5 מיליארד שקל ל-17 מיליארד שקל, ועימם גם ההכנסות והרווחים.

ההכנסות מניהול השקעות (לא כולל נוסטרו) זינקו ב-52% ל-128 מיליון שקל, והרווח התפעולי שלו עמד על 36 מיליון שקל - כמעט פי 2 לעומת 2010. הרווח הנקי ב-2011 הגיע ל-28 מיליון שקל.

62% זוהי הירידה ברווחי בתי ההשקעות מפעילות הברוקראז'. חמשת בתי ההשקעות העוסקים בפעילות הזו - אקסלנס, דש-איפקס, אי.בי.אי., לידר שוקי הון וכלל פיננסים - הרוויחו ממנה יחד רק 17 מיליון שקל (רווח תפעולי), לעומת 45 מיליון שקל ב-2010. כלל פיננסים ולידר שוקי הון אף הפסידו מהפעילות הזו.

רבות כבר נכתב על הגורמים שהביאו את התחום הזה, שהיה פעם מקור לרווחים, למצבו הנוכחי. הגורם העיקרי שפגע בו הוא כניסתם האגרסיבית של הבנקים, שהורידו את העמלות בחדות. בשנה החולפת המצב רק החמיר כאשר גם הברוקראז' של קרנות הנאמנות עבר לידי הבנקים. ולמרות זאת, מעניין לציין כי על אף השחיקה שחווה המגזר הזה, בראש טבלת המתעשרים בענף עדיין מופיע סוחר אג"ח מאי.בי.אי (ראו מסגרת).

226 מיליארד שקל. זהו היקף הנכסים המצרפי של ששת בתי ההשקעות לסוף 2011. מדובר בצמיחה מינורית של 2% לעומת 2010. מבין השישה, שני בתי השקעות, אקסלנס וכלל פיננסים, רשמו קיטון בהיקף נכסיהם הכולל. הארבעה האחרים צמחו. אך, כאמור, בעוד הצמיחה בנכסים הייתה אמורה להביא גם לצמיחה בהכנסות וברווחים, בפועל התחרות העזה, הרגולציה ועלויותיה, והעדפות המשקיעים, הביאו לכך שדמי הניהול שנגבו, בכל התחומים, ירדו.

כך, למשל, בקרנות הנאמנות, הביאה התחרות מנהלים רבים להשיק קרנות הפסדיות הגובות דמי ניהול הנמוכים מעמלת ההפצה. בקופות הגמל, עוד לפני קביעת התקרה בדמי הניהול, ניכרה בהם שחיקה שמקורה בניסיון של הגופים לשמר לקוחות. בתחום ניהול התיקים, יותר ויותר מנהלים נכנסו לתחום הניהול לגופים ומוסדות, בו הרווחיות נמוכה מאוד. בברוקראז' העמלות נחתכו, כאמור, ובחיתום עוסקות החברות בהפצת ני"ע שבגינה משולמות עמלות נמוכות יותר. במקביל, העלויות זינקו, ומשכורות העתק המשיכו לזרום לכיסי המנהלים. כך קרה שהגידול בנכסים לא חלחל לשורה התחתונה.

28 מיליון שקל. זהו ההפסד המצרפי של בתי ההשקעות מפעילות הנוסטרו שלהם (ללא אקסלנס). חוץ מלידר שוקי הון, כל שאר הגופים הפסידו מניהול ההשקעות העצמיות שלהם, והפסדים אלה נעו בין 10 מיליון שקל (כלל פיננסים ואי.בי.אי, כל אחד) ל-6-5 מיליון שקל (דש-איפקס ואנליסט, בהתאמה). ב-2010, תודות לעליות השערים בבורסה, הרוויחו בתי ההשקעות מעל 100 מיליון שקל בפעילות הנוסטרו שלהם, וב-2009, שנת הראלי, הם הרוויחו יחד כ-390 מיליון שקל.

השנה הנוכחית התחילה בדשדוש של השוק המקומי לעומת שוקי העולם, אולם בינתיים כבר הדביקה תל אביב חלק מהפער, והמעו"ף עבר לעלייה של 4% (ה-500 S&P הוסיף 11% בתקופה המקבילה). סממן נוסף לכך ש-2012 עשויה להיות טובה יותר הוא היצירות בקרנות הנאמנות: לאחר שב-2011 איבדו הקרנות המסורתיות כ-27 מיליארד שקל, מתחילת השנה הן כבר גייסו כ-4 מיליארד שקל. כך שאם מגמה זו תימשך, בתי ההשקעות צפויים ליהנות ב-2012 לא רק מרווחי נוסטרו אלא גם מעלייה בהכנסות מהקרנות.

בהתאם, ייתכן שתוכניות הקיצוצים והפיטורים שכבר החלו לצוץ ירוככו, למעט במקרים כמו של מיזוג דש-איפקס ומיטב שטומן בחובו פיטורים הכרחיים. גם אם כך אכן יקרה, בתי ההשקעות כבר ביצעו בחודשים האחרונים פיטורים בשוליים, עצרו גיוסים וקיצצו בשכר ובעמלות, כך שריכוך אפשרי של המהלכים הללו יהיה ממילא חלקי בלבד.

13.3 מיליון ש' לנויברגר ושמריך, 9.4 מיליון ש' לילין ולפידות

לאור העובדה שדש-איפקס וילין לפידות בלטו בתוצאותיהם החיוביות ב-2011, אין זה מפתיע כי ארבעה מבין ששת שיאני השכר בבתי ההשקעות אשתקד, הם המנכ"לים המשותפים של דש-איפקס ושל ילין לפידות. שני הראשונים, עידו נויברגר וויקטור שמריך, חילקו ביניהם ב-2011 עלות שכר מצרפית של 13.3 מיליון שקל, ואילו השניים הבאים, דב ילין ויאיר לפידות, זכו ל-9.4 מיליון שקל.

שני בתי ההשקעות הצליחו לצמוח בהכנסות, כשבילין לפידות הצמיחה נעשתה בזכות גיוסים שהתבססו על הביצועים הטובים שמשיגים שני מנהלי ההשקעות העומדים בראשו.

ברשימת שיאני השכר מככב גם עופר לב, סמנכ"ל מסחר בחבר הבורסה של אי.בי.אי ומנהל דסק אג"ח חו"ל. עלות שכרו בשנה החולפת עמדה על 7.3 מיליון שקל, כש-6.6 מיליון שקל מתוכם הם מענק. ללב כלל אין הסכם העסקה עם אי.בי.אי. ושכרו מוענק לו לפי שיעור מהרווח לפני מס, ובהתאם לשיקול הדעת של ההנהלה. חבר הבורסה של אי.בי.אי. רשם ב-2011 רווח תפעולי של 9 מיליון שקל בלבד, אולם כנראה שרווחי הדסק של לב חיפו על השחיקה בברוקראז' המקומי. ב-2010 גרף לכיסו לב שכר בעלות של 8.7 מיליון שקל.

מנהל נוסף ששכרו אינו תואם לשורה התחתונה של בית ההשקעות בו הוא עובד הוא יעקב ויינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון. בית ההשקעות רשם צניחה בהכנסות וברווחים (ראו מסגרת), אולם התגמול של ויינשטיין נגזר מהרווחיות של הקרנות שבניהולו, וכך עלות שכרו ב-2011 הגיעה לכ-6 מיליון שקל.

אפסילון הרוויח 5 מיליון שקל בלבד

כמו בתי ההשקעות הציבוריים, גם מקביליהם הפרטיים שנמצאים בבעלות חברות ציבוריות רשמו אשתקד ירידה בהכנסות וברווח. זאת, למרות שהיקף הנכסים של חלק מהם עלה. יוצא דופן היה מיטב (שתוצאותיו מתפרסמות במסגרת דוחות ישיר איי.די.איי), שרשם צמיחה של 3% בהכנסות, בעיקר בגלל רכישות שביצע במהלך השנה. הרווח של מיטב, לעומת זאת, נחתך ב-44% ל-22 מיליון שקל. מיטב שבניהול אילן רביב ניהל בסוף השנה 45 מיליארד שקל.

הראל פיננסים מקבוצת הראל ובניהול סמי בבקוב, ניהל כמחצית מכך - 24 מיליארד שקל. למרות זאת, הרווח שלו לפני מס עמד על 29 מיליון שקל, וגם אם בעקבות ועדת טרכטנברג הוא נחתך בחדות, נראה כי השורה התחתונה של שני גופים אלה די דומה. במגדל שוקי הון שבניהול רונן טורם שמרו על יציבות בנכסים (20 מיליארד שקל), אולם ההכנסות והרווח לפני מס נחתכו בשיעור דו ספרתי, ל-236 מיליון שקל ו-20 מיליון שקל, בהתאמה.

נכסי מנורה מבטחים שבניהול זיו שמש ומקבוצת מנורה, קטנו ב-2011 ב-21%. רוב הקיטון נובע מהפדיונות בקרנות, כנראה בשל אי הוודאות שיצרה חקירת המנכ"ל הקודם, רונן אביגדור. בהתאם לכך, ההכנסות נחתכו ב-16% ל-89 מיליון שקל, והרווח לפני מס ירד ב-30% ל-7 מיליון שקל. באפסילון, שבשליטת כור והמנכ"ל שמואל פרנקל, נרשמה צמיחה בנכסים שתורגמה לעלייה בהכנסות שלא חלחלה לשורת הרווח. הכנסות אפסילון עמדו על 63 מיליון שקל, אולם הרווח הנקי ירד ב-55% ל-5 מיליון שקל בלבד.

הכנסות ורווחי בתי ההשקעות הציבוריים

222

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?